Στηρίξτε μας

Τι λέει το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για τον νεοσσό Χουρχουριστή από την Λευκάδα

4 Ιουνίου 2012 10:38 | Επικαιρότητα
Τι λέει το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για τον νεοσσό Χουρχουριστή από την Λευκάδα

Πριν από μερικές εβδομάδες λάβαμε από το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας – LAWS ένα βίντεο, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.mylefkada.gr. Το βίντεο έδειχνε ένα κάτοικο του νησιού, ο οποίος είχε βρει στις 13 Μαΐου 2012 έναν νεοσσό Χουρχουριστή και τον τάιζε με τη σύριγγα για να τον βοηθήσει, να επιβιώσει.

Επειδή καθημερινά γράφουμε στο www.zoosos.gr για την εγκληματική συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα, θέλαμε να προβάλλουμε και την άλλη όψη. Θέλαμε να δείξουμε στους αναγνώστες μας και τα καλά νέα. Δηλαδή εκείνους, που φροντίζουν τα ζώα. Όμως η δημοσίευση του βίντεο, προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, καθώς η υπεύθυνη του Μαρία Γανωτή μας ενημέρωσε, ότι ο νεοσσός ταΐζεται λάθος από τον άνθρωπο, που τον φροντίζει.

Αυτό επισημάναμε με επόμενη δημοσίευση μας και αφού το σχετικό βίντεο – προφανώς λόγω των αντιδράσεων κατέβηκε και από το κανάλι του Youtube από τους διαχειριστές του www.mylefkada.gr. Όμως το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας – LAWS αντέδρασε στη κριτική και δημοσιεύσαμε τις διευκρινίσεις που μας έστειλε ενώ σήμερα δημοσιεύουμε και την άποψη του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. Αίγινας σχετικά με το περιστατικό αλλά και την φροντίδα των άγριων ζώων και πτηνών που ενδεχομένως εντοπίσουμε.

Ολόκληρη η απάντηση του Ε.Κ.Π.Α.Ζ.

Αγαπητό zoosos.gr,
καταρχήν, καλό θα ήταν όσοι θεωρούν ότι γνωρίζουν την περίθαλψη των άγριων ζώων, σε σχέση με το συγκεκριμένο περιστατικό, προτού προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο, να έχουν επικοινωνήσει πρώτα με το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.. Και τους ζητάμε στο μέλλον να είναι περισσότερο ψύχραιμοι και προσεκτικοί στα όσα λένε, ώστε να μην βγαίνουν λάθος συμπεράσματα.

Ο νεοσσός Χουχουριστής, που βρέθηκε στη Λευκάδα στις 13/05/2012 και που ανέλαβε να φροντίσει ο Νίκος Κ., παρελήφθη από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στις 23/05/2012.Είναι σε πολύ καλή κατάσταση, χαίρει άκρας υγείας και μάλιστα διατηρεί ΠΛΗΡΩΣ την άγρια φυσιογνωμία του. Οι δέκα μέρες που έμεινε στα χέρια του Νίκου Κ., ασφαλώς και δεν ήταν αρκετές για να το καταστήσουν ανίκανο για επανένταξη στη φύση.

Αντιθέτως δέχθηκε την κατάλληλη φροντίδα και την τροφή που χρειαζόταν (τόσο για να μπορέσει να συνέλθει, όσο και για να δυναμώσει ώστε να αντέξει το ταξίδι Λευκάδα – Αθήνα – Αίγινα), τις κρίσιμες πρώτες ημέρες που βρέθηκε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Διαφορετικά δεν θα είχε επιβιώσει. Σχετικά με το βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο, όταν αντιληφθήκαμε την ύπαρξη του, ζητήσαμε από τον ίδιο να το κατεβάσει και του επισημάναμε τα λάθη στο χειρισμό του πουλιού, που διαπιστώσαμε.

Η θέση μας είναι αντίθετη με το να βγαίνουν βίντεο ή αναλυτικές πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τη φροντίδα που χρειάζονται τα άγρια ζώα, ιδιαίτερα οι νεοσσοί των αρπακτικών, αφού συχνά πέφτουν θύματα επιτήδειων, που τα κρατούν παράνομα με σκοπό να τα μεγαλώσουν και να τα διατηρήσουν ως κατοικίδια ή περισσότερο από όσο χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, πιστεύοντας ότι ξέρουν πώς να τα βοηθήσουν.

Ταΐζοντας τα λάθος και χωρίς να τους προσφέρουν ιατρική φροντίδα ή σωστές συνθήκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα να τα καταστρέφουν. Τέτοιες πράξεις πέρα από παράνομες και ανήθικες, είναι εις βάρος της άγριας πανίδας γενικότερα. Όταν τελικά φθάνουν τέτοια ζώα στα χέρια μας, έχουμε δυστυχώς λίγα περιθώρια να αντιστρέψουμε το όποιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί.

Γενικότερα όμως στο Ε.Κ.Π.Α.Ζ., σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δίνουμε κατάλληλες οδηγίες από τηλεφώνου, σε ιδιώτες ή σε κτηνιάτρους προκειμένου να σωθεί η ζωή ενός ζώου ή πτηνού που βρίσκεται σε ανάγκη. Αυτό θεωρούμε χρέος μας να το πράξουμε, εφόσον ο άνθρωπος στην άλλη γραμμή είναι διατεθειμένος να βοηθήσει το ζώο αυτό κι όχι να το αφήσει στην τύχη του. Με την προϋπόθεση ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΣΤΟ Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για περαιτέρω νοσηλεία.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το σωματείο LAWS Λευκάδος, για το κείμενο, που σας έστειλε, το οποίο συνυπογράφουμε, καθώς και για την άριστη συνεργασία μεταξύ των φορέων μας, που έχει αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα τόσο στη φροντίδα όσο και την επανένταξη των άγριων ζώων της περιοχής.

Με τιμή,

το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων
www.ekpazp.gr

Διαβάστε επίσης:

Αν εντοπίσουμε άγριο ζώο ρωτάμε τους ειδικούς πώς να το φροντίσουμε!

Οδηγίες φροντίδας για νεοσσούς, χελώνες και μωρά θηλαστικά

Πάγια πρακτική η δηλητηρίαση ζώων με φόλες στην τουριστική Λευκάδα

Λευκάδα: Βρήκε το κουτάβι να αιμορραγεί καθώς κάποιος του έκοψε τα αυτιά μάλλον με ψαλίδι

35 ζώα (γάτες, σκύλοι, πουλιά) νεκρά από φόλες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Σκότωσε με κλωτσιές τη γάτα ενώ έτρωγε

Και δεύτερη γάτα νεκρή μετά από κλωτσιά στη Λυγιά Λευκάδας

Επικήρυξαν τον εγκληματία που σκοτώνει τις γάτες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Πυροβόλησαν, σκότωσαν και πέταξαν στα σκουπίδια τον σκύλο

Λευκάδα: Τυφλώθηκε το ζώο που πυροβολήθηκε εξ επαφής

Και δεύτερη γάτα νεκρή μετά από κλωτσιά στη Λυγιά Λευκάδας

Συνεχίζει να σκοτώνει γάτες στη Λευκάδα

Επικήρυξαν τον εγκληματία που σκοτώνει τις γάτες στη Λευκάδα

Λευκάδα: Εξολοθρεύουν τους σκαντζόχοιρους για να τους φάνε

Πέθανε ο σκυλάκος που πυροβολήθηκε στην Λευκάδα

Λευκάδα: «Βροχή» οι φόλες με το που έφυγαν οι τουρίστες

Λευκάδα: Το γατόνι χώθηκε στο Ι.Χ. του αστυνομικού για να σωθεί χωρίς εκείνος να το πάρει χαμπάρι

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και οικόσιτων κατοικίδιων και τον Νοέμβριο στο Δημ. Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων και μη κατοικίδιων ζώων στην Λευκάδα

Το πρώτο Δημοτικό Κτηνιατρείο στη Λευκάδα

Στειρώσεις και εμβολιασμοί αδέσποτων από τον Δήμο Λευκάδας

Στείρωσαν αδέσποτα στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων και χαμηλού κόστους για κατοικίδια ευπαθών κοινωνικών ομάδων στο Δημοτικό Κτηνιατρείο Λευκάδας

Έφτιαξαν σπίτι για τα αδέσποτα στο Μουσικό Σχολείο Λευκάδας

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. ΚΟΡΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    Η εμπειρία του ΕΚΠΑΖ είναι σημαντική για κάθε σωματείο . Εμείς στο Φιλοζωικό σωμ. Νομού θεσπρωτίας στέλνουμε συχνά τραυματισμένα και υπισιτισμένα πουλιά στην Αίγινα καθώς και στο ΑΝΙΜΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.