Στηρίξτε μας

Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Το «Πάρκο Ζωοφιλίας» του Δήμου Λαμιέων θα καταλήξει σημείο εγκατάλειψης/εγκλεισμού σκυλιών

22 Δεκεμβρίου 2019 22:21 | Επικαιρότητα
Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Το «Πάρκο Ζωοφιλίας» του Δήμου Λαμιέων θα καταλήξει σημείο εγκατάλειψης/εγκλεισμού σκυλιών

Την αντίθεση του στην κατασκευή του «Πάρκου Ζωοφιλίας» στον Δήμο Λαμιέων καθώς αυτό σύντομα θα καταλήξει να είναι χώρος εγκλεισμού και εγκατάλειψης ανεπιθύμητων σκυλιών επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας.

Μάλιστα ο φιλοζωικός φορέας μέσω της προέδρου της Έφης Γρίβα καταθέτει αντιπροτάσεις και επισημαίνει ότι πρέπει να βελτιωθούν και οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (Κ.Π.Α.Ζ.) το οποίο λειτουργεί. Συγκεκριμένα επισημαίνει εξής: «Η ανακοίνωση του Δημάρχου Λαμιέων να συνεργαστεί με τους δημάρχους των υπολοίπων δήμων του Ν. Φθιώτιδας για τη διαχείριση του θέματος των αδέσποτων εκ πρώτης όψεως φαίνεται θετική.

Αλλά... Η δημιουργία διαδημοτικής δομής και μάλιστα με τον τίτλο "Πάρκο Ζωοφιλίας", μας βρίσκει αντίθετους. Και αυτό γιατί πουθενά στον κόσμο δεν έχει υπάρξει δομή για ζώα που να μην καταλήξει σε βάθος χρόνου κυνοκομείο εγκλεισμού και κακοποίησης των αδέσποτων.

Είναι προφανές ότι η νέα δημοτική αρχή επιθυμεί να λύσει τον "γόρδιο δεσμό" των αδέσποτων και να ισορροπήσει ανάμεσα στους φιλόζωους από τη μια μεριά και σε όλους εκείνους που δεν θέλουν να τα βλέπουν. Επειδή όμως τέτοιου είδους αποφάσεις δεσμεύουν την περιοχή για πολλά χρόνια είναι σωστό να θέσουμε τους προβληματισμούς μας και τις ενστάσεις μας.

1)Η νέα διαδημοτική δομή αν και εφόσον υλοποιηθεί θα φέρει τον τίτλο "Πάρκο ζωοφιλίας". Ο τίτλος από μόνος του παραπέμπει σε χώρο αναψυχής για τα σκυλιά, και ιδιαίτερα σε μέρος που θα πηγαίνουν για να περάσουν καλά (πάρκα ζώων υπάρχουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπου οι ιδιοκτήτες σκύλων πηγαίνουν βόλτα τα σκυλιά τους για να τρέξουν ελεύθερα).

Η κύρια ιδιότητα όμως της δομής θα είναι η ιατρική εφόσον η σημαντικότερη δουλειά που θα κάνει θα είναι η στείρωση και, δευτερευόντως, άλλες ιατρικές πράξεις. Γιατί τι άλλο από κυνοκομείο είναι 300 κλουβιά και άρα 300 τουλάχιστον έγκλειστα ζώα; Και μόνο με τον τίτλο δημιουργούνται παρεξηγήσεις και θα δοθεί λανθασμένη εντύπωση στους δημότες ως προς τη λειτουργία και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της δομής. Καλλιεργεί την εσφαλμένη εντύπωση - και την προσδοκία σε πολλούς - ότι μπορούν να εγκλειστούν εκεί όλα τα ζώα χωρίς να γνωρίζουν ότι αυτό συνιστά παράβαση του νόμου που απαγορεύει τον μόνιμο εγκλεισμό ζώων.

Άρα, οι μεν κάτοχοι με ελαφριά τη συνείδηση θ' αφήσουν το σκύλο τους στη Λαμία, στο ευχάριστο για το ζωάκι τους "Πάρκο Ζωοφιλίας" αφού οι ίδιοι δε μπορούν πλέον να το φροντίσουν ενώ, οι μη φιλόζωοι, θα είναι σίγουροι ότι θα φύγει επιτέλους από μπροστά τους το ενοχλητικό τετράποδο. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των ζώων θα αυξηθεί και στη δομή και στο δήμο μας.

2)Η εμπειρία δυστυχώς έχει αποδείξει ότι θα λειτουργήσει ως μεγαλύτερος πόλος έλξης για τις εγκαταλείψεις κι επιπλέον, σύμφωνα με το νόμο, τα ζώα που περισυνελέγησαν στη Λαμία ενώ έχουν εγκαταλειφθεί από άλλους Δήμους θα πρέπει να επανενταχθούν στο μέρος απ' όπου περισυνελέγησαν, δηλαδή το Δήμο μας. Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση που οι σημερινοί δήμαρχοι δεχτούν να επανενταχθεί ένα μέρος απ' αυτά στους δήμους τους, μακροπρόθεσμα θα το αρνηθούν γιατί οι δημότες τους θα διαμαρτύρονται. Και μπορείτε φυσικά να καταλάβετε ότι το έργο αυτό θα μείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

3)Ένα άλλο σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι ο αριθμός των ζώων - περίπου 260 - που φιλοξενούνται σήμερα στο ΚΠΑΖ. Άλλα για στείρωση, άλλα που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή, άλλα που δάγκωσαν, σκυλιά τραυματισμένα, γάτες και βέβαια πολλά, πάρα πολλά κουτάβια.

Η προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για να μειωθεί ο αριθμός τους δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πού και πώς θα επανενταχθούν όλα αυτά τα ζώα. Τι θέση θα έχουν τα κουτάβια στη νέα δομή; Το σημερινό ΚΠΑΖ θα κλείσει ή θα υπολειτουργεί με έγκλειστα και ξεχασμένα ζώα;

Σε περίπτωση που μεταφερθούν στη νέα δομή, ήδη ο νόμιμος αριθμός θα καλυφθεί με αποτέλεσμα να μην υπάρξει χώρος για καινούριες περισυλλογές.

Άρα δεν θα μπορούν να γίνουν οι στειρώσεις και θεραπείες ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των γεννήσεων των αδέσποτων. Έτσι ή θα συνεχισθεί η μέχρι τώρα πρακτική να στοιβάζονται πολλά μαζί στους ίδιους χώρους της νέας δομής είτε πολλά μαζί στα κλουβιά είτε στους εκεί υπαίθριους χώρους, οπότε από την αρχή θα έχουμε παρανομήσει.

Προτάσεις:

α) Η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στο σημερινό δημοτικό κυνοκομείο (ΚΠΑΖ) του οποίου οι εγκαταστάσεις και στα κλουβιά και στο ιατρείο είναι άθλιες. Πρέπει άμεσα να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα το κάνουν να είναι ασφαλές για τα προσωρινά φιλοξενούμενα ζώα και επισκέψιμο. Θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαν να εξασφαλιστούν εκείνες οι πιστώσεις που θα το έκαναν ένα πρότυπο δημοτικό κέντρο περισυλλογής και προσωρινής φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας, κόσμημα και παράδειγμα και για τους άλλους Δήμους της χώρας.

β) Θα χαρούμε να δούμε και στο δικό μας δήμο ένα «πάρκο ζώων», περιφραγμένο, όπου τα δεσποζόμενα σκυλιά θα ασκούνται μαζί με τους ιδιοκτήτες τους και θα κοινωνικοποιούνται από τη συναναστροφή με τα άλλα σκυλιά. Εκεί όπου ο κηδεμόνας του ζώου θα μαζέψει τις ακαθαρσίες που δημιουργηθούν και στη συνέχεια θα επιστρέφει στο σπίτι μαζί με το ζώο του... Χώροι που θα λύσουν εν πολλοίς το πρόβλημα του περιπάτου των δεσποζόμενων και των ακαθαρσιών των ζώων από τους δρόμους της πόλης. Πάρκα ζώων τα οποία δεν θα έχουν καμία γειτνίαση με χώρους κυνοκομείων, αλλά σε περιοχές όπου εύκολα και προσβάσιμα θα χρησιμοποιούνται από τους κηδεμόνες ζώων όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις του κόσμου.

Συμπερασματικά θεωρούμε ότι ένα καλά στελεχωμένο Δημοτικό Κτηνιατρείο στον δήμο Λαμίας και μικρότερα, χαμηλού κόστους, δημοτικά κτηνιατρεία στους άλλους δήμους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαχείρισης των αδέσποτων. Κτηνιατρεία στα οποία θα τονίζεται η προσωρινότητα της φιλοξενίας των ζώων, που θα ενεργοποιήσουν δημοτικές αρχές και δημότες να δράσουν και, κυρίως, μικρές, ελεγχόμενες δομές που δεν κρύβουν το πρόβλημα, δεν λειτουργούν επικοινωνιακά αλλά καλλιεργούν τη φιλοζωία και υπόσχονται βιωσιμότητα. Αναγκαίο τέλος είναι, όποια λύση κι αν επικρατήσει, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τα τσιπ και τις εγκαταλείψεις, να γνωστοποιηθεί η σημασία των στειρώσεων και τα πρόστιμα για την εγκατάλειψη ζώου και βέβαια να ενισχύσουμε μέσα από πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις τη φιλοζωία των δημοτών.

Με αυτούς τους τρόπους θα παρέμβουμε στο αίτιο του προβλήματος δηλαδή στον ανεύθυνο άνθρωπο και δεν θα διαχειριζόμαστε το αποτέλεσμα της αντικοινωνικής του συμπεριφοράς, τα αδέσποτα θύματα. Στόχος μιας δημοτικής αρχής είναι να καλλιεργήσει κουλτούρα στο δημότη για να σέβεται τα ζώα, τα δέντρα, τον συνάνθρωπο, τη ζωή σε όλες τις εκφάνσεις της...».

Η ανακοίνωση του Δήμου Λαμιέων

Στις 19 Δεκεμβρίου ο Δήμος Λαμιέων ανακοίνωσε τα εξής: «Θέμα: Συνεδρίαση Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, στις 12.30, στο Δημοτικό Κατάστημα Λαμίας Φλέμινγκ & Ερυθρού Σταυρού, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής (1ος όροφος), θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Προγράμματος Διαχείρισης των Αδέσποτων Ζώων στον Δήμο Λαμιέων.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:
1. Ενημέρωση για την συνάντηση με τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου αμοιβαίας συνεργασίας
2.Προγραμματισμός ενεργειών και δράσεων του δήμου για το ζήτημα των αδέσποτων
3. Ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων
4.Αναλυτικός απολογισμός με πλήρη στοιχεία της λειτουργίας του Κέντρου Περίθαλψης κατά τους τελευταίους 3 μήνες (πόσες στειρώσεις, σημάνσεις, περισυλλογές, υιοθεσίες, απελευθερώσεις, εμβολιασμοί και θάνατοι ζώων συνέβησαν από τότε)
5. Απόφαση για τοποθέτηση ταϊστρών σε διάφορα σημεία του δήμου
6. Προτάσεις των μελών της Επιτροπής

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

Παναγιώτης Στασινός».

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκαν επειδή έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των σκυλιών του Κυνοκομείου Λαμίας

Βρήκε σκύλο νεκρό κρεμασμένο με σύρμα στο Αχλάδι Φθιώτιδας

Φθιώτιδα: Βρήκε ζωντανά 3 νεογέννητα σκυλάκια μέσα σε σακούλα πεταμένα σε κάδο στα Καλύβια Λαμίας

Φθιώτιδα: Πυροβολημένο από κυνηγό το γεράκι που βρέθηκε στον Εθνικό Δρυμό Οίτης

Φθιώτιδα: Εντοπίστηκε ο σκελετωμένος και άρρωστος σκύλος που περιφερόταν εξαθλιωμένος στον Γοργοπόταμο

Νεκρός από φόλα σκύλος μέσα σε κτήμα στον Μώλο Φθιώτιδας

Καταδικάστηκε με αναστολή καθηγητής που πυροβόλησε γάτα στη Ροδωνιά Φθιώτιδας

Πολλά αδέσποτα ζώα νεκρά από φόλες στον Μώλο Φθιώτιδας

Αταλάντη Φθιώτιδας: Βρήκε σκύλο απαγχονισμένο από το σχοινί που κάποιος τον έδεσε και τον εγκατάλειψε

Συνεχίζεται η εξόντωση σκυλιών/γατιών με φόλες στην Τιθορέα Φθιώτιδας – Δεκάδες τα θύματα

Σκύλος νεκρός από φόλα στη Στυλίδα Φθιώτιδας

Νεκρά σκυλιά από φόλες στο Λιανοκλάδι Φθιώτιδας

Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας: Άρπαξε τον σκύλο και επιτέθηκε στις γυναίκες που τον φρόντιζαν (βίντεο)

Φθιώτιδα: Έκκληση για τη σωτηρία του άρρωστου σκύλου που περιφέρεται σε σκουπιδότοπο στα Καμένα Βούρλα

Βρήκε τον σκύλο με εκτεταμένα εγκαύματα στον Μώλο Φθιώτιδας

Με φόλες στη Γλύφα Φθιώτιδας δηλητηρίασαν έξι αδέσποτα σκυλιά

Φθιώτιδα: Βρήκαν στην Άμπλιανη Λαμίας μωρό γατάκι πυροβολημένο δύο φορές με αεροβόλο

Φθιώτιδα: Πυροσβέστες έσωσαν γατάκι που είχε εγκλωβιστεί σε σωλήνα στην Άμπλιανη

Τι απαντά ο δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας για τις κατηγορίες σε βάρος του για δηλητηρίαση αδέσποτων με φόλες

Συνεχίζεται η εξόντωση αδέσποτων με φόλες στα Καμμένα Βούρλα Φθιώτιδας

Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας: Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με ζώα που υποφέρουν, αρχές αδιάφορες & δράστες ατιμώρητους

Τρία σκυλιά νεκρά από φόλες στη Λαμία Φθιώτιδας

Τέσσερα σκυλιά νεκρά από φόλες στο Μαρίνι Φθιώτιδας

Την παράνομη περισυλλογή αδέσποτων απ’το κέντρο της Λαμίας καταγγέλλει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας

Σώθηκε το σκυλί που περιφερόταν με σωλήνα ως περιλαίμιο στον Αχινό Φθιώτιδας (βίντεο)

4 σκυλιά νεκρά από φόλες στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας

Λυγαριά Φθιώτιδας: Έκλεισε σε τσουβάλι 9 ζωντανά νεογέννητα κουτάβια και τα πέταξε σε χωράφι

Φθιώτιδα: Την εξόντωση ζώων με φόλες καταγγέλλει Φιλοζωικός Σύλλογος Δήμου Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου «Φίλοι Καρδιάς» (βίντεο)

Φθιώτιδα: Ένα σκυλί πυροβολημένο & ένα ακόμα με συρμάτινη θηλιά στο λαιμό στην Νέα Άμπλιανη

Φθιώτιδα: Πυροβόλησε τα σκυλιά και πέτυχε μια ολόκληρη οικογένεια στο χωριό Παλαιοβράχα

Λαμία: Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του άνδρα που απείλησε μέσω facebook να δηλητηριάσει αδέσποτα ζώα

Λαμία: Ευχαριστούν τους πυροσβέστες που απεγκλώβισαν σκύλο από φρεάτιο

Εκτέλεσε τον σκύλο και παραλίγο να πετύχει και εργαζόμενους στην ΒΗ.ΠΕ. Λαμίας

Λαμία: Νεαροί σκότωσαν για πλάκα ένα γατάκι κλωτσώντας το επανειλημμένα

Πυροβολημένη από 3 διαφορετικά όπλα είναι η σκυλίτσα που βρέθηκε παράλυτη στη Λαμία

Λαμία: Παλεύει να σώσει τον γάτο που κάποιος έλουσε με βενζίνη!

Λαμία: Της επιτέθηκε με τσουγκράνα επειδή ταΐζει τα αδέσποτα (βίντεο)

Λαμία: Της επιτέθηκε και την έφτυσε επειδή φροντίζει τ’ αδέσποτα

Λαμία: Έκλεισαν την επιχείρηση και εγκατέλειψαν τον σκύλο τους στο περιφραγμένο οικόπεδο

Φθιώτιδα: Έκαναν «επιδρομή» με τζιπ στην προστατευόμενη λίμνη Νευρόπολης στο Καλλίδρομο καταστρέφοντας τον παγωμένο βιότοπο

Φθιώτιδα: Με τα τζιπ τους «οργώνουν» τη λίμνη Νευρόπολης στο Καλλίδρομο

Υπάτη Φθιώτιδας: Πέθανε το ζαρκάδι που βρέθηκε πυροβολημένο με σχεδόν ακρωτηριασμένο το πόδι του

Κομποτάδες Φθιώτιδας: Πυροβόλησε τον σκύλο στην κεντρική πλατεία του χωριού

Ηρακλειά Φθιώτιδας: Απαγχόνισε τον σκύλο που φρόντιζαν οι γείτονες

Φθιώτιδα: Σκύλος περιφερόταν σέρνοντας το δέρμα του που είχε ξεκολλήσει από την πλάτη του

Απείλησαν τις γυναίκες που νοιάστηκαν για τα σκυλιά τα οποία δηλητηριάστηκαν στον Άγιο Σεραφείμ Φθιώτιδας

Πέντε αδέσποτα σκυλιά νεκρά από φόλες στα Λουτρά Υπάτης Φθιώτιδας

Σκοτώνει αγριοπούλια και τα κρεμάει σαν σκιάχτρα στο χωράφι του στην Πελασγία Φθιώτιδας

Κρέμασε το γεράκι για σκιάχτρο στην Πελασγία Φθιώτιδας

10 σκυλιά νεκρά από φόλες στην Φθιώτιδα

8 σκυλιά νεκρά από φόλα στο Αρχάνι Φθιώτιδας

Συνελήφθη επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε σκύλο στην Μακρακώμη Φθιώτιδας

Φθιώτιδα: Δηλητηρίασαν 7 αλεπούδες, άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ζώων που πέθαναν

Διαμαρτύρονται για τις φόλες στην περιοχή Φρατζή Φθιώτιδας

6 σκυλιά νεκρά από φόλα στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας

Η Ε.Μ.Α.Κ. έσωσε τον σκύλο που είχε εγκλωβιστεί σε χαράδρα βάθους 400 μ. στην Οίτη Φθιώτιδας

Παγκράτι Φθιώτιδας: Έδεσε τα πόδια του σκύλου, του έβαλε τσουβάλι και τον πέταξε στο χαντάκι!

Άνθρωπος θα είναι το επόμενο θύμα; Aυτό ρωτάει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας τον Δήμο Στυλίδας

Φθιώτιδα: Ο σκύλος στεκόταν επί μέρες στο διάζωμα της Εθνικής Οδού

Φθιώτιδα: Πυροβόλησαν αδέσποτο σκύλο

Ηρακλειά Φθιώτιδας: Απαγχόνισε τον σκύλο που φρόντιζαν οι γείτονες

Φθιώτιδα: Έριξε δηλητήριο για τα αδέσποτα και κόντεψε να ξεκάνει και τους ανθρώπους

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.