Στηρίξτε μας

Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης: Έβαλαν στις αποσκευές το ασυνόδευτο κουτάβι

11 Σεπτεμβρίου 2012 22:58 | Καταγγελίες
Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης: Έβαλαν στις αποσκευές το ασυνόδευτο κουτάβι

Σήμερα ξημερώματα Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου η αναγνώστρια του www.zoosos.gr Γεωργία Τέφου μας ενημέρωσε για ένα ασυνόδευτο κουτάβι το οποίο ο αποθηκάριος του Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης στη στάση «Νιάβης» στη Λάρισα το φόρτωσε στη 01:13 στον χώρο των αποσκευών του λεωφορείου και δεν τοποθέτησε το κλουβάκι στον χώρο των επιβατών, όπως ορίζει η νομοθεσία. Εκείνη διαμαρτυρήθηκε και στον αποθηκάριο και στον οδηγό και του ζήτησε να το τοποθετήσει, όπως ο νόμος ορίζει, κοντά στην καμπίνα.

Ο οδηγός του Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης με αριθμό κυκλοφορίας ΑΗΖ 2709 διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «Πόσα να κάνω; Έχω και να οδηγώ!». Μετά άρχισαν οι δικαιολογίες, πως το ζώο είναι ασυνόδευτο με άγνωστο αποστολέα, λες και δεν είναι ευθύνη των Κ.Τ.Ε.Λ. να παίρνουν τα στοιχεία εκείνων που αφήνουν οτιδήποτε στα λεωφορεία τους και τελικά ρώτησαν την κοπέλα αν αναλαμβάνει την ευθύνη… Λες και είχαν να διαχειριστούν το πιο κρίσιμο ζήτημα επί γης… Η Γεωργία Τέφου ήταν επιβάτης άλλου λεωφορείου με κατεύθυνση την Αθήνα και δεν μπόρεσε να βοηθήσει περισσότερο ώστε το ζώο να κάνει το μεγάλο ταξίδι από την Λάρισα στην Ξάνθη στην καμπίνα των επιβατών.

Ένα ακόμα τρανό παράδειγμα της αδιαφορίας των αρμόδιων υπαλλήλων… και ας ισχύει η εγκύκλιος ΑΔΑ:4Α 861-ΒΩΟ του Υπουργείου Μεταφορών, Συγκοινωνιών, Υποδομών και Δικτύων, η οποία τονίζει ότι τα μικρόσωμα ζώα συντροφιάς (άρα και τα κουτάβια) ταξιδεύουν υποχρεωτικά μέσα στον χώρο επιβατών υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι: «Β. Λεωφορεία Υπεραστικών Κ.Τ.Ε.Λ.: Στα λεωφορεία που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου, περιορίζονται οι μέγιστες διαστάσεις του ειδικού καλαθιού μεταφοράς.

Έτσι, τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως μεγέθους και τα μικρά κατοικίδια ζώα, βάρους έως επτά (7) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά είναι επιτρεπτό να μεταφέρονται με τα λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. & Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών».

Θυμίζουμε, ότι ασυνόδευτα ζώα συντροφιάς χωρίς βιβλιάρειο υγείας δεν επιτρέπεται ούτως ή άλλως να μεταφέρονται, συνεπώς το Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης ευθύνεται και για το γεγονός ότι ταλαιπωρεί αφάνταστα ένα ζώο βάζοντας το να ταξιδέψει στον χώρο των επιβάτων θέτοντας σε κίνδυνο τη ζώη του (ασφυξία, ή θερμοπληξία ή ψύχος ανάλογα την εποχή) αλλά και γιατί αποδέχτηκε κάποιος να αφήσει το κουτάβι να ταξιδέψει έτσι.

Πρόστιμα για οδηγούς και ιδιοκτήτες λεωφορείων που δεν τηρούν την νομοθεσία

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του στις 25 Ιουλίου 2012 ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, Σοφοκλής Φάτσιος, και μετά τις σχετικές καταγγελίες που έγιναν: «Η μη τήρηση της νομοθεσία συνιστά παράβαση του Χ.Υ.Κ. (Χάρτης Υποχρεώσεων προς Καταναλωτές) και του Π.Δ. 170/2003 και επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπει το Π.Δ. αυτό (πρόστιμο από 800 – 1.500 Ευρώ) τόσο για τον συγκοινωνιακό φορέα Κ.Τ.Ε.Λ., όσο και για τον ιδιοκτήτη του λεωφορείου ανάλογα με το ποιος ευθύνεται.

Προκειμένου για μισθωτό οδηγό επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός του Π.Δ. 246/2006 σε περίπτωση άρνησης εφαρμογής της προαναφερόμενης Εγκυκλίου».

Θα βάζατε ένα παιδάκι στην μπαγκαζιέρα;

Δικαίως ο διευθυντής της εταιρίας Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσσαλονίκης Α.Ε., Σ. Γεωργιάδης, τονίζει αναφορικά με το συμβάν: «Πρέπει να κατανοήσουν όλοι - και οι φιλόζωοι και οι οδηγοί - ότι τα μικρά ζώα αντιμετωπίζονται από τη νομοθεσία σχετικά με τις μετακινήσεις με τα υπεραστικά λεωφορεία ακριβώς όπως τα μικρά παιδιά.

Γι’ αυτό και απαγορεύεται η μεταφορά τους στις αποσκευές.

Γι’ αυτό και απαγορεύεται να μη συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους.

Συνεπώς παρανόμησε και εκείνος που έστειλε ως δέμα το κατοικίδιο και φυσικά είδε άδικο ο οδηγός που το έβαλε στις αποσκευές.

Όπως συμβαίνει με ένα παιδάκι, κανείς δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη να ταξιδέψει ασυνόδευτο.

Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις, όποιος θέλει να αποστείλει ένα ζωάκι και δεν έχει τη δυνατότητα να το συνοδεύσει, πρέπει να βρει κάποιον να το κάνει.

Τα πράγματα είναι απλά και αν αρχίσουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια, ως νήπια. Αυτή είναι η θεραπεία των διενέξεων.

Πρέπει αυτό το μήνυμα να περάσεις και στους φιλόζωους και στους υπαλλήλους των Κ.Τ.Ε.Λ. ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα.

Η κεντρική ιδέα του όλου εγχειρήματος είναι απλή και σαφής κι αν γίνει σύνθημα όλων, δεν θα ξανά υπάρξουν προβλήματα:

"Τα μικρά κατοικίδια είναι μικρά παιδάκια και όπως δεν μπορούμε να βάλουμε ένα παιδάκι στη μπαγκαζιέρα, ούτε μπορούμε να το παρατήσουμε ασυνόδευτο στις σκάλες του λεωφορείου, έτσι δεν αφήνουμε μόνο το ζωάκι μας"».

Διαβάστε επίσης:

Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.

Κ.Τ.Ε.Λ. Λάρισας: Την πέταξε έξω από το λεωφορείο επειδή δεν ήθελε τον σκύλο

Κ.Τ.Ε.Λ. Πέλλας: Συγκεκριμένα δρομολόγια για τη μεταφορά μικρόσωμων ζώων συντροφιάς

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Τέφου Γεωργία

    Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη στον οδηγό του ΚΤΕΛ Ξάνθης κ. Κοντογεώργη αλλά και στα ΚΤΕΛ Ξάνθης, που ακολούθησαν τον νόμο άλλα και το σωστό.
    Η αλήθεια είναι ότι μετά την παρατήρηση μου στον οδηγό του ΚΤΕΛ, το σκυλί να μην μπει στις αποσκευές, δεν γνωρίζω τι έγινε διότι το δικό μου λεωφορείο αποχώρησε, ποτέ μου βέβαια δεν ισχυρίστηκα το αντίθετο.
    Πολύ σωστά έπραξε ενδεχομένως και όχι μόνο από την πλευρά του νόμου αλλά και ότι σεβάστηκε μια ζωή.
    Ζητώ συγνώμη αλλά δεν μετανιώνω διότι είστε και εσείς φιλόζωος όπως λέτε θα μπορείτε να κατανοήσετε την κατάσταση που επικρατεί.
    Σαν φιλόζωος που είστε πρέπει να κατανοήσετε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος το να βοηθήσουμε στο να συμμορφωθούν κάποιοι.
    Μακάρι να γίνεται παράδειγμα.
    Σας αξίζουν πολλά μπράβο και το εννοώ.

    Γεωργία Τέφου

  2. Ανδρεας Κοντογεωργης

    Μη γνωριζοντας αν τελικα το κουταβι ταξιδεψε στο χωρο επισκευων η στο χωρο επιβατων δεν μπορει ο καθε ασχετος να γραφει αρθρα και να τα δημοσιευει μαλιστα συκοφαντωντας εναν οδηγο που τυγχανει να εχει και ο ιδιος σκυλι και μαλιστα να ειναι ζοωφιλος που αποδυκνυει την αγαπη του στα ζωα με πραξεις και οχι με αρθρα.....το σκυλι κυρια μου ταξιδεψε ακριβως διπλα μου και με δικια μου ευθυνη....θα ηθελα να εποικοινωνησετε μαζι μου ΑΜΕΣΑ καθως και να αποσυρετε το αρθρο αλλιως θα προσφυγω στην δικαιοσυνη για συκοφαντικη δυσφημιση προς εμενα αλλα και το κτελ ξανθης.

    1. eleni

      Κύριε Κοντογεώργη,

      Αν είστε ο οδηγός του συγκεκριμένου λεωφορείου και τελικά το κουτάβι ταξίδεψε μαζί σας μετά την κουβέντα που ακολούθησε με την αναγνώστρια μας, η οποία διαμαρτυρήθηκε βλέποντας το ζώο στις αποσκευές, μπορούμε φυσικά να δημοσιεύσουμε την άποψη σας.

      Και επειδή τα γραπτά μένουν - όπως πολύ καλά γνωρίζετε - στείλτε μας επώνυμα ό,τι θέλετε να καταγγείλετε στο email: [email protected].

      Για το http://www.zoosos.gr

      Ελένη Ηλιοπούλου

      Υ.Γ. Περιστατικά όπως αυτό γίνονται αποδεδειγμένα σε καθημερινή βάση στα Κ.Τ.Ε.Λ. όλης της χώρας και οι καταγγελίες που βγήκαν στη δημοσιότητα συνετέλεσαν ώστε οι αρμόδιοι να επισημάνουν τι προβλέπει ο νόμος και τι ισχύει τελικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.