Στηρίξτε μας

Συμμαχία για την καταπολέμηση της φόλας (δηλητηριασμένα δολώματα) στην  Ήπειρο

7 Μαρτίου 2018 20:46 | Επικαιρότητα
Συμμαχία για την καταπολέμηση της φόλας (δηλητηριασμένα δολώματα) στην  Ήπειρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (κοινώς φόλες) στην Ήπειρο, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα.Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.) «Στόχος της συνάντησης ήταν ο ενιαίος σχεδιασμός πρόληψης και καταστολής του φαινομένου της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, μέσω της ανάπτυξης ενός εγχειριδίου διαδικασιών προς τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Στην Ελλάδα, η παράνομη πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει οδηγήσει στη δραματική μείωση των πληθυσμών των πτωματοφάγων αρπακτικών πουλιών και ιδιαίτερα των γυπών. Η Ήπειρος δεν αποτελεί εξαίρεση και προστατευόμενα είδη πουλιών όπως ο Γυπαετός, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης που άλλοτε αποτελούσαν κοινό θέμα στον ουρανό της Ηπείρου, πλέον είτε έχουν εξαφανιστεί τοπικά, είτε οι πληθυσμοί τους βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης.

Η συνάντηση εργασίας διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής» (LIFE16 NAT/BG/000874) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και θα διαρκέσει μέχρι το 2022, αποτελώντας ουσιαστικά τη συνέχεια προηγούμενου Προγράμματος LIFE+ για τον Ασπροπάρη (2011-2016).

Οι ομιλητές, κατά σειρά παρουσίασης, ήταν η Victoria Saravia και ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, όπου εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας παρουσίασαν αντίστοιχα τα αποτελέσματα του προηγούμενου Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη» αλλά και τις δράσεις του νέου, με έμφαση σε αυτές που θα υλοποιηθούν στην Π.Ε. Ιωαννίνων για την καταπολέμηση της δηλητηρίασης.

Επίσης, η Παναγιώτα Καρατζά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παρουσίασε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων και πώς οι έλεγχοι μπορούν να πατάξουν την παράνομη διακίνησή τους. Τονίζεται ότι η εισήγηση αυτή είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, μιας και στην πλειοψηφία τους τα δηλητηριασμένα δολώματα παρασκευάζονται από φυτοφάρμακα που συνήθως είναι απαγορευμένα.

Τέλος, ο Νίκος Μπόκαρης, Προϊστάμενος του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας από κοινού με την Κωνσταντίνα Ντεμίρη Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητήρια, παρουσίασαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων που μπορεί να λειτουργήσει ως εγχειρίδιο διαδικασιών προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς για τον περιορισμό της χρήσης δηλητηρίων.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Βασίλειος Μιχελάκης, ο Γενικός Δ/ντης  Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Νικόλαος Παπαευθυμίου και σύσσωμη η Δασική Υπηρεσία (Διεύθυνση Συντονισμού & Επιθεώρηση Δασών, Δ/νσεις Δασών Ιωαννίνων, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, Δασαρχεία Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κόνιτσας), εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι Ζαγορίου, Κόνιτσας και Πωγωνίου), των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Εθνικά Πάρκα Β. Πίνδου, Τζουμέρκων και Παμβώτιδας), των τελωνειακών αρχών (Κακαβιάς, Μέρτζανης), της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, των Αστυνομικών Διευθύνσεων Ιωαννίνων και Ηπείρου, της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, των μετακινούμενων κτηνοτρόφων Ηπείρου κ.λπ. Συνολικά στη συνάντηση συμμετείχαν περισσότερα από 70 άτομα.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων υπήρξε αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση. Είναι άλλωστε γνωστό στις υπηρεσίες που ασκούν αρμοδιότητες προστασίας της υπαίθρου το πρόβλημα της παράνομης χρήσης και διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων. Μάλιστα, λόγω της συχνότητας του προβλήματος και της κατάρρευσης του πληθυσμού προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο προδικαστικής διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στο οποίο η Ελλάδα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται πλέον στο στάδιο της «Αιτιολογημένης Γνώμης», δηλαδή ένα βήμα πριν την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Διαβάστε επίσης:

Κάλυψαν στύλους της Δ.Ε.Η. για να σώσουν από την εξαφάνιση τους 10 τελευταίους ασπροπάρηδες που ζουν στην Ελλάδα

Δηλητηρίασαν το 1 από τα 3 εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων στα Μετέωρα

Ασπροπάρης: Ένα από τα θύματα μαζικής δηλητηρίασης επέστρεψε στον τόπο του στην Καλαμπάκα!

Βλαχάβα Καλαμπάκας: Νεκρά από φόλες σε μια μέρα 10 τσοπανόσκυλα, 4 αλεπούδες, 1 κουνάβι

Ομάδα σκύλων ανιχνεύει φόλες στα Τρίκαλα

Γιάτρεψαν και απελευθέρωσαν τον Ασπροπάρη που βρέθηκε δηλητηριασμένος στην Κοζάνη

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι φόλες είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Aσπροπάρη στην Ελλάδα

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Ορεινές περιοχές του νομού Τρικάλων γεμάτες με φόλες!

Καλαμπάκα Τρικάλων: Συστηματική εξόντωση αδέσποτων και μη ζώων με φόλες

Βρήκαν φόλα κυανίου δίπλα από πτώμα δηλητηριασμένου σκύλου στην Διάβα Καλαμπάκας

Γάβρος Καλαμπάκας: Δηλητηριασμένα από φόλες 2 κουνάβια, 1 αλεπού & 1 σκύλος

1 λύκος, 1 αλεπού & 8 σκυλιά νεκρά από φόλες στο Καλοπλεύρι Καλαμπάκας

Τοποθέτησαν πομπό σε έναν από τους τελευταίους Ασπροπάρηδες των Βαλκανίων

Μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τις φόλες έξω από το Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Οι μαθητές του Έβρου βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ»

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Σέρρες: Νεκροί από φόλες δύο σπάνιοι γύπες

Και γύπας νεκρός από δηλητήριο στην Κρήτη

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.