Στηρίξτε μας

Ξεκίνησε η ωοτοκία της Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

27 Μαΐου 2013 13:28 | Τα καλά νέα
Ξεκίνησε η ωοτοκία της Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Ένα θαύμα της φύσης που επαναλαμβάνεται επί χιλιετίες

Τα ξημερώματα της Κυριακής 19 Μαΐου εντοπίστηκε από τους εθελοντές του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη θέση μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας. Δύο μέρες αργότερα, την Τρίτη 21 Μαΐου, εντοπίστηκε και δεύτερη φωλιά, αυτή την φορά κοντά στη θέση Βουνάκι.

Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές - όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου - περιπολούν στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Ειδικά στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο αναμένεται ότι περισσότερα από 100 άτομα  θα συμβάλλουν και φέτος στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του κόλπου στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.

Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων. Λόγω της φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους αλλά και της ύπαρξης του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.

Δυστυχώς η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας και σχεδίου διαχείρισης στον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο «τρέφει» έντονα τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «ανάπτυξης - αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή. Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα, χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους. Καταστρέφεται η παράκτια βλάστηση και διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα. Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής αφού η πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει την περιοχή ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά.

Χαρακτηριστικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι η πρώτη φωλιά για την φετινή σεζόν απέχει λίγα μόλις μέτρα από μια αυθαίρετα διανοιχθείσα προς την θάλασσα δίοδο. Αυτή ακριβώς η έλλειψη θεσμικού πλαισίου προστασίας του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου έχει φέρει τη χώρα μας ένα βήμα πριν από μια ακόμα καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με αφορμή την έναρξη της φωλεοποίησης για την φετινή σεζόν ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί εκπροσώπους τοπικών φορέων, μέλη συλλόγων και φυσικά πολίτες της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου να  παρακολουθήσουν από κοντά την καταγραφή και προστασία των φωλιών του προστατευόμενου είδους και μας προτρέπει μαζί με τους εθελοντές του να παρακολουθήσουμε ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που επαναλαμβάνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή του βιότοπου της καρέτα – καρέτα στoν Κυπαρισσιακό Κόλπο

Οργώνουν την παραλία καταστρέφουν την περιοχή που φωλιάζουν οι caretta - caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σχεδιάζουν την καταστροφή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου με τις ευλογίες του Υ.ΠΕ.Κ.Α.

Αδιαφορεί το Υ.ΠΕ.Κ.Α. για την προστασία της καρέτα στον Κυπαρισσιακό παρά την παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την μη προστασία της καρέτα - καρέτα

Συνεχίζεται η καταστροφή της NATURA στον Νότιο Κυπαρισσιακό

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.