Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Τα θετικά και τα αρνητικά των τροπολογιών για τα ζώα συντροφιάς

2 Φεβρουαρίου 2014 08:44 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Τα θετικά και τα αρνητικά των τροπολογιών για τα ζώα συντροφιάς

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική (Π.Φ.Π.Ο.), που έδωσε μεγάλη μάχη εντός και εκτός Βουλής, ώστε οι τροπολογίες του νόμου 4039/2012 να είναι προς όφελος των ίδιων των ζώων και όχι εκείνων οι οποίοι τα αντιμετωπίζουν ως εργαλεία (για το κυνήγι, για αποκόμιση κέρδους από την πώληση κουταβιών κ.ο.κ., για παραστάσεις κ.ά.) μετά την ψήφιση των τροπολογιών την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή κάνει τον απολογισμό της και συνοπτικά καταγράφει τα «υπέρ» και τα «κατά» αυτών των αλλαγών, που θεσμοθετήθηκαν.

Το πολυνομοσχέδιο «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ.»δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. αλλά εδώ να διαβάσετε στις σελίδες  89 έως 102 τι συμπεριλαμβάνουν τα σχετικά άρθρα 46 και 47.

Τα «υπέρ» και τα «κατά» των αλλαγών στον νόμο 4039

Συγκεκριμένα σε σχετικό δελτίο Τύπου η Π.Φ.Π.Ο. τονίζει και τον αγώνα που έδωσε και για όσα κατακτήθηκαν: «Μια μεγάλη μάχη έδωσε η φιλοζωική κοινότητα με μπροστάρη την Ομοσπονδία μας το προηγούμενο διάστημα εντός και εκτός Βουλής. Μια μεγάλη νίκη των δυνάμεων εκείνων που αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια αλλά και επιστημοσύνη για την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων κόντρα σε κυκλώματα, παρακυκλώματα που εμπορευματοποιούν τα ζώα, σε μερίδα κτηνιάτρων και του Δ.Σ. του Π.Κ.Σ. καθώς και σε ψηφοθηρικές τακτικές του πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Παρακολουθήσαμε όλοι μας, αυτό το θέατρο του παραλόγου στη Βουλή, όπου κυριάρχησαν δύο θέματα:

H φωτογραφική διάταξη της επαναφοράς των παραστάσεων αγρίων ζώων (δελφινάριο) που είχαν απαγορευτεί από το 2012 και η προσπάθεια επαναφοράς των ακρωτηριασμών των κυνηγόσκυλων που είχαν απαγορευτεί από το 1992!

Μετά από την καθολική κατακραυγή, σύσσωμης της φιλοζωικής κοινότητας, πολλών φορέων και ελαχίστων βουλευτών, απέτυχε η επαναφορά των παραστάσεων με ζώα (εισάγεται όμως ήδη εμμέσως σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας) και αποσύρθηκε η επίμαχη διάταξη καθώς και η προσπάθεια βουλευτών όλων των αποχρώσεων επαναφοράς του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων για δήθεν λόγους ευζωίας.

Ζητούσαν δηλαδή οι αθεόφοβοι την κατάργηση του άρθρου 28 παρ. 1 του Συντάγματος μέσω της κατάργησης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που απαγορεύει τους αισθητικούς ακρωτηριασμούς και ισχύει από το 1992, την αψήφιση της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την αγνόηση της υπουργικής υπογραφής σε αυτή. Καταστρατήγηση δηλαδή κάθε νομιμότητας μπροστά στο κέρδος και την άγραν ψήφων.

Με τις τροποποιήσεις αυτές ψηφίστηκαν αλλαγές του 4039/2012 αρκετά σημαντικές, πολλές εκ των οποίων είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της δράσης και πίεσης της Ομοσπονδίας μας και που είναι οι εξής:

1)Οι ποινές για την παθητική κακοποίηση, να είναι ίδιες με την ενεργητική, ήτοι εξομοίωση των ποινών του 1197/1981 με τον 4039/2012.

2)Η ποινικοποίηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης 2017/1992.

3)Η αλλαγή της αντιμετώπισης των «επιθετικών» ζώων και να μην γίνεται ευθανασία τους.

4)Η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση και των τσοπανόσκυλων που είχαν εξαιρεθεί στον 4039/2012.

5)Η κατάργηση των αναχρονιστικών απόψεων για την νόσο λεϊσμανίαση και η υποχρέωση των Δήμων για ανάληψη των εξόδων θεραπείας.

6)Η απόσυρση της πενταετούς περιόδου χάριτος αναπαραγωγής των ακρωτηριασμένων σκύλων και η απαγόρευση να έχει άμεση ισχύ.

7)Η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών σε υπαίθριους χώρους (είχαμε ζητήσει σαν Ομοσπονδία όλων των ζώων).

8)Η αντικατάσταση του κυνηγού στην πενταμελή επιτροπή από εκπαιδευτή σκύλων.

9)Την κατάργηση της γραφειοκρατικής πρότασης για έλεγχο των διαβατηρίων από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Και τέλος

10)Να απαιτείται άδεια εκτροφής από τον πρώτο θηλυκό σκύλο για όλους όσους πωλούν κουτάβια, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες εκτροφείς. Για την έκδοση της άδειας θα απαιτούνται προϋποθέσεις υγείας, τήρηση μητρώων κ.τ.λ.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να υπάρχει έλεγχος στο που καταλήγουν τα κουτάβια/γατάκια των εκτροφέων και στο να μην γεννιούνται άρρωστα ζώα που εύκολα θα κατέληγαν στο δρόμο.

Δυστυχώς όμως η μεγάλη δεξαμενή παραγωγής νέων αδέσποτων από τις πολλές χιλιάδες γέννες των απλών ιδιοκτητών, μένει ανεξέλεγκτη, αφού αυτοί δεν προβλέπεται να έχουν κανενός είδους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε και πάλι τι απέγιναν τελικά τα κουτάβια/γατάκια που παρήγαγαν και πόσα από αυτά κατέληξαν πεταμένα στους κάδους απορριμμάτων, στα χωράφια, στους δρόμους κ.τ.λ.

Μας είναι εντελώς ακατανόητο, το γιατί δεν έγινε αποδεκτή η τόσο απλή, ανέξοδη και εύκολη πρότασή μας, του να υποχρεούνται να καταθέτουν στον οικείο Δήμο τους, ένα υπογραμμένο έντυπο με τα στοιχεία τους, τα στοιχεία του ζώου και τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη του ζώου ώστε να μην υπάρχουν καθόλου ανεξέλεγκτες γεννήσεις και να υπάρξει ιχνηλασιμότητα των ζώων κι έτσι η Πολιτεία να γνωρίζει κάθε ζώο από που προέρχεται και που καταλήγει...

Και προφανώς συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τον αγώνα μας ενάντια στις ανεξέλεγκτες γέννες, για να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του καθώς και τον αγώνα μας ενάντια στα σκυλιά-σκιάχτρα, τα "βαρελόσκυλα" που υπόκεινται σε μόνιμη αλυσόδεση-ισόβια κακοποίηση και δυσφημίζουν στο έπακρο τη χώρα μας, την κατάργηση της πώλησης ζώων στα pet shops και μια σειρά άλλες προτάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές.

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον αγώνα μας γιατί βγαίνει μέσα από την ψυχή μας, από την βαθιά αγάπη μας για τα ζώα στα οποία εμείς οι φιλόζωοι, δίνουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε από το υστέρημά μας αλλά και όλον τον ελεύθερο χρόνο μας. Κυριολεκτικά, πολλοί από εμάς έχουμε δώσει ολόκληρη τη ζωή μας. Οι νίκες μας αυτές, μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Τι άλλαξε προς το καλύτερο για τα ζώα συντροφιάς με το νέο νομοσχέδιο

Π.Φ.Π.Ο. προς Τσαυτάρη: Έλεγχος γεννήσεων και μη αλυσόδεση για να μην κακοποιούνται τα κατοικίδια

Με χιλιάδες αδέσποτα θα γεμίσει η χώρα ο υπουργός αφήνει ανεξέλεγκτες τις γεννήσεις

Υπέρ του ακρωτηριασμού των σκυλιών ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος!

Π.Φ.Π.Ο.: Κυκλώματα εμπόρων, κυνηγών και κτηνιάτρων θέλουν τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

Βουλευτής Ν.Δ. Κ. Κόλλιας: Είμαι υπέρ του ακρωτηριασμού των κυνηγόσκυλων!

Υποφέρουν τα σκυλιά κατά τον ακρωτηριασμό αυτιών και ουράς

Διαμαρτυρηθείτε για τον βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κόλλια που θέλει τον ακρωτηριασμό των σκυλιών

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Καθολική απαγόρευση των ακρωτηριασμών χωρίς καμιά εξαίρεση!

Τροπολογία του ΥΠ.Α.Α.Τ. επιτρέπει τις παραστάσεις με ζώα. Θα ψηφιστεί ο νόμος;

Και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ λέει «όχι» στην επαναφορά των παραστάσεων και των θεαμάτων στους ζωολογικούς κήπους!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. ΦΡΙΚΗ

    "3)Η αλλαγή της αντιμετώπισης των «επιθετικών» ζώων και να μην γίνεται ευθανασία τους.", που μπορουμε να βρουμε αυτην την τροποιηση(οπως και τις υπολοιπες που αναφερετε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.