Στηρίξτε μας

Επιτρέπεται να έχουμε τον σκύλο μας στην παραλία και μέσα στη θάλασσα; Η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί τι ισχύει

17 Μαΐου 2020 19:45 | Επικαιρότητα
Επιτρέπεται να έχουμε τον σκύλο μας στην παραλία και μέσα στη θάλασσα; Η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί τι ισχύει

Το ερώτημα αν ο σκύλος στη παραλία ή στη θάλασσα επιτρέπεται γίνεται διαρκώς επίκαιρο μόλις ο καιρός ζεστάνει για τα καλά και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) συνέταξε έναν δεκάλογο «ορθής συμπεριφοράς» για όσους έχουν σκύλο και θέλουν να τον πάρουν μαζί τους στην παραλία και στη θάλασσα.

Η Π.Φ.Π.Ο. εξηγεί τι ισχύει και τι όχι και επισημαίνει τα εξής: «Συντάξαμε τον δεκάλογο "ορθής συμπεριφοράς" για όσους ιδιοκτήτες θέλουν να πάρουν τον σκύλο τους μαζί.

Δεκάλογος ορθής συμπεριφοράς για να έχετε τον σκύλο σας στην παραλία!

  1. Ο σκύλος θα πρέπει να είναι δεμένος σε κοντινή απόσταση από τον ιδιοκτήτη του και όχι ελεύθερος, να ενοχλεί τους υπόλοιπους λουόμενους.
  2. Πρέπει να είναι εμβολιασμένος, να φέρει ηλεκτρονική σήμανση και το βιβλιάριο του ζώου να είναι στη διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών, σε περίπτωση που ζητηθεί.
  3. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απομακρύνει άμεσα τα περιττώματα του σκύλου, σε περίπτωση που αυτός αφοδεύσει στην παραλία.
  4. Βάσει το νόμου 4039/2012, επιτρέπεται η παρουσία των κατοικίδιων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις. Η σχετική εγκύκλιος του Λιμενικού που το απαγορεύει δεν υπερτερεί του νόμου.
  5. Βάσει της ισχύουσας μέχρι τώρα νομοθεσίας, επιτρέπεται επίσης το κολύμπι των ζώων σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος λουόμενος διαμαρτυρηθεί, το σκυλί θα πρέπει να απομακρυνθεί από τη θάλασσα, όχι από την παραλία.
  6. Οι σκύλοι, μετά την επαφή τους με το νερό, συνηθίζουν να το τινάζουν από πάνω τους. Ο κάθε ιδιοκτήτης, λοιπόν, θα πρέπει να μεριμνά ώστε αυτή η συνήθεια του σκύλου να μην ενοχλεί τους άλλους λουόμενους.
  7. Οι ιδιοκτήτες των σκύλων που επιθυμούν να έχουν τα σκυλιά τους στην παραλία, θα πρέπει να φροντίσουν ώστε τα ζώα τους να είναι κοινωνικοποιημένα και εκπαιδευμένα, για να μην δημιουργούν προβλήματα στους γύρω τους.
  8. Κάτι πολύ σημαντικό, επίσης, είναι ότι πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν πως στους περισσότερους σκύλους αρέσει μεν το νερό και το παιχνίδι στη θάλασσα, αλλά δεν αντέχουν τη ζέστη, όπως εμείς. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, τόσο με τις ώρες που επισκέπτονται τις παραλίες, όσο και με την εξασφάλιση σκιάς και παροχής φρέσκου νερού.
  9. Για τα ίδια τα σκυλιά, πρέπει να αποφεύγονται οι μεσημεριανές ώρες και να προτιμώνται οι πολύ πρωινές ή οι απογευματινές.
  10. Καλό θα είναι να γνωρίζουμε όλοι ότι οι σκύλοι δεν μπορούν, λόγω σκελετικής κατασκευής, να αφοδεύσουν ή να ουρήσουν στην θάλασσα, αντίθετα με τους ανθρώπους.

Καλό καλοκαίρι!».

Διαβάστε επίσης:

Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται! Αλλά...

Αναχρονιστική και αντιεπιστημονική η απαγόρευση των σκυλιών στις παραλίες

Αντιαισθητικά χαρακτηρίζει τα ζώα στις παραλίες ο κτηνίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας!

Θα κατεβάσουν την πινακίδα που παρανόμως απαγορεύει τα σκυλιά σε παραλία της Κύθνου

Παράνομη η πινακίδα που απαγορεύει το μπάνιο στους σκύλους σε παραλία της Κύθνου

Οι σκύλοι δεν ρυπαίνουν ακτές και θάλασσες αυτό το κάνουν μόνο οι άνθρωποι

Το μόνο «είδος» σκύλου που ο Νεοέλληνας ανέχεται στην παραλία!

Σε παραλία στην Κίμωλο: «Απαγορεύονται γενικά όλα τα ζώα»

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Νεκταρία Παλέτσου

    Καλημέρα σας!
    Θα έπρεπε ίσως να γίνουν διαφημιστικό καμπάνιες έτσι ώστε το ευρύ κοινό να πληροφορηθεί τους κανόνες για τους σκύλους. Είναι άσχημο να χαλάει η διάθεση ανθρώπων εκατέρωθεν λόγω άγνοιας. Προσωπικά εκνευρίστηκα πάρα σε ελληνικό νησί όπου δεν είχε καν φτάσει η πληροφορία για τους κανόνες σχετικά με τους σκυλους στην παραλία και χρειάστηκε να μιλησω πάρα πολύ έντονα. Η διάταξη εάν κάποιος ενοχληθει" να... εξαφανίζεται το σκυλί δεν είναι καν σωστή. Πρέπει όλοι να μάθουμε να συνυπαρχουμε φυσικά με κανόνες, αλλά όχι έχοντας παράλογες απαιτήσεις. Εάν εμείς, οι ιδιοκτήτες σκύλων δεν είμαστε ορατοί, κανείς δεν θα αυνηθησσι την παρουσία των ζώων και κατά συνέπεια θα συνεχιστεί η άγνοια. Και αυτη η άγνοια νομιμοποιει επιθετικές συμπεριφορές ανθρώπων προς τα ζώα. Από την μία διαφημίζεται η ζωοφιλία, από την άλλη πουθενά δεν επιτρέπεται ο σκύλος. Αυτά δεν πάνε μαζί.
    Το ίδιο ισχύει κ για την μεταφορα των μικρών σκύλων μέχρι το γόνατο τουλάχιστον, στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμισθουμε με τα διεθνή πρότυπα προηγμένων χωρών.
    Σας ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.