Στηρίξτε μας

Ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος για μετεγκατάσταση αλόγων και σκυλιών απ'τον Ιππόδρομο που έκλεισε

5 Φεβρουαρίου 2024 08:55 | Επικαιρότητα
Ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος για μετεγκατάσταση αλόγων και σκυλιών απ'τον Ιππόδρομο που έκλεισε

Με επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους φορείς δύο φιλοζωικές ομοσπονδίες (Π.Φ.Π.Ο. λκαι «ΝΕΜΕΣΙΣ») ζητούν να δοθεί παράταση χρόνου για τη μετεγκατάσταση των δεκάδων ιδιόκτητων αλόγων και σκυλιών - που διασώθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες - και φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του ιπποδρόμου στον Μαρκόπουλο Αττικής, ο οποίος έκλεισε καθώς έπεσε έξω οικονομικά, η ανώνυμη εταιρία «Ιπποδρομίες Α.Ε.» και ζητούν να διασφαλιστεί η ευζωία των αλόγων τα οποία χρησιμοποιούνται ως εργαλεία τζόγου.

Νόμιμη κακοποίηση

Το κλείσιμο του ιπποδρόμου είναι σαφώς ένα καλό νέο καθώς τα ιπποδρομιακά άλογα εξαναγκάζονται να γίνουν «πρωταθλητές». Αυτά τα άλογα τρέχουν πέρα από το φυσιολογικό. Και αναγκάζονται να το κάνουν γιατί τα χτυπούν με μαστίγιο, επειδή τρώνε ξύλο από τους αναβάτες.  Μάλιστα τους τοποθετούν στο κεφάλι αντικείμενα, όπως είναι οι παρωπίδες για να μειώσουν την περιφερειακή τους όραση και να τα αναγκάσουν να συγκεντρωθούν στον αγώνα.

Για την εκπαίδευση και την υποταγή των ζώων χρησιμοποιούνται κομμάτια μετάλλων, χαλινάρια, ιμάντες γλώσσας, ωτοασπίδες, κουκούλες κ.ά. αξεσουάρ και η χρήση του μαστιγίου γίνεται για την επιβολή και τον έλεγχο τους αφού όπως προείπαμε είναι εργαλεία. Όλα αυτά γίνονται νόμιμα, αλλά ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Από αυτά τα ζώα – πρωταθλητές βγάζουν κέδρος φυσικά οι ιδιοκτήτες τους και όσοι στοιχηματίζουν στις επιδόσεις τους – κανονικός τζόγος δηλαδή – καθώς και όσοι εργάζονται ως αναβάτες, φροντιστές τους κ.ά.

Λουκέτο και στην κτηνιατρική κλινική

Όμως το κλείσιμο του ιπποδρόμου οδηγεί στο να μπει λουκέτο και στην Κτηνιατρική Κλινική Ίππων που κατασκευάστηκε εκεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και εξειδικεύεται στα ιπποειδή και εξυπηρετεί πολλά περιστατικά με τραυματισμένα ζώα πέραν των ιπποδρομιακών.

Τι επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τονίζει τα εξής στην ανακοίνωση της: «Επιστολή στον Πρωθυπουργό κον Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στα Υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Φίλιππον Ένωση έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με αφορμή το κλείσιμο του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ζητώντας να δοθεί ικανή χρονική προθεσμία ώστε να μεταφερθούν με ασφάλεια όλα τα ζώα που διαβιούν στις εγκαταστάσεις και επίσης να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην κλείσει οριστικά η Κτηνιατρική Κλινική που λειτουργεί, η οποία εξυπηρετεί όλα τα ιππιατρικά περιστατικά της Νοτίου Ελλάδος.

Ακολουθεί η επιστολή:

--------------------------------

Προς: Πρωθυπουργό κον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινοποίηση:

ΥΠΕΣ

ΥΠΑΑΤ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΕΝΩΣΙΣ

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε ότι οι εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής έκλεισαν, και ότι τα ζώα που διαβιούν εκεί πρέπει να απομακρυνθούν έως τις 4 Μαρτίου, καθώς το ακίνητο περιέρχεται στο Κράτος.

Εκφράζουμε την δυσαρέσκειά μας και ανησυχούμε πολύ για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθούν όλα αυτά τα ζώα μέσα σε μόλις 30 ημέρες.

Οι ιδιοκτήτες των 172 αλόγων αγώνων που φιλοξενούνται στους χώρους δεν προλαβαίνουν να αναζητήσουν νέο χώρο φιλοξενίας εντός Ελλάδας ή στο εξωτερικό.

Επίσης, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Dogs’ Voice, η οργάνωση που φιλοξενεί σκυλιά που έσωσε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.

Για όλα τα φιλοξενούμενα ζώα χρειάζεται περισσότερος χρόνος, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς μετακίνησης και παροχής των κατάλληλων συνθηκών ευζωίας στη νέα τους κατοικία.

Παρακαλούμε όπως η προθεσμία απομάκρυνσης όλων των ζώων διαμορφωθεί με γνώμονα την ευζωία των ζώων και την ασφαλή μεταφορά τους σε νέο κατάλληλο προορισμό.

Επίσης, εφιστούμε την προσοχή σας στην Κτηνιατρική Κλινική για άλογα που βρίσκεται στις  εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Η Κλινική αυτή είναι η μοναδική που υπάρχει και εξυπηρετεί περιστατικά της Νοτίου Ελλάδας. Όταν θα κλείσει, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ιατρικής βοήθειας για όλα αυτά τα ζώα.

Παρακαλούμε, όπως ληφθεί μέριμνα για την άμεση δημιουργία νέας Ιππιατρικής Κλινικής, η οποία θα συνεχίζει να παρέχει την κατάλληλη φροντίδα και θα εξυπηρετεί ιππιατρικά περιστατικά από όλη την Νότιο Ελλάδα.

Μετά τιμής,

ΠΦΠΟ

www.pfpo.gr».

Τι επισημαίνει η «ΝΕΜΕΣΙΣ»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία «ΝΕΜΕΣΙΣ» στην ανακοίνωση της επισημαίνει τα εξής:

«Δεν είναι ένα, δεν είναι δυο, είναι 172 ιπποδρομιακά άλογα.

Δημόσια Επιστολή προς τους:

Πρόεδρο της Δημοκρατίας

κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Πρωθυπουργό

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Υπουργό ΥΠΕΝ

κ. Ελευθέριο Αυγενάκη

Περιφερειάρχη Αττικής

κ.Νικολαο Χαρδαλιά

Εισαγγελέα και αρμόδια Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου

κες Γ. Αδειλίνη και Α.Μασούρα.

Θέμα: Τα άλογα του Ιπποδρόμου.

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Θα γνωρίζετε ασφαλώς, ότι η Εταιρία Ιπποδρομίες ΑΕ ανήγγειλε με ανακοίνωσή της το κλείσιμο του ιπποδρόμου, δίνοντας περιθώριο ενός μήνα παραμονής στις εγκαταστάσεις της των 172 αλόγων και των 62 σκύλων, που διαμένουν εκεί και μετά με περίσσιο θράσος ζητάει να απομακρυνθούν.

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, είναι 172 άλογα και 62 σκύλοι.

Έχοντας νωπό στη μνήμη μας το εφιαλτικό περιστατικό της θανάτωσης των 4 αλόγων στα Γρεβενά και της αφαίρεση 750 κιλών από το σώμα τους,

Έχοντας υπόψη μας τη παράνομη διακίνηση εκατοντάδων αλόγων το χρόνο προς το εξωτερικό προκειμένου να καταναλωθεί το κρέας τους

Έχοντας υπόψη μας τη φυσική αδυναμία των εθελοντών και των συλλόγων, που ασχολούνται με τη προστασία των ιπποειδων να φιλοξενήσουν το τεράστιο αυτό αριθμό ζώων και

Τέλος, βλέποντας τη πρόθεση για σαφή αποποίηση των ευθυνών και των υποχρεώσεών τους απέναντι στα ζώα αυτά, των ιδιοκτητών της ΑΕ,

Σας απευθύνουμε τα παρακάτω  ερωτήματα:

 

-Τι θα γίνουν τα 172 άλογα και οι 62 σκύλοι;

-Τι μέτρα θα πάρετε, ώστε να μη πέσουν στα χέρια παράνομων διακινητών ;

-Που θα πάνε τα ζώα αυτά μετά το τελεσίγραφο του ενός μήνα της Εταιρίας;

-Ποιες είναι οι νομικές ενέργειες που θα προβείτε για το όλο ζήτημα ;

Δεν θα επικαλεστούμε τα τυχόν φιλοζωικά σας αισθήματα, όπως κατά περιόδους διαβάζουμε στο τύπο, αλλά την απόλυτη υποχρέωσή σας, ως οι ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί μιας χώρας μέλους της Ε.Ε., να ενεργήσετε αρμοδίως προς όφελος των 235 συνολικά ζώων, που διαβιούσαν και διαβιούν ακόμη στον ιππόδρομο.

Με την ευκαιρία θα θέλαμε να χαιρετήσουμε, σα γεγονός, το κλείσιμο του στοιχηματικού ιπποδρόμου, ενός χώρου δηλαδή πλήρους εκμετάλλευσης, με σκοπό το κέρδος, τόσων και τόσων ζώων όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του.

Αναμένοντας την απάντησή σας, αν όχι προς εμάς, προς την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα προς

τους πολίτες εκείνους, που αγωνιούν για τη τύχη των ζώων αυτών, που δεν ευθύνονται για ο,τι τους συμβαίνει και θα τους συμβεί.

Σας ευχαριστούμε,

Πανελλήνια Ομοσπονδία Νέμεσις ,Περιβάλλον, Ζώα, αντί Κυνήγι

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ

https://www.zoosos.gr/eftychos-telos-ippodromies-stin.../...».

Διαβάστε επίσης:

Ευτυχώς τέλος οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα – Τι θα απογίνουν τα ιπποδρομιακά άλογα που έχουν κακοποιηθεί νόμιμα;

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.