Στηρίξτε μας

Οδηγίες φροντίδας για νεοσσούς, χελώνες και μωρά θηλαστικά

20 Ιουνίου 2014 17:42 | Χρηστικά
Οδηγίες φροντίδας για νεοσσούς, χελώνες και μωρά θηλαστικά

Το σωματείο για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και διατήρηση της βιοποικιλότητας «Δράση για την Άγρια Ζωή», το οποίο δραστηριοποιείται στη βόρεια Ελλάδα,  καθώς εδρεύει στη Θεσσαλονίκη έχει συντάξει οδηγίες φροντίδας σε περίπτωση που βρείτε νεοσσούς, χελώνες, μωρά θηλαστικά ή άλλο τραυματισμένο ζώο που έχει ανάγκη.

Τι κάνω όταν βρω έναν νεοσσό;

Πριν τον πλησιάσει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να καλέσει τη Δράση για την Άγρια Ζωή στο 6979914852. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρει τις σωστές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτή η διαδικασία τόσο πιο μεγάλες πιθανότητες έχει το ζώο να επιβιώσει.

Γιατί να μην το πάρω μόλις το δω;

Κάποια πουλιά είναι ούτως ή άλλως εδαφόβια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις νεοσσών παρά το ότι πέφτουν από τη φωλιά, οι γονείς τους συνεχίζουν να τους ταΐζουν, αλλά και να τους προστατεύουν από επιθέσεις άλλων ζώων. Αν απομακρύνουμε το νεοσσό από τους γονείς του, οι πιθανότητες για επιβίωση μειώνονται. Οι γονείς φροντίζουν τα μικρά τους ασύγκριτα καλύτερα από εμάς! Τί κάνουμε; Παίρνουμε τηλέφωνο στη Δράση για να μας δώσουν οδηγίες για κάθε περίπτωση.

Γιατί να μην το φροντίσω μόνος μου;

Στην περίπτωση που κριθεί από εμάς ότι το ζώο πρέπει να απομακρυνθεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν να το φροντίζουν οι γονείς, τότε πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στη Δράση για την Άγρια Ζωή ή σε όποιο άλλο κέντρο περίθαλψης βρίσκεται κοντά.

Μπορεί όντως το πουλί να τρώει, αλλά είστε σίγουροι ότι το ταΐζετε σωστά; Με την κατάλληλη τροφή; Την κατάλληλη ποσότητα και τη σωστή συχνότητα; Οι περισσότεροι νεοσσοί, που φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης, αφού έχουν λάβει φροντίδα από ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν ότι τους ταΐζουν σωστά, συνήθως δεν επιβιώνουν, γιατί δεν έχουν φροντιστεί κατάλληλα.

Τα πουλιά συνήθως έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα οστά, το πτέρωμα και γενικότερα την υγεία τους. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να το αναθρέψει σωστά, με ποιο τρόπο θα το διδάξει πως θα επιβιώσει στη φύση; Τι κάνετε λοιπόν; Όσο πιο άμεσα πάρετε τηλέφωνο εκείνους που γνωρίζουν και το μεταφέρετε σε κάποιο κέντρο περίθαλψης τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιβιώσει ο νεοσσός.

Νεοσσοί δεκαοχτούρας στη φωλιά τους.

Τι ΔΕΝ κάνουμε όταν βρούμε έναν νεοσσό και γενικά ένα οποιοδήποτε άγριο ζώο

- Μην το χαϊδεύετε, τα άγρια ζώα μπορεί να πεθάνουν από το στρες αν τα αγγίζουμε.

- Μην προσπαθείτε να το ταΐσετε. Δεν γνωρίζουν όλοι ποια είναι η σωστή τροφή για κάθε ζώο, μπορεί να τραυματιστεί και μια λανθασμένη τροφή μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή. Επίσης, μπορεί η κατάσταση του να μην του επιτρέπει να φάει και αν προσπαθήσετε να το ταΐσετε πάλι να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

- Μη βάζετε τροφή και νερό στο κουτί που το μεταφέρετε

- Μην αφήνετε το κουτί στον ήλιο/κρύο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες μέχρι να το πάτε στο κέντρο περίθαλψης

- Μην το επιδεικνύεται σε άλλους ανθρώπους

- Μην το βάζετε σε χώρο με κατοικίδια ζώα

Χελώνες

Το καλοκαίρι συχνά βλέπουμε χελώνες να διασχίζουν το δρόμο. Μπορούμε λοιπόν, να σταματάμε, όταν αυτό είναι εφικτό και να τοποθετούμε τη χελώνα στην άκρη του δρόμου για να μην την πατήσει κάποιο αυτοκίνητο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν παίζουμε μαζί της, απλώς τη μετακινούμε προς την κατεύθυνση την οποία πήγαινε. Αν κριθεί ότι το σημείο είναι επικίνδυνο και το ζώο έχει εγκλωβιστεί τη μεταφέρουμε στον πλησιέστερο κατάλληλο βιότοπο. ΠΟΤΕ δεν παίρνουμε το ζώο μαζί μας στο σπίτι. Τα ατυχήματα στο σπίτι είναι πολύ συχνά, την πατάμε κατά λάθος, πέφτει από το μπαλκόνι κ.ο.κ.

Μωρά θηλαστικά

Μωρά ή μικρά σε ηλικία σκαντζοχοιράκια, λαγουδάκια, αλεπούδες και άλλα θηλαστικά αρχίζουν όταν μεγαλώσουν τις πρώτες τους εξερευνήσεις στη φύση. Οι γονείς τους, αν δεν τους έχει συμβεί κάτι, δεν είναι μακριά. Είναι κάπου εκεί κοντά και τα παρακολουθούν.

Αν λοιπόν βρείτε κάποιο μικρό θηλαστικό, που είναι καλά στην υγεία του, και δεν έχει πέσει στην αντίληψή σας να έπαθαν κάτι οι γονείς του, αφήστε το εκεί που είναι και απομακρυνθείτε. Ειδικά για τα θηλαστικά αν παραμείνετε σε μικρή απόσταση οι γονείς θα σας βλέπουν και δεν θα κάνουν εύκολα την εμφάνισή τους.

Σε περίπτωση που εκτιμήσετε ότι υπάρχει πρόβλημα καλέστε αμέσως τους ανθρώπους της Δράσης για την Άγρια Ζωή στο τηλέφωνο 6979914852 ή καλέστε κάποιο άλλο κέντρο περίθαλψης πριν περισυλλέξετε το ζώο. Περιγράψτε σε αυτούς που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει προκειμένου να πάρετε από κοινού την απόφαση για την τύχη του ζώου και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

Άλλα σωματεία, σύλλογοι, κέντρα περίθαλψης ανά την Ελλάδα

Η άγνοια για τέτοιους είδους ζητήματα δημιουργεί προβλήματα, γι' αυτό αν βρείτε άγριο ζώο - το οποίο χρειάζεται βοήθεια - απευθυνθείτε:

- στο αρμόδιο Δασαρχείο.

- στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ. (Αθήνα: 6979914851, Θεσσαλονίκη: 6978361682, Ηράκλειο Κρήτης: 6944460869, Πρέβεζα: 6937099240) της περιοχής σας.

- στην ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα (τηλ. 2109510075, 6972664675).

- στον σύλλογο Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 6979914852).

- στο κέντρο περίθαλψης ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο (τηλ. 6944741616) ή σε κάποιο φιλοζωικό σωματείο και ζητήστε συμβουλές.

Τα άγρια ζώα δεν είναι κατοικίδια και είναι εγκληματικό να προσπαθούμε να τα εξημερώσουμε καθώς έτσι τα καταδικάζουμε σε ισόβια αιχμαλωσία.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτες βοήθειες για χερσαίες χελώνες από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Είναι παράνομο να έχουμε χερσαίες χελώνες σε κήπους, αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες!

Δείτε πως φροντίζει τ’ αυγά που γεννάει μια χερσαία χελώνα (βίντεο)

Βρήκαν 47 χελώνες ζωντανές αιχμάλωτες σε μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό

Χελώνες, τα «αφανή» θύματα των πυρκαγιών

Είναι παράνομο να κρατάμε χελώνες αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές

Σε κρίσιμη κατάσταση η χελώνα που κακοποίησαν οι κάτοχοι της στην Αθήνα λόγω άγνοιας

Πιερία: Κατάσχεσαν 63 χελώνες από παράνομο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.