Λύσσα: Σκοτώνει η ασθένεια αλλά κυρίως η άγνοια!
Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη έγινε γνωστό, ότι εντοπίστηκε κρούσμα λύσσας σε αλεπού, στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Μ. με την Ελλάδα.
Η περίθαλψη των ζώων είναι αναγκαία μεν, αλλά μη ικανή να διεισδύσει στην ρίζα του προβλήματος!
Στο εμβληματικό κτίριο του ΕΑΤ - ΕΣΑ (Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων) παρουσιάστηκε η πρόταση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) στις 18/6 για τις αλλαγές που θα πρέπει να υιοθετηθούν στο Σύνταγμα - ώστε τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα – αλλά και οι ενέργειες του φορέα για το προσεχές διάστημα.
Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί την αντιφασιστική έκθεση του κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών καθηγητή Ξένη Σαχίνη, ο οποίος μέσα από τα έργα του επισημαίνει και μεγεθύνει την ικανότητα του ανθρώπου να βασανίσει τον άνθρωπο και όλα τα υπόλοιπα έμβια.
Από την Π.Φ.Π.Ο. τέθηκε για πρώτη φορά με τόσο επίσημο τρόπο το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης (αναλυτικό ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε εδώ) της έννοιας του ζώου, αφού είναι πλήρως συναισθανόμενο έμβιο ον και όχι αντικείμενο – και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τον νομοθέτη – καθώς και το θέμα της μη καθήλωσης των ζώων συντροφιάς αλλά και το ειδικότερο θέμα των «βαρελόσκυλων».
Η Π.Φ.Π.Ο. σύντομα θα δημοσιεύσει στο διαδίκτυο το επίσημο κείμενο που θα φέρει την υπογραφή του καθηγητή στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. και ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστα Χρυσόγονου με στόχο την συλλογή 100.000 υπογραφών για τα δύο ανωτέρω κρίσιμα ζητήματα.
Μέσα στον επόμενο μήνα θα δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διεξάγεται εντολή της Π.Φ.Π.Ο., μέσω εταιρίας δημοσκοπήσεων, για τις επιπτώσεις στο τουριστικό μας προϊόν από την κάκιστη συμπεριφορά, που σαν Έλληνες και Ευρωπαίοι επιφυλάσσουμε στα ζώα μας.
Τελικοί αποδέκτες της έρευνας θα είναι αφενός η ελληνική Κυβέρνηση και αφετέρου οι Επιτροπές Περιβάλλοντος και Ευζωίας των Ζώων της Ε.Ε.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου παραδόθηκε από την Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρο της Π.Φ.Π.Ο. στην εκπρόσωπο της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, καθηγήτρια Χαρά Μπανάκου επιστολή με την οποία προτείνεται από την ομοσπονδία να ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών ο διανοητής Πίτερ Σίνγκερ, με τον προβληματισμό του οποίου για την Φύση και τα πλάσματά της τα μέλη της Π.Φ.Π.Ο. ταυτίζονται.
Χαρά Μπανάκου και Νατάσα Μπομπολάκη.
Η πρότασή της ομοσπονδίας έγινε δεκτή και ο Αμερικανός διανοητής και φιλόσοφος θα επισκεφθεί την χώρα μας μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
Η παρουσία του εδώ θα συνδυαστεί με μια διημερίδα, όπου την πρώτη ημέρα θα εκτελεστεί προς τιμήν του το ορατόριο – καντάτα «For the Lost Species», που συνέθεσε για την Π.Φ.Π.Ο. ο γνωστός αρχιμουσικός και σύνθετης Ελευθέριος Καλκάνης, ενώ κατά την δεύτερη θα διεξαχθεί παρουσία του Πίτερ Σίνγκερ και με τη συμμετοχή – μέσω διαδικτύου – του Gary Franzione και του Gary Steiner (των άλλων δυο σημαντικότερων διανοητών) περί αυτών των ζητημάτων ημερίδα με τον τίτλο «ΑΣΤΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΟΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΟΥΣ».
Την διεύθυνση της ημερίδας έχει ήδη προσφερθεί να αναλάβει ο νευροεπιστήμονας, καθηγητής ιστοπαθολογίας του Α.Π.Θ. Θανάσης Ντινόπουλος, θα λάβουν δε μέρος και άλλοι οι συναρμόδιοι καθηγητές.
Η Π.Φ.Π.Ο. τονίζει ότι «Η φιλοζωική κοινότητα οφείλει να απαλλαγεί από την πεπατημένη των προηγούμενων δεκαετιών και να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, όπου η περίθαλψη των ζώων είναι αναγκαία μεν, αλλά μη ικανή να διεισδύσει στην ρίζα του προβλήματος».
Διαβάστε επίσης:
Π.Φ.Π.Ο.: Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!
Συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr