Στηρίξτε μας

Δήμαρχε Λαυρεωτικής πώς θα επιβιώσουν στον δρόμο γέρικα σκυλιά που έζησαν μια ζωή σε κλουβιά; (βίντεο)

8 Νοεμβρίου 2019 23:22 | Επικαιρότητα
Δήμαρχε Λαυρεωτικής πώς θα επιβιώσουν στον δρόμο γέρικα σκυλιά που έζησαν μια ζωή σε κλουβιά; (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Την έντονη αντίδραση φιλόζωων της περιοχής προκάλεσαν σήμερα οι ενέργειες του Δήμου Λαυρεωτικής που πήρε τρία σκυλιά από το παράνομο κυνοκομείο «Καταφύγιο Αδέσποτων Λαυρίου» το οποίο λειτουργεί σε δημοτική έκταση - η οποία έχει παραχωρηθεί από τη δημοτική αρχή γι’ αυτόν τον σκοπό από το 2008 - για να τα μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της Ε.Φ.Ε. στο Κορωπί αρχικά για στείρωση και στη συνέχεια άγνωστο για που.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες που τράβηξαν σήμερα η Λίτσα Καραγιάννη, η Κατερίνα Τσοπάνη, η Αλεξάνδρα Καρπούνη και η Almaza Diamanti.

Τα ζώα αυτά μαζί με τα υπόλοιπα σκυλιά (συνολικά 116) ζουν στον χώρο αυτό που βρίσκεται στην περιοχή κοντά στην Γαλλική Εταιρεία στο Λαύριο Αττικής και τον λειτουργεί η Άννα Γερολύμπου μαζί με κάποιους εθελοντές.

Μέσα σε αυτό το μη αδειοδοτημένο κυνοκομείο – που δεν τηρεί καμιά από τις προϋποθέσεις του νόμου ως εγκατάσταση – ζουν αυτά τα πλάσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ηλικιωμένα, φοβικά, άρρωστα ή ανάπηρα, ανεπιθύμητα και πολλά έχουν μείνει εκεί όλο τους τον βίο μέσα σε κλουβιά.

Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της κας Γερολύμπου, δεν έχει δοθεί κανένα σκυλί για υιοθεσία τα τελευταία δύο χρόνια, και αυτό δείχνει και το μέγεθος της δυσκολίας για να βρουν σπιτικό σκυλιά μεγαλόσωμα ή ηλικιωμένα αλλά και τα εμπόδια που βάζει η ίδια ώστε η τύχη αυτών των σκυλιών να αλλάξει.

 

Δυστυχώς η ατολμία του Δήμου Λαυρεωτικής και η αδιαφορία του για χρόνια στο θέμα της ορθής διαχείρισης των αδέσποτων έχει ως αποτέλεσμα να φτάσουμε το έτος 2019 και η κατάσταση να είναι οριακά μη διαχειρίσιμη καθώς μια 73χρονη γυναίκα δεν θα μπορεί να φροντίζει για πολλά χρόνια ακόμα χωρίς δυσκολία περισσότερα από 100 ζώα, ούτε να αντέξει το κόστος.

Μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες σύμφωνα με όσα δημόσια και μέσω facebook κατήγγειλε η κα Γερολύμπου η δημοτική αρχή σταμάτησε να παρέχει την ξηρά τροφή που της έδινε γι’ αυτά τα πλάσματα, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα οι στειρώσεις και οι θεραπείες (αποπαρασίτωση κ.ά.) πληρώνονταν από τις τσέπες των εθελοντών και όχι από κονδύλι του δήμου.

Η Πενταμελής Επιτροπή του Δήμου Λαυρεωτικής, μέλος της οποίας είναι η Άννα Γερολύμπου, με απόφαση της την 1η Νοεμβρίου ουσιαστικά αποδέχεται και αναγκάζεται να εκτελέσει την εισαγγελική διάταξη που έλαβε στις 8 Οκτωβρίου καθώς προηγήθηκε καταγγελία δημότη. Μετά από επαφή την οποία είχε νομικός σύμβουλος του δήμου με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αποφασίστηκε να γίνεται «οριστική αφαίρεση των ζώων», περίθαλψη, στείρωση, ηλεκτρονική σήμανση και στη συνέχεια όσα ορίζει η νομοθεσία ουσιαστικά ή υιοθεσία αν βρεθεί – κάτι που δεν το νομίζουμε – ή επανένταξη (στον δρόμο) δηλαδή απόφαση - θανατική καταδίκη γι’ αυτά τα πλάσματα, τα οποία δεν ξέρουν καν να κυκλοφορούν σε δρόμους με αυτοκίνητα ή δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνα.

Συχνές οι εκκλήσεις για ζωοτροφές...

 

 

Σήμερα από τον χώρο περισυλλέχθηκαν τελικά μέσα σε συνθήκες μεγάλης έντασης τρία σκυλιά – το ένα από τα οποία τρόμαξε ιδιαιτέρως – και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρίας (Ε.Φ.Ε.) στο Κορωπί με την οποία έχει σύμβαση ο δήμος, εντούτοις και επειδή οι φιλόζωοι δεν άφηναν τον υπάλληλο να φύγει μαζί με τα σκυλιά κλήθηκε επί τόπου και η Αστυνομία.

Το θέμα που προκύπτει και πάλι τώρα είναι αν ο Δήμος Λαυρεωτικής θα επιδιώξει – αν η χρήση γης εκεί το επιτρέπει – να φτιάξει στο ίδιο σημείο ένα νόμιμο κυνοκομείο με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 40 ζώων (καθώς η έκταση είναι μικρή) και αν θα τηρήσει ουσιαστικά τη νομοθεσία, αν θα συνεργαστεί με φορείς, αν πράγματι θα στήσει ένα δίκτυο για να βρεθούν γι’ αυτά τα σκυλιά σπίτια ή να απλά θα τα πετάξει οπουδήποτε για να τα ξεφορτωθεί διά του θανάτου τους. Ενώ αναμένουμε και το αν θα προχωρήσει σε δράσεις προληπτικές (έλεγχοι, πρόστιμα) για τον περιορισμό των αδέσποτων.

Για όλα αυτά αμφιβάλλουμε έχοντας δει τι έχει προηγηθεί, εντούτοις ευχάριστο θα είναι να μας εκπλήξουν για το καλό των ζώων.

Η κα Γερολύμπου που φέρει και εκείνη ευθύνη για την κατάσταση εκεί – έχει δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό ψήφισμα στο https://secure.avaaz.org/ στο οποίο συγκεντρώνει υπογραφές και απευθύνει στον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, ερωτήματα σχετικά με την τύχη των ζώων, ενώ δηλώνει ότι δεν αποδέχεται την απομάκρυνση τους.

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο www.zoosos.gr πέρα από τις ευθύνες των ανθρώπων, που αναλαμβάνουν να «φροντίσουν» περισσότερα ζώα από όσα μπορούν, τεράστιο και ασύγκριτα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η δημοτική αρχή για όσα δεν έκανε – καθώς βολεύτηκε με το γεγονός ότι κάποιοι «τρελοί» αγαπάνε τα σκυλιά – αλλά και η τοπική κοινωνία που εγκατέλειπε εκεί όλα τα ανεπιθύμητα ζώα, χωρίς ποτέ να νοιαστεί.

Το ζητούμενο τώρα είναι ένα, πώς θα επιβιώσουν στον δρόμο αυτά τα πλάσματα που έμαθαν να λαμβάνουν την τροφή τους από τους ανθρώπους, δεν ξέρουν καν την περιοχή, δεν ξέρουν να προστατεύονται από τα οχήματα;

Διαβάστε επίσης:

Καταδικάστηκε ο άνδρας που πυροβόλησε & τραυμάτισε αδέσποτο σκύλο στο Λαύριο το 2012

Λαύριο: Έκλεψε το σπιτάκι που τοποθέτησε φιλόζωη για να προστατέψει τον αδέσποτο σκύλο

Αδιαφόρησε ο Δήμος Λαυρεωτικής για το άρρωστο σκυλί που υποφέρει και κινδυνεύει

Λαύριο: Εγκατέλειψαν 10 κουτάβια μέσα σε κούτες

Λαύριο: Πέταξε ζωντανά δύο σκυλιά - το ένα πυροβολημένο - αφού τα έκλεισε σε τσουβάλια

Λαύριο: Βρήκαν ζωντανή μέσα σε πηγάδι την σκυλίτσα που χάθηκε πριν από 25 μέρες

Έκκληση για τον εντοπισμό του σκελετωμένου ζώου που περιφέρεται μεταξύ Λαυρίου και Σουνίου

Λαύριο: Πυροβόλησε με αεροβόλο τον σκύλο επειδή δεν τον άφησε να κοιμηθεί!

Σκύλος κυκλοφορούσε σκελετωμένος στην Λ. Λαυρίου

Λαύριο: Σκύλος δεμένα τα πόδια νεκρός δίπλα από τους κάδους

Κουτάβια πεταμένα ζωντανά στα σκουπίδια στο Λαύριο

Βρήκε το κουτάβι με κομμένα αυτιά και δάχτυλα στο Λαύριο Αττικής

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Μιχαήλ Τσολακης

    Κάποτε πρέπει οι βλαχοδημαρχοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα αδέσποτα και να μην ασχολούνται μόνο με το ......ξεφόρτωμα ,την αγρα ψήφων και το φαγοπότι ! Πρέπει όλοι οι φιλοζωοι να πιέσουμε την κατάσταση !

  2. ΓΙΩΡΓΟΣ

    Σαν εθελοντής 6 χρονια που πάω στο καταφύγιο ποτέ δεν έχει πει ΟΧΙ σε υιοθεσία εντός Ελλάδος η Κυρία Άννα.Εχουν γίνει υιοθεσίες εδώ.Και πρόσφατα μάλιστα.Ουτε τα έχει αφήσει νυστικά ούτε 1 μερα.Αυτα τα ζώα δεν είναι για χρήματα που θέλουν ορισμένες κυρίες που τα στέλνουν δήθεν σε καλά σπίτια στο εξωτερικό.Εχουμε δώσει τα πάντα.Ο δήμος όταν δίνει κάποιες υποσχέσεις πρέπει να τις κάνει.ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΒΟΛΕΥΕΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΝΑ ΛΑΣΠΩΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΝΝΑ.Βγαλτε τα δικά σας άπλυτα στην φόρα που τα κρύβεται από τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.