Στηρίξτε μας

Τήνος: Σχηματίζεται δικογραφία για κτηνοτρόφο που κακοποιεί αγελάδα με παστούρα (βίντεο)

31 Ιουλίου 2021 12:00 | Καταγγελίες
Τήνος: Σχηματίζεται δικογραφία για κτηνοτρόφο που κακοποιεί αγελάδα με παστούρα (βίντεο)

Την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων, την Εισαγγελία Σύρου και το Α.Τ. Τήνου ενημέρωσε το www.zoosos.gr καθώς επισκέπτης του νησιού εντόπισε στις 17 Ιουλίου μια αγελάδα με δεμένα τα πόδια με σχοινί (τη γνωστή και παράνομη παστούρα) στον δρόμο από Τριπόταμο προς Υστέρνια, τράβηξε τις σχετικές φωτογραφίες και τις δημοσίευσε στο facebook και στη δημόσια ομάδα «Φιλόζωοι Τήνου».

 

Το ζώο όπως μπορείτε να δείτε έχει ενώτια στα αυτιά του και έτσι ο εντοπισμός του κτηνοτρόφου είναι εξαιρετικά εύκολος για τις αρχές. Δυστυχώς παντού στο νησί της Τήνου εντοπίζονται παστουρωμένα ζώα και οι αρχές κάνουν ότι δεν τα βλέπουν και αναγκάζονται να ασχοληθούν μόνο αν κάποιος κάνει επισήμως καταγγελία.

AgrotikosSinetairismosTinouPastouromaPediklomaΟ Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου δικαιολογεί απολύτως το μαρτύριο των ζώων...

Συνήθως την κακοποίηση των ζώων την καταγγέλλουν επισκέπτες καθώς ας μην ξεχνάμε τόσο ο Δήμος Τήνου όσοι και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων είναι υπέρμαχοι της κακοποίησης των ζώων με αυτόν τον τρόπο.

H απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. μετά την καταγγελία μας

Στις 30 Ιουλίου από την ΕΛ.ΑΣ. λάβαμε την εξής απάντηση για την εξέλιξη της υπόθεσης: «1. Σε εκτέλεση ανωτέρω σχετικής καταγγελίας που αφορά το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι αστυνομικοί της υφιστάμενης Υπηρεσίας μας, Α.Τ. Τήνου, μετέβηκαν στην περιοχή, Τριπόταμος προς Υστέρνια στη νήσο Τήνο, όπου εκεί ανηύραν το εν λόγω ζώο εκτροφής (αγελάδα).

2.Ειδικότερα, ανευρέθει το ζώο εκτροφής το οποίο όπως διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Τήνου είχε δεμένα τα δύο πόδια του με σχοινί (παστουρωμένο). Στο σημείο και ύστερα από επισταμένες ανζητήσεις δεν ανευρέθει ο ιδιοκτήτης, πλην όμως το ζώο έφερε ταυτότητα στο αυτί και βάσει αυτής, εστάλη έγγραφο στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου / Τμήμα Κτηνιατρικής για τη γνωστοποίηση των στοιχείων του ιδιοκτήτη, καθώς επίσης και για τη διενέργεια αυτοψίας στο ζώο.

3.Επιπλέον, από το Α.Τ. Τήνου σχηματίστηκε δικογραφία η όποια έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου για τυχόν παραβάσεις του Ν. 4039/2012 ως τροπ. και ισχύει.

4.Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»

Τι πραγματικά κάνει η παστούρα στο ζώο;

Το www.zoosos.gr είναι μάλλον ο μόνος ενημερωτικός ιστότοπος που εδώ και μια δεκαετία αναδεικνύει – μεταξύ άλλων – και το πόσο μεγάλο μαρτύριο είναι για τα ζώα το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια τους. Αυτό είναι το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής και εργασίας (γαϊδούρια, μουλάρια, αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.)...

 

Στα βίντεο που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής στα ζώα, πόσο υποφέρουν από τις πληγές, τη δυσκολία στην κίνηση, και τον εξαναγκασμό του να ζουν διαρκώς σκυμμένα.

Πρόκειται για μια ξεκάθαρη όσο και «παραδοσιακή» κυρίως στις Κυκλάδες - μορφή κακοποίησης καθώς τα ζώα διαβιούν έτσι μέχρι να πεθάνουν και φυσικά διαρκώς υποφέρουν με τα πόδια τους πάντα δεμένα.

Τα ατυχήματα αναρίθμητα και οι βασανιστές – κτηνοτρόφοι συχνά ατιμώρητοι με τις πλάτες της τοπικής κοινωνίας που θεωρεί αυτή τη μεταχείριση των ζώων ως απολύτως νόμιμη και φυσιολογική, ενώ δεν είναι. Φυσικά η παστούρα τους βολεύει γιατί οι κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες θέλουν να έχουν ζώα χωρίς όμως να πληρώνουν κάποιον να τα επιτηρεί κατά τη βόσκηση ή γιατί δεν θέλουν να φτιάχνουν περιφράξεις στις στάνες τους.

Η χώρα μας και ως διεθνής τουριστικός προορισμός εκτίθεται συχνά και από τέτοια περιστατικά - και οι καταγγελίες από τους τουρίστες είναι εξαιρετικά πολλές. Οι ντόπιοι κατά κύριο λόγω σιωπούν, καλύπτουν τους δράστες και όχι σπάνιες απειλούν τους αυτόπτες μάρτυρες και καταγγέλλοντες. Δυστυχώς συχνά ούτε οι αρμόδιοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας, κάνουν αυτό που οφείλουν και αυτό για το οποίο αμείβονται.

Ο Δήμος Τήνου υποστηρίζει ακόμα αυτούς που κακοποιούν τα ζώα τους;

Στις 29 Νοεμβρίου του 2016 το ψήφισμα συμπαράστασης προς τους κτηνοτρόφους που κακοποιούν τα ζώα τους από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου (αρ. απόφασης 233/2016) για το πέδικλο ανέφερε τα εξής απαράδεκτα:

«Αποφασίζει  ομόφωνα την έκδοση του κατωτέρω ψηφίσματος: "Μια ακόμα απτή απόδειξη της άγνοιας της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, της οριζόντιας  εφαρμογής μέτρων και περιφρόνησης της έννοιας της νησιωτικότητας, αποτελούν διατάξεις του Νόμου 4235/2014. Έννοιας της νησιωτικότητας που παρότι έχει Συνταγματική κατοχύρωση (άρθρο 101) και αντίστοιχη Ευρωπαϊκή με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας (άρθρο 173) στην πράξη δεν έχει περιεχόμενο.

Η οριζόντια εφαρμογή των διατάξεων του προαναφερομένου νομοθετήματος είναι για τα  νησιά μας, λίαν επιεικώς, εκτός πραγματικότητας. Ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος και η διαμόρφωση του αναγλύφου σε αναβαθμίδες, που δίνουν και τη δυνατότητα καλλιέργειας του εδάφους, καθώς και ο μικρός αριθμός των εκτρεφόμενων παραγωγικών ζώων, καθιστά ανεφάρμοστες τις ισχύουσες διατάξεις.

Η μακραίωνη προσπάθεια διαμόρφωσης του αναγλύφου της Τήνου καθώς και τα ιδιαίτερης προσαρμογής κτίσματα για την εκτροφή και διατήρηση των παραγωγικών ζώων, καταγράφηκε εύγλωττα από τον Κορνήλιο Καστοριάδη, που είχε χαρακτηρίσει το νησί μας ως «χειροποίητο» και είχε ως τόπο διαμονής κατά τον ελεύθερο χρόνο του.

Τα παραγωγικά ζώα στην Τήνο, μικρού αριθμού ανά παραγωγό, παραμένουν εντός των μικρών κτημάτων που οριοθετούνται με ξηρολιθιές και εμποδίζονται να μετακινούνται σε άλλα γειτονικά κτήματα με πέδικλα δηλαδή με το δέσιμο των ποδιών τους της ίδιας πλευράς (1 η 2 πέδικλα κατά περίπτωση) με σχοινί. Μια συνήθεια προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες δοκιμασμένη εκατοντάδες χρόνια. Σε καμιά περίπτωση το πεδίκλωμα αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί, κακή ή βάναυση μεταχείριση. Μόνο τους περιοδεύοντες δήθεν οικολογούντες ενοχλούν οι οποίοι προβαίνουν σε καταγγελίες και στην πραγματικότητα διαστρέφουν και παραποιούν τις πραγματικές έννοιες της επιστήμης της οικολογίας.

Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πρόθεση κάλυψης περιπτώσεων που το πέδικλο εφαρμόζεται λανθασμένα και καταλήγει όντως σε κακομεταχείριση του ζώου.

Η εφαρμογή των διατάξεων της προαναφερθείσας νομοθεσίας θα οδηγήσει στην σταδιακή υποχώρηση και εν τέλει τον αφανισμό της γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής (πρωτογενή τομέα) που αποτελεί τον ένα από τους δύο πυλώνες ανάπτυξης (μαζί με τον τουριστικό κλάδο) των νησιών. Ουσιαστικά θα οδηγήσουμε τα νησιά μας στην οικονομική και ακόμα μεγαλύτερη δημογραφική κατάρρευση.

Ζητούμε λοιπόν την ορθή ερμηνεία και προσαρμογή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, γεγονός που είναι γενική απαίτηση των κατοίκων και πρωτευόντως των γεωργοκτηνοτρόφων της Τήνου, όπως εκφράζεται με το υπ’ αριθ. 79/10.11.2016 έγγραφο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου και το υπ’ αριθ. έγγραφο 211/3.10.2016 του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αναδασώσεων Τήνου "Οι Φίλοι του Πράσινου".

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό: 233/2016.

.…………………………………………………………………

Αφού εξαντλήθηκαν τα θέματα της ημερησίας διάταξης λύθηκε η συνεδρίαση.

Σε πίστωση των πιο πάνω συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται:

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ      Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σίμος Ορφανός    Πέτρος Κουσουνάδης      Ιωάννης Σιώτος

ΤΑ ΜΕΛΗ

Αναστασία Δεληγιάννη

Κωνσταντίνος Ψάρρος

Φίλιππος Οριάνος

Ιάκωβος Απέργης

Ευγενία Αλοιμόνου

Κωνσταντίνος Ψάρρος

Λουκρητία Άνδροβικ

Γεώργιος Τζές

Παντελεήμων Αρμάος

Ειρήνη Βιδάλη

Παναγιώτης Κροντηράς

Αντώνιος Ξενόπουλος

Εμμανουήλ Λούβαρης

Ιωάννης Ζαλώνης

Νικόλαος Γκίζης

Γεώργιος Σανταμούρης

Ακριβές απόσπασμα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Ιωάννης Σιώτος».

Δείτε στα βίντεο αγελάδες με παστούρα, δεμένα πόδια ή δεμένα και πόδια με το κεφάλι...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη κτηνοτρόφος στην Τήνο επειδή κακοποιούσε αγελάδες με παστούρα

Τήνος: Συστηματική κακοποίηση αγελάδων με παστούρα στο χωριό Βώλαξ (Βώλακας)

Ζώα δεμένα στα πόδια και το κεφάλι: Οι σύγχρονοι σκλάβοι μας και στην Τήνο (βίντεο)

Τήνος: Πρόβατα κακοποιούνται με παστούρα – Οι αρχές δεν τα βλέπουν;

Τήνος: Συνελήφθη άνδρας που κακοποιούσε άλογο – Το είχε δεμένο στον ήλιο για μέρες χωρίς νερό

Λέσβος: Πρόστιμο και δικογραφία σε βάρος άνδρα για κακοποίηση αγελάδας με παστούρα

Η αήθης σιωπή μιας ολόκληρης κοινωνίας

Θα βρει η Αστυνομία ποιος κακοποιεί αγελάδες και ταύρους στη Σέριφο; (Βίντεο)

Λέσβος: Πρόστιμο 1.000 € για την κακοποίηση αγελάδων με παστούρα

Αγελάδες με δεμένα τα πόδια όλη μέρα στον ήλιο χωρίς νερό στη Σέριφο (βίντεο)

Συνόδευε με το αγροτικό τις αλυσοδεμένες αγελάδες, που μετά βίας περπατούσαν στην Χρυσή Ακτή Πάρου

Στη Μύκονο η κακοποίηση ζώων και των αγελάδων με παστούρα είναι κανόνας

Μύκονος: Εξαφάνισε τις αγελάδες που κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό από τις πληγές που προκάλεσε στα πόδια τους (βίντεο)

Ακόμα μια αγελάδα παστουρωμένη με δεμένα τα πόδια κακοποιείται στη Μύκονο (βίντεο)

Πάρος: Αγελάδες με δεμένα τα πόδια όλη μέρα στον ήλιο στην Παροικιά (βίντεο)

Αγελάδες δεμένες από το κεφάλι στη Νάξο

Σύρος: Αγελάδες και κατσίκες κακοποιούνται με δεμένα τα πόδια στο Κόμητο (βίντεο)

Θα βρει η Αστυνομία ποιος κακοποιεί έτσι τις αγελάδες στο Προάστιο Μεσσηνίας;

Κιβωτός Μυτιλήνης: Πριν σφάξουν τον ταύρο τον βασάνισαν περιφέροντας τον με δεμένο το κεφάλι στο πόδι του

Πρόστιμο & δικογραφία για την περιφορά παστουρωμένου ταύρου στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

Πάρος: Αγελάδα με δεμένα τα πόδια & το κεφάλι κακοποιείται συστηματικά από τον ιδιοκτήτη της

Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες

Την κακοποίηση των αγελάδων από τους ντόπιους βλέπει και ο τουρίστας στην Πάρο (βίντεο)

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων: Το παστούρωμα είναι βαριάς μορφής κακοποίηση ζώου (βίντεο)

Βοήθησε να σταματήσει το παστούρωμα – Κάνε καταγγελία (βίντεο)

Καθηγητές Κτηνιατρικής Α.Π.Θ.: Απαράδεκτη, απαρχαιωμένη, βάρβαρη τεχνική ακινητοποίησης το παστούρωμα και πρέπει να απαγορευτεί

Κατήγγειλε το παστούρωμα των ζώων στη Πάρο και οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να την αποτρέψουν! (Βίντεο)

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Νοτίου Αιγαίου: Κακοποίηση το «παστούρωμα»

Καταγγείλτε το «παστούρωμα» των ζώων που γίνεται κυρίως στα νησιά!

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.