Στηρίξτε μας

Υπαίθριο εμπόριο ζώων: Πότε είναι παράνομο;

5 Ιανουαρίου 2015 18:37 | Χρηστικά
Υπαίθριο εμπόριο ζώων: Πότε είναι παράνομο;

Έναν οδηγό με το τι ορίζει νομοθεσία για την υπαίθρια πώληση ζώων συνέταξε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ως βοήθημα για όλους εκείνου που ψάχνουν πότε είναι νόμιμη και πότε είναι παράνομη η πώληση έμβιων όντων κατά αυτό τον τρόπο.

Χάρη στην άγνοια νομοθετικών διατάξεων τόσο από τις ελεγκτικές αρχές, όσο και από τους ίδιους τους φιλόζωους, το παράνομο υπαίθριο εμπόριο ζώων ανθεί καθώς η πολυνομία, επιτρέπει την ατιμωρησία. Γι’ αυτόv τον λόγο η κάθε καταγγελία θα πρέπει να περιλαμβάνει και την παραμικρή νομική λεπτομέρεια ώστε να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

-Επιτρέπεται το υπαίθριο εμπόριο ζώων;
- Ναι, αλλά…

Εδώ λαμβάνει τα σκήπτρα ο νομοθέτης και οι πολλοί και πολύπλοκοι νόμοι και διατάξεις. Πολλοί Αστυνομικοί, εξαιτίας της πολυνομίας δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν εν μέρη τι πρέπει να ελέγξουν. Συνήθως αρκούνται μόνο στην επίδειξη (ή μη) άδειας μικροπωλητή. Όμως αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος και δεν αποτελεί παρά μόνο την αρχή του ελέγχου.
Αναλυτικά, θα εξηγήσουμε τι επιτρέπεται και τι όχι για τα είδη των ζώων που πωλούνται.

Νομικό πλαίσιο

•    Ν.4039/2012
•    Ν.4235/2014
•    Ν.1197/1981
•    Ν.4056/2012
•    Υπουργική Απόφαση ΥΠ.Α.Α.Τ. 258971/2008
•    Κοινή Υπουργική Απόφαση 314754/2009

Ποια είδη ζώων απαγορεύεται να πωλούνται υπαίθρια;

kotesFortigoss

Πουλερικά και πτηνά κάθε είδους

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 258971/2008, απαγορεύεται ρητά η υπαίθρια πώληση, έκθεση και συνύπαρξη με άλλα ζώα, πουλερικών και πτηνών οποιουδήποτε είδους, για προστασία της Δημόσιας Υγείας από την γρίπη των πτηνών. Επιπλέον αυτού τίθεται και το θέμα ευζωίας τους και κακοποίησης.

Κακοποίηση πουλερικών

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1/2005 τα ζώα πρέπει να μεταφέρονται με αδειοδοτημένο (εγκεκριμένο) όχημα μεταφοράς ζώντων ζώων. Η Αστυνομία οφείλει να αναζητά την άδεια μεταφοράς ζώντων ζώων και την έγκριση του οχήματος του μεταφορέα. Σε περίπτωση που ο μεταφορέας δεν έχει εγκεκριμένο όχημα μεταφοράς ζώων:

Α) Ασκείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για κακοποίηση ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς σύμφωνα με το Άρθρο 1 Παράγραφος 3 του Ν.1197/81.
Β) Επιβάλλεται επί τόπου από την Αστυνομία το Διοικητικό πρόστιμο για κακοποίηση ζώων. (Ν.4039/2012 – Άρθρο 21 όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014).
Γ) Επιβάλλονται από την Κτηνιατρική Υπηρεσία οι Διοικητικές Κυρώσεις του Άρθρου 17 της Κ.Υ.Α. 314754/2009 (Φ.Ε.Κ. Β’ 2025)
Δ) Επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στον ιδιοκτήτη της πτηνοτροφικής μονάδας που προμήθευσε τα πουλερικά στον μεταφορέα.

RotvailerKlouvia

Σκύλοι και γάτες

Σύμφωνα με την Παράγραφο 3α του Άρθρου 6 του Ν.4039/2012 όπως αυτό τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014, απαγορεύεται ρητά η πώληση σκύλων και γατών σε υπαίθριους χώρους.
Σε περίπτωση που σκύλοι ή γάτες πωλούνται υπαίθρια η Αστυνομία οφείλει:

Α) Να επιβάλλει επί τόπου το προβλεπόμενο πρόστιμο του Άρθρου 21 του Ν.4039/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014.

Β) Να ασκήσει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς χωρίς την απαιτούμενη άδεια της Παραγράφου 1 του Άρθρου 6 του Ν.4239/2012.

Γ) Να επιβάλλει επί τόπου το πρόστιμο για παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς του Άρθρου 21 του Ν.4039/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014.

FidiXeri

Άγρια και εξωτικά ζώα, ερπετά και πτηνά

Αφενός τα πτηνά απαγορεύεται να πωλούνται υπαίθρια όπως αναφέραμε στην πρώτη παράγραφο, αφετέρου απαγορεύεται η κατοχή άγριων και εξωτικών ζώων, πτηνών και ερπετών που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ο έλεγχος των εγγράφων πραγματοποιείται από το τοπικό Δασαρχείο ή τη Θηροφυλακή.
Η μη κατοχή εγγράφων επιφέρει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για παράνομο εμπόριο άγριων ή εξωτικών ζώων/πτηνών/ερπετών και διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλουν οι δύο ανωτέρω υπηρεσίες.
*Σε περιπτώσεις υπαίθριας πώλησης άγριων ή εξωτικών ειδών απευθυνθείτε άμεσα είτε σε ένα κέντρο προστασίας άγριων ζώων είτε στην Π.Φ.Π.Ο. για καθοδήγηση.

Ελληνικά άγρια ζώα, ερπετά και πτηνά (Ενδημικά Είδη)

Απαγορεύεται ρητά η κατοχή και πώληση οποιουδήποτε ενδημικού είδους (π.χ. καρδερίνες, χελώνες κ.τ.λ.).
Το εμπόριο των Ενδημικών Ειδών ελέγχετε επίσης από το τοπικό Δασαρχείο και τη Θηροφυλακή και επιφέρει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη και διοικητικά πρόστιμα για παράνομο εμπόριο και σύλληψη άγριων ζώων.

*Σε περιπτώσεις υπαίθριας πώλησης άγριων ενδημικών ειδών απευθυνθείτε άμεσα είτε σε ένα κέντρο προστασίας άγριων ζώων είτε στην Π.Φ.Π.Ο. για καθοδήγηση.

Παραγωγικά ζώα
Σύμφωνα με τον Ν.4056/2012 επιτρέπεται η υπαίθρια πώληση παραγωγικών ζώων, ωστόσο προβλέπεται στο Άρθρο 18 του ίδιου Νόμου, μία Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις που δεν έχει εκδοθεί ακόμα.

Εξακολουθούν όμως να ισχύουν ό,τι και για τα πουλερικά κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους (ΕΚ 1/2005) όπως προαναφέρθηκε. Δηλαδή σε περίπτωση μη εγκεκριμένου οχήματος ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα πουλερικά. (Αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για κακοποίηση ζώων, διοικητικά πρόστιμα για κακοποίηση ζώων και πρόστιμα του Άρθρου 17 της Κ.Υ.Α. 314754/2009 (Φ.Ε.Κ. Β’ 2025).

Τι ισχύει για τα υπόλοιπα ζώα;

Όλα τα υπόλοιπα ζώα, επιτρέπεται να πωλούνται υπαίθρια, ελλείψει νομικού πλαισίου. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας τους διαφορετικά ασκείται ποινική δίωξη για κακοποίηση ζώων.

Ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις ευζωίας: Ισχύει για όλα τα είδη ζώων

•Τα ζώα να βρίσκονται σε κλουβιά που τους επιτρέπουν να στρέφονται άνετα γύρω από τον εαυτό τους, να στέκονται όρθια και να έχουν διαρκώς πρόσβαση σε νερό και τροφή, ενώ η κατασκευή του κλουβιού θα αποτρέπει τραυματισμούς (π.χ. να μπλέκονται και να τραυματίζονται τα πόδια τους).
•Τα ζώα να βρίσκονται σε μέρος προφυλαγμένο από τις καιρικές συνθήκες (έντονη ζέστη/κρύο, άμεση έκθεση στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, άμεση έκθεση στο κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες, βροχή κ.τ.λ.).
•Έχουν επαρκή ποσότητα τροφής (δεν έχουν σημάδια υποσιτισμού).
•Δεν φαίνονται άρρωστα.
•Ζουν σε περιβάλλον που δεν τους προκαλεί στρες – παθητική κακοποίηση – (αποτρέπονται οι υποψήφιοι αγοραστές να τα ενοχλούν/αγγίζουν/τσιρίζουν δίπλα τους – συνήθως τα παιδιά).

Η Αναστασία Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. που ως νομικός συνέταξε και τον οδηγό επισημαίνει ότι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία «θα συνεχίσει την προσπάθεια της οριστικής απαγόρευσης της υπαίθριας πώλησης ζώων χωρίς εξαιρέσεις, όμως μέχρι να επιτευχθεί ο σκοπός μην διστάσετε να καταγγείλετε περιπτώσεις παράνομης πώλησης ζώων ή κακοποίησης αυτών, έχοντας σαν οδηγό τα παραπάνω».

Διαβάστε επίσης:

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Σύρος: Εμπορεύονται ζώα στοιβαγμένα σε κλουβιά χωρίς νερό! (Βίντεο)

Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βασανίζουν τις κότες

Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να κακοποιούν τις κότες τους

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Κακοποιούνται συστηματικά οι κότες που παράγουν τα αυγά που τρως (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.