Στηρίξτε μας

Δεκάδες μηνύματα διαμαρτυρίας από την Ιταλία για το κυνοκομείο της φρίκης στην Καστοριά

19 Ιανουαρίου 2012 10:13 | Επικαιρότητα
Δεκάδες μηνύματα διαμαρτυρίας από την Ιταλία για το κυνοκομείο της φρίκης στην Καστοριά

Τα σωματεία, που απαρτίζουν την Πανελλαδική Συντονιστικής Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διαμαρτύρονται για τη φριχτή κατάσταση, η οποία επικρατεί στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς και ζητούν από την Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. Μεταξύ άλλων τονίζουν όχι μόνο τις παραβάσεις που έχουν γίνει εις βάρος των ζώων και των δικαιωμάτων τους, αλλά και πόσο έχει διασυρθεί η πόλη της Καστοριάς από την είδηση, που έφερε στο δημοσιότητα πριν από μερικές μέρες το www.zoosos.gr και έκανε τον γύρο της Ελλάδας και όχι μόνο.

Δεκάδες φιλόζωοι από τη γειτονική Ιταλία έχουν γράψει σχόλια διαμαρτυρία απευθυνόμενοι προς τον δήμαρχο Καστοριάς, Εμμανούηλ Χατζησυμεωνίδη. Δείτε και διαβάστε τον όγκο των δημοσιευμένων μηνυμάτων, κάτω ακριβώς από το ρεπορτάζ, των οποίων αποδέκτης είναι το www.zoosos.gr. Αυτό είναι μια μικρή ένδειξη του τι σημαίνει διασυρμός ή δυσφήμιση μιας περιοχής μας στο εξωτερικό.

H Βάσω Τάκη, που είδε τις συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στον περιφραγμένο χώρο, τον οποίο ο δήμος χαρακτηρίζει ως κυνοκομείο, εκπροσωπώντας την ομοσπονδία και το άτυπο συντονιστικό όργανο της απευθύνθηκε εγγράφως στους:
α) Χατζησυμεωνίδη Εμμανουήλ, Δήμαρχο Καστοριάς
β) Προϊσταμένη της Δ/σης Κτηνιατρικής Καστοριάς
γ) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
δ) Γραφείο Υφυπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ., Αστέριου Ροντούλη
ε) Γενική Κτηνιατρική Υπηρεσία Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε.
στ) Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Κύριοι και κυρίες,
Τα σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (115 φιλοζωικοί σύλλογοι και σωματεία) και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (… σύλλογοι) έχουν ενημερωθεί για τις τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων που επικρατούν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων που διατηρεί ο Δήμος Καστοριάς και διαμαρτύρονται έντονα για την εγκληματική αδιαφορία του Δήμου, αλλά και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις συνθήκες λειτουργίας του.

Ο Δήμος, που σύμφωνα με τον Νόμο 3170/2003 ορίζεται αρμόδιος για την περισυλλογή, στείρωση και γενικότερη φροντίδα των αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή του, περισυλλέγει ζώα και τα οδηγεί στο κατ’ ευφημισμό «καταφύγιο» που διατηρεί, όπου και τα εγκαταλείπει κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς επίβλεψη και κτηνιατρική φροντίδα, διαθέτοντας μόνο κάποια τσουβάλια τροφής για την σίτιση τους, τα οποία ενίοτε δεν επαρκούν. Από καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται καθαρά η πλήρης εγκατάλειψη.

Στον χώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, προσπαθούν να επιβιώσουν συνολικά γύρω στα 130 σκυλιά υπό συνθήκες τελείως ακατάλληλες για την ευζωία τους, από τα οποία τα 60 περίπου διαβιούν μόνιμα έγκλειστα σε ακατάλληλα κλουβιά, ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν κανένα σημείο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή κλπ). Τα ζώα περιφέρονται ανεξέλεγκτα εντός του χώρου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αψιμαχιών μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό έχουν παρουσιαστεί – όπως μας καταγγέλθηκε – φαινόμενα κανιβαλισμού, με αποκορύφωμα το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, όταν ένα ζώο κυριολεκτικά ξεσκίστηκε και φαγώθηκε από τα υπόλοιπα.

Τα διαβιούντα στον χώρο ζώα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουμε δεχθεί, πεθαίνουν από τις αρρώστιες λόγω μη εμβολιασμού τους και πλήρους απουσίας οποιουδήποτε κτηνιατρικού ελέγχου από την ημέρα λειτουργίας του κυνοκομείου. Τα κουτάβια (γύρω στα 60) λόγω έλλειψης ασφαλούς χώρους υποδοχής τους αναγκάζονται μέλη του τοπικού Φιλοζωικού Συλλόγου να τα συγκεντρώνουν σε διαφορετικό χώρο και να τα συντηρούν με δικές τους δαπάνες. Επίσης, όπως πληροφορηθήκαμε, ο Δήμος σας δεν εφαρμόζει πρόγραμμα στειρώσεων, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των αδέσποτων στην πόλη σας, με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Αναρωτιόμαστε εάν και σε ποιο βαθμό εποπτεύει η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού το εν λόγω καταφύγιο, όπως έχει υποχρέωση εκ του νόμου να κάνει και εάν προέβη ποτέ σε κάποιον έλεγχο, αφού ήταν σε γνώση της η επικρατούσα κατάσταση.

Τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, είναι συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι εγκληματικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

Σας ερωτούμε:

Συμβαδίζουν οι ενέργειές σας με τους νόμους που η πολιτεία έχει θεσπίσει;
Συμβαδίζουν με τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πολιτιστικής καλλιέργειας;
Ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στους δημότες σας σχετικά με τη διαχείριση της πανίδας των πόλεων;
Έχετε σκεφθεί το διασυρμό της πόλης σας σε όλη την Ελλάδα;

Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο του Δήμου Καστοριάς είναι απαράδεκτες και ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται για την ευζωία τους, όπως αυτή ορίζεται από τον νόμο. Επειδή καμιά υγειονομική διάταξη δεν τηρείται και ο χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης. Επειδή, πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος όσων έχουν την ευθύνη λειτουργίας του εν λόγω καταφυγίου – κυνοκομείου.

Επειδή είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Δήμου και η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία αδιαφορούν παντελώς για την βελτίωση της ανεπίτρεπτης αυτής κατάστασης. Τα 100 και πλέον σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ζητούν να ενημερωθούν εάν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ειδικότερα.

1. Αν υπάρχει η τριμελής επιτροπή για τον έλεγχο λειτουργίας του καταφυγίου, όπως ο Νόμος ορίζει.
2. Αν καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του υπάρχει υπεύθυνος κτηνίατρος ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο της υγείας των ζώων που φιλοξενούνται σ’ αυτό.
3. Αν ο Δήμος εφαρμόζει πρόγραμμα για την στείρωση, τον αποπαρασιτισμό και τον εμβολιασμό των ζώων του καταφυγίου, αλλά και των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια του γενικότερα, όπως από τον 3170/2003 άρθρο 7 παράγραφος 4 ορίζεται.
4. Αν η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει δώσει άδεια λειτουργίας στο Δημοτικό καταφύγιο και αν αυτό πληροί τους όρους του νόμου περί ενδιαιτημάτων ζώων.

Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας και διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού κυνοκομείου και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνέχιση της παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας. Παρακαλούμε όπως η επιστολή μας πρωτοκολληθεί και ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Διαβάστε επίσης:

Τα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς

Ο δήμαρχος Καστοριάς εκδικείται εκείνη που φροντίζει τα ζώα! (Βίντεο)

Σπαραξικάρδια η κραυγή της Αναστασίας Πρωτόγερου για το έγκλημα στην Καστοριά (βίντεο)

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το Κυνοκομείο Καστοριάς

Aντιδήμαρχος Χρ. Παρχαρίδης χαρακτηρίζει υποκριτικές τις μομφές εις βάρος του Δήμου Καστοριάς για το Κυνοκομείο

Ο δήμαρχος Καστοριάς δεσμεύεται ότι θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των αδέσποτων

Σταματήστε το «μουσείο» της φρίκης για την ανάδειξη της γούνας στην Καστοριά!

Απομάκρυναν την αρκούδα που πλησίασε την πόλη της Καστοριάς και έκανε βόλτες πάνω στην παγωμένη λίμνη

Πελεκάνοι στην λίμνη της Καστοριάς αντιμέτωποι με τους -16 βαθμούς Κελσίου

Με εκσκαφέα έσπασαν τον πάγο στη λίμνη Καστοριάς για να ταΐσουν τα υδρόβια πουλιά (βίντεο)

Απελευθέρωσε τον κύκνο που είχε εγκλωβιστεί σε δίχτυα στη Λίμνη Καστοριάς

Κυνηγός σκότωσε με καραμπίνα 3 σκυλιά βοσκού κοντά στην Ιεροπηγή Καστοριάς

Συνεχίζεται η συστηματική εξόντωση των αδέσποτων με φόλες στην Καστοριά

Νεκρά από φόλες τ' αδέσποτα σκυλιά που φρόντιζαν φιλόζωοι στην περιοχή Μανιακοί Καστοριάς (βίντεο)

Καστοριά: Χτύπησε τον σκύλο της και του τύφλωσε το μάτι

Διευκρινίσεις για το θέμα των αδέσποτων δίνει με ανακοίνωση του ο Δήμος Καστοριάς

Φιλόζωοι επικήρυξαν τον δράστη που δηλητηρίασε 14 σκυλιά στην Καστοριά (βίντεο)

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα φροντίσει ορφανό αρκουδάκι που βρέθηκε στην Καστοριά

Ελπίζουν το αρκουδάκι που βρέθηκε μόνο του να έσμιξε ξανά με τη μαμά του στην Καστοριά (βίντεο)

Καστοριά: Ευχαριστούν την κτηνίατρο – βουλευτή που βοήθησε στην διάσωση του τραυματισμένου ζαρκαδιού

Φροντίζουν το ορφανό ζαρκαδάκι που βρέθηκε στην Καστοριά

Καστοριά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού

Ακόμα μία νεαρή αρκούδα θύμα τροχαίου στην Καστοριά

Καστοριά: Άλλη μια αρκούδα νεκρή σε τροχαίο σε κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού

Το Κ.Τ.Ε.Λ. Καστοριάς αρνήθηκε να μεταφέρει τον τραυματισμένο αργυροπελεκάνο!

Με σοβαρά κατάγματα το ζαρκάδι που χτυπήθηκε από όχημα στην Καστοριά

Καστοριά: Έριξε βραστό νερό στον σκύλο για να κάνουν πλάκα!

Πολυάνεμος Καστοριάς: Το αρκουδάκι πέθανε αγκαλιάζοντας τη νεκρή από τα σκάγια μάνα του!

Πολυάνεμος Καστοριάς: Σκότωσαν και την αρκούδα και το αρκουδάκι της!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.