Στηρίξτε μας

Γιατί η κυβέρνηση τιμωρεί εκείνους που φροντίζουν τα ζώα;

16 Απριλίου 2020 14:01 | Επικαιρότητα
Γιατί η κυβέρνηση τιμωρεί εκείνους που φροντίζουν τα ζώα;

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας για τη σίτιση ζώων έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και σε έμβια όντα, που υποφέρουν, καθώς πεινούν και σε εκείνους οι οποίοι τα νοιάζονται. Η κυβέρνηση – παρά τις εκκλήσεις φιλοζωικών φορέων – κάνει πως δεν ακούει όσους την εκλιπαρούν, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι που ζητούν να σιωπήσουμε και να μην αντιδρούμε αφού λόγω έκτακτων μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού λίγο – πολύ όλες οι απαγορεύσεις μπορούν να ισχύσουν.

Για όσους δεν γνωρίζουν πρέπει να εξηγήσουμε ότι φιλόζωοι που τάιζαν π.χ. αδέσποτα σε δήμο διαφορετικό από εκείνο που μένουν δεν τους επιτρέπεται πια να το κάνουν, αφού η μετακίνηση με αυτή την αιτιολογία απαγορεύεται.

Η ίδια απαγόρευση ισχύει και για όλους εκείνους που έχουν στα κτήματα τους ή στα εξοχικά τους – εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας – όχι μόνο ζώα συντροφιάς αλλά και ζώα φάρμας (π.χ. κουνέλια, κότες, ένα - δύο πρόβατα, κατσίκια κ.ά.), κάτι ιδιαιτέρως συνηθισμένο ακόμα και για όσους ζουν σε αστικά κέντρα της περιφέρειας, οι οποίοι μάλιστα δεν είναι επαγγελματίες κτηνοτρόφοι.

Σε αυτούς λοιπόν δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν εκτός του δήμου τους, για να φροντίσουν τα ζωντανά τους, με αποτέλεσμα και να αναγκάζονται να παρανομήσουν και να κινδυνεύουν να χρεωθούν με τσουχτερά πρόστιμα εξαιτίας αυτής της έλλειψης πρόνοιας από το κράτος.

Εδώ και 20 μέρες η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει διέξοδο σε αυτό το κρίσιμο πρόβλημα. Το μόνο που κατάφερε να σκεφτεί, είναι αυτό που ειπώθηκε διά στόματος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, στις 25 Μαρτίου, ο οποίος ουσιαστικά μας είπε να βρούμε άλλους να ταΐσουν τα ζώα μας μέσω της «αυτοοργάνωσης» ή να απευθύνουμε στους δήμους μας.

Και οι δύο «λύσεις» που πρότεινε ο κ. Χαρδαλιάς – δηλαδή ιδιώτες μόνιμοι κάτοικοι να ταΐζουν ζώα (οικόσιτα ή αδέσποτα) ή οι δήμοι – είναι ανέφικτες καθώς οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, αν υπόχρεοι από το 2012 σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012,  δεν σιτίζουν τ’ αδέσποτα τους, ούτε έχουν ταΐστρες σε όλη την επικράτεια τους, ενώ η φυσικά η πρόσβαση σε ιδιωτικούς χώρους είναι αδύνατη ή προκαλεί άλλα προβλήματα. Τα φιλοζωικά σωματεία ανά την επικράτεια είναι λιγοστά και οι εθελοντές ιδιαιτέρως επιφορτισμένοι με ζώα που πεινάνε και βρίσκονται παντού.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση – σε μια χώρα που η κακοποίηση ζώων είναι τεραστίων διαστάσεων κοινωνικό φαινόμενο – τιμωρεί εκείνους που νοιάζονται για τη φροντίδα τους, τιμωρεί και αυτά που ούτως ή άλλως υποφέρουν π.χ. στον δρόμο, καθώς ειδικά τ’ αδέσποτα δεν μπορούν να βρουν πλέον τροφή ούτε στα αποφάγια των καταστημάτων εστίασης, τα οποία παραμένουν εδώ και έναν μήνα κλειστά.

Φυσικά τίθενται σε μεγάλο κίνδυνο και εκείνα τα ζώα σε ιδιωτικά καταφύγια, κτήματα και άλλους χώρους καθώς οι ιδιοκτήτες ή οι εθελοντές πρέπει να βρίσκουν τρόπους για το πως θα ξεφύγουν από τα μπλόκα και τα πρόστιμα, για να φτάσουν ως εκεί και να τους δώσουν τροφή και νερό και φυσικά να καθαρίσουν τον χώρο.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (και άλλοι φιλοζωικοί φορείς) έχει αντιδράσει επανειλημμένα γι’ αυτό το κρίσιμο για τη ζωή των ζώων ζήτημα. Έχει στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό, στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, και σε άλλους αρμόδιους ζητώντας την παρέμβαση τους, ώστε να επιτραπεί η μετακίνηση φιλόζωων για σίτιση ζώων κάθε είδους και εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας, όπως ακριβώς ισχύει για εκείνους που παρέχουν βοήθεια σε συνανθρώπους μας, από τους οποίους δεν απαιτείται να περιοριστούν στον δήμο τους.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη «Βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών», δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός ούτε αν θελήσεις να πας στον γιατρό, στο φαρμακείο, στο ταχυδρομείο, στην τράπεζα.

Γιατί λοιπόν να υπάρχει όταν θες να ταΐσεις ζώα, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αποδεδειγμένα έχει αυτοπεριοριστεί, έχει αποδεχτεί τα μέτρα για το καλό του κοινωνικού συνόλου και είναι κλεισμένο στο σπίτι του;

Γιατί η κυβέρνηση δείχνει τέτοια αναλγησία προς εκείνους που ουσιαστικά κάνουν αυτό που οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ποτέ δεν θέλησαν να αναλάβουν;

Γιατί τιμωρούνται και με πρόστιμα εκείνοι που πληρώνουν από την τσέπη τους για το τάισμα ζώων, τη στείρωση, την περίθαλψη τους ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων;

Γιατί τιμωρούνται αυτοί που υπερασπίζονται τα ζώα εν μέσω πανδημίας;

Διαβάστε επίσης:

Ημαθία: Σκύλος σε κρίσιμη κατάσταση πέθανε καθώς αστυνομικοί καθυστέρησαν 20’ σε μπλόκο αυτούς που προσπαθούσαν να τον σώσουν (βίντεο)

Έκκληση προς την πρόεδρο της Δημοκρατίας απευθύνει ο δήμαρχος Ηλιούπολης καθώς τα ζώα υποφέρουν εξαιτίας των κυβερνητικών μέτρων

Ζητούν τη βοήθεια της προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να επιτραπεί η μετακίνηση για σίτιση ζώων οπουδήποτε

Π.Φ.Π.Ο. προς τον πρωθυπουργό: «Όσο χάνεται χρόνος τίθενται σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και ζώων»

Π.Φ.Π.Ο.: Η κυβέρνηση υποχρεώνει τους φιλόζωους να παρανομούν ώστε να μην πεθάνουν ζώα κάθε είδους

Αυτή είναι η «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ»

Ν. Χαρδαλιάς: Επιτρέπεται μετακίνηση για τάισμα αδέσποτων μόνο εντός δήμου κατοικίας με άδεια από τη δημοτική αρχή (βίντεο)

Ν. Μπομπολάκη: Ζητάμε να επιτραπεί μετακίνηση για σίτιση & φροντίδα ζώων όπου και αν αυτά βρίσκονται

Επιτρέπεται η βόλτα με το κατοικίδιο  – Ζητείται από τους δήμους να μεριμνήσουν για τ’ αδέσποτα (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.