Στηρίξτε μας

ΑΡΧΕΛΩΝ: Χελώνα Caretta caretta γεννάει σε παραλία της Ζακύνθου επί 33 χρόνια

16 Ιουνίου 2020 13:45 | Τα καλά νέα
ΑΡΧΕΛΩΝ: Χελώνα Caretta caretta γεννάει σε παραλία της Ζακύνθου επί 33 χρόνια

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσια Χελώνας επισημαίνει ότι χάρη στο πρόγραμμα μαρκαρίσματος που έχει για την παρατήρηση των Caretta – caretta στη Μεσόγειο διαπίστωσε ότι μια από τις χελώνες γεννάει τα αυγά της σε παραλία της Ζακύνθου επί 33 χρόνια και αυτό είναι μια σημαντική πληροφορία για την εφαρμογή μοντέλων για την εκτίμηση των πληθυσμιακών τάσεων και της βιωσιμότητας του είδους.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ τονίζει τα εξής: «Παγκόσμια ημέρα θαλάσσιων χελωνών σήμερα και μοιραζόμαστε μαζί σας ένα σημαντικό εύρημα. Μετά από σχετική έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ επί όλων των χελωνών που μαρκαρίστηκαν στη Ζάκυνθο, βρέθηκε ότι αυτές μπορούν να ωοτοκούν για τουλάχιστον 33 χρόνια. Το παρουσιαζόμενο αποτέλεσμα των 33 ετών είναι το μεγαλύτερο για την Καρέτα που έχει δημοσιευθεί διεθνώς. Αυτό ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι το πρόγραμμα μαρκαρίσματος του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι το αρχαιότερο στη Μεσόγειο και ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο. Η παραπάνω μελέτη έγινε δεκτή σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό και θα δημοσιευθεί εντός του τρέχοντος μηνός.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν 2 χελώνες που, από το πρώτο μαρκάρισμα μέχρι την πλέον πρόσφατη παρατήρησή τους είχαν περάσει 33 χρόνια. Πρόκειται για την Α1075 που μαρκαρίστηκε το 1984 και η πλέον πρόσφατη παρατήρησή της έγινε το 2017, και την Β2494 που μαρκαρίστηκε το 1986 με τελευταία παρατήρηση το 2019. Συνολικά βρέθηκαν στη Ζάκυνθο 20 χελώνες με διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής από 22 μέχρι 33 χρόνια. Φυσικά το διάστημα αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι και μεγαλύτερο αφού δεν είναι γνωστό αν το πρώτο μαρκάρισμα συνέπεσε και με την πρώτη ωοτοκία της χελώνας.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ διεξάγει στη Ζάκυνθο πρόγραμμα μαρκαρίσματος των χελωνών Καρέτα από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Το μαρκάρισμα γίνεται με ειδικά σήματα (tags) που τοποθετούνται στα πτερύγια και φέρουν κωδικό και διεύθυνση επιστροφής. Με το μαρκάρισμα διερευνώνται σημαντικές αναπαραγωγικές παράμετροι, όπως η συχνότητα ωοτοκίας μέσα στην ίδια αναπαραγωγική περίοδο ή μετά από πόσα έτη ξαναέρχονται οι χελώνες για ωοτοκία. Όλες αυτές είναι απαραίτητες για τη σωστή εκτίμηση μεγέθους του αναπαραγωγικού πληθυσμού. Επίσης το μαρκάρισμα δίνει στοιχεία για τις κινήσεις των χελωνών στη Μεσόγειο. Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα του μακροχρόνιου προγράμματος μαρκαρίσματος είναι η διερεύνηση της διάρκειας της αναπαραγωγικής ζωής των θηλυκών, δηλ. επί πόσα χρόνια μπορούν οι θηλυκές να ωοτοκούν.

Σημειώνεται ότι, επειδή τα εξωτερικά σήματα χάνονται σε μεγάλο βαθμό ή φθείρονται και δεν μπορεί να «διαβαστούν», τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται και εσωτερικά σήματα (microchips) που διατηρούνται για πολύ περισσότερο χρόνο. Αναμένεται λοιπόν ότι η συνέχιση του μακροχρονίου προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο θα δείξει ότι η διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής της Καρέτα είναι ακόμη μεγαλύτερη από 33 χρόνια.

Ευχαριστούμε την Επιστημονική Επιτροπή του ΑΡΧΕΛΩΝ και τους συγγραφείς Δημήτρη Μαργαριτούλη, Christopher J. Dean, Goncalo Lourenco, Alan F. Rees, Thomas E. Riggall για τη δημοσίευση αυτή. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν επίσης οι χιλιάδες εθελοντές από όλο τον κόσμο που πλαισίωσαν τα προγράμματα προστασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και το προσωπικό του ΑΡΧΕΛΩΝ. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τόσο σημαντικές πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ. Αυτό είναι το μήνυμα του ΑΡΧΕΛΩΝ και για μας δεν αφορά μόνο τις θαλάσσιες χελώνες.».

Διαβάστε επίσης:

Θαλάσσια χελώνα δεν μπόρεσε να γεννήσει τα αυγά της σε παραλία της Ζακύνθου από τις ξαπλώστρες κ.ά. εμπόδια

Αδιαφορούν οι αρχές για σωρεία παρανομιών που υποβαθμίζουν το περιβάλλον στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Ζάκυνθος: Και τα σκάφη θανάσιμος κίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά

Ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο για να τις βλέπουν τουρίστες & εκθέτουν τις Caretta caretta σε κίνδυνο

Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

Ζάκυνθος: Ξαναλειτουργεί η παράνομη χωματερή που βρίσκεται δίπλα στον βιότοτο των caretta – caretta

ΑΡΧΕΛΩΝ: Ανησυχητική η φετινή μείωση στις φωλιές θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο

Βρήκαν την καρέτα καρέτα χτυπημένη με τραύμα στο κεφάλι στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πέθανε η καρέττα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Απελευθέρωσαν υγιή την θαλάσσια χελώνα που είχε παγιδευτεί σε ξαπλώστρα στη μαρίνα του Φαλήρου

Απελευθέρωσαν στο Σούνιο την θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στην Κάρπαθο

Απελευθέρωσαν αφού γιάτρεψαν την caretta caretta που βρέθηκε τραυματισμένη στη Ζάκυνθο

3 θαλάσσιες χελώνες νεκρές χτυπημένες στο κεφάλι βρέθηκαν σε ακτές του Θερμαϊκού μέσα σε 15 μέρες

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα σφυροκοπημένη στο κεφάλι βρέθηκε στο Άκτιο

Βρήκαν τη θαλάσσια χελώνα με σπασμένο το κρανίο και την γνάθο στο Άκτιο

Άλλη μια καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι με καμάκι στην Αιτωλοακαρνανία

Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.