Στηρίξτε μας

Φθιώτιδα: Έκαναν «επιδρομή» με τζιπ στην προστατευόμενη λίμνη Νευρόπολης στο Καλλίδρομο καταστρέφοντας τον παγωμένο βιότοπο

14 Φεβρουαρίου 2017 18:01 | Καταγγελίες
Φθιώτιδα: Έκαναν «επιδρομή» με τζιπ στην προστατευόμενη λίμνη Νευρόπολης στο Καλλίδρομο καταστρέφοντας τον παγωμένο βιότοπο

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Ε.Ε.Π.Φ.) καταγγέλλει την επιδρομή με τζιπ που έκαναν κάφροι - εκδρομείς στην προστατευόμενη λίμνη Νευρόπολη στο Καλλίδρομο της Φθιώτιδας, η οποία αν και προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες ουσιαστικά έχει αφεθεί απροστάτευτη στους άξεστους, που νομίζουν ότι η επίδειξη και η μόστρα είναι υπεράνω της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος όπου αυτό έχει μείνει αλώβητο σε ελάχιστα σημεία της χώρας.

LimniNevropolisKallidromou 7Τα δύο βίντεο που δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα www.lamiareport.gr αποδεικνύουν πόσο ανεγκέφαλοι είναι οι οδηγοί των οχημάτων...

Η Ε.Ε.Π.Φ. τονίζει: «Χτες 13 Φεβρουαρίου 2017 τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από αποτρόπαιες εικόνες και βίντεο με θηριώδη τετρακίνητα οχήματα να οργώνουν κυριολεκτικά την προστατευόμενη από ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία λίμνη του Καλλίδρομου.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης καταδικάζει την επίδειξη ωμής βίας πάνω στον προστατευόμενο οικότοπο και στο σπάνιας ομορφιάς τοπίο. Αυτή η βάρβαρη επιδρομή δείχνει την προκλητική αδιαφορία των αυτουργών για το νόμο που προστατεύει την περιοχή, για την εργασία των επιστημόνων που την μελετούν, για το δικαίωμα των υπόλοιπων επισκεπτών να απολαύσουν τη φύση, και προσβάλλει την αξιοπρέπεια των κατοίκων της περιοχής που την αγαπούν. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ζητάει την άμεση κινητοποίηση των Αρχών για την αποτελεσματική προστασία της περιοχής και την τιμωρία των βάρβαρων οδηγών.

LimniNevropolisKallidromou 6 1Διαγωνισμός ταχύτητας με 4Χ4 εντός της λίμνης...

Πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό τύπο, και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε με έκπληξη και αποτροπιασμό εικόνες και βίντεο από θηριώδη τετρακίνητα οχήματα να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα μέσα στην μισοπαγωμένη λίμνη του Καλλίδρομου, στη θέση Νευρόπολη, σπάζοντας το λεπτό στρώμα πάγου που την κάλυπτε, και οργώνοντας κυριολεκτικά τον πυθμένα της λίμνης.

Στο όρος Καλλίδρομο, όπως και στη γειτονική Οίτη, υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια ένα μεγάλο ευρωπαϊκό έργο LIFE για την διατήρηση της βιοποικιλότητας των δασικών ανοιγμάτων. Οι μικρές εποχικές λίμνες των δύο βουνών αποτελούν σημεία προτεραιότητας του έργου και είναι αυστηρά προστατευόμενες από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μία από τις μεγαλύτερες, ομορφότερες και γνωστότερες τέτοιες λίμνες είναι η λίμνη στη Νευρόπολη του Καλλίδρομου.

LimniNevropolisKallidromou 3

Το έργο LIFE υλοποιεί η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “ΔΗΜΗΤΡΑ”, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Αρκτούρο. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται από το Υπ. Περιβάλλοντος, το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης, το Δήμο Καμ. Βούρλων-Αγ. Κων/νου, και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται κατά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προορίζονται ειδικά για την προστασία και διαφύλαξη τέτοιων περιοχών. Η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές εν γένει, και ειδικότερα σε οικότοπους προτεραιότητας όπως ο συγκεκριμένος, συνιστά καταστροφική παρέμβαση, η οποία απαγορεύεται και τιμωρείται.

LimniNevropolisKallidromou 4

Το συμβάν στο Καλλίδρομο καταδεικνύει την αδράνεια των αρχών, οι οποίες οφείλουν να επιβάλουν το νόμο και να προστατεύσουν τη λίμνη. Ταυτόχρονα δείχνει την πλήρη έλλειψη παιδείας και την αδιαφορία ορισμένων συμπολιτών μας, απέναντι στο ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και στην εργασία των επιστημόνων που το μελετούν εδώ και 4 χρόνια.

Μας εκθέτει ανεπανόρθωτα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία σε μία δύσκολη για την χώρα περίοδο παρέχει χρηματοδότηση για την προστασία και διαχείριση της ελληνικής φύσης, και σίγουρα θα ζητήσει εξηγήσεις για την βάρβαρη επιδρομή στην περιοχή, η οποία έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Αυτό που η Ε.Ε. χρηματοδοτεί, καταστρέφεται από την εγκληματική συμπεριφορά κάποιων ανεγκέφαλων. Προσβάλλει τέλος την τοπική κοινωνία η οποία έχει μεγαλώσει στο βουνό, το σέβεται και το αγαπάει, και χρησιμοποιεί τα δάση, τους βοσκότοπους και εν τέλει τις λίμνες του, με βιώσιμο τρόπο.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης απαιτεί την εφαρμογή του νόμου, την άμεση διερεύνηση του συμβάντος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τον Εισαγγελέα, και την αποτελεσματική προστασία της περιοχής. Τέλος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης συμπαρατάσσεται και ζητάει την συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας για την προστασία των θησαυρών της φύσης του Καλλίδρομου. Ήρθε η ώρα να σώσουμε τις λίμνες από τους τροχούς των αυτοκινήτων και των εγκληματιών που εισβάλλουν σε αυτές» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Διαβάστε επίσης:

Φθιώτιδα: Με τα τζιπ τους «οργώνουν» τη λίμνη Νευρόπολης στο Καλλίδρομο

Υπάτη Φθιώτιδας: Πέθανε το ζαρκάδι που βρέθηκε πυροβολημένο με σχεδόν ακρωτηριασμένο το πόδι του

Ηρακλειά Φθιώτιδας: Απαγχόνισε τον σκύλο που φρόντιζαν οι γείτονες

Φθιώτιδα: Σκύλος περιφερόταν σέρνοντας το δέρμα του που είχε ξεκολλήσει από την πλάτη του

Απείλησαν τις γυναίκες που νοιάστηκαν για τα σκυλιά τα οποία δηλητηριάστηκαν στον Άγιο Σεραφείμ Φθιώτιδας

Πέντε αδέσποτα σκυλιά νεκρά από φόλες στα Λουτρά Υπάτης Φθιώτιδας

Σκοτώνει αγριοπούλια και τα κρεμάει σαν σκιάχτρα στο χωράφι του στην Πελασγία Φθιώτιδας

Εκτέλεσε τον σκύλο και παραλίγο να πετύχει και εργαζόμενους στην ΒΗ.ΠΕ. Λαμίας

Λαμία: Νεαροί σκότωσαν για πλάκα ένα γατάκι κλωτσώντας το επανειλημμένα

Πυροβολημένη από 3 διαφορετικά όπλα είναι η σκυλίτσα που βρέθηκε παράλυτη στη Λαμία

Λαμία: Παλεύει να σώσει τον γάτο που κάποιος έλουσε με βενζίνη!

Λαμία: Της επιτέθηκε με τσουγκράνα επειδή ταΐζει τα αδέσποτα

Λαμία: Της επιτέθηκε και την έφτυσε επειδή φροντίζει τ’ αδέσποτα

Λαμία: Έκλεισαν την επιχείρηση και εγκατέλειψαν τον σκύλο τους στο περιφραγμένο οικόπεδο

Λαμία: Έδεσε τα πόδια, του έβαλε τσουβάλι και το πέταξε στο χαντάκι!

Λαμία: Φόλα με αγκίστρι και σαλάμι

Κρέμασε το γεράκι για σκιάχτρο στην Πελασγία Φθιώτιδας

10 σκυλιά νεκρά από φόλες στην Φθιώτιδα

8 σκυλιά νεκρά από φόλα στο Αρχάνι Φθιώτιδας

Συνελήφθη επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε σκύλο στην Μακρακώμη Φθιώτιδας

Φθιώτιδα: Δηλητηρίασαν 7 αλεπούδες, άγνωστος ο ακριβής αριθμός των ζώων που πέθαναν

Διαμαρτύρονται για τις φόλες στην περιοχή Φρατζή Φθιώτιδας

6 σκυλιά νεκρά από φόλα στο Γαρδίκι Ομιλαίων Φθιώτιδας

Φθιώτιδα: Ο σκύλος στεκόταν επί μέρες στο διάζωμα της Εθνικής Οδού

Κομποτάδες Φθιώτιδας: Πυροβόλησε τον σκύλο στην κεντρική πλατεία του χωριού

Φθιώτιδα: Ο σκύλος στεκόταν επί μέρες στο διάζωμα της Εθνικής Οδού

Η Ε.Μ.Α.Κ. έσωσε τον σκύλο που είχε εγκλωβιστεί σε χαράδρα βάθους 400 μ. στην Οίτη Φθιώτιδας

Παγκράτι Φθιώτιδας: Έδεσε τα πόδια του σκύλου, του έβαλε τσουβάλι και τον πέταξε στο χαντάκι!

Άνθρωπος θα είναι το επόμενο θύμα; Aυτό ρωτάει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας τον Δήμο Στυλίδας

Φθιώτιδα: Ο σκύλος στεκόταν επί μέρες στο διάζωμα της Εθνικής Οδού

Φθιώτιδα: Πυροβόλησαν αδέσποτο σκύλο

Φθιώτιδα: Έριξε δηλητήριο για τα αδέσποτα και κόντεψε να ξεκάνει και τους ανθρώπους

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.