Στηρίξτε μας

Βαρύγδουπες δηλώσεις για τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ζώων με φόλες από 4 υπουργεία

23 Αυγούστου 2022 20:57 | Επικαιρότητα
Βαρύγδουπες δηλώσεις για τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ζώων με φόλες από 4 υπουργεία

Η συστηματική εξόντωση ζώων κάθε είδους με φόλες αποτελεί μάστιγα στη χώρα μας και για τα άγρια και για τα κατοικίδια και σήμερα ανακοινώθηκε πως τέσσερα υπουργεία έχουν εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις διαδικασίες οι οποίες θα τηρούνται σχετικά με τα περιστατικά δηλητηρίασης άγριων ειδών.

Αν και στην Ελλάδα είμαστε χορτάτοι από υποσχέσεις παραθέτουμε τις οδηγίες που δίνονται αν και δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει στελέχωση και χρηματοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής:

«Έκδοση ΚΥΑ για την προστασία της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα»

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα γίνεται με την  Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριου Οικονόμου, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμου Κεδίκογλου, και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Με την ΚΥΑ καθορίζονται τα μέτρα και οι διαδικασίες που λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση περιστατικών δηλητηρίασης ατόμων άγριας πανίδας στην ύπαιθρο, όπως και οι διαδικασίες διερεύνησης και εντοπισμού των δραστών.

Eπίσης, προβλέπεται η σύνταξη Τοπικού Σχεδίου Δράσης με βάση το οποίο καθορίζονται τα σημεία επικοινωνίας για την άμεση ενεργοποίηση του, καθώς και οι εξειδικευμένες δράσεις που αναλαμβάνονται από κάθε εμπλεκόμενο οι οποίες περιλαμβάνουν:

1 Ενέργειες για τον έλεγχο και τη διερεύνηση περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

2 Καταχώρηση όλων των περιστατικών δηλητηριάσεων σε βάση δεδομένων.

3 Επίσημη καταγγελία του περιστατικού στην Ελληνική Αστυνομία/Δασική Υπηρεσία.

4 Διενέργεια νεκροψιών/νεκροτομών και δειγματοληψιών και ενέργειες για τη δίωξη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

5 Εντατικοποίηση των μέτρων φύλαξης σε περιοχές με συχνά περιστατικά δηλητηρίασης, καθώς προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας κοινών περιπόλων των δασικών υπαλλήλων με τους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και τους φύλακες των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

6 Εκπαιδεύσεις του προσωπικού.

7 Ενημέρωση των χρηστών γης (κτηνοτρόφοι, αγρότες, κυνηγοί, μελισσοκόμοι κλπ) και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

8 Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς.

Τέλος, στην ΚΥΑ γίνεται ειδική αναφορά για τη λειτουργία των ειδικών μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση πέντε βελγικών ποιμενικών σκύλων, που υπό την καθοδήγηση των χειριστών τους, θα συνδράμουν σε προληπτικές περιπολίες για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ενισχύει τον αγώνα που δίνουμε για την αντιμετώπιση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε συνδυασμό με τις ειδικές μονάδες περιπολίας, με τους πέντε βελγικούς ποιμενικούς, δημιουργούμε μια ακόμη ασπίδα για την άγρια πανίδα, προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα».

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Συνήγορος του Πολίτη στη Βουλή για τις φόλες και την εξόντωση των ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα (βίντεο)

Στον Συνήγορο του Πολίτη εξέθεσαν το πρόβλημα με τις φόλες οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Συζήτηση για την εξόντωση των ζώων με φόλες στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

Συμμαχία για την καταπολέμηση της φόλας (δηλητηριασμένα δολώματα) στην Ήπειρο

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.