Στηρίξτε μας

Ευτυχώς τέλος οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα – Τι θα απογίνουν τα ιπποδρομιακά άλογα που έχουν κακοποιηθεί νόμιμα;

1 Φεβρουαρίου 2024 12:05 | Καταγγελίες
Ευτυχώς τέλος οι ιπποδρομίες στην Ελλάδα – Τι θα απογίνουν τα ιπποδρομιακά άλογα που έχουν κακοποιηθεί νόμιμα;

Η ανώνυμη εταιρία «Ιπποδρομίες Α.Ε.» ανακοίνωσε τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ιπποδρομιών στον ιππόδρομο στον Μαρκόπουλο Αττικής – καθώς έπεσε έξω οικονομικά – και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να αδειάσουν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου από τα ζώα (τα 172 ιδιόκτητα άλογα που έπαιρναν μέρος στους στοιχηματικούς αγώνες και τα 62 σκυλιά που φροντίζει εκεί η Μ.Κ.Ο. Dogs’ Voice).

Στον χώρο οι υπάλληλοι, που απολύονται, φρόντιζαν και περισσότερα από 20 αδέσποτα σκυλιά και γάτες και το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα απογίνουν και αυτά τα πλάσματα, καθώς και τι θα γίνει με την Κτηνιατρική Κλινική Ίππων, που εξυπηρετούσε και ιπποειδή εκτός ιπποδρόμου.

Καθώς τα άλογα στον ιππόδρομο μόνο κακοποιούνται και αφού πρόκειται για στοιχηματική δραστηριότητα η οποία μόνο ζημιώνει την κοινωνία (αφού εκατομμύρια ευρώ χάνονται από τους εθισμένους στον τζόγο) η διακοπή των αγώνων είναι μια καλή είδηση, εντούτοις το που θα πάνε όλα αυτά ζώα και ποια θα είναι η τύχη του είναι το ζητούμενο τώρα και υπό ποιες συνθήκες θα ζουν από τη στιγμή που ιδιοκτήτες τους δεν θα βγάζουν από αυτά κέρδος.

Τι επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις»

«Με ανακοίνωση της στις 30.1.2024 η εταιρεία ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ ανακοινώνει τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όλα τα ζώα και οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Στην ανακοίνωση «Εξελίξεις σχετικά με τις ελληνικές ιπποδρομίες» αναφέρονται σειρά μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και αναφορά στην ευζωία των ίππων που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου. Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα παραμονής των αλόγων στις εγκαταστάσεις για έναν μήνα. Μετά τί;

Τι θα γίνει με την Κτηνιατρική Κλινική; θα μεταφέρουμε τα περιστατικά στην Θεσσαλονίκη;

Με επείγουσα επιστολή μας προς την εταιρεία ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΑΕ, την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος και την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ευζωία και ιχνηλασιμότητα των δρομώνων ίππων που θα απομακρυνθούν από τις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου.

Τα άλογα δεν φταίνε σε τίποτα αν τα επιχειρηματικά σχέδια δεν απέδωσαν.».

Ιπποδρομίες Α.Ε.: Εξελίξεις σχετικά με τις ελληνικές ιπποδρομίες

«Η Ιπποδρομίες Α.Ε. ανακοινώνει τη διακοπή της διοργάνωσης και διεξαγωγής ελληνικών ιπποδρομιών, με ισχύ από τις 30 Ιανουαρίου 2024, καθώς – όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση Παραχώρησης – ο μέσος πληθυσμός των εγγεγραμμένων στα μητρώα της Φιλίππου Ενώσεως Ελλάδος (ΦΕΕ) ενεργών ίππων είναι κάτω από 300 κατά τα τελευταία δύο συνεχόμενα έτη. Επιπλέον, η εταιρεία ασκεί το συμβατικό δικαίωμα της να καταγγείλει τη Σύμβαση Μίσθωσης του Ιπποδρόμου Αθηνών στο Μαρκόπουλο. Το ακίνητο θα επιστραφεί επισήμως στον ιδιοκτήτη του (ΟΔΙΕ Α.Ε. υπό ειδική εκκαθάριση) εντός δύο μηνών.

Η ελληνική ιπποδρομιακή δραστηριότητα υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά ζημιογόνος. Παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες προσπάθειες της Ιπποδρομίες Α.Ε. από τη στιγμή που ανέλαβε αυτή τη δραστηριότητα το 2016 και τις συνεχείς μεγάλες επενδύσεις της, οι ελληνικές ιπποδρομίες παρέμειναν ζημιογόνες και μη βιώσιμες. Για την ακρίβεια, οι συνολικές ζημίες της εταιρείας, από το 2016 μέχρι και το 2023, ανέρχονται σε €100,3 εκατομμύρια.

Η Ιπποδρομίες Α.Ε. έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αναστρέψει την αρνητική κατάσταση που παρέλαβε, καταβάλλοντας κάθε εύλογη και βέλτιστη δυνατή προσπάθεια για την αναβίωση και ανάπτυξη της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας. Ειδικότερα, από το 2016, η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από €32 εκατομμύρια για την ανάπτυξη μιας ελκυστικής προϊοντικής πρότασης, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις συμβατικές υποχρεώσεις της σε διάφορους τομείς.

Μεταξύ άλλων, η Ιπποδρομίες Α.Ε. αναβάθμισε τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και ανέλαβε πλήρως τη συντήρηση τους. Επί σειρά ετών, παρείχε αυξημένα έπαθλα ιπποδρομιών, σε επίπεδο υπερδιπλάσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της, καθώς και πλήθος κινήτρων για την αγορά ίππων από τους ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων δημοπρασιών ίππων και δανείων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.

Ακόμη, θέσπισε διαδικασίες και υιοθέτησε διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές, με γνώμονα την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ιπποδρομιών. Επίσης, εκσυγχρόνισε το στοιχηματικό προϊόν και το έκανε διαθέσιμο σε όλο το εύρος του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ, ενώ υλοποίησε εκτενείς δραστηριότητες marketing, διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων και προώθησης, ώστε να βελτιώσει την εικόνα των ελληνικών ιπποδρομιών και να προσελκύσει νέα κοινά και πελάτες.

Δυστυχώς, οι ελληνικές ιπποδρομίες και η στοιχηματική δραστηριότητα γύρω από αυτές συνέχισαν να φθίνουν σημαντικά, επιφέροντας μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, γεγονός που επίσης αναδεικνύεται από τη δραματική μείωση του ενεργού ιππικού πληθυσμού. Σήμερα, ο αριθμός των ενεργών δρομώνων ίππων στο Μαρκόπουλου φτάνει τους 172. Συνεπώς, εκλείπουν οι συνθήκες για τη διασφάλιση της ομαλής διοργάνωσης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ιπποδρομιών.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους της και τους επαγγελματίες που σχετίζονται άμεσα με τις ελληνικές ιπποδρομίες (ενεργοί αναβάτες και αναβάτες προπόνησης), οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 75 άτομα, η Ιπποδρομίες Α.Ε. θα μεριμνήσει για τον περιορισμό του αντίκτυπου των εξελίξεων σε αυτούς.

Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους της Ιπποδρομίες Α.Ε., η εταιρεία θα υλοποιήσει μια σειρά μέτρων στήριξης, βάσει της εργασιακής κατάστασης τους (μόνιμη ή μερική απασχόληση). Για τους ενεργούς αναβάτες και τους αναβάτες προπόνησης, η εταιρεία θα προσφέρει αποζημιώσεις που θα αντανακλούν τις δραστηριότητες τους κατά την προηγούμενη χρονιά, καθώς και δωρεάν πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης υγείας για έναν χρόνο.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι η ευζωία των ίππων που σταβλίζονται στις εγκαταστάσεις του Μαρκόπουλου παραμένει προτεραιότητα για την εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί η δυνατότητα δωρεάν παραμονής των ίππων στους στάβλους για ένα μήνα. Επιπλέον, όσον αφορά τη μεταφορά των ίππων σε άλλες ασφαλείς εγκαταστάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, η Ιπποδρομίες Α.Ε. θα επιδοτήσει μέρος του κόστους μεταφοράς για τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν έως πέντε ίππους.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις παραπάνω δράσεις θα κοινοποιηθούν από την εταιρεία σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εν ευθέτω χρόνω.

Η Ιπποδρομίες Α.Ε. έχει ήδη ενημερώσει σχετικά με τις παραπάνω εξελίξεις όλους τους εταίρους που εμπλέκονται με τη Σύμβαση Παραχώρησης, τη Σύμβαση Μίσθωσης και τις ελληνικές ιπποδρομίες. Για τους πελάτες και τους πράκτορες της εταιρείας, διευκρινίζεται ότι η παροχή αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος για τις ξένες ιπποδρομίες (από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Νότιο Αφρική) συνεχίζεται κανονικά μέσω του δικτύου καταστημάτων ΟΠΑΠ.» καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος για μετεγκατάσταση αλόγων και σκυλιών απ'τον Ιππόδρομο που έκλεισε

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Χρήστος

    Ντροπή να γράφεται εσείς όπως και η εταιρία.. τέτοιες Ανακρίβειες, αλλά και Ψέματα.
    Πρέπει να συγκεντρωθείτε καθώς και να συγκεντρώνεται καλύτερα τις πληροφορίες σας, ειδικά σε τέτοιου είδους θέματα πριν προσπαθήσετε να εκφέρετε κριτική άποψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.