Στηρίξτε μας

Βλαχάβα Τρικάλων: Άφησε το δηλητηριασμένο πτώμα κατσίκας εκεί που κάνουν φωλιές ασπροπάρηδες – είδος υπό εξαφάνιση

14 Μαρτίου 2018 19:50 | Καταγγελίες
Βλαχάβα Τρικάλων: Άφησε το δηλητηριασμένο πτώμα κατσίκας εκεί που κάνουν φωλιές ασπροπάρηδες – είδος υπό εξαφάνιση

Το πόσο εκτεταμένο περιβαλλοντικό έγκλημα με τεράστιες οικολογικές και ηθικές προεκτάσεις είναι η δηλητηρίαση ζώων με φόλες έρχεται ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.) καθώς κοντά στη Βλαχάβα Τρικάλων κάποιος, πιθανότατα κτηνοτρόφος, έριξε δηλητήριο στο πτώμα μια κατσίκας με αποτέλεσμα να πεθάνουν δύο γερακίνες οι οποίες εντοπίστηκαν στις 12 Μαρτίου. Το πτώμα – φόλα ο δράστης το τοποθέτησε στην περιοχή όπου φτιάχνουν τις φωλιές τους οι ασπροπάρηδες αυτοί οι σπάνιοι γύπες, που τρέφονται με νεκρά ζώα οι οποίοι είναι είδος υπό εξαφάνιση στα Βαλκάνια, αφού στη χώρα μας ζουν μόνο 10 ζευγάρια τέτοιου είδους όρνιων.

VlahavaTrikalonDilitiriasmeniKatsikaGerakina 2Δηλητηριασμένη Γερακίνα.

Γι’ αυτό το έγκλημα η Ε.Ο.Ε. επισημαίνει: «Ο Μάρτιος έχει μπει για τα καλά και οι Ασπροπάρηδες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους στη χώρα μας. Ανάμεσά τους, αναμένουμε με αγωνία και τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Μετεώρων, που αφού έχουν περάσει τον χειμώνα στην υποσαχάρια Αφρική, θα διανύσουν, όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες χιλιόμετρα για να επιστρέψουν στον προαιώνιο προορισμό τους: τα βράχια των Μετεώρων και της ευρύτερης περιοχής για να φωλιάσουν.

VlahavaTrikalonDilitiriasmeniKatsikaGerakina 1Δηλητηριασμένη Γερακίνα.

Τι κι αν θεωρούνται προάγγελοι της άνοιξης; Τι κι αν ήταν πάντα κοντά στον άνθρωπο, στενά συνδεδεμένοι με την κτηνοτροφία; "Δηλητηριάζοντας" την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια, τους επιφυλάσσουμε ένα δυσοίωνο καλωσόρισμα.

VlahavaTrikalonDilitiriasmeniKatsikaKukiΟ Κούκι εντόπισε το δηλητηριασμένο πτώμα.

Προχθές είχαμε δυστυχώς άλλο ένα περιστατικό δηλητηριασμένου δολώματος στην περιοχή των Μετεώρων: ειδοποιηθήκαμε από Θηροφύλακα της περιοχής ότι δύο Γερακίνες βρέθηκαν νεκρές, πιθανά δηλητηριασμένες, σε ένα λιβάδι μεταξύ των χωριών Σκεπάρι και Βλαχάβα Καλαμπάκας. Στην περιοχή έσπευσε αμέσως η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, αποτελούμενη από τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και τον συνοδό του, παρουσία δασοφύλακα του Δασαρχείου Καλαμπάκας. Κατά την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν οι δύο Γερακίνες, με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης, και λίγα μέτρα πιο πέρα το δηλητηριασμένο δόλωμα: ένα νεογέννητο κατσικάκι, ποτισμένο με φυτοφάρμακο.

Τόσο το ίδιο το δόλωμα όσο και τα δηλητηριασμένα πουλιά θάφτηκαν αμέσως, ώστε να αφαιρεθεί άμεσα αυτή η «βόμβα θανάτου» από τη φύση και να μην ακολουθήσουν κι άλλα θύματα. Το περιστατικό κρίνεται ως ίσως το πιο σοβαρό από όσα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, μιας και απείχε μόλις τρία χιλιόμετρα από την τελευταία φωλιά Ασπροπάρηδων της περιοχής και ήταν εμφανώς εκτεθειμένο πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν καθημερινά τα πουλιά προς την ταΐστρα. Για το περιστατικό διενεργεί προκαταρκτική έρευνα το Δασαρχείο Καλαμπάκας.

Σε περίπτωση που οι Ασπροπάρηδες είχαν ήδη φτάσει στην περιοχή, τότε δίπλα στις δύο Γερακίνες θα κείτονταν και οι ίδιοι νεκροί. Το μεταναστευτικό ταξίδι του πουλιών είναι πολύ απαιτητικό ενεργειακά, με αποτέλεσμα μόλις φτάσουν στον προορισμό τους να σπεύδουν να καταναλώσουν την πρώτη διαθέσιμη τροφή που θα εντοπίσουν, πιθανώς το συγκεκριμένο δηλητηριασμένο δόλωμα. Στην περιοχή των Μετεώρων έχουν απομείνει μόλις τρεις Ασπροπάρηδες (ένα ζευγάρι και ένα μοναχικό άτομο), με αποτέλεσμα ακόμα και ένα μόνο δόλωμα να μπορεί να οδηγήσει στην οριστική εξαφάνιση του εμβληματικού αυτού γύπα από τα Μετέωρα.

VlahavaTrikalonDilitiriasmeniKatsika 2

Ας ελπίσουμε πως αυτό ήταν και το τελευταίο περιστατικό δηλητηρίασης στην περιοχή και να συνεχίσουμε να θαυμάζουμε τους Ασπροπάρηδες στον ουρανό της Βλαχάβας, της Καλαμπάκας, του Καστρακίου, του Γάβρου, του Αγ. Δημητρίου, του Ψηλώματος, της Ασπροκλησιάς, της Καλλιθέας, του Κονισκού, της Αγ. Τριάδας αλλά και όλων των άλλων χωριών της περιοχής. Αν οι «Τυροκόμοι» (όπως είναι τοπικά γνωστοί οι Ασπροπάρηδες) χαθούν, τότε μαζί τους θα χαθεί για πάντα και ένα κομμάτι της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στο Δασαρχείο Καλαμπάκας, καθώς και στη Θηροφυλακή της Ζ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία και άμεση κινητοποίηση.

VlahavaTrikalonDilitiriasmeniKatsika 6Με κόκκινο απεικονίζεται η διαδρομή έρευνας της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ορνιθολογικής.

Η ΑΝΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΗ!

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο (περιοχή Θεσσαλίας και ΠΕ Ιωαννίνων), καλέστε άμεσα την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας: τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00) και 6947 610763 (24 ώρες)

Η προστασία του Ασπροπάρη είναι στο χέρι μας!» καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι φόλες είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Aσπροπάρη στην Ελλάδα

Κάλυψαν στύλους της Δ.Ε.Η. για να σώσουν από την εξαφάνιση τους 10 τελευταίους ασπροπάρηδες που ζουν στην Ελλάδα

Συμμαχία για την καταπολέμηση της φόλας (δηλητηριασμένα δολώματα) στην  Ήπειρο

Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στον τόπο του στην Καλαμπάκα!

Βλαχάβα Καλαμπάκας: Νεκρά από φόλες σε μια μέρα 10 τσοπανόσκυλα, 4 αλεπούδες, 1 κουνάβι

Έβρος: 19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους με φόλα μαυρόγυπες που βρέθηκε στο δάσος Δαδιάς

Μεσημβρία Έβρου: Έριξε δηλητήριο στο πτώμα κατσίκας και με τη φόλα σκότωσε ζώα

Ο δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας που βρέθηκε στην Τουρκία από την Δαδιά απέδειξε ότι οι πληθυσμοί των σπάνιων αρπακτικών επικοινωνούν…

Έβρος: Ακόμα ένας σπάνιος Μαυρόγυπας νεκρός από φόλα στη Νίψα Αλεξανδρούπολης

Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Ομάδα σκύλων ανιχνεύει φόλες στα Τρίκαλα

Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων γεμάτες με φόλες!

Καλαμπάκα Τρικάλων: Συστηματική εξόντωση αδέσποτων και μη ζώων με φόλες

Βρήκαν φόλα κυανίου δίπλα από πτώμα δηλητηριασμένου σκύλου στην Διάβα Καλαμπάκας

Γάβρος Καλαμπάκας: Δηλητηριασμένα από φόλες 2 κουνάβια, 1 αλεπού & 1 σκύλος

1 λύκος, 1 αλεπού & 8 σκυλιά νεκρά από φόλες στο Καλοπλεύρι Καλαμπάκας

Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων

Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Και γύπας νεκρός από δηλητήριο στην Κρήτη

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.