Στηρίξτε μας

Επιχείρησαν με τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο να νομιμοποιήσουν εγκληματικές πρακτικές εις βάρος των ζώων

24 Ιουλίου 2013 20:35 | Επικαιρότητα
Επιχείρησαν με τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο να νομιμοποιήσουν εγκληματικές πρακτικές εις βάρος των ζώων

Στο  παρά πέντε δεν πέρασαν οι τροπολογίες

Ένα «σίριαλ» για γερά νεύρα εξελίχθηκε τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.)  σχετικά με τροπολογίες για τα ζώα που κατέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας εντός ενός άσχετου με τα ζώα  νομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου για την ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε χθες και ολοκληρώθηκε σήμερα.Στο νομοσχέδιο αυτό, εν αγνοία  της φιλοζωικής κοινότητας επιχειρήθηκε να περάσουν στα «μουλωχτά» απαράδεκτες τροπολογίες του Ν.4039/2012, που θεωρητικά έχει  φτιαχτεί για να προστατεύει τα ζώα. Εντούτοις στην πράξη σε πολλά σημεία του είναι εις βάρος τους και υπέρ των οικονομικών συμφερόντων κάθε συντεχνίας που βιοπορίζεται και κερδίζει από τα ζώα.

Η Π.Φ.Π.Ο. καθώς και κάποια φιλοζωικά σωματεία στο παρά πέντε κυριολεκτικά και για «τα μάτια του κόσμου», στις 16/07/2013 έλαβε με e-mailαπό το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τις τροπολογίες αυτές, που νομιμοποιούσαν π.χ. τους ακρωτηριασμούς ζώων, και ενώ  αυτές είχαν ήδη τεθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, χωρίς να κληθούν  οι  αρμόδιοι φιλοζωικοί φορείς.

Η Π.Φ.Π.Ο. σε συνεδρίασή της απέρριψε φυσικά όσες εξ αυτών ήταν εις βάρος των ζώων και στις 22/07/2013, γύρω στις 12:00 το μεσημέρι επικοινώνησε δια της προέδρου της Ν. Μπομπολάκη με την Νομική Υπηρεσία του υφυπουργού κ. Σκορδά στην οποία και προτάθηκαν οι συγκεκριμένες τροπολογίες. Αποδέκτης τους έγινε ο κ. Σπανέας, νομικός και συνεργάτης του κ. Στάικου, που είναι ο νομικός σύμβουλος του αρμόδιου υφυπουργού.

ErgaleiaKopisOuron

Στην επικοινωνία αυτή η κα Μπομπολάκη εξέφρασε  στον κ. Σπανέα την κάθετη διαφωνία  της Π.Φ.Π.Ο. και βεβαίως και όλης της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας κυρίως για τα θέματα της ακρωτηριασμού κουταβιών έως 5 ημερών. Επιστημονικώς απαράδεκτο και πλειστάκις θανατηφόρο για μικρά ζώα καθώς και στο θέμα της τεράστιας πόρτας που ανοιγόταν για την συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων  σε εκθέσεις, με γελοίες προφάσεις, κάτι που ήδη απαγορεύει ο Ν.4039/12 και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση που κυρώθηκε με τον νόμο 2017/1992.

Ο κ. Σπανέας απάντησε με τρόπο που παραπέμπει κατευθείαν στην επιχειρηματολογία γνωστών κύκλων δηλαδή των εκτροφέων και του μοναδικού στην χώρα μας κυνολογικού σωματείου (βλέπε Κ.Ο.Ε.), που έξαλλου φωτογραφίζεται και στο ίδιο το κείμενο του Άρθρου 6 των τροπολογιών. Εξ άλλου κατά παράβαση κάθε νομιμότητας και δεοντολογίας  μέσα από τις τροπολογίες  αυτές επιχειρήθηκε να θεσμοθετηθεί ιδιωτικό πρωτοβάθμιο σωματείο από τους συγκεκριμένους φορείς.

Είναι   γνωστό ότι  τις προτάσεις τους  αυτές δεν μπόρεσαν να περάσουν  στις προ δύο μηνών περίπου  τροπολογίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι το αρμόδιο υπουργείο για τον 4039/12, γι’ αυτό και κατέφυγαν σε άλλους ατραπούς.

Σύμφωνα πάντα με την Π.Φ.Π.Ο.  «Η συζήτηση με τον κ. Σπανέα συνεχίστηκε στις 16:00 της ιδίας ημέρας, όπου η Ομοσπονδίας μας μετ΄ επιτάσεως ζήτησε συνάντηση δια ζώσης για την επομένη ημέρα, οπότε και αναγκάστηκε να μας απαντήσει “είναι πολύ αργά κα Μπομπολάκη, οι τροπολογίες συζητούνται αύριο στην Βουλή”.

Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι δεν θα περνούσαν ως άρθρο στο εν λογω  νομοσχέδιο  του Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας αλλά ως έκτακτες διατάξεις του. Η ιδία κατηγορηματική θέση του ότι  συζητούνται οι τροπολογίες τώρα στην Βουλή  επιβεβαιώθηκε και σήμερα 24/07/2013  και σε άλλο σημαντικό επώνυμο παράγοντα, που επίσης του τηλεφώνησε.

Από χθες λοιπόν η Ομοσπονδία μας ξεκίνησε  ένα μαραθώνιο ενημέρωσης, για το “πραξικόπημα”  που θα συντελείτο εν αγνοία του φιλοζωικού κινήματος, τις άλλες Ομοσπονδίες, πολλά σωματεία, βουλευτές, την Πρόεδρο του  Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου - που εξέφρασε την αντίθεσή της  στις προτεινόμενες τροπολογίες - πανεπιστημιακούς καθ’ ύλη αρμοδίους και άλλους παράγοντες, με αποτέλεσμα να κατακλυσθεί από διαμαρτυρίες το γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Χατζηδάκη.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ότι  στην επικοινωνία μας με την κα Πιπιλή, ενημερωθήκαμε ότι ή ίδια αντιλήφθηκε έγκαιρα κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου το απαράδεκτο των τροπολογιών για τα ζώα και ζήτησε από τον κ. Χατζηδάκη την απόσυρσή τους, ο  οποίος σύμφωνα με τη κα Πιπιλή την αποδέχτηκε.

Δηλώνουμε ότι:

α.Η ακαριαία κινητοποίηση  της Ομοσπονδίας μας και στη συνέχεια και των άλλων Ομοσπονδιών και της φιλοζωικής κοινότητας, η εγρήγορσή μας για τροπολογίες κατά των ζώων από το παράθυρο, συνετέλεσαν στην ματαίωση των τροπολογιών.

Δεν θα αφήσουμε να περάσουν ποτέ, όσες μεθόδους και αν σκεφτούν οι γνωστοί κυνολογικοί  και  εκτροφικοί κύκλοι, οι οποίοι μακράν απέχουν της φιλοζωίας  και ενεργούν για τα οικονομικά τους συμφέροντας και μόνο, συντελώντας κάθε χρόνο με τα χιλιάδες ζώα που αναπαράγουν,  στην μεγάλη αύξηση των ήδη  εκατομμυρίων ζώων που κατακλύζουν την χώρα μας.

β.Συγχαίρουμε την κα Πιπιλή για την επίσης ακαριαία παρέμβασή της και όσους βουλευτές και προσωπικότητες παρενέβησαν από χθες  για την ματαίωση  των τροπολογιών και  βεβαίως τον υπουργό κ. Χατζηδάκη που αντελήφθη την σοβαρότητα του θέματος.

γ.Δυστυχώς βλέπουμε να συνεχίζεται η ίδια γνωστή ψηφοθηρική και πελατειακή τακτική των υπουργείων, που  έφερε στο χείλος του γκρεμού την πολύπαθη χώρα μας.

δ.Ζητάμε την επίσημη διάψευση από τον  κ. Μηλαπίδη,  διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, του οποίου η υπογραφή  βρίσκεται  κάτω από το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την μη συμμετοχή του ΥΠ.Α.Α.Τ. στο  επιχειρούμενο έγκλημα κατά των ζώων, όπως οι πληροφορίες μας εξ εγκύρων κύκλων  αναφέρουν.

ε.Τέλος επιθυμούμε να ενημερώσουμε τους φιλόζωους ότι η επιδίωξη της Ομοσπονδίας μας για την απαγόρευση πώλησης ζώων εν γένει  από τα καταστήματα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί άσχετα με την παρούσα κατάσταση και ότι  θεωρούμε μη συμβατό να αφήναμε να περάσουν εγκληματικές τροπολογίες, χάριν αυτής της μη πώλησης σκύλων και γατών μόνο, τροποποίηση που κατά τα φαινόμενα ούτως ή άλλως δεν θα περνούσε από την Ολομέλεια της Βουλής και το  οποίο αποτελούσε  το κερασάκι εφησυχασμού  μας, για να περάσουν απαράδεκτες άλλες τροπολογίες κατά των ζώων.

Επίσης για το θέμα της μεταφοράς μεγαλόσωμων ζώων μόνο με λουρί και φίμωτρο θα τεθεί εκ νέου η πρότασή μας στο νέο Υπουργείο Μεταφορών αφού αυτό μετά τον ανασχηματισμό διασπάστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο φυσικά τώρα είναι αναρμόδιο.

Αρκετά με την εκμετάλλευση των ζώων στην Ελλάδα. Τώρα μιλάμε εμείς γι’ αυτά και δεν θα αφήσουμε κανέναν να συνεχίσει την “μπίζνα” στις πλάτες τους.

Καλούμε όλους τους φιλόζωους σε εγρήγορση, ώστε να εντοπιστούν τυχόν  μελλοντικές παρόμοιες ενέργειες διοχέτευσης τροπολογιών για τα ζώα σε διάφορα  άσχετα νομοσχέδια άλλων υπουργείων, πλην του αρμοδίου γι’ αυτά».

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να αλλάξει στον νόμο 4039/2012;

Πιπιλή: Σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν τροπολογίες εις βάρος των ζώων

Η τοποθέτηση της Νατάσας Μπομπολάκη πρόεδρου της Π.Φ.Π.Ο. για το νομοσχέδιο (βίντεο)

Εξόργισε τους φιλόζωους με την ανικανότητα του ο υπουργός Γιάννης Δριβελέγκας

Κοινωνία: Ώρα για MEGA Ψεύδη από την πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Τι λέει η Δημοκρατική Αριστερά για τον αντιφιλοζωικό νόμο 4039/2012

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – Η αντίδραση του Π.Κ.Σ.

Ζ.Ο.Σ.Α.Σ.: Νομοθέτημα ασαφές ελαστικό για τους επαγγελματίες εκμεταλλευτές αυστηρό για τους φιλόζωους

Συνεχίζουν τις επαφές για να είναι βελτιωμένο και αποτελεσματικό το νομοσχέδιο

Προχειρότητες, λάθη και ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών στο νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία των ζώων

«Λάθος» νομοσχέδιο αναστάτωσε τη φιλοζωική κοινότητα

Αντιδρούν και αντιπροτείνουν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Νόμος 4235/2014: Ιππικοί αγώνες σε ενυδρεία και pet shop!

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. Αλέξης

  το "παλιό" εργαλείο ηλικίας 2 αιώνων σε σύγκριση με τα "σύγχρονα" εργαλεία,
  τους "σπιτικούς" τρόπους ακρωτηριασμών ουρών και αυτιών
  η πρωτόγονη μέθοδος ακρωτηριασμού ουράς με λαστιχάκι
  την αντίληψη ότι εάν κόψω τα αυτιά και την ουρά δείχνει πιο όμορφο
  δείχνει ότι ο άνθρωπος εξακολουθεί να μένει 2 αιώνες (τουλάχιστον) πίσω.

  Και όλα αυτά προσπαθεί μία κυβέρνηση να τα νομιμοποιήσει ύστερα από την απαγόρευση τους το 1991. Ντροπή τους και ειδικά σε ένα υπουργείο το οποίο έχει τη λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ στον τίτλο του.

 2. Θάνος

  «γ.Δυστυχώς βλέπουμε να συνεχίζεται η ίδια γνωστή ψηφοθηρική και πελατειακή τακτική των υπουργείων, που έφερε στο χείλος του γκρεμού την πολύπαθη χώρα μας.»

  Μα δεν ξέρουν κάτι διαφορετικό... Αυτή είναι η κουλτούρα τους.

  Αχ και να μπορούσα να τους κόψω τ΄αυτιάαα…Αχ…Άτιμη φάρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.