Στηρίξτε μας

Τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών θέλει ο δήμαρχος Βόλου

23 Σεπτεμβρίου 2014 11:07 | Καταγγελίες
Τον παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων σκυλιών θέλει ο δήμαρχος Βόλου

Για τον εγκλεισμό των αδέσποτων ζώων (σκύλων) που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης του Βόλου δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στις 22 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο δήμαρχος Βόλου είπε ότι «μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει αδέσποτο στην πόλη» και επιτιθέμενος, ακόμη μία φορά, στα Μ.Μ.Ε. τα χαρακτήρισε «κοπρίτες» και «διχασμένες προσωπικότητες».

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η ανάθεση της συλλογής, φροντίδας και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων για ένα εξάμηνο και η εκκίνηση πρόχειρου διαγωνισμού για την εύρεση του χώρου που θα φιλοξενηθούν. Μόνη αρνητική ψήφος του ανεξάρτητου συμβούλου, Αχιλλέα Καλυβιώτη, καθώς όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν αποχωρήσει.

Ο Αχιλλέας Μπέος είπε στην τοποθέτησή του, το πρόβλημα είναι τεράστιο και απαιτείται άμεση λύση. Ωστόσο, «τόσο καιρό τα μέσα μαζικής διαπλοκής φωνάζουν για τα αδέσποτα, αναφέρονται στα δαγκώματα και τις επιθέσεις και τώρα εμείς που μέσα σε 20 μέρες προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με λύσεις ανθρώπινες, αυτοί οι άνθρωποι γράφουν ολόκληρα ρεπορτάζ και βάζουν στο κόλπο τις φιλοζωικές. Μιλάμε για τρέλα. Μία απόφαση πήραμε: Ότι σ’ αυτή την πόλη δεν θα υπάρχει αδέσποτο στις 30 Νοεμβρίου. Τελείωσε το παραμύθι, εδώ μιλάμε για διχασμένες οργανώσεις, έχω τρελαθεί», εξήγησε ο κ. Μπέος.

Ο δήμαρχος Βόλου κάλεσε όποιον θέλει να υποβάλλει σχετικές προτάσεις στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με γνώμονα την καλύτερη επιβίωση των ζώων αλλά και την αποφυγή περιστατικών επιθέσεων στους πολίτες.

Η πρόταση για την ανάθεση της συλλογής, φροντίδας και στέγασης των ζώων, αφορά σε 400 αδέσποτα, αν και όπως παρατήρησε ο κτηνίατρος Γιάννης Κουκουσέλης, δύσκολα θα βρεθεί ενδιαίτημα για τη φιλοξενία των σκύλων. «Εμείς θα σταματήσουμε τις απευθείας αναθέσεις που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και θα λύσουμε το πρόβλημα» απάντησε ο αντιδήμαρχος, Τάσος Μπατζιάκας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.taxydromos.gr τις επιφυλάξεις του για το αν υπάρχει αδειοδοτημένο ενδιαίτημα που θα μπορέσει να φιλοξενήσει τα αδέσποτα στο Βόλο εξέφρασε ο κτηνίατρος Γιάννης Κουκουσέλης, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος των «Φίλων των Ζώων», Κώστας Φιλιππαίος υποστήριξε ότι θα πρέπει τα ζώα να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. «Δεν μπορούμε να τα μαντρώσουμε. Αν πηγαίνατε στο Καταφύγιο που ήταν μαντρωμένα με αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου, θα κλαίγατε», είπε.

Ο κ. Μπατζιάκας, του απάντησε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει άλλη λύση, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αφού στο δημοτικό κυνοκομείο εργάζεται μόνο μία διοικητική υπάλληλος και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν από την στιγμή που οι άνθρωποι κλείνονται στα Γηροκομεία, να μην επιτρέπεται η ίδρυση κυνοκομείων.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αχιλλέας Καλυβιώτης, που ανήκε στην ομάδα πλειοψηφίας, είπε πως δεν πρέπει να ανατεθεί σε ιδιώτη η φροντίδα των αδεσπότων και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να επανεξετάσει το θέμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.taxydromos.gr ο κ. Μπέος διερωτήθηκε: «Ποιο είναι το φυσικό περιβάλλον των ζώων; Η Δημητριάδος, το λιμάνι και το Νοσοκομείο; Είναι το βουνό. Κι εκεί θα φροντίσουμε να φιλοξενηθούν τα αδέσποτα. Θα δώσουμε λύση στο κατάντημα αυτό. Θα τα αγκαλιάσουμε, θα τους προσφέρουμε καλές συνθήκες ζωής σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Έως 30 Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει αδέσποτο».

Τι ορίζει η νομοθεσία

Ο νόμος 4039/2012, που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2012, αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο μόνιμος εγκλεισμός ζώων σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και η παραμονή των ζώων εκεί είναι προσωρινή έως ότου στειρωθούν, εμβολιαστούν ή αναρρώσουν μετά από θεραπεία. Στη συνέχεια απαιτείται η επανένταξη τους αν δεν έχουν υιοθετηθεί!

Στο άρθρο 9 παρ. 2 του 4039/2012 επισημαίνεται ότι: «Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978».

Ενώ στην παράγραφο 4 του άρθρου 9 τονίζεται: «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».

Στην παράγραφο 9 του άρθρου 9 ο νομοθέτης γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση».

Στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου γίνεται λόγος για την επανένταξη των αδέσποτων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά…».

Αυτά τα έχει υπ’ όψιν του ο κ. Μπέος ή θεωρεί ότι οι νόμοι στο δήμο του δεν ισχύουν;

Διαβάστε επίσης:

Διαμαρτύρονται για τις παρανομίες του Μπέου εις βάρος των αδέσποτων σκυλιών του Βόλου

Τα αδέσποτα σκυλιά του Βόλου μαζεύει ο Μπέος αδιαφορώντας για το τι ορίζει ο νόμος

Π.Φ.Π.Ο.: Ασυλοποίηση των αδέσποτων ζώων συζητά ο Δήμος Βόλου;

Δημοτικά Κυνοκομεία: Φριχτές συνθήκες διαβίωση για τα ζώα και οικονομικές ατασθαλίες

Ενημερωτική καμπάνια για τα Δημοτικά Κυνοκομεία - «Νταχάου» αδέσποτων ψυχών

Δημοτικά Κυνοκομεία: Μαρτυρική η ζωή για τα έγκλειστα ζώα

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

7 Σχόλια

 1. voliotis

  People cry about saving dogs in Volos but if they don't do something soon It's only a matter of time before some kid playing outside gets badly hurt or worse... In some areas it's not even safe to walk at night because of large groups of dogs, and lets not forget the Industrial area outside Volos also.

 2. EUGENIA

  ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΑ ΚΙΛΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ...ΑΡΑ???ΤΡΩΕΙ ΚΑΛΑ !!!!!!ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΝΤΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟΝ ΔΙΠΛΑΝΟ ΤΟΥ???ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ!!!!!ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΝΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ ΛΥΣΗ...Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.....ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΙΣ ΒΛΛΕΣ ΣΑΣ,ΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ!!!!ΣΤΕΙΡΩΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ ΤΑ ΖΩΑ!!!!!ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΜΑΝΤΡΩΜΑ....ΑΞΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΑΛΛΟΝ!!!!!!

 3. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

  ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.....ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ Κ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΠΤ ΝΑ ΦΑΝΕ Κ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ Κ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ....ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ Η ΛΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ....ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Η ΝΑ ΣΟΛΙΑΖΕΤΕ ΕΔΩ....ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ Κ ΥΠΑΡΧΕΙ...ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΑΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ....ΑΝΤΙΘΕΤΑ...ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΑΝ ΕΙΤΕ ΜΕ ΟΠΛΑ ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΕΙΤΕ ΜΕ ΦΟΛΕΣ....ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΥΤΟ...ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΠΟΝΑΝΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΡΘΡΑ ΣΑΝ ΑΥΤΑ...ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ...

 4. ΓΙΑΝΝΗΣ

  ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΜΠΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ .... ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΟΝΤΑΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ .....ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΨΥΧΟΥΛΕΣ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

 5. penny damianou

  Θα πρέπει αφενός ο κ. Δήμαρχος να διαβάσει και να εφαρμόσει τον Νόμο. Αφετέρου, τα γηροκομεία έχουν νοσοκόμους, μαγειρείο, καθαρισμό, οι τρόφιμοι βγαίνουν και μπαίνουν και δεν είναι ιδρύματα. Το κυνοκομείο που θέλει να μαντρώσει τα αδέσποτα, θα διαθέτει κτηνιάτρους, καθαριστές, σιτιστές ή θα γίνει κολαστήριο σαν της Φλώρινας ή της Αθήνας που λόγω έλλειψης τροφής τα ζώα καννιβάλισαν; Γιατί η μειοψηφία απεχώρησε και άφησε μόνο ένα άτομο να ψηφίσει αντίθετα; Μήπως γιατί προεκλογικώς ήταν όλοι φιλόζωοι αλλά τώρα......Προς Θεού μη μαντρωθούν τα σκυλιά, ας τα πάνε στο φυσικό τους περιβάλλον αφού υπάρχουν εθελοντές που θα βοηθήσουν αυτή τη λύση.

  1. Ele K

   Η μειοψηφία αποχώρησε σχεδόν στην αρχή της συνεδρίασης γιατί ο δήμαρχος απαγόρεψε την έκδοση ψηφίσματος για την επέτειο του θανάτου του Φύσσα (μιλάμε για σκηνές απείρου κάλλους)...Θεώρησαν ποιο σημαντικό αυτό, παρά τα υπόλοιπα 42 θέματα που αφορούσαν την καθημερινή ζωή των πολιτών του Βόλου...Έτσι ο δήμαρχος πέρασε με πλειοψηφία, χωρίς αντίλογο, ότι ήθελε... (και τον νόμο τον ξέρει και το ότι αυτό που θέλει να κάνει είναι εντελώς παράνομο)...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.