Στηρίξτε μας

Τους φταίνε τ’ αδέσποτα και όχι οι σύριγγες πέριξ του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας

22 Οκτωβρίου 2015 08:04 | Καταγγελίες
Τους φταίνε τ’ αδέσποτα και όχι οι σύριγγες πέριξ του 1ου Γενικού Λυκείου Καβάλας

Τις ευθύνες εκείνων που αντιδρούν για την ύπαρξη των αδέσποτων που ζουν ανάμεσα μας επισημαίνουν με κοινή τους το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας «Αίσωπος» και η Εταιρεία για την Περίθαλψη Αδέσποτων και Άγριων Ζώων (Ε.Π.Α.Α.Ζ.) καθώς γονείς και καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου της πόλης ζητούν την απομάκρυνση των σκυλιών, τα οποία παρουσιάζουν ως τον νούμερο ένα κίνδυνο για την υγεία των μαθητών ενώ αποδεδειγμένα επιθετικά σκυλιά δεν υπάρχουν εκεί ούτε άρρωστα.

Οι φιλοζωικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι γονείς και οι καθηγητές παραβλέπουν ότι οι πόρτες του μεγάλου σχολικού συγκροτήματος μένουν ορθάνοιχτες όλο το 24ωρο και αν αυτές απλά έκλειναν τα παιδιά που προαυλίζονται δεν θα συναναστρέφονταν με τα ζώα. Όπως επίσης παραβλέπουν ότι πέριξ του σχολείου υπάρχουν ακόμα και πεταμένες σύριγγες αλλά εκείνοι έχουν μάτια μόνο για τ’ αδέσποτα που είναι πάντα ο εύκολος στόχος…

Ολόκληρη η ανακοίνωση του «Αισώπου» και της Ε.Π.Α.Α.Ζ.

«Οι διαμαρτυρίες συνδημοτών μας για ενδείξεις επιθετικότητας αδέσποτων ζώων εναντίον τους είναι σεβαστές και είμαστε στη διάθεση τους για να διευκρινίσουμε τη γλώσσα του σώματος των ζώων, ώστε να αποφύγουμε τις όποιες παρεξηγήσεις.

Βέβαια, μας έχει δημιουργηθεί ένας προβληματισμός: καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες κυκλοφορούν στα ίδια σημεία που κυκλοφορούν τα αδέσποτα, όπως στον δημοτικό κήπο, τον χώρο του τελωνείου, το κτίριο της περιφερειακής ενότητας, χωρίς να σημειώνονται περιστατικά επιθετικότητας ή απειλής.  Πολλές φορές η εικόνα που υπάρχει είναι αυτή μικρών παιδιών που τα χαϊδεύουν και παίζουν μαζί τους. Ο προβληματισμός μας είναι πως γίνεται να εμφανίζεται η «κατ’ εξακολούθηση επιθετική συμπεριφοράς» (που ο νόμος προβλέπει για την περισυλλογή ενός ζώου) να συμβαίνει με τέτοιους ρυθμούς και μάλιστα σε ζώα που παίζουν με παιδιά.

Σε ότι αφορά το περιστατικό με τα τσιμπήματα ψύλλων στο 1ο Λύκειο της πόλης και η πρεμούρα να «καταδικαστούν» συλλήβδην τα αδέσποτα, από τους καθηγητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, θα θέλαμε να παραθέσουμε μερικές σκέψεις και ερωτήσεις:

1. Προφανώς για να γνωρίζετε ότι τα ζώα που βρίσκονται στους χώρους του σχολείου, για την μόλυνση από εξωπαράσιτα, κάποιος τα έλεγξε. Θα θέλαμε να μας πείτε ποιος κτηνίατρος έκανε την διάγνωση και αν είναι δυνατόν να έχουμε μια γνωμάτευση που να αναφέρει το είδος του εξωπαρασίτου και την θεραπεία που προτείνει. Γιατί προφανώς αφού υπήρχαν (όπως διατείνεστε) δεν κάνατε καμιά ενέργεια για να εκριζώσετε το πρόβλημα, μια και είναι γνωστό ότι οι ψύλλοι γεννούν μερικά εκατομμύρια αυγά, τα οποία μολύνουν εκτός από τα ζώα και το περιβάλλον διαβίωσης τους

2. Αφού υπάρχει «πρόβλημα» με τα αδέσποτα, γιατί δεν απομακρύνθηκαν έγκαιρα, με την συνδρομή μας, παρά μόλις τέθηκε, τότε «ξαφνικά» εμφανίστηκε και το πρόβλημα. Αν δεν ήταν επιθυμητή η παρουσία τους στους χώρους του σχολείου, θα μπορούσαν να μείνουν από έξω, κλείνοντας τις, μόνιμα, ανοικτές πόρτες και δίνοντας και σχετική οδηγία στους υπεύθυνους του σχολείου και τα παιδιά. Βέβαια, αλγεινή εντύπωση προκαλούν η συσσώρευση σκουπιδιών στην αυλή του σχολείου, οι βαμμένοι τοίχοι (με βρισιές, βλασφημίες), τα σπασμένα τζάμια, οι σύριγγες που βρίσκονται γύρω από το σχολείο και τα απορρίμματα που αφήνουν συνδημότες μας έξω από τον κάδο, που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική είσοδο του σχολείου, που δεν δημιουργούν προβληματισμό (τις μόνιμα ανοικτές πόρτες του σχολείου δε θα θέλαμε να τις σχολιάσουμε).

3. Πρέπει να ενημερώσουμε, ότι οι αδέσποτοι σκύλοι της περιοχής είναι καταγεγραμμένοι και θα παρακολουθηθεί η πορεία τους, μετά την περισυλλογή τους από το ανεκπαίδευτο συνεργείο και την τοποθέτηση τους στο παράνομο κυνοκομείο του Δήμου Καβάλας.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι συμφωνούμε με το γράμμα του νόμου, το οποίο απαγορεύει την εμφάνιση αδέσποτων σκύλων στους χώρους σχολικών μονάδων (παρότι οι κίνδυνοι είναι εμφανώς λιγότεροι από αυτούς που διάφοροι επικαλούνται). Όμως, υπάρχει και η άποψη ότι η παρουσία σκύλων σε χώρους σχολείων, αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την εκπαίδευση και δημιουργία υπεύθυνων πολιτών.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πριν «καταδικάσουμε» τα ζώα πρέπει να κάνουμε κάποιες ενέργειες σαν άνθρωποι και να αποφασίσουμε πως θα διαχειριστούμε τέτοιες καταστάσεις, χωρίς να τις αφήνουμε, χωρίς λόγο, να διογκώνονται.
Μια τελευταία επισήμανση είναι η χωρίς έρευνα υιοθέτηση γεγονότων από τοπικά μέσα επικοινωνίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρνητικού κλίματος, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, ενώ θα έπρεπε να βοηθήσουν στην όσο το δυνατό πιο ήρεμη, χωρίς υστερία και με αντικειμενικότητα παρουσίαση του προβλήματος.

Τέλος, για την σωρεία δηλώσεων της κας αντιδημάρχου ποιότητας ζωής, θα θέλαμε να της επισημάνουμε ότι πέρα από την υποτίμηση της νοημοσύνης μας, η παραδεδεγμένη ανοχή μας (όπως εδώ και ένα χρόνο της έχει επισημανθεί), σε όλες τις παρανομίες που υποθάλπει (κυνοκομείο χωρίς άδεια, συνεργείο περισυλλογής με ανεκπαίδευτο προσωπικό, υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για άλλη θέση και χρησιμοποιούνται αλλού) έχει τελειώσει. Ας φροντίσει, λοιπόν, να τακτοποιήσει τα του οίκου της, έγκαιρα και έγκυρα για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα χρονίζον πρόβλημα και να μην γίνει κάτω από εισαγγελική πίεση».

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Δεν έχουμε κανέναν πρόβλημα με τ’ αδέσποτα εξηγεί η διευθύντρια της ΕΠΑ.Σ. Βοηθών Νοσηλευτών

Καβάλα: Ενοχλείται από τα φιλικά αδέσποτα και όχι από τα μπάζα και τα σκουπίδια

Ο δήμαρχος Παγγαίου έδιωξε από την παράταξη του τον δημ.σύμβουλο που κακοποίησε τον σκύλο του

Έδεσε και εγκατέλειψε σε ορεινή περιοχή της Καβάλας τον σκύλο

Καβάλα: Έμεινε παράλυτο επειδή κάποιος το πυροβόλησε με αεροβόλο

Καβάλα: Πέταξε τον γέρικο σκύλο από γέφυρα ύψους 8 μέτρων για να τον ξεφορτωθεί

Καβάλα: Έβαψαν την γάτα πράσινη!

Ανύπαρκτο το έργο του Δήμου Καβάλας για την φροντίδα των αδέσποτων

Καβάλα: «Ξέχασε» για ένα μήνα τα σκυλιά του χωρίς τροφή και νερό μέσα στο διαμέρισμα που ξενοίκιασε

Καβάλα: Πυροβόλησε για να σκοτώσει τον σκύλο και έσπασε το τζάμι

Καβάλα: Έκλεισαν τον σκύλο στον σκουπιδοτενεκέ για πλάκα;

Καβάλα: Καταδικάστηκε ο 28χρονος που σκότωσε την σκύλα του

Καβάλα: Έσωσαν τον γάτο που είχε σφηνώσει στην πλαστική ροδέλα

Καβάλα: Βρήκαν 9 νεογέννητα κουτάβια πεταμένα ζωντανά σε κάδο σκουπιδιών

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.