Τη σταδιακή απομάκρυνση των τσακαλιών που διαβιούσαν εντός του περιφραγμένου χώρου του αεροδρομίου της Σάμου άρχισε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» προκειμένου και αυτά τα όσο σημαντικά για την πανίδα του νησιού θηλαστικά να προστατευτούν και για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη λειτουργία του αερολιμένα.
Η Αναστασία Μήλιου που είναι διευθύντρια Έρευνας του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ» μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM και στην εκπομπή «Ζωντανά στον Αέρα» και στην Ελένη Ηλιοπούλου εξήγησε τη διαδικασία μεταφοράς των ζώων που θα αρχίσει ουσιαστικά το φθινόπωρο αφού καθαριστούν τα χόρτα στο σύνολο της έκτασης του αεροδρομίου και αφού κλείσουν οι τρύπες στην περίφραξη ώστε κανένα ζώο - όχι μόνο τα χρυσά τσακάλια - να μην μπορεί να μπαίνει στον αερολιμένα. Τα τσακάλια θα μεταφερθούν στον γειτονικό υδροβιότοπο καθώς η περιοχή είναι ο φυσικός χώρος στον οποίο ζούσαν αυτά τα ζώα.
Το χρυσό τσακάλι αποτελεί επίσης εξαίρεση μεγάλου θηλαστικού καθώς ζει στα όρια των οικισμών, χωρίς να γίνεται αντιληπτό (πέραν από τους ήχους που παράγει), αλλά και χωρίς να προκαλεί ζημιές στον άνθρωπο, ή στα οικόσιτα και τα σταβλισμένα παραγωγικά ζώα. Το χρυσό τσακάλι είναι δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα βρίσκεται κρυμμένο σε λαγούμια ή φωλιές που βρίσκονται είτε μέσα σε πυκνή βλάστηση, ή μέσα σε μικρές υπόγειες στοές. Παράλληλα ο πληθυσμός του χρυσού τσακαλιού προσφέρει τις σημαντικές "υπηρεσίες" στο νησί της Σάμου, καθώς περιορίζει την ανάπτυξη των πληθυσμών των τρωκτικών, συμβάλλοντας έτσι τόσο στις καλλιέργειες όσο και στις φυσικές διαδικασίες αναδάσωσης.
Το εγχείρημα της σταδιακής και ήπιας απομάκρυνσης του πληθυσμού του χρυσού τσακαλιού από το Αεροδρόμιο της Σάμου, είναι το πρώτο αντίστοιχο παγκοσμίως και στοχεύει να αποτελέσει ένα διεθνές θετικό πρότυπο διαχείρισης μεγάλων θηλαστικών εντός αεροδρομίων, εξισορροπώντας την ανάγκη για ασφάλεια των πτήσεων, με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος».
Η ταινία μικρού μήκους «ARTemis» η οποία δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς σκοπούς από το 3ο Νηπιαγωγείο Καλυθιών Ρόδου στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της…
Έκκληση ώστε να σωθεί ένας σκύλος που βρίσκεται στην κορυφή Μύτικας στον Όλυμπο Πιερίας απευθύνει η Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Δράση Εθελοντών Δίου-Ολύμπου «ο Περίτας» καθώς…
Το προφίλ του δράστη, που κακοποιεί συστηματικά τα ζώα, σκιαγράφησε χθες ο Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια της ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Γ.Α.Δ.Α., στην οποία εξειδικευμένοι επιστήμονες έθιξαν το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς», που αποτελεί μια μεγάλη πληγή στη σύγχρονη - κατά τα άλλα - κοινωνία των Νεοελλήνων.