Στηρίξτε μας

Αθήνα: Κακοποιεί συστηματικά τα άλογα του στον Βοτανικό και οι αρμόδιες αρχές «σφυρίζουν αδιάφορα»

22 Μαΐου 2017 15:30 | Καταγγελίες
Αθήνα: Κακοποιεί συστηματικά τα άλογα του στον Βοτανικό και οι αρμόδιες αρχές «σφυρίζουν αδιάφορα»

Την ουσιαστική αδιαφορία των αρμόδιων αρχών αναφορικά με την κακοποίηση τριών αλόγων που ο ιδιοκτήτης τους έχει εκτεθειμένα σε χωράφι στον Βοτανικό της Αθήνας διαρκώς αλυσοδεμένα, χωρίς τροφή, χωρίς στέγαστρο χωρίς ίχνος φροντίδας επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις».

VotanikosAlogaΤα ζώα, που είναι πρησμένα από τα παράσιτα και όχι από την τροφή, είναι μονίμως δεμένα και εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες ενώ τρώνε μόνο με ό,τι υπάρχει γύρω τους...

Η Ρόζα Ρούσσου πρόεδρος και ιδρύτρια του συλλόγου «Ιππόθεσις» επισημαίνει τα εξής για το χρονικό της κακοποίησης και όσων έχουν γίνει εκ μέρους τους «Πριν από δύο μήνες περαστικοί μας ενημέρωσαν πως σε ένα χωράφι στον Βοτανικό υπάρχουν μόνιμα δεμένα στα δέντρα τρία άλογα.

Όσες φορές χρειάστηκε να περάσουν από εκεί με κρύο, με τα χιόνια του φετινού χειμώνα, με βροχή ή με την ζέστη της προηγούμενης εβδομάδας τα άλογα παρέμεναν δεμένα. Μετά από έρευνα διαπιστώσαμε πως τα ζώα "ανήκουν" σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Ο οποίος λόγω ηλικίας περνά μια φορά την ημέρα για να τους βάλει νερό. Αν στο μεταξύ τα ζώα ρίξουν κάτω τον κουβά, αφού μπερδεύεται στο σχοινί και τις αλυσίδες με τα οποία τα δένει, τότε νερό θα πιούν την επόμενη μέρα εφόσον και αν ο ηλικιωμένος έρθει ξανά.

Να επισημάνουμε πως για το καθεστώς ιδιοκτησίας, σήμανσης και καταγραφής όλων των ιπποειδών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστερεί ευλαβικά την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Νομοθεσίας οπότε επικρατεί μια ασάφεια που βολεύει όλους τους τζαμπάσηδες ιπποειδών. Αφήστε που είναι αδύνατον ο σύλλογός μας να κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Πιο πιθανό να μας έχει δεχτεί η Μελάνια Τράμπ νωρίτερα.

Επιστρέφουμε στα άλογα στον Βοτανικό και τις ενέργειες που έχουμε κάνει για να τα γλυτώσουμε πριν να είναι πολύ αργά. Ενημερώσαμε το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηναίων όπου σύμφωνα με τον Ν. 4039/12 ανήκει στις υπεύθυνες αρχές εφαρμογής και ελέγχου των κανόνων προστασίας των ζώων. Στην περίπτωση του Βοτανικού υπάρχει κακοποίηση σύμφωνα με τους Νόμους 1197/81, 4039/12 αφού τα άλογα αυτά ούτε σκέπαστρο να προφυλαχθούν έχουν παρά μόνο κάποια δέντρα, ούτε χώρο στεγνό και καθαρό παρά μόνο χώμα και λάσπες, φαγητό ότι βρουν αφού κάποια υπολείμματα άχυρου δεν τα πλησιάζουν, ούτε έχουν πρόσβαση σε καθαρό και άφθονο νερό. Όταν οι κοπριές είναι πολλές τα μετακινεί σε άλλο δέντρο ενώ είναι καταδικασμένα σε ακινησία. Δεν μιλούμε για κτηνιατρική επίβλεψη, εξονυχισμό, έλεγχο στα δόντια, εμβολιασμό και αποπαρασίτωση που δεν πρέπει να τα έχουν δει ούτε στο όνειρό τους αυτά τα ζώα.

Η κτηνιατρική υπηρεσία λοιπόν του Δήμου επισκέφτηκε τον χώρο δύο φορές και προφανώς προσπάθησε να πείσει τον κύριο να φροντίσει την ευζωία τους όπως ορίζει ο Νόμος. Δυστυχώς όπως ήταν αναμενόμενο καμία αλλαγή δεν έγινε αφού ο άνθρωπος αυτός υποστηρίζει «δεν έχουν ανάγκη αυτά, αντέχουν». Όσο δεν τιμωρούνται οι νοοτροπίες περασμένου αιώνα χειροτερεύουν.

Και συνεχίζουμε: ενημερώνουμε τον Δήμο εκ νέου πως η κακοποίηση συνεχίζεται και πως αν δεν κάνουν κάτι θα κοινοποιήσουμε δημόσια την περίπτωση μήπως βρεθεί κάποια λύση.

Οπότε εδώ έχουμε μια κλασική περίπτωση κακοποίησης αλόγων γιατί κάποιος έτσι γουστάρει και γιατί οι αρμόδιοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους:

Ένας κυριούλης με 0€ έξοδα σύντομα θα έχει ένα ικανοποιητικό ποσό από την πώληση τους χωρίς να διαθέτει κανένα παραστατικό ή χαρτί ιδιοκτησίας. Γιατί για ποιόν άλλο λόγο τα κρατά σκλαβωμένα; Πού θα πάνε τρία νέα άλογα; Πώληση; Εξαγωγή σε σφαγείο;

0€ έξοδα για φαγητό,

0€ έξοδα για κτηνίατρο, πεταλωτή, εμβόλια,

0€ για νερό αφού τους κουβάδες τους γεμίζει από βρύση που δεν του ανήκει.

Οπότε μια χαρά κέρδος.

Από τις διάφορες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε μάθαμε πως το χωράφι ανήκει στο Δημόσιο. Αν καταφέρει κάποιος να μας πει σε ποιόν ακριβώς τομέα θα του κάνουμε δώρο ένα βράδυ στα μπουζούκια. Όταν πέρυσι επικοινωνήσαμε ως σύλλογος με υπηρεσία του Δημοσίου, με αίτημα να μας φιλοξενήσουν τα άλογα του Ασπρόπυργου, απάντηση δεν πήραμε ούτε καν αρνητική. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν απαντά σε επιστολές, επιτρέπει όμως να κακοποιούν ζώα σε χώρους ιδιοκτησίας του.

Αν πάμε με την Αστυνομία επειδή τα ζώα δεν έχουν φτάσει ακόμα την τελική φάση του υποσιτισμού, δηλαδή ακόμα ζουν και δεν φαίνονται τα κόκκαλα τους, το πιθανότερο είναι να γίνει μια καταγραφή γιατί σιγά μην εμφανιστεί ο παππούς να μας πει τις ιστορίες του. Χθες βράδυ τα καημένα έφαγαν όλη την βροχή, την υγρασία, σήμερα ξημέρωσαν μέσα στις λάσπες και ευτυχώς που βγήκε ήλιος να στεγνώσουν. Και η προσπάθεια μας συνεχίζεται με εμπόδια γιατί πολύ απλά Δήμος, Υπουργείο και αρμόδιοι αρνούνται να εφαρμόσουν τους Νόμους, δηλαδή αρνούνται να κάνουν την δουλειά τους» επισημαίνει η Ρόζα Ρούσσου πρόεδρος και ιδρύτρια του συλλόγου «Ιππόθεσις».

Διαβάστε επίσης:

Μικρή ποινή για την συστηματική κακοποίηση 11 ιπποειδών στον Ασπρόπυργο (βίντεο)

Κορυδαλλός: Αφήνει τα άλογα του αδέσποτα στους δρόμους εκθέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τα ίδια & τους εποχούμενος (βίντεο)

Ασπρόπυργος: Τόπος μαρτυρίου και εξαθλίωσης και για τα ζώα

Ασπρόπυργος: Άλογο εκτεθειμένο στον ήλιο χωρίς τροφή

Ποιος εγκατέλειψε την ιπποδρομιακή φοράδα στον Ασπρόπυργο;

Πέθανε από ανακοπή η ακρωτηριασμένη φοράδα που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο Αλιβέρι Εύβοιας

Αλιβέρι Εύβοιας: Την εγκατέλειψαν με το πόδι της ακρωτηριασμένο

Βοηθήστε το έργο του Ε.Σ.Π.Ι. καταγγείλτε εκείνους που κακοποιούν και τα ιπποειδή

Καθημερινά φροντίζουν το ακρωτηριασμένο άλογο που εγκαταλείφθηκε στο Αλιβέρι Εύβοιας

Θεσσαλονίκη: Η αδέσποτη φοράδα που έσωσε ήταν το άλογο της πριν από 10 χρόνια!

Κουφάλια Θεσσαλονίκης: Αδέσποτο σκελετωμένο άλογο

Πολύ καλύτερα είναι η τραυματισμένη φοραδίτσα που βρέθηκε στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης

«Αστικές υστερίες» η αντίδραση μας για τα γαϊδούρια στις ταράτσες της Νάξου! (Βίντεο)

Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης: Παράτησαν το σκελετωμένο και τραυματισμένο άλογο;

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.