Στηρίξτε μας

Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι

29 Μαΐου 2013 11:56 | Χρηστικά
Τι κάνουμε όταν εντοπίζουμε ζώο να ζει μονίμως σε μπαλκόνι

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη με αφορμή τα μηνύματα φιλόζωων οι οποίοι ζητούν συμβουλές για να καταγγείλουν περιστατικά – συνήθως σκύλων – που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και βρίσκονται μονίμως σε μπαλκόνια, δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε όταν πέφτουν στην αντίληψη μας τέτοιες περιπτώσεις.

EgkykliosAreiouPagouMpalkoni 0Βάσει της Εγκυκλίου Του Αρείου Πάγου υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή ζώου σε μπαλκόνι, ταράτσες κ.ο.κ.

Πιο συγκεκριμένα η κα Μπομπολάκη εξηγεί: «Επειδή πολύ συχνά λαμβάνουμε μηνύματα για σκυλάκια που είναι μόνιμα σε μπαλκόνια – δεμένα ή μη – θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια ενημέρωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 8, 1β του νόμου 4039/2012 απαγορεύεται η μόνιμη παραμονή των ζώων στα μπαλκόνια, βεράντες ή άλλους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο και την πρόσφατη επεξηγηματική εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία εξεδόθη μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας μας, η μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του άρθρου 1 και 5 του ίδιου νόμου, συνιστούν το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης ζώων.

Έτσι, οφείλουμε ως πολίτες να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε το ζώο, έχουμε δε τις παρακάτω επιλογές:

α. Να επικοινωνήσουμε με τον ιδιοκτήτη του ζώου, να του εξηγήσουμε τι πρέπει να αλλάξει, ως προς τις συνθήκες διαβίωσής του, και να κάνουμε αναφορά στον νόμο.

β. Αν δεν συμμορφωθεί, οι κινήσεις μας είναι οι εξής:

1. Καλούμε την Αστυνομία η οποία οφείλει να προσέλθει.

Η Αστυνομία, αφού διαπιστώσει τις παραβάσεις του νόμου, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, που ορίζονται για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 21 του 4039/12.

Συνήθως πριν κόψει το σχετικό πρόστιμο, εξηγεί στον ιδιοκτήτη τον νόμο, του δίνει περιθώριο μιας βδομάδας περίπου και μετά – αν δεν συμμορφωθεί – κόβει το αντίστοιχο πρόστιμο στα ειδικά μπλοκάκια που υπάρχουν ή αν δεν έχει ο συγκεκριμένο δήμος εκδώσει ακόμα τα ειδικά μπλοκ ακόμη, το πρόστιμο κόβεται σε αυτά που ήδη έχουν για άλλες παραβάσεις.

2. Καλούμε το 100 και δίνουμε πληροφορίες για το σημείο όπου βρίσκεται το κακοποιημένο παθητικά ζώο και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να στείλουν περιπολικό.

Ή πηγαίνουμε στο αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα και κάνουμε καταγγελία επώνυμη, περιγράφοντας τις συνθήκες που ζει το ζώο και επικαλούμαστε τον ανωτέρω νόμο.

Όταν η Αστυνομία προσέλθει και διαπιστώσει τις παραβάσεις εκ του νόμου, τότε κανονικά πρέπει να προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε μήνυση κατά του ιδιοκτήτη, να τον συλλάβει και να έλθει σε επικοινωνία με τον εισαγγελέα υπηρεσίας, (ή την εισαγγελέα Ζώων Αθηνών αν πρόκειται για την Αττική), ώστε να του δώσει οδηγίες.

Ο εισαγγελέας ή θα διατάξει την κράτηση του ιδιοκτήτη και θα τον οδηγήσει την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο ή θα διατάξει να αφεθεί ελεύθερος και θα ορίσει σύντομα μέσα σε ένα μήνα περίπου, άλλη ημερομηνία για να εκδικαστεί το αυτόφωρο.

3. Εάν μετά τα παραπάνω οι συνθήκες του ζώου παραμένουν οι ίδιες, τότε μπορούμε με αίτημα ενός φιλοζωικού συλλόγου αιτιολογημένο, με φωτογραφίες και ό,τι άλλο στοιχείο έχουμε, να ζητήσουμε την αφαίρεση του ζώου προσωρινά ή οριστικά.

Εάν ο εισαγγελέας, που θα παραλάβει το αίτημά μας, το κάνει αποδεκτό, τότε εκδίδει εισαγγελική εντολή προς το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα για την αφαίρεση του ζώου και την παράδοσή του στο φιλοζωικό σωματείο.

Οι παραπάνω ενέργειες (η καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. το αίτημα αφαίρεσης από την αρμόδια Εισαγγελία) μπορούν να γίνουν είτε σωρευτικά, είτε μεμονωμένα η κάθε μία. Επίσης οι ενέργειες αυτές είναι οι ίδιες σε κάθε περίπτωση κακοποίησης ζώου είτε παθητικά, είτε ενεργητικά.

Ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω ενέργειες».

Διαβάστε επίσης:

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Δεν απαιτείται η καταβολή 100 € στην Αστυνομία για καταγγελία σχετικά με κακοποίηση ζώου

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

16 Σχόλια

 1. Λιτσα

  Σαν πολλούς όρους βάζετε παιδιά
  και πολύ φοβάμαι ότι στο τέλος
  όλα θα γίνουν αδέσποτα
  να δούμε μετά τι θα καταλάβετε.

  αναφέρομαι στην κυρία παραπάνω που τα αγαπάει και τα προσέχει τόσο πολύ και παρ ολα αυτά λέτε ότι είναι παράνομη..

  Κυρία παρατήστε τις γάτες σας σε κάνα δάσος να ψοφήσουν της πεινας ή να τις φάει κάνα άλλο ζωάκι γιατί η απόφαση δεν είναι ομόφωνη..
  Είναι παράνομο να ταΐζετε τις γάτες σαςνα τις έχετε καθαρές να τις έχετε προστασία απο καιρικές συνθήκες κτλ κτλ..

  ερε πού φτάσαμε..

  συνεχίστε τις υπερβολές και μετά μην παραπονιέστε που γεμίζουμε αδέσποτα!

 2. Σοφία

  Καλησπέρα σας. Βρέθηκα τυχαία στη σελίδα σας και έχω να σας πω τα εξής:Κατοικώ σε μονοκατοικία σε χωριό με 700 περίπου κάτοικους. Οι δυο μου γείτονες έχουν πολλά σκυλιά.Ο εξ αριστερών μου έχει 5 ή 6 κυνηγόσκυλα κλεισμένα σε κλουβιά όλο το χρόνο τα οποία είναι 10 περίπου μέτρα απ το σπίτι μου. Γαβγίζουν συνεχώς και μυρίζουν αφόρητα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Του έκανα συστάσεις πολλές φορές αλλά δεν ανταποκρίθηκα. Έκανα καταγγελία στην υγειονομική υπηρεσία αλλά γνωμάτευσαν ότι δεν υπάρχει υγειονομική παράβαση (διατηρεί αρτοποιείο-φούρνο στην ίδια αυλή). Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 7-8 χρόνια περίπου. Ο εκ δεξιών γείτονας είχε ένα θηλυκό σκυλί το οποίο γέννησε 6 κουτάβια και ένα αρσενικό από προηγούμενη γέννα σύνολο 8 σκυλιά. Τα μεγάλα ζώα είναι δεμένα με αλυσίδα και τα μικρά μπαινοβγαίνουν στην αυλή.Δεν τα καθαρίζει ποτέ και τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι στο δρόμο με κίνδυνο τραυματισμού από διερχόμενα αυτοκίνητα. Του έκανα συστάσεις για καθαριότητα του χώρου και κοινη ησυχία αλλά δε συμμορφώθηκε. Πήγα στο αστυνομικό Τμημα, του έκαναν τηλεφωνική σύσταση αλλά και πάλι δε συμμορφώθηκε.Έχω αγανακτήσει από τη φασαρία και από τη βρώμα όλο το 24ωρο και νιώθω απελπισμένη σε σχέση με τη λειτουργία των υπηρεσιών. Σημειώνω ότι έχουμε κι εμείς σκυλάκι συντροφιάς μέσα στο σπίτι που είναι μέλος της οικογένειάς μας,το αγαπάμε όλοι μας πάρα πολύ και φυσικά τηρούνται όλα όσα πρέπει για την υγειινή και συναισθηματική υγεία του ζώου.
  Έχετε να μου προτείνετε κάτι ώστε να γλυτώσω από τις καθημερινές γαβγικές συναυλίες και την απαίσια μυρωδιά των σκυλιών των γειτόνων?? Ευχαριστώ θερμά για το χώρο και το χρόνο σας.

 3. voula

  Καλησπέρα σας ... Να ρωτήσω και εγώ κάτι .. Ακριβώς στην απέναντι πολυκατοικία υπάρχει ένα σκυλάκι που ζεί μόνιμα στο μπαλκόνι ... Έχει το σπιτάκι του , ειναι προστατευμένο απο τα καιρικά φαινόμενα , έχει καθαρό νερό και φαγητό και έιναι πεντακάθαρο .... Το πρόβλημα έιναι ότι κάθε φορά που το αφεντικό του λέιπει κλαιει αστμάτητα για πολλές ώρες με αποτέλσμα να ενοχλει .... Το προβλημα είναι πολύ έντονο το καλοκαίρι που έχουμε ανοιχτά παράθυρα γιατί κλαίει απο τις 6 το πρωί , και το μεσημέρι .... Μπορούμε να κάνουμε κάτι ?

 4. evi

  nai ok i stinomia mi po poso siginithike otan apeuthinthika gia ena peristatiko se auli. to mono p alakse einai oti pleon to skilaki exei ena kouti metaforas gia spiti. kata talla momima demeno me miso metro alisidas k auti einai oli t i zoi. exo apeuthinthei k sto sillogo tis polis m k stous ethelontes alla to skili edo k 2,5 xronia paramenei ekei demeno sto idio simeio xeimona kalokairi 24ores to 24oro. ara dn ksero poso isxioun oi nomoi k poso thelisi iparxei telika. sta logia oloi ok eimaste

  1. Κωστας

   Προτείνω να πάρεις τον ίδιο τον Διοικητή του ΑΤ και να του πείς ότι αν σε 24 ωρες δεν έχει αλλάξει η κατάσταση, θα στείλεις επιστολή στον Υπουργό, με όλα τα στοιχεία που διαθέτεις

 5. Σάρρα Εξιζίδου

  Στην πολυκατοικία που μένω (Καλαμαριά Θεσσαλονίκης) έχουμε δύο σκυλιά στην ταράτσα τα οποία ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες. Είναι μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί βγαίνουν τρεις τέσσερις φορές το χρόνο έξω κ όταν ο ιδιοκτήτης τους λείπει διακοπές μπορεί να μην έχουν για μέρες καθαρό νερό κ τροφή. Τα σκυλιά βρωμάνε σε όλην την πολυκατοικία πέρσι το καλοκαίρι είχαμε κ ποντίκια στα διαμερίσματα μας από τη βρώμα κ τις τροφές που υπάρχουν στην ταράτσα. Έχουμε επανειλημμένα παραπονεθεί στον ιδιοκτήτη αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα. Τι μπορούμε να κάνουμε?

  1. γιαννης

   αν του κανατε επιπληξε και δε συμορφωθηκε να κανετε καταγγελια στην αστυνομια και γρηγορα..!!ουτε κουβεντα!ειναι πολυ αθλια η εικονα και δε χωραει αμφισβητηση οτι πρεπει να παρενβει η αστυνομια..επισης θα ηταν καλο να βγαλετε καποιες φωτο ως επιπλεον αποδειξεις!

 6. Νικος

  Γειτονας εχει στο μπαλκονι 1 σκυλι μονιμα και το 2ο περιστασιακα.. το μπαλκονι ομως ειναι καλυμμενο απο πανω και στο 1 πλαι με τσιμεντο ενω απο μπροστα και στο αλλο πλαι εχει μονιμα καθετες τεντες οπου κοβουν τον αερα και τον πολυ ηλιο.. Ο χωρος αεριζεται απο τα ανοιγματα στο μπαλκονι.. Βλεπω οτι καθημερινα αλλαζει το νερο και το φαγητο ενω εχουν και καθημερινη βολτα.. Συνιστα κακοποιηση για καταγγελια?? Οσες φορες εχουμε συναντηθει στο δρομο τα σκυλια φαινονται ευδιαθετα με κεφι για παιχνιδι ενω απο τις κουβεντες του καταλαβαινω οτι τους δινει καλη τροφη και τηρει τα εμβολια/τσιπακια.. Να σημειωθει οτι αν και τα 2 σκυλια ειναι πρωην αδεσποτα (οπως εχει πει ο ιδιος) δεν τα εχει στειρωμενα!!

 7. frendt

  poly sosta ke orea osa lete,alla distihos stin ellada toy 2014 pou i astinomia den tiri epidi etsi theli to nomo peri aftoforou stis kakopiiseis zwwn pou sigklonisan tin ellada,kaneis den asxoleite me tetoia defterevonta kat aftous themata.to exw diapistwsei eis triploun

 8. Ρανια Κωστακη

  Εγω εχω να ρωτησω το εξης:Οταν δεις καποιο ζωο μονιμα σε μπαλκονι και κανεις οτι πρεπει να κανεις(τις συστασεις κ.λ.π.)ποιος μας εξασφαλιζει οτι δεν θα εξαφανισει το ζωο;Γιατι για να του φερεται ετσι δεν τον ενδιαφερει και πολυ.Και δεν ειναι ,λιγα τα παραδειγματα που μεχρι να γινουν οι διαδικασιες τα ζωα ειχαν εξαφανιστει.

 9. ANNA

  Ο ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ.ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΤΑΡΑΤΣΑ Κ ΤΗ ΠΥΛΩΤΗ.ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ 2 ΖΩΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ 5.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΕ 2 ΖΩΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗς ΧΡΗΣΗΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΧΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

  1. ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΜΠΑΡΑΚΗ

   Ηθελα να καταγγείλω ότι την άνοιξη που μας πέρασε, κατήγγειλα την κακοποίηση σκυλιού στην πολυκατοικία μου: κάλεσα 8 φορές το 100, ήρθαν, κάποτε άνοιγαν τη πόρτα, κάποτε όχι. Πήγα στην Αστυνομία Αμαρουσίου και κατέθεσε μήνυση. Πήγα στον Εισαγγελέα. ΤΙΠΟΤΑ. Το σκυλί συνέχισε να υποφέρει μέχρι που μετακόμισαν οι ιδιοκτήτες του. Και φυσικά το πρόβλημα υπάρχει, απλώς σε κάποιο άλλο σπίτι, όπου θα πήγαν!

 10. Ποπη Σαπρανιδου

  μπορειτε να μου διευκρυνησετε την παραγραφψ 3 του αρθρου8 του 4039/2012?

  3. Απαγορεύεται η διατήρηση και παραμονή ζώων συ−
  ντροφιάς σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.
  Επιτρέπεται όμως στην πυλωτή, στην ταράτσα, στον
  ακάλυπτο χώρο και στον κήπο εφόσον υφίσταται η
  ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδι−
  οκτητών.

  Εχω δυο γατες στην ταρατσα, οι οποιεσ μπαινοβγαινουν στην αποθηκη μου που βρισκεται στην ταρατσα καθως επισης η μιση ταρατσα ανηκει σε μενα σαν αποκλειστικη χρηση. Μπορω να χαρακτηριστω παρανομη αφου οι γατες δεν ειναι εγκαταλελημενες, ταιζονται καθημερινα, εχουν σκιες και νερο και εσωτερικο χωρο που κοιμουνται και γενικα τηρουνται οι κανονες υγιεινης. Ο χωρος μου ειναι διαμορφωμενος σαν βεραντα με τεντες κ φυτα και περναω κι εγω καποιες ωρες εκει.Εχω δικαιωμα να τισ κρατησω εκει? Εχω δικαιωμα να διατηρω δυο ζωα στο χωρο αποκλειστικης χρησης? Δεν εχω ομοφωνη αποφαση απλως πλειοψηφεια...Επισης το διαμερισμα μου που βρισκεται ακριβως απο κατω, εχω δυο σκυλια (κι εναν γατο, που δεν το λεω) και φυσικα οχι στο μπαλκονι. Ευχαριστω πολυ

  1. KONSTANTINOS

   Οχι δεν μπορειτε να τις εχετε στη ταρατσα
   Ο νομος ειναι ξεκαθαρος
   Χρειαζεται ομοφωνη αποφαση κι ας ειναι η μιση ταρατσα δικη σας βασει συμβολαιου
   Μονο μεσα στο σπιτι σας αν δεν υπαρχει ομοφωνη αποφαση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.