Στηρίξτε μας

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Οι φόλες βλάπτουν, τα ζώα, το περιβάλλον, τον ίδιο τον άνθρωπο

19 Μαρτίου 2012 13:32 | Επικαιρότητα
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Οι φόλες βλάπτουν, τα ζώα, το περιβάλλον, τον ίδιο τον άνθρωπο

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τα ζώα εξοντώνονται από τις φόλες!

Tην Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (Φ.Δ.Ε.Π.Π.) εντόπισαν στη χαράδρα του Αγίου Αθανασίου Καρυών έναν δηλητηριασμένο Ελληνικό Ποιμενικό, έπειτα από καταγγελία κτηνοτρόφου της περιοχής.

Οι περιπολίες των φυλάκων συνεχίστηκαν και την Τρίτη 6 Μαρτίου εντοπίζεται στην ίδια περιοχή ένας δεύτερος δηλητηριασμένος Ελληνικός Ποιμενικός σκύλος και κομμάτια δηλητηριασμένου λίπους. Ενώ την Τετάρτη 7 Μαρτίου στον κατάλογο των δηλητηριασμένων ζώων προστέθηκε και μια αλεπού.

Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Συγκεκριμένα στις αρχές Δεκεμβρίου του 2011, κτηνοτρόφος βρήκε στην περιοχή γύρω από το μαντρί του, μεταξύ Λευκώνα και Πλατέως, δύο από τους ελληνικούς ποιμενικούς του νεκρούς από σκάγια.

prespes 1Νεκρός ο ποιμενικός...

Ο ίδιος βρήκε τους δύο εναπομείναντες ενήλικες ποιμενικούς του πυροβολημένους στο κεφάλι, μέσα στο μαντρί του αυτή τη φορά. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και η θανάτωση ζώων, απαγορεύονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993 και αποτελούν μια πολύ επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, αποτελούν πρόβλημα και για τη δημόσια υγεία, αφού βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για αδικήματα, που επισύρουν ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης του θανατωμένου ζώου δικαιούται αποζημίωση για την απώλειά του ζώου του και για ψυχική οδύνη, που μπορεί να φθάσει σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

PrespesPoimenikos2Νεκρή αλεπού...

Οι βασικότερες αιτίες χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για τη θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων αφορούν σε περιπτώσεις:
- αντεκδικήσεων μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών.

- παράνομης χρήσης δηλητηρίων και φυτοφαρμάκων από κάποιους κυνηγούς, που θεωρούν την αλεπού ως «ανταγωνιστή» τους στο κυνήγι.

- «αυτοδικίας» από παραγωγούς, που παθαίνουν ζημιές από τα άγρια ζώα στο ζωικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών θεωρεί αναγκαία τη συνεργασία όλων ώστε να περιοριστούν και να αποφευχθούν τέτοιες λανθασμένες και ακραίες πρακτικές που απειλούν όχι μόνο τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο.

Αν κανείς βρει κάποιο νεκρό ζώο ή δόλωμα στην περιοχή των Πρεσπών πρέπει:

Να μην το ακουμπήσει, καθώς κινδυνεύει να μολυνθεί. Να επικοινωνήσει με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών στα τηλέφωνα: 2385051870, 2385051433. Να φωτογραφήσει το ζώο και το δόλωμα εφόσον αυτό είναι εφικτό, και να σημειώσει πότε και που το είδε.

«Το φαινόμενο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που απαιτεί την παρέμβαση της Δασικής Υπηρεσίας, των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό των υπευθύνων όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, δρ Νίκος Γιαννάκης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Παύλος Σάββας /Αρχείο Φ.Δ.Ε.Π.Π.

Διαβάστε επίσης:

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Και αρκούδα νεκρή από φόλα βρέθηκε στους Ψαράδες Πρεσπών

Ούτε για την προστασία των Πρεσπών δεν νοιάστηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις

Διασυνοριακός διασυρμός και για το Πάρκο Πρεσπών

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.