Στηρίξτε μας

Έβρος: 19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους με φόλα μαυρόγυπες που βρέθηκε στο δάσος Δαδιάς

13 Δεκεμβρίου 2017 10:00 | Καταγγελίες
Έβρος: 19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους με φόλα μαυρόγυπες που βρέθηκε στο δάσος Δαδιάς

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, όταν έγινε αντιληπτό ότι ένας από τους Μαυρόγυπες, στους οποίους έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός, έπαψε να μετακινείται λίγο έξω από τον οικισμό Τσούκα Ροδόπης, σε απόσταση 25 περίπου χιλιομέτρων από τα δυτικά όρια του Εθνικού Πάρκου. Ο Μαυρόγυπας είναι αυστηρά προστατευμένο είδος και στην περιοχή φιλοξενείται η μοναδική αποικία του στα Βαλκάνια, ενώ οι αποστάσεις που διανύουν τα πουλιά καθημερινά προς αναζήτηση τροφής είναι πολύ μεγάλες, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους που εντοπίζονται εκτός της ελεγχόμενης περιοχής του πάρκου.

MavrogypesDilitiriasmenoiDadia2017 1

Στο σημείο μετέβησαν υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης και η μονάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων του WWF Ελλάς, με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, όπου εντόπισαν δύο νεκρούς Μαυρόγυπες, έναν νεκρό τράγο και ένα κρανίο κατσίκας. Πιθανότερη αιτία θανάτου των δύο γυπών είναι η κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος, γνωστού και ως «φόλα». Συμπτωματικά, την ίδια ημέρα ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιούσε ημερίδα με θέμα την «Αντιμετώπιση κρουσμάτων από την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων».

Ο «Έβρος», όπως λεγόταν ο Μαυρόγυπας που έφερε τον πομπό, ήταν πάνω από 19 ετών. Ένα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία πουλιά στο Εθνικό Πάρκο που φώλιαζε σχεδόν κάθε χρόνο και προσέφερε πολύτιμους νεοσσούς στον απειλούμενο πληθυσμό της περιοχής. Το δεύτερο πουλί που βρέθηκε νεκρό δεν ήταν μαρκαρισμένο, αλλά ήταν επίσης ενήλικο και πιθανά να φώλιαζε κι αυτό.

MavrogypesDilitiriasmenoiDadia2017 2

Δείγματα από τα πουλιά θα σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου, ενώ όλα τα στοιχεία έχουν τεθεί στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας έχει κηρυχθεί παράνομη από το 1981, αλλά εφαρμόζεται κατά κόρον στην ελληνική ύπαιθρο με στόχο τα μεγάλα σαρκοφάγα θηλαστικά, καταδικάζοντας σε θάνατο δεκάδες ζώα, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα.

Η προστασία της άγρια ζωής είναι ευθύνη όλων μας και ελπίζουμε να γίνει συνείδηση στον καθένα ότι καταδικάζοντας τη φύση, μακροπρόθεσμα, καταδικάζουμε το ίδιο μας το μέλλον.

Συνολικά 28 δορυφορικοί πομποί έχουν τοποθετηθεί σε Μαυρόγυπες από το Φορέα Διαχείρισης τα τελευταία δύο χρόνια με σκοπό την ακριβή παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών, την καταγραφή των κύριων περιοχών που χρησιμοποιούν και την διερεύνηση των αιτιών θανάτου τους. Οι οκτώ έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2007-2013) που συντονιζόταν από το ΥΠΕΝ και οι 20 στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Conservation of Black and Griffon vultures in the cross-border Rhodopes mountains» (LIFE RE-VULTURES), στο οποίο ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει ως εξωτερικός συνεργάτης.

Διαβάστε επίσης:

Μεσημβρία Έβρου: Έριξε δηλητήριο στο πτώμα κατσίκας και με τη φόλα σκότωσε ζώα

Ο δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας που βρέθηκε στην Τουρκία από την Δαδιά απέδειξε ότι οι πληθυσμοί των σπάνιων αρπακτικών επικοινωνούν…

Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς

Φόλες με υδροκυάνιο στο Σουφλί εξόντωσαν άγρια και κατοικίδια ζώα

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι φόλες είναι η νούμερο ένα απειλή για τον Aσπροπάρη στην Ελλάδα

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Κίκο και Κούκι: Δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι που εντοπίζουν τις φόλες

Δύο Όρνια νεκρά από φόλες στην Άνω Βυρσίνη Έβρου

Σύμμαχοι ενάντια στις φόλες μαζί με τον Κίκο τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.