Στηρίξτε μας

Ζητούν να επιτραπεί η μετακίνηση και των μεγαλόσωμων κατοικίδιων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

6 Οκτωβρίου 2014 14:06 | Επικαιρότητα
Ζητούν να επιτραπεί η μετακίνηση και των μεγαλόσωμων κατοικίδιων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.) απευθύνθηκε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) προκειμένου να ζητήσει την έκδοση εγκυκλίου η οποία θα επιτρέπει τη μετακίνηση και μεγαλόσωμων κατοικίδιων με τα μέσα σταθερής τροχιάς (Η.Σ.Α.Π., Μετρό, Τραμ) στην Αττική.

Η Π.Φ.Π.Ο. αναφέρει το πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι κάτοικοι της Αθήνας αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό οι οποίοι ταξιδεύουν στη χώρα μας, φτάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ή στο λιμάνι του Πειραιά και αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μαζί π.χ. με τα σκυλιά τους γιατί αυτά είναι μεγαλόσωμα ή επειδή οι ίδιοι δεν είναι τυφλοί.

Θυμίζουμε ότι από τα άτομα με ειδικές ανάγκες μόνο οι άνθρωποι που έχουν σκύλους ως συνοδούς – επειδή έχουν πρόβλημα στην όραση τους – επιτρέπεται να κυκλοφορούν με τα σκυλιά τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς λες και άλλες αναπηρίες δεν υφίστανται!

Η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει επιδιώκοντας μια συνάντηση με τους αρμόδιους ώστε να λυθεί και αυτό το πρόβλημα: «…Από την ΣΤΑ.ΣΥ. μάθαμε ότι ο Χάρτης Υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή, εκδίδεται από τον Ο.Α.Σ.Α. και ως εκ τούτου θα έπρεπε να απευθυνθούμε σε εσάς.

Όπως πολύ σωστά προβλέπει ο χάρτης στην περίπτωση Δ. επιτρέπεται η μεταφορά μικρόσωμων κατοικίδιων ζώων υπό προϋποθέσεις, καθώς και η μεταφορά σκύλων οδηγών τυφλών ανεξαρτήτως μεγέθους.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μία παρατήρηση. Οι σκύλοι που προορίζονται για βοηθοί, δεν είναι μόνο οι σκύλοι οδηγοί τυφλών.

Η διατύπωση εξάλλου της παραγράφου 2 του Άρθρου 10 του Ν.4039/2012 είναι ξεκάθαρη, όσο ξεκάθαρη είναι η διατύπωση της παραγράφου 7 α) του Άρθρου 16 του Ν. 3868/2010, ενώ στην παράγραφο 7 δ) ορίζεται τι είναι ο σκύλος βοηθός.

Ως εκ τούτου, η διατύπωση "επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών", θα πρέπει να αλλάξει σε "επιτρέπονται οι σκύλοι βοηθοί ΑΜΕΑ"

Στο κυρίως θέμα μας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψιν σας κάποιες προτάσεις μας για την μεταφορά μεγαλόσωμων ζώων με τους συρμούς.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 10 του Ν.4039/2012, εκτός από τις ρυθμίσεις που καθορίζονται (μικρόσωμα ζώα), επιτρέπονται και ευνοϊκότερες που μπορούν να ορισθούν από τους κανονισμούς των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Με αυτό σαν βασική αρχή, η Ομοσπονδία μας είχε μία άριστη συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συζητήθηκε η πιθανότητα μεταφοράς μεγαλόσωμων ζώων με τους συρμούς της και τελικά κατέληξαν να συμφωνήσουν με τις προτάσεις μας, τόσο για την εξυπηρέτηση του εγχώριου τουρισμού, για τους ξένους τουρίστες και φοιτητές που επιλέγουν να μετακινούνται με το δίκτυό της.

Υπάρχει όμως ένα σαφές πρόβλημα στις μετακινήσεις εντός πόλης, που κάνει αδύνατη ακόμα και την μεταφορά από και προς το λιμάνι και αεροδρόμιο.

Για εμάς είναι πέρα από κάθε λογική να φτάνουμε σε σημείο να ζητάμε τα απολύτως αυτονόητα, αυτά που σε άλλες χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μη, αποτελούν καθημερινότητα για τους πολίτες επί δεκαετίες, και που οι αντίστοιχες εταιρίες του εξωτερικού έχουν κάνει πράξη χρόνια τώρα.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η απαγόρευση μεταφοράς μεγαλόσωμων ζώων, κυρίως στα μέσα σταθερής τροχιάς, δεν δυσκολεύει μόνο την καθημερινότητα της ζωής των Ελλήνων, που δεν έχουν άλλους τρόπους να μετακινηθούν εντός αστικού ιστού, αλλά και των τουριστών οι οποίοι διαπιστώνουν έκπληκτοι όταν καταφτάνουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και στο αεροδρόμιο, την αδυναμία μεταφοράς τους από και προς αυτούς τους προορισμούς.

Γι’ αυτό τον σκοπό, ζητάμε συνάντηση με την εταιρία σας ώστε να συζητηθεί η πιθανότητα μεταφοράς μεγαλόσωμων σκύλων με τα μέσα σταθερής τροχιάς, με τις εξής προϋποθέσεις:

•             με λουρί και φίμωτρο

•             περιορισμένες ώρες την ημέρα (όχι τις ώρες αιχμής)

•             σε ένα επιλεγμένο βαγόνι του συρμού (ομοίως με την μεταφορά ποδηλάτων)

•             με περιορισμένο αριθμό ζώων ανά συρμό (π.χ. έως δύο)

•             με την πιθανότητα καταβολής μισού εισιτηρίου όπως αντιστοίχως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έπραξε.

Θεωρούμε ότι η λύση που δίνουμε είναι απολύτως εφικτή και εφαρμόσιμη, αφού ο τύπος αυτών των μέσων, επιτρέπει τον διαχωρισμό ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Εξάλλου η καθολική απαγόρευση μεταφοράς μεγαλόσωμων ζώων, προσκρούει στο Συνταγματικό δικαίωμα του φιλόζωου να εκφράζει ελεύθερα την προσωπικότητά του, καθώς και να μπορεί να μετακινείται χωρίς να δημιουργούνται διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός, θεμελιώδεις αρχές τόσο του Ελληνικού Συντάγματος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης...».

Διαβάστε επίσης:

Θετικός ο υπουργός Μεταφορών για τη διευκόλυνση στη μετακίνηση ζώων συντροφιάς με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ερώτηση στη Βουλή για αλλαγή του κανονισμού ώστε να επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων με Η.Σ.Α.Π., Μετρό, Τραμ χωρίς κλουβί

Οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας μπαίνουν ΠΑΝΤΟΥ! (Νόμος 3868/2010)

Νέα εγκύκλιος για τη μεταφορά κατοικίδιων στα Κ.Τ.Ε.Λ. και στα αστικά λεωφορεία

Και στα τρένα μπορούμε να ταξιδεύουμε με τα κατοικίδια μας!

Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.

Ποτέ τα ζώα στο χώρο των αποσκευών!

Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης: Έβαλαν στις αποσκευές το ασυνόδευτο κουτάβι

Πρόστιμο στον οδηγό του Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων που έβαλε σκύλο στις αποσκευές!

Οδηγοί του Κ.Τ.Ε.Λ. Αριδαίας παρανομούν και απαγορεύουν τα κατοικίδια στην καμπίνα των επιβατών

Κ.Τ.Ε.Λ. Φθιώτιδας: Την πέταξε έξω από το λεωφορείο επειδή δεν ήθελε τον σκύλο

Την ανάγκασε να βάλει τον σκύλο στις αποσκευές του Κ.Τ.Ε.Λ. Έβρου και έτσι το ζώο χάθηκε

Κ.Τ.Ε.Λ. Αχαΐας: Δεν τους επέτρεψε να επιβιβαστούν επειδή είχαν σκύλο!

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. George

  Μήπως να ανεβάζουμε στα λεωφορεία σε λίγο και αγελάδες, άλογα και γαϊδούρια?! Να δω τι άλλο θα δούμε πια... Στην τελική συνταγματικό δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους δεν έχουν μόνο οι φιλόζωοι αλλά και οι μη φιλόζωοι. Πρέπει οι πρώτοι να καταλάβουν επιτέλους ότι δεν γίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί συνέχεια ν' αφήνονται στην διακριτική ευχέρειά τους. Ας μην γελιόμαστε. Οι περισσότεροι από όσους διαμαρτύρονται για το υφιστάμενο καθεστώς είναι νέοι και νέες που έχουν δει την φιλοζωία, ιδιαίτερα την κατοχή μεγαλόσωμων σκυλιών, ως ένα "αντίδοτο" στην κρίση αλλά και σαν μόδα. Δεν εκπαιδεύουν τα ζώα τους, δεν τους βάζουν φίμωτρα και δεν σκέφτονται ότι τα ζώα δεν γίνεται να πηγαίνουν όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι.Τα ζώα είναι ζώα, όσο κι αν κάποιοι ευαίσθητοι νεαροί και νεαρές προσπαθούν να τα αναγορεύσουν σε προσωπικότητες για να καλύψουν τα συναισθηματικά τους κενά και ανασφάλειες. Θα το καταλάβετε επιτέλους από μόνοι σας οι φιλόζωοι ή θα πρέπει κι εμείς που δεν είμαστε φιλόζωοι να οργανωθούμε για να ζητήσουμε τα αυτονόητα?!

 2. Γιώργος

  Φαντάζομαι γιατί στην χώρα της δημοκρατίας... στο σχολείο, μας μάθαιναν το λαμπρό ένδοξο στρατιωτικό μας παρελθόν,και ΠΟΤΕ κανείς δεν μας είπε ούτε μας έμαθε τα ανθρώπινα, ατομικά και τα κοινωνικά μας δικαιώματα.
  Τα οποία συν τοις άλλοις μας τα καταπατούν και θα τα καταπατούν καθημερινά όσο δεν τα προασπιζόμαστε.Τα δικαιώματα της γυναίκας ...τα δικαιώματα των παιδιών ...τα εργασιακά μας δικαιώματα ...μας μίλησε ποτέ κανείς για αυτά? εγώ πάντως δεν θυμάμαι τίποτα....
  Αν δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, πώς θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα ζώα μέσα σε μία κοινωνία ζούγλας των ανθρώπων που ισχύει μόνο ο νόμος του ισχυρού ?

  ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0389:0403:EL:PDF

  ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/grk.pdf

  και τώρα που τα ψάχνω μερικά δεν τα βρίσκω ούτε κάν στα ελληνικά .
  Πρέπει δηλαδή σε αυτή τη χώρα να σπουδάσουμε απο μόνοι μας... να γίνουμε ντετέκτιβ, ιστορικοί και δικηγόροι για να γνωρίσουμε τα αυτονόητα και αυτά που άλλοι άνθρωποι εχάσαν ακόμη και την ίδια τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για να μπορούμε να ζούμε εμείς σαν "άνθρωποι".
  Είναι όντως τραγικό. είμαστε τριτοκοσμικοί και απέναντι στα ζώα και απέναντι στους ανθρώπους (στους ίδιους μας τους εαυτούς δηλαδή)
  Χρειαζόμαστε Παιδεία και επικοινωνία..ή μήπως το αντίστροφο?
  Πάλι καλά που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που διεκδικούν, αγωνίζονται και κερδίζονται κάποια πράγματα σε αυτή τη χώρα.
  Μπράβο στον (Π.Φ.Π.Ο.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.