Στηρίξτε μας

Αντιδρούν και αντιπροτείνουν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

9 Ιουλίου 2011 06:00 | Επικαιρότητα
Αντιδρούν και αντιπροτείνουν σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Συνέντευξη Τύπου θα δώσουν την Τρίτη 12 Ιουλίου (στις 13:30, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, αμφιθ. «Αντώνης Τρίτσης», Ακαδημίας 50) οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις του ενάντια στο σχέδιο νόμου (που εγκρίθηκε στις 6 Ιουλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο) σχετικά με την προστασία των ζώων.

Όπως αναφέρουν οι τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς (Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού): «Το σχέδιο αυτό αποτελεί συνειδητά σχέδιο εκμετάλλευσης των ζώων, προώθησης οικονομικών συμφερόντων συγκεκριμένων συντεχνιών καθώς και σχέδιο στραγγαλισμού των φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίες στέκονται βασικό εμπόδιο στην επίτευξη των σκοπών τους. Τι επιδιώκεται και από ποιούς και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται; Τις θέσεις και τις προτάσεις των τριών ομοσπονδιών στηρίζει και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Τι λέει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων με σημερινή ανακοίνωση καταγγέλλει το νέο νομοσχέδιο, που μόνο για την προστασία των ζώων δεν ενδιαφέρεται. Συγκεκριμένα σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι: «Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου  για την “προστασία” των ζώων, έτσι όπως προέκυψε μετά την δημόσια διαβούλευση.

Μελετώντας το, έκπληκτοι είδαμε ότι καμία από τις προτάσεις που κατέθεσαν  τα φιλοζωικά σωματεία, οι Ομοσπονδίες και  χιλιάδες πολίτες δεν υιοθετήθηκε από την ηγεσία  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώ  αντίθετα απαλείφθηκαν ακόμη και κάποια θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου.

Ο εμπαιγμός των φιλοζωικών συλλόγων, που άρχισε όταν η αποχωρήσασα υφυπουργός μας διαβεβαίωνε, ότι θα κάνει αποδεκτές τις περισσότερες από τις προτάσεις μας, που καταθέσαμε  στην διαβούλευση, συνεχίστηκε και από τον νέο υφυπουργό, ο οποίος μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων.

Αφού πρώτα  φέρνει για έγκριση το νομοσχέδιο στο υπουργικό συμβούλιο μετά ορίζει συναντήσεις με τα φιλοζωικά σωματεία και Ομοσπονδίες. Αυτή η πρακτική δύο τινά μπορεί να σημαίνει. Ή πρόκειται για ένα γενικό “μπάχαλο” ή σπεύδουν άρον - άρον να τελειώνουν  μέσα στην περίοδο των μπάνιων του λαού με ένα σχέδιο νόμου που προωθεί συντεχνιακά - οικονομικά συμφέροντα πίσω από ένα απατηλό τίτλο περί προστασίας των ζώων.

Το μετά την διαβούλευση νομοσχέδιο οδηγεί σε  συρρίκνωση την δράση και την υπόσταση των φιλοζωικών συλλόγων, σωματείων & οργανώσεων ευνοεί προκλητικά  το κύκλωμα και το παρακύκλωμα γύρω από τα ζώα, δημιουργεί νέες στρατιές αδέσποτων, επαναφέρει έμμεσα τον θεσμό του μπόγια,  εξοβελίζει στο πυρ το εξώτερο τα ζώα, ως να πρόκειται για μιάσματα, διατηρεί  αντιεπιστημονικές απόψεις  γύρω από τα θέματα των ζωοανθρωπονόσων, επιτρέπει να χαρακτηρίζονται συλλήβδην επιθετικά και επικίνδυνα, χιλιάδες ζώα, αναιρεί στην πράξη  την εθελοντική βοήθεια ευρωπαίων επιστημόνων, αφήνει ασύδοτους τους εμπόρους και τους εκτροφείς ζώων να παράγουν χιλιάδες νέα ζώα για να πλουτίζουν αυτοί, ευνοεί την αθρόα εγκατάλειψη ζώων, επιβαρύνει με εξοντωτικά πρόστιμα τα ήδη εξαντλημένα οικονομικά και όχι μόνο φιλοζωικά σωματεία και χιλιάδες εθελοντές.

Τα λίγα θετικά σημεία του αρχικού σχεδίου νόμου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για να περάσει ένα αντιφιλοζωικό νομοσχέδιο. Ζητάμε ή την πλήρη αναμόρφωσή του  ή την απόσυρσή του και την ενσωμάτωση των θετικών  στοιχείων του νομοσχεδίου κυρίως αυτών που αφορούν στους κανόνες ευζωίας και στην θέσπιση αυστηρών ποινών και προστίμων γι αυτούς που κακοποιούν ή δολοφονούν ζώα στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία.

Οι ευθύνες τόσο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου που συνέταξαν αυτό το σχέδιο όσο και οι πολιτικές ευθύνες των υπουργών, που το αποδέχτηκαν  είναι τεράστιες. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων θα προχωρήσει σε  κάθε ενέργεια προκειμένου να ψηφιστεί ένας νόμος που θα έχει φτιαχτεί για να προστατεύει τα ζώα και όχι ένας νόμος που  οι άνθρωποι θα γίνονται πλούσιοι από την εκμετάλλευσή τους».

Διαβάστε επίσης:

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

«Άτολμο» και χωρίς ουσιαστικές βελτιώσεις το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την κακοποίηση ζώων

Νέες εντολές και σαφείς οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ. για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Δύο χρόνια μετά η ΕΛ.ΑΣ. δημοσίευσε τη σωστή νομοθεσία για τα κατοικίδια

Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Χωρίς περιορισμό τα κατοικίδια σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα

Νέα εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. για να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν ζώα

Νόμος 4235/2014: Ιππικοί αγώνες σε ενυδρεία και pet shop!

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Δημοσιεύτηκε σε Φ.Ε.Κ. ο νέος νόμος 4039 για την προστασία των ζώων

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΟΔΟΥΡΑ

    Προχθές όταν ενημερώθηκα για την ψήφιση του νομοσχεδίου, αρχικά πέταξα από τη χαρά μου..στη συνέχεια κατσούφιασα και ...τέλος απογοητεύτηκα.
    Τι πιθανότητες έχουμε άραγε πλέον σε μια θετική αντιμετώπιση των προτάσεών μας από τους αρμόδιους υπουργούς και την ηγεσία, όταν πλέον βρισκόμαστε στο σημείο αυτό? Όταν εξαρχής δεν έλαβαν υπόψη τους τις τοποθετήσεις και προτάσεις μας και μας αντιμετώπισαν με εμπαιγμό, και όχι μόνο? Πλήρης αδιαφορία για το τί λέμε και πρεσβεύουμε και φτάσαμε στο σημείο αυτό? Μας "πέταξαν" ένα κοκκαλάκι για να γλυκαθούμε και κράτησαν τη μερίδα του λέοντος για τους εκμεταλλευτές και τους συμφεροντολόγους?
    Να είμαι αισιόδοξη? Μπορώ να ελπίζω??

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.