Στηρίξτε μας

Τι απαντάει το Νοσοκομείο Χανίων για τις καταγγελίες σχετικά με εκείνους φροντίζουν αδέσποτα εκεί

13 Αυγούστου 2014 12:48 | Επικαιρότητα
Τι απαντάει το Νοσοκομείο Χανίων για τις καταγγελίες σχετικά με εκείνους φροντίζουν αδέσποτα εκεί

Ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Άγιος Γεώργιος» Ιωάννης Μανούσακας επικοινώνησε σήμερα με το www.zoosos.gr και μας έστειλε την απάντηση που συνέταξε σχετικά με όσα καταλογίζει στη διοίκηση του ιδρύματος ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» σχετικά με τις απειλές για κυρώσεις (περικοπή μισθού) σε υπαλλήλους που ταΐζουν αδέσποτα τα οποία ζουν εκεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μανούσακα η απειλή αυτή περί περικοπής μισθού δεν ειπώθηκε αλλά έγινε αναφορά στις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Ο αν. διοικητής επισημαίνει ότι έχουν παραγγελθεί ταμπέλες που θα αναφέρουν ότι διώκεται η εγκατάλειψη ζώων και πως η σίτιση αυτών από τα αποφάγια του νοσοκομείου απαγορεύεται διά νόμου.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανούσακα ποτέ δεν έχει γίνει δηλητηρίαση ζώων στον περίβολο του ιδρύματος και ποτέ κανείς δεν έκανε λόγο για απάνθρωπες συμπεριφορές προς αυτά. Μάλιστα αναφέρει ότι ο εν λόγω υπάλληλος στειρώνει τα αδέσποτα και τα επανεντάσσει στο χώρο του νοσοκομείου – εκεί δηλαδή που τα εντοπίζει – αν και αυτό απαγορεύεται. Ο αν. διοικητής κάνει αναφορά για τα παράπονα τα οποία δέχεται σχετικά με ζώα που εντοπίστηκαν μέσα στους χώρους του ιδρύματος ή για περιπτώσεις επίθεσης σε οδηγούς οχημάτων ειδικά τις βραδινές ώρες καθώς και για τα απορρίμματα και τα αποφάγια που δημιουργούν εστίες μόλυνσης.

Τι απαντάει ο αν. διοικητής του Γ.Ν. Χανίων «Άγιος Γεώργιος»

«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό, θα θέλαμε σας ενημερώνουμε ότι το πρόβλημα με την ύπαρξη αδέσποτων ζώων, (σκύλοι και γάτες), στο χώρο του Νοσοκομείου, έχει αρχίσει να εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών, των συνοδών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου μας.

Η ύπαρξη ζώων στους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου έχει γίνει εντονότερη το τελευταίο διάστημα, ακόμα και σε μέρη όπως τα χειρουργεία και η κουζίνα.

Οι μη ελεγχόμενοι σωροί από τροφές, αποφάγια και κονσέρβες άδειες σε διάφορους εξωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου, αποσυντίθενται και δημιουργούν εστίες μόλυνσης, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων που εναποτίθενται στα ίδια και στα ίδια σημεία, και δεν καταναλώνονται από τα ζώα, λόγω κορεσμού.

Αναφέρω δε, ότι τα φαινόμενα επίθεσης σε ανθρώπους κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, και ειδικά σε αναβάτες δίτροχων οχημάτων, είναι καθημερινά, προκαλούν φόβο ακόμα και δαγκώματα σε αυτούς, δημιουργούν δε κίνδυνο ατυχήματος από πτώση.

Υπόλογοι όλων των ανωτέρω είμαστε εμείς.

Ο Ν. 4039/2012 απαγορεύει την επαναφορά των ζώων μετά την στείρωση στα Νοσοκομεία, και θεωρεί εκ νέου εγκατάλειψη την επιστροφή των ζώων στον ίδιο χώρο, κάτι που κατά το νόμο επιφέρει κυρώσεις στο άτομο το οποίο προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

Σας ενημερώνω ότι αυτό γίνεται συστηματικά, δηλαδή το άτομο που τα πάει για στείρωση τα επαναφέρει στο Νοσοκομείο. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν δύναται να συνεχιστεί. (Σε αυτό το σημείο έγινε επισήμανση για τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος και όχι στέρηση μισθού).

Επίσης, ουδέποτε ειπώθηκε κάτι σχετικά με απάνθρωπες ενέργειες κατά των ζώων και ειδικά για δηλητηριάσεις. Λόγια μονόπλευρα σίγουρα παραφράζονται, ή μεταφέρονται κατά το δοκούν. Ποτέ, κανείς δικαστής δεν απεφάνθη, χωρίς να ακούσει και τις δύο πλευρές. Όσο για την τοποθέτηση πινακίδων που απαγορεύουν την εγκατάλειψη ζώων, έχουμε προχωρήσει στην παραγγελία αυτών, και αναμένεται να τοποθετηθούν σύντομα.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε το πιο βασικό.

Το Νοσοκομείο είναι χώρος Υγείας και απαγορεύεται η ύπαρξη ζώων εντός των χώρων που ορίζει το Νοσοκομείο.

Στο Ν. 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος 10 αναφέρεται ότι, δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (κάτι το οποίο εδώ δεν ισχύει. Συνεχίζει παρακάτω, ότι δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με Νοσοκομεία, Σχολεία και λοιπά.

Ο κανονισμός δε του Νοσοκομείου, αναφέρει ότι απαγορεύεται η χρήση υπολειμμάτων τροφής που προέρχεται από σίτιση ασθενών, σε ζώα, όπως άλλωστε ορίζεται και στο αρ. 11 του Ν. 4039/2012.

Αντίθετα όμως με τα παραπάνω, ορισμένοι, ανοίγουν τους κάδους απορριμμάτων και εναποθέτουν τις σακούλες στο οδόστρωμα κάνοντας τομές σε αυτές, με αποτέλεσμα τα ζώα να σκορπάνε τα, ίσως μολυσμένα, υπολείμματα τροφών σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία.

Να είστε σίγουροι ότι το αρμόδιο τμήμα έχει ενημερώσει αρκετές φορές τον Δήμο Χανίων, σχετικά, αλλά ούτε απάντηση πήραμε, ούτε καμία άλλη ενέργεια εκ μέρους τους πραγματοποιήθηκε.

Όσο για την αναφορά που κάνετε στην επιστολή σας σχετικά με ζώα τα οποία δηλητηριάζονται μαζικά, από ότι έχω ενημερωθεί, ουδέποτε έχει γίνει κάτι τέτοιο εντός του χώρου του Νοσοκομείου μας.

Τέλος, σας γνωρίζω ότι είμαστε στη διάθεση σας για όποια περαιτέρω ενημέρωση χρειαστείτε αλλά και πρόθυμοι για όποια βοήθεια μας ζητήσετε, όπως και ζητώ την συμμετοχή σας στην άμεση απομάκρυνση των ζώων, συμβουλευτικά και ενεργά.

Με Εκτίμηση,

Ο Αν. Διοικητής του Γ.Ν.Χ.

ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ».

Διαβάστε επίσης:

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Τοποθέτησε πινακίδες για την μη εγκατάλειψη ζώων το Νοσοκομείο Χανίων

Με περικοπές μισθού απειλούνται οι εργαζόμενοι που ταΐζουν αδέσποτα στο Νοσοκομείο Χανίων

Σύρος: Απαγορεύει τη σίτιση των αδέσποτων και ΕΚΤΟΣ νοσοκομείου ο διοικητής

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

 1. EUGENIA

  ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ???ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ!!!!!ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΝΕΙ,(ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΠΕΤΙΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ..ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΑ)ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ,ΘΑ ΒΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ!!!!!ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΦΟΛΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ...........ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ......ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΙΣ ΒΙΛΛΕΣ ,ΤΙΣ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ,ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΔΙΑ !!!!!!ΑΙΣΧΟΣ............

  1. Elina

   Ευγενία, κοπέλα μου, καταλαβαίνεις τι λες;
   Κατ'αρχάς στους χώρους των νοσοκομείων απαγορεύεται η ύπαρξη ζώων επειδή τα ζώα μεταφέρουν μικρόβια. Μικρόβια τα οποία, μπορεί για εσένα, εμένα και τον κάθε άλλο στο σπίτι μας να μην είναι επικίνδυνα, αλλά για τους ασθενείς των νοσοκομείων μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρα.
   Επιπλέον, όταν πάει κάποιος και ανοίγει τις σακούλες απορριμάτων ενός νοσοκομείου δεν θα βρουν μέσα μόνο αποφάγια, αλλά και χαρτοπετσέτες και αντικείμενα σίτισης (πλαστικά πιρούνια, πιάτα κοκ) γεμάτα με τα μικρόβια του κάθε ασθενούς, τα οποία μεταφέρονται.
   Κι εγώ αγαπώ τα ζώα και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο που μπορώ (έχω πολλάκις τσακωθεί με γείτονες επειδή ταΐζω τα αδέσποτα), αλλά δεν θα ήθελα να πάω σε ένα νοσοκομείο και να δω αγέλες αδέσποτων ζώων να περιφέρονται στους χώρους του και σκουπίδια να αποσυντίθεται γύρω γύρω.
   Ας πάει το φιλοζωικό σωματείων Χανίων να βγάλει φωτογραφίες τα ζωάκια και να ξεκινήσει εκστρατεία υιοθεσίας σε συνεργασία με εθελοντές και άλλα φιλοζωικά σωματεία ανά την Ελλάδα, ώστε να καθαρίσει η περιοχή. Δεν είναι δουλειά του διοικητή του νοσοκομείου αυτή, αλλά του Δήμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.