Στηρίξτε μας

Αθήνα: Καταδικάστηκε ταξιτζής που αρνήθηκε σε τυφλή γυναίκα να επιβιβαστεί με τον σκύλο – οδηγό της στο όχημα

24 Ιουνίου 2022 16:09 | Επικαιρότητα
Αθήνα: Καταδικάστηκε ταξιτζής που αρνήθηκε σε τυφλή γυναίκα να επιβιβαστεί με τον σκύλο – οδηγό της στο όχημα

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Η Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» έκανε γνωστό πως το δικαστήριο δικαίωσε την Τζουλιάνα Μπούση, η οποία είναι τυφλή και χειρίστρια σκύλου οδηγού και καταδίκασε τον ταξιτζή ο οποίος στις 25 Απριλίου του 2018 όχι μόνο είχε αρνηθεί να επιβιβάσει τη γυναίκα και ακόμα έναν άνδρα εξαιτίας του σκύλου οδηγού που χειριζόταν, αλλά άσκησε και βία κατά του εκπαιδευμένου Λαμπραντόρ της.

Σύμφωνα με την κα Γερουλάνου ο ταξιτζής στο δικαστήριο ήταν ουσιαστικά αμετανόητος. Δήλωσε ότι δεν κατάλαβε, ότι φοβήθηκε τον σκύλο και είπε και πολλές άλλες δικαιολογίες.

Τελικά καταδικάστηκε από το Στ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της κας Μπούση ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος είναι και ο ίδιος τυφλός και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εξήγησε στο www.zoosos.gr τη σημασία αυτής της καταδικαστικής απόφασης.

Μας τόνισε ότι η δίωξη ασκήθηκε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο και αναγνωρίστηκε το γεγονός ότι ο εκπαιδευμένος σκύλος είναι η προέκταση του χεριού του τυφλού ατόμου. Όπως επισήμανε από τον κατηγορούμενο δεν άκουσαν ούτε μια συγνώμη, ούτε μια δήλωση μετάνοιας.

Το γεγονός συνέβη στην πιάτσα των ταξί στην Πανόρμου και από την αντίδραση της κας Μπούση και του αθλητή Θανάση Χατζηπάντου, που είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Γκόλμπολ, και ήταν μαζί της εκείνη τη μέρα αναζητώντας ταξί ο επαγγελματίας οδηγός έμεινε στο σημείο για 50 λεπτά.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Αυγουλάς και περαστικοί που ήταν παρόντες στο συμβάν διαμαρτύρονταν γιατί ο ταξιτζής αρνούνταν να επιβιβάσει τους τυφλούς πελάτες του αν και του έδειξαν τη νομοθεσία η οποία είναι ξεκάθαρη και όφειλε ως επαγγελματίας να συμμορφωθεί και να την εφαρμόσει.

Σύμφωνα με τον κ. Αυγουλά ο ταξιτζής άσκησε βία διώχνοντας τον εκπαιδευμένο σκύλο από τη θέση του συνοδηγού, καθώς το σκυλί μπήκε μαζί με την κα Μπούση στο μπροστινό κάθισμα και είχε κάτσει ανάμεσα στα πόδια της, όπως ορίζει το σχετικό πρωτόκολλο και αφού είχε ακούσει από τη συνοδό του την εντολή «μπες».

Ο οδηγός ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως τρόμαξε και έδιωξε το σκυλί γιατί το ζώο δεν είχε φίμωτρο, αν και η νομοθεσία ξεκάθαρα αναφέρει ότι τα εκπαιδευμένα σκυλιά που συνοδεύουν τυφλούς συνανθρώπους μας δεν φορούν φίμωτρο.

«Οποιοσδήποτε επαγγελματίας αρνηθεί να εξυπηρετήσει παρέχοντας υπηρεσία πληροφορία ή προϊόντα σε ανάπηρο άτομο, επιδέχεται ποινές από 1.000 έως 5.000 ευρώ πρόστιμο, και συνδυαστικά φυλάκιση από 6 μήνες έως 3 χρόνια» επισημαίνει ο κ. Αυγουλάς.

Η συγκεκριμένη καταδικαστική απόφαση ανοίγει τον διάλογο για να τεθεί προς την κοινωνία και αυτό το ζήτημα, το πως δηλαδή αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία από οδηγούς ταξί, άλλους επαγγελματίες, ξενοδόχους, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να αλλάξουν απόψεις και στερεότυπα και να λειτουργήσουν βάσει των κανόνων της συμπερίληψης, του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο και της ισότητας.

Η ανάρτηση του Βαγγέλη Αυγούλα στο facebook

«Πριν από λίγο και για πρώτη φορά στην #Ελλάδα, πετύχαμε καταδικαστική απόφαση σε βάρος επαγγελματία οδηγού ταξί ο οποίος αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή κοπέλα εξαιτίας του σκύλου οδηγού που χειριζόταν, ασκώντας μάλιστα και βία κατά του εκπαιδευμένου Labrador.

Μετά την παραδειγματική κρίση της Δικαιοσύνης, η ανάγκη του κοινωνικού διαλόγου για τη #Συμπερίληψη και την #Προσβασιμότητα των τυφλών χειριστών σκύλων οδηγών, είναι τόσο ορατή όσο και ο καθημερινός αγώνας των ανάπηρων πολιτών αυτής της χώρας για τα αυτονόητα!

Ευχαριστώ το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας - Greek Guide Dogs  για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου αλλά και τους συναδέλφους Θέμη Σοφό και Αναστασία Γιαρένη για την πολύτιμη υποστήριξη τους στην υπόθεση. Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες σε Δελτίο Τύπου.».

Η ανάρτηση της Τζουλιάνα Μπούση στο facebook

«Γνωρίζουμε πως τα καλά πράγματα αργούν να γίνουν…. αν και πέρασαν τέσσερα χρόνια νιώθουμε επιτέλους πως υπάρχει μία δικαίωση Έχω πολλούς λόγους για να αισθάνομαι όμορφα με πρώτο και κυριότερο το γεγονός πως ο σκύλος οδηγός μου μετά από τέτοια πράξη συνεχίζει και είναι σκύλος οδηγός και ανταποκρίνεται θετικά σε όσα έχει εκπαιδευτεί… Ελπίζω μετά από αυτή τη δίκη όσοι θέλουν να αρνούνται την επιβίβαση σκύλων οδηγών να το σκεφτούν και δεύτερη φορά! Σας ευχαριστώ πολύ κέντρο Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος Zoi Geroulanou που ξεκινήσαμε μαζί αυτή την Ιστορία και την φτάσαμε ως το τέλος. Είναι άπειρος ο θαυμασμός μου για σένα Vaggelis Avgoulas Όχι μόνο γιατί είσαι ένας καταξιωμένος δικηγόρος αλλά και επειδή γίνεσαι ένα με το πρόβλημα πριν το αντιμετωπίσεις και αυτό συνήθως φέρνει τα πιο θετικά αποτελέσματα! Γιατί τελικά εμείς… Αν ενωθούμε μπορούμε να κάνουμε πολλά!ΥΓ Η Uni είχε διατάξει να ανέβει φωτογραφία της γνωριμίας μας μόνο εάν δικαιωθεί…».

Διαβάστε επίσης:

Πρόβλημα και σε όσους συνοδεύονται από σκύλους βοήθειας δημιουργεί ο νόμος 4830/2021

Εμπαιγμός από τον Κ. Μητσοτάκη σε βάρος τυφλών που συνοδεύονται από εκπαιδευμένους σκύλους - οδηγούς (βίντεο)

I.M. Γκέρτσου: Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ατόμων αν και επιτρέπεται να μπαίνουν παντού αυτό δε συμβαίνει (ηχητικό)

Έχετε σκεφτεί πόσο σκληρά εργάζεται ένας σκύλος οδηγός τυφλού ανθρώπου; (Βίντεο)

Δείτε με τι έρχεται αντιμέτωπος ένας σκύλος – οδηγός για να διασχίσει με ασφάλεια μια διάβαση μαζί με την τυφλή συνοδό του (βίντεο)

Οι σκύλοι συνοδοί τυφλών ατόμων επιτρέπεται βάσει νόμου να μπαίνουν και σε ταξί (βίντεο)

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

Ελληνική Σχολή Σκύλων - Οδηγών «Λάρα»: Μόλις 22 σκύλοι - οδηγοί αν και έχουμε 16.000 τυφλούς

Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου - οδηγού τυφλών ατόμων στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Πλήρη αυτονομία κινήσεων προσφέρουν στους τυφλούς συνανθρώπους μας οι σκύλοι – οδηγοί

Καταγγέλλει την απαγόρευση εκ μέρους της Aegean Airlines να ταξιδέψει με την γυναίκα, το παιδί & 2 σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών ατόμων μπαίνουν ελεύθερα παντού άρα και στη φάτνη

Δεν επέτρεψαν στο τυφλό ζευγάρι να μπει στο κολυμβητήριο με σκυλιά – οδηγούς ενώ ο νόμος το επιτρέπει

Μετά την δημόσια καταγγελία επέτρεψαν την είσοδο σκύλων – οδηγών τυφλών ατόμων στο κολυμβητήριο

Κατήγγειλε τον οδηγό που ζητούσε από την τυφλή γυναίκα να κατέβει από το λεωφορείο με τον σκύλο – οδηγό της

Δημοσίως ζητάει συγνώμη από την τυφλή επιβάτιδα ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Α.

Μετά την καταγγελία στον οδηγό λεωφορείου ο Ο.Α.Σ.Α. ενημερώνει για τα δικαιώματα των τυφλών και των σκύλων τους (βίντεο)

Εμπόδιζε τον σκύλο – συνοδό τυφλού να μπει στο ΜΕΤΡΟ παρά το γεγονός ότι του έδειξαν τη νομοθεσία

Ο πρώτος – σκύλος συνοδός τυφλής που βοηθάει ασθενείς στο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Επέτρεψαν στον σκύλο να επιβιβαστεί μαζί της στο ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Απαγόρευσαν σε ταβέρνα την είσοδο σε σκύλο – συνοδό τυφλής

Η άγνοια της νομοθεσίας οδήγησε στην άρνηση εισόδου του σκύλου (συνοδού τυφλής) σε ταβέρνα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.