Στηρίξτε μας

Ανεξέλεγκτη η δράση των κυνηγών και στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

29 Ιανουαρίου 2012 11:02 | Καταγγελίες
Ανεξέλεγκτη η δράση των κυνηγών και στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών

Και ενώ αύριο το πρωί θα κριθεί στο 10ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η υπόθεση της μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, που κατέθεσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) κατά της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) έξι περιβαλλοντικοί φορείς με ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 24 Ιανουαρίου 2012, τονίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του παράνομου κυνηγιού…Με στοιχεία, που μόνο αναληθή δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, οι επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με την προστασία των ζώων τονίζουν τις συνεχείς παραβάσεις, που κάνουν οι κυνηγοί.

Κυνηγούν σε απαγορευμένη περιοχή των Πρεσπών!

Όπως ήδη αναφέραμε αύριο δικάζεται η Μάριζα Χριστοδούλου, η οποία εκπροσωπεί την Π.Σ.Ε.Ζ.Σ., αυτό το άτυπο συντονιστικό όργανο, που απαρτίζεται από δεκάδες φιλοζωικά σωματεία, επειδή σε επιστολή της χαρακτήρισε τους κυνηγούς και τους θηροφύλακες ως λαθροθήρες, όμως η πραγματικότητα μάλλον τη δικαιώνει καθώς σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς είναι ανεξέλεγκτη είναι η δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.

Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι αυτή η εξαιρετικά επιζήμια για το περιβάλλον δραστηριότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και WWF Ελλάς επισημαίνουν, ότι δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μόνιμη τακτική.

Τελευταίο περιστατικό, στις 18 Ιανουαρίου 2012, όπου φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με δασοφύλακα εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μ. από τα σύνορα Ελλάδας - Π.Γ.Δ.Μ.

Επιπλέον το περιστατικό συνέβη εν μέσω ισχυρού παγετού και απαγορευτικής περιόδου λόγω κάλυψης του εδάφους με χιόνι. Θυμίζουμε την απόφαση Δασαρχείου με αριθμό πρωτοκόλλου 19.12.2011 70546/4882 – Απαγόρευση Θήρας σε περίπτωση χιονοπτώσεων για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012. Αυτό και μόνο το στοιχείο καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας των κυνηγών.

Ανάλογα περιστατικά έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες των φορέων για την αποτροπή των παράνομων περιστατικών εντός των προστατευόμενων περιοχών, επιτελούν το καθήκον τους στο βέλτιστο επίπεδο.

Παρ' όλα αυτά έχουν επανειλημμένως δεχθεί υβριστικές επιθέσεις από λαθροθήρες, που προκλητικά αγνοούν οποιαδήποτε παρατήρηση και δεν συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.

Στο τελευταίο περιστατικό, ο φύλακας στην αναφορά του μιλά ακόμη και για απειλή, που δέχτηκε ο ίδιος για τη ζωή του στην προσπάθειά του να πείσει τους κυνηγούς, ότι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, γεγονός, που ξεπερνά πλέον κάθε όριο και που αποτρέπει τους φύλακες από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και WWF Ελλάς καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και καλούν την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και να ενισχύσει τη δυνατότητα των Φορέων Διαχείρισης να επιτελέσουν το έργο τους για την προστασία των πολύτιμων και ευαίσθητων αυτών περιοχών.

Η διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πρέσπας στο οποίο τόσα χρόνια όλοι βασίζουμε την ανάπτυξή της και το μέλλον της. Εξαιτίας των προσπαθειών όλων, κατοίκων και οργανώσεων, η Πρέσπα θεωρείται υποδειγματική, μια αληθινή “Κιβωτός ζωής” που έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί διεθνώς.

Τα επανειλημμένα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της. Καλούμε την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο και να μας προστατέψει από τους παράνομους, ενισχύοντας τους Φορείς Διαχείρισης και δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στους φύλακες – επόπτες.

Καλούμε την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αντιδράσει άμεσα γιατί αυτά που χαρακτηρίζει ως “μεμονωμένα περιστατικά” είναι στην Πρέσπα η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση».

Διαβάστε επίσης:

Μάστιγα η λαθροθηρία: Ελάχιστα από τα θύματα φτάνουν στα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων

Θίχτηκαν οι κυνηγοί και «κυνηγούν» δικαστικά τους φιλόζωους!

«Δράση για την άγρια ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Mόνο το 2011 αντιμετώπισαν 1.123 περιστατικά τραυματισμένων άγριων ζώων και πτηνών

Κυνηγοί και στην Κέρκυρα σκοτώνουν για πλάκα μπούφους και γεράκια

Και αρκούδα νεκρή από φόλα βρέθηκε στους Ψαράδες Πρεσπών

Ούτε για την προστασία των Πρεσπών δεν νοιάστηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Οι φόλες βλάπτουν, τα ζώα, το περιβάλλον, τον ίδιο τον άνθρωπο

Διασυνοριακός διασυρμός και για το Πάρκο Πρεσπών

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.