Στηρίξτε μας

Ο Αμυράς στηρίζει απολύτως το κυνήγι αλλά καυχιέται για το Νοσοκομείο Περίθαλψης Άγριων Ζώων τραυματισμένων από κυνηγούς

27 Απριλίου 2023 08:00 | Επικαιρότητα
Ο Αμυράς στηρίζει απολύτως το κυνήγι αλλά καυχιέται για το Νοσοκομείο Περίθαλψης Άγριων Ζώων τραυματισμένων από κυνηγούς

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, που δεν βρήκε χρόνο για να πει δυο κουβέντες για το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων στη χώρα μας, που ποτέ δεν έδωσε το πόρισμα για την κατάσταση της παράλυτης τίγρης, όχι μόνο φωτογραφήθηκε – ένεκα προεκλογικής περιόδου – να απελευθερώνει πτηνά που περιέθαλψε η ΑΝΙΜΑ αλλά δεσμεύεται και για τη δημιουργία νοσοκομείου για τα άγρια ζώα στην Πεντέλη στην περιοχή της Ραμπετώσας Αττικής.

Μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΝΙΜΑ

 

Θυμίζουμε ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Αμυράς δείχνει τις «φιλοζωικές» ευαισθησίες του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προμοτάρει τους κυνηγούς. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη έκθεση «ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2023» που διοργανώθηκε στην Παιανία Αττικής υπήρχε περίπτερο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, της Γενικής Γραμματείας Δασών.

Τα οδοιπορικά έξοδα και οι ημερήσιες αποζημιώσεις των υπαλλήλων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη έκθεση βάρυναν το κράτος σύμφωνα με την απόφαση της Ελένης Γιακουμή, που είναι αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμούς και Δασικής Πολιτικής και έστειλε σχετική επιστολή σε όλα τα δασαρχεία της χώρας.

Φυσικά και είναι απαραίτητο να υπάρχει (και όχι μόνο ένα) νοσοκομείο άγριων ζώων – είναι πάγιο αίτημα πολλών φιλοζωικών φορέων που ασχολούνται με περίθαλψη άγριων ειδών – ώστε ειδικά η ΑΝΙΜΑ να μη συνεργάζεται πια με την Α.Ε. «Αττικό Ζωολογικό Πάρκο» για τη φιλοξενία τραυματισμένων και πυροβολημένων άγριων ζώων, τα οποία χρειάζεται χώρο για την ανάρρωση.

Όμως ο κ. Αμυράς παίζει σε διπλό ταμπλό σε όλη τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας – και τώρα ακόμα περισσότερο για λόγους προεκλογικών αναγκών – και μάλλον δεν θέλει να θυμόμαστε ότι στους κυνηγούς επί υπουργίας του έχει προφερθεί «γη και ύδωρ». Άλλωστε αυτός μεταξύ άλλων έχει βάλει την υπογραφή του και για την ιερακοθηρία.

Διπροσωπία...

Μάλιστα στη σχετική ανάρτηση του κ. Αμυρά στο facebook στις 25 Απριλίου μια αποστομωτική απάντηση δίνουν οι «Φιλόζωοι Εθελοντές Εκάλης». Και επισημαίνουν τα εξής: «Είναι θετική εξέλιξη η δημιουργία νοσοκομείου άγριας ζωής στην Ραπεντώσα. Είναι όμως αντιφατικά αυτά που πράττει το ΥΠΕΝ.

Γιατί μεγάλη μερίδα των ζώων και πτηνών που θα φτάνει στο νέο νοσοκομείο άγριων ζώων, θα είναι γιατί τραυματίστηκαν από κυνηγούς, ή νεαρά ζώα και πτηνά που έμειναν απροστάτευτα γιατί πυροβολήθηκαν οι γονείς τους.

Οι κυνηγοί σκοτώνουν ζώα για την διασκέδαση τους και όχι για την επιβίωση τους, είναι ξεκάθαρο αυτό. Με μοναδική «εξέταση» για την έκδοση κυνηγετικής άδειας την συμπλήρωση ενός φύλλου από 10, 20 ερωτήσεων πολλαπλών απαντήσεων, συμπεριλαμβανομένων και ερωτήσεων τύπου τι είναι η αρκούδα, καθώς και την πληρωμή ευτελών ποσών.

Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει από το ΥΠΕΝ για το αν βλέπουν καλά οι κυνηγοί, αν είναι ικανοί να ξεχωρίσουν τα πτηνά από απόσταση, αν έχουν εκδηλώσει άνοια, Πάρκινσον, ψυχιατρικές διαταραχές ή νόσους, αν ξέρουν να χρησιμοποιούν το όπλο τους, αν έχουν έστω στοιχειώδεις σκοπευτικές ικανότητες! Τρανή απόδειξη του ελλείμματος αναγκαίων εξετάσεων, οι δεκάδες κυνηγοί που έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί από άλλους κυνηγούς.

Επιπλέον απειλούνται η άγρια πανίδα, τα ελεύθερα αρπακτικά πτηνά αλλά και τα ζώα συντροφιάς, από τα ιδιόκτητα αρπακτικά πτηνά των ιερακοθήρων. Που όταν τα πάνε για άσκηση ή κυνήγι, σκοτώνουν ή τραυματίζουν ό,τι ζώα ή πτηνά θέλουν, αδιακρίτως αν είναι «θηρεύσιμα» ή μη, προστατευόμενα, απειλούμενα, σκύλοι, γάτες, χωρίς να έχουν οι ιερακοθήρες κανέναν έλεγχο πάνω τους. Και αυτοί για την διασκέδαση τους και για το κέρδος με πχ φύλαξη με αρπακτικά πτηνά για να μην πάνε πουλάκια στον μπουφέ ξενοδοχείων, σόου σε γήπεδα κτλ. Την ιερακοθηρία δε, την επανέφερε η ίδια ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Δυστυχώς «Να σε κάψω Γιάννη, να σ´ αλείψω μέλι»…»

Χάδι και τα νέα πρόστιμα για το παράνομο κυνήγι με υπογραφή Αμυρά

Θυμίζουμε ότι πρόσφατος νόμος 5037/2023 (άρθρο 205)  που αφορά τα διοικητικά πρόστιμα και οι ποινές για το παράνομο κυνήγι είναι και πάλι σχεδόν «αστεία» και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο νέος νόμος ήρθε να αλλάξει αυτά που όριζε ο νομοθέτης το 1969 δηλαδή το Νομοθετικό Διάταγμα για τον Δασικό Κώδικα 86/1969. Φυσικά δεν ξεχνάμε τα ψέματα του υφυπουργού και για τα ζώα στα θεάματα και πως έβαλε πλάτη ώστε να χρησιμοποιηθεί αετός στο σόου της ΑΕΚ.

Η ανάρτηση Αμυρά

Ο υφυπουργός στις 25 Απριλίου τόνισε τα εξής με ανάρτηση του στο facebook: «Ένα όνειρο δεκαετιών επιτέλους γίνεται πραγματικότητα! Ετοιμάζουμε εδώ στο Πεντελικό Όρος, σ’ αυτό το υπέροχο πέτρινο κτήριο το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα! Σήμερα μαζί με τη ΜΚΟ ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής και τη Μαρία Γανωτή υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας που καθορίζει όλα τα βήματα για την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου. Εμείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος θα διασφαλίσουμε ότι κανένα τραυματισμένο άγριο ζώο που κινδυνεύει δεν θα μείνει αβοήθητο!».

Ο κ. Αμυράς στηρίζει με κάθε τρόπο τους κυνηγούς...

«Μνημόνιο Συνεργασίας για το πρώτο Νοσοκομείο άγριας πανίδας στην Ραπεντώσα»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανακοίνωση του τονίζει τα εξής: «Το πρώτο Νοσοκομείο περίθαλψης Άγριας Πανίδας της χώρας δημιουργείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Ραπεντώσα του Πεντελικού Όρους Αττικής. Σε μια έκταση 42 στρεμμάτων με αναβαθμίδες και υποδομές υδροδότησης, βρίσκεται το πέτρινο κτήριο, ιδιοκτησίας Δασαρχείου Πεντέλης, το οποίο ανακαινίζεται για να στεγάσει το κέντρο περίθαλψης.

Η χρηματοδότηση για τις απαραίτητες εργασίες για τη διαμόρφωση των υποδομών περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Δράσης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) για τη δημιουργία Δικτύου περίθαλψης άγριας πανίδας, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, για το Νοσοκομείο στην Ραπεντώσα εκπονείται ήδη η σχετική προμελέτη.

Σήμερα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και η Πρόεδρος του Σωματείου «ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής», Μαρία Γανωτή, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο περιγράφει τα βήματα για την ωρίμανση του έργου και τους όρους λειτουργίας του Νοσοκομείου Ραπεντώσας.

Στις εγκαταστάσεις θα παρέχονται:

Περίθαλψη και επανένταξη άρρωστων και τραυματισμένων άγριων ζώων.
Φροντίδα και επανένταξη άγριων ζώων που είναι θύματα παράνομης διακίνησης και εμπορίας και έχουν κατασχεθεί από τις αρμόδιες αρχές
Μόνιμη ή προσωρινή φιλοξενία ζώων που έχουν αποθεραπευθεί αλλά δεν μπορούν να απελευθερωθούν στη φύση είτε επειδή έχουν μια μόνιμη αναπηρία, είτε επειδή είναι υπερβολικά εξοικειωμένα με τον άνθρωπο ως συνέπεια μακροχρόνιας αιχμαλωσίας
Περιβαλλοντική ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, τόσο ειδικών ομάδων όπως μαθητές σχολείου όσο και του γενικού κοινού

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, το προσωπικό της «ΑΝΙΜΑ» και ο Υφυπουργός, κ. Αμυράς, απελευθέρωσαν στο φυσικό τους περιβάλλον αρπακτικά πτηνά, και συγκεκριμένα, δύο φιδαετούς και δύο γερακίνες τα οποία είχε περιθάλψει η «ΑΝΙΜΑ».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναπτύξει άριστη συνεργασία με την «ΑΝΙΜΑ» και όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο πεδίο. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα για να υλοποιήσουμε ένα όνειρο δεκαετιών, διασφαλίζοντας ότι κανένα τραυματισμένο άγριο ζώο που κινδυνεύει δεν θα μείνει αβοήθητο.».

Η Πρόεδρος του σωματείου «ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής», Μαρία Γανωτή δήλωσε: «Μεγάλη μέρα σήμερα για όσους έχουμε εμπλακεί, εδώ και πολλά χρόνια στην περίθαλψη των άγριων ζώων. Για πρώτη φορά η Πολιτεία προχωρά στη δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων, μετά και την επικαιροποίηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει αυτή τη δραστηριότητα. Η υπογραφή δε του Μνημονίου Συνεργασίας ΥΠΕΝ-ΑΝΙΜΑ αποτελεί μια αναγνώριση του έργου που έχουν προσφέρει οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, έργο που με τη συμπαράσταση της Πολιτείας μπορεί να απογειωθεί κυριολεκτικά. Οι άνθρωποι της ΑΝΙΜΑ, με την εμπειρία και το πάθος μας, θα υποστηρίξουμε το έργο μέχρι την ολοκλήρωσή του, και κατόπιν όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ».

Διαβάστε επίσης:

Ορνιθολογική: Το ΥΠΕΝ θυσιάζει και φέτος τα τρυγόνια στον βωμό των κυνηγετικών συμφερόντων

Έγινε ευθανασία στο τιγράκι – Το Υπ. Περιβάλλοντος σιώπησε και άφησε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο να το ανακοινώσει

Νόμο που ήδη ισχύει εξαγγέλλει ο Αμυράς αν και το κακούργημα ισχύει και για δολοφονία άγριων ζώων (βίντεο)

ΝΕΜΕΣΙΣ: «Τα 5 μεγάλα φάουλ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του υφυπουργού Γιώργου Αμυρά»

Γιάννενα: O υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς βραβεύει κυνηγούς – γυναίκες επειδή σκοτώνουν αγριογούρουνα

Φιλοζωικοί φορείς συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την κακοποίηση του αετού από την ΑΕΚ που επέτρεψε ο υφ. Γ. Αμυράς (βίντεο)

Ορνιθολογική κατά του υφ. Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά για τα ψεύδη του σχετικά με τη χρήση αετών σε θεάματα

Άγνοια και ψέματα από τον υφυπουργό Γ. Αμυρά για τη χρήση ζώων σε θεάματα (βίντεο)

Π.Φ.Π.Ο.: Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού της Ν.Δ. επιστρέφουν οι παραστάσεις τσίρκο με ζώα μέσω της ιερακοθηρίας

Γενικόλογη και διπλωματική η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τα έγκλειστα ζώα εκεί

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Πολλές οι επιζήμιες συνέπειες της ιερακοθηρίας

 

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.