ΑΡΧΕΛΩΝ: Η καραντίνα διευκόλυνε την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας αλλά δεν προκάλεσε αύξηση φωλιών

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς) λίγες μόνο μέρες προτού ξεκινήσει η φετινή περίοδος ωοτοκίας, καθώς ο κυπαρισσιακός κόλπος, η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, κινδυνεύει με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
διαβάστε περισσότεραΣύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα http://ec.europa.eu η Κομισιόν παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή προστασία της καρέτα - καρέτα.
διαβάστε περισσότεραΜετά από δυόμιση μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής η Ιωάννα, που είναι μια χελώνα Caretta Caretta, η οποία ανάρρωσε είναι έτοιμη για να επιστρέψει στην ανοιχτή θάλασσα ελεύθερη. Η απελευθέρωση θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου κοντά στην Πύλο, στην παραλία Ρωμανού (Γλυφαδάκι) στις «4 Θάλασσες». Ο ΑΡΧΕΛΩΝ που γιορτάζει το γεγονός τονίζει «Καλούμε όλους τους φίλους της φύσης να έρθουν για να δουν από κοντά την Ιωάννα να επιστρέφει στο απέραντο γαλάζιο.
διαβάστε περισσότεραΤην περασμένη Παρασκευή 2/8 ο ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθέρωσε στην παραλία του Ρωμανού την Κανέλα μια μικρή θηλυκή χελώνα Caretta caretta. Το θαλάσσιο ερπετό μήκους 80 εκατοστών και βάρους 36 κιλών, βρισκόταν υπό περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών που λειτουργεί στη Γλυφάδα Αττικής και απελευθερώθηκε μπροστά στις εγκαταστάσεις του Navarino Dunes την ώρα που έδυε ο ήλιος. Μέλη, φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ καθώς και επισκέπτες και εργαζόμενοι στο ξενοδοχειακό ήταν εκεί για να την αποχαιρετήσουν για το ταξίδι της επιστροφής στη Μεσόγειο!
διαβάστε περισσότεραΕπανειλημμένα έχει τονιστεί από τους επιστήμονες η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου για την φωλεοποίηση του απειλούμενου είδους Caretta caretta. Φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά τη Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιότοπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χιλιόμετρα παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.
διαβάστε περισσότερα