Στηρίξτε μας

Θα επιτρέψουν οι αρχές τη μαζική δολοφονία τρυγονιών από κυνηγούς στα Ιόνια Νησιά;

21 Απριλίου 2021 20:31 | Επικαιρότητα
Θα επιτρέψουν οι αρχές τη μαζική δολοφονία τρυγονιών από κυνηγούς στα Ιόνια Νησιά;

Μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ανοχή της Πολιτείας προς τους κυνηγούς που παρανόμως σκοτώνουν τρυγόνια στα Ιόνια Νησιά παρά το γεγονός ότι αυτό απαγορεύεται επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.).

Διεθνές έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή

Η Ε.Ο.Ε. τονίζει τα εξής για τις επιπτώσεις του παράνομου κυνηγιού στον πληθυσμό αυτών των μεταναστευτικών πουλιών, που είναι είδος υπό εξαφάνιση: «Τώρα που τα Τρυγόνια επιστρέφουν και πάλι στα νησιά του Ιονίου, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καλεί για άλλη μία χρονιά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπει οριστικό τέλος στη λαθροθηρία του Τρυγονιού, που μετατρέπει κάθε Άνοιξη τα Ιόνια νησιά σε βωμό θυσίας χιλιάδων κατάκοπων μεταναστευτικών Τρυγονιών. Η τοπική κοινωνία καλείται να δείξει μηδενική ανοχή σε αυτές τις παραβατικές συμπεριφορές.

 

Το "ανοιξιάτικο κυνήγι", παράνομο ήδη από το 1985 στη χώρα μας, αποτελεί ένα πραγματικό έγκλημα απέναντι στα εξουθενωμένα Τρυγόνια, μετά το δύσκολο ταξίδι τους: ένα έγκλημα με στόχο πουλιά που έρχονται για να φωλιάσουν.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα Ιόνια Νησιά, σε περιοχές κυρίως της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Παξών και των Οθωνών, που παρά τις δεκαετίες απαγόρευσης και εν έτει 2021 (!) εξακολουθεί να θεωρείται από μερίδα του τοπικού πληθυσμού "παραδοσιακή" δραστηριότητα.

Ακόμη και αυτή τη στιγμή, με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επιβάλει περιορισμό των μετακινήσεων, οι καταγγελίες που φτάνουν στην ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ "μαρτυρούν" πως στα νησιά - περάσματα των Τρυγονιών κάποιοι τα υποδέχονται με σκάγια.

Όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα και εμφατικά από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, που συντονίζει στην Ελλάδα δράσεις για την προστασία του απειλούμενου Τρυγονιού στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE* "Ενάντια στο έγκλημα κατά των άγριων πουλιών", η λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για τον έλεγχο και την οριστική λήξη της συστηματικής και παράνομης θανάτωσης Τρυγονιών είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, καθώς η χώρα μας, εξαιτίας αυτής της επιζήμιας και παράνομης πρακτικής, θεωρείται "μαύρη τρύπα" και παγίδα θανάτου για το απειλούμενο με εξαφάνιση Τρυγόνι και άλλα μεταναστευτικά είδη πουλιών.

Το 2020, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ηγήθηκε σημαντικής πρωτοβουλίας με στόχο την κατάρτιση Τοπικών Σχεδίων Δράσης για την αντιμετώπιση της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς - Αντίπαξους, την Κέρκυρα και τις Διαπόντιες Νήσους.

Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης κρίθηκαν απαραίτητα προκειμένου να μπει ένα τέλος στο θλιβερό φαινόμενο με τους εκατοντάδες λαθροθήρες που κάθε Άνοιξη ακροβολίζονται σε ειδικά "πόστα" με εξοπλισμό "μάχης" και λειτουργούν ανενόχλητοι για μέρες - αν όχι εβδομάδες.

Η ανταπόκριση των εμπλεκόμενων φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών στην πρωτοβουλία αυτή φάνηκε να αποτελεί ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα για την εξάλειψη αυτής της παραβατικής δραστηριότητας, δυστυχώς όμως, έναν χρόνο μετά, διαπιστώνεται και επίσημα πως η Πολιτεία έχει κάνει μέχρι στιγμής το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ, γυρνώντας για μία ακόμη φορά την πλάτη της σε ένα διεθνές έγκλημα ενάντια στην άγρια ζωή και επιτρέποντας με την αδράνεια και ανοχή της να συνεχίζεται μια πρακτική που πλήττει ανεπανόρθωτα ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος και τη φήμη του Ιονίου ως διεθνούς τουριστικού προορισμού.

Το Τρυγόνι που κατά την αρχαιότητα ήταν σύμβολο ομορφιάς, αγάπης και συντροφικότητας, στη σύγχρονη Ελλάδα είναι σύμβολο ανελέητης δίωξης και αγώνα επιβίωσης. Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί του είδους έχουν υποστεί δραματική μείωση, που φτάνει έως και το 80%, κάτι που οδήγησε στην κατάταξή του ως Τρωτό είδος στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Η επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και η αλλαγή στις χρήσεις γης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, όμως στις Μεσογειακές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, η λαθροθηρία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επιτείνει την απειλή.

Η ενημέρωση για τους κινδύνους της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας και η πίεση για την εφαρμογή του νόμου είναι ένας από τους στόχους που έχει θέσει και υπηρετεί σταθερά η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Καμιά τέτοια βάρβαρη πρακτική δεν μπορεί να θεωρείται "παραδοσιακή". Όποιος σκοτώνει πουλιά που έρχονται να φωλιάσουν, σκοτώνει το μέλλον. Γι’ αυτό και πρέπει να αφήσουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι εκεί που ανήκει: στο παρελθόν.

Η φύση δεν μας ανήκει. Είναι μέρος της ζωής μας. Και αξίζει σε όλους μας, αλλά ειδικά στη νέα γενιά, να μπορεί να βλέπει τα Τρυγόνια να επιστρέφουν κάθε άνοιξη στο Ιόνιο, σε ασφαλείς βιότοπους.

Κάλεσμα προς τους τοπικούς κατοίκους & επισκέπτες των νησιών του Ιονίου

Αν αντιληφθείτε περιστατικό ανοιξιάτικης λαθροθηρίας:
- Καλέστε άμεσα τις αρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Αστυνομία):
Κέντρο Δασοπροστασίας 1591 (Καθημερινά 8:00-22:00 & Σαβ/κο 10:00-20:00)
- Ενημερώστε την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ: 210 8228704 & 210 8227937, [email protected] με κάθε αποδεικτικό στοιχείο που μπορείτε να διαθέσετε.».

Το κυνήγι την άνοιξη απαγορεύεται με βάση ένα πλέγμα διατάξεων

Σε αυτό ανήκουν:

-Το ν.δ. 86/1969 «περί Δασικού Κώδικα»

-Η Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης «για την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», όπως κυρώθηκε με τον ν. 1335/1983 (ΦΕΚ 32/Α’/13-03-1983)

-Η Σύμβαση της Βόννης «για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών που ανήκουν στην άγρια πανίδα», η οποία κυρώθηκε με τον ν. 2719/1999 (ΦΕΚ 106/Α’/1999)

-Η KYA H.Π. 37338/1807/E.103/1-9-10 (ΦΕΚ 1495/B/2010) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.», με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία 2009/147 περί της προστασίας των άγριων πτηνών στην ελληνική νομοθεσία.

-Δυνάμει του άρθρου 11 παρ. 2 («Κυρώσεις») της παραπάνω ΚΥΑ, στους παραβάτες επιβάλλονται: α) Διοικητικές κυρώσεις: πρόστιμο από 500−1.000 ευρώ, β) Ποινικές κυρώσεις: φυλάκιση 20 ημερών έως 1 έτος και χρηματική ποινή.

*Το Πρόγραμμα LIFE «Ενάντια στο έγκλημα κατά των άγριων πουλιών» (LIFE17 GIE/NL/000599) στοχεύει στην ενίσχυση του διεθνούς έργου κατά της λαθροθηρίας, παγίδευσης και εμπορίας άγριων πουλιών, συμβάλλοντας έτσι στην εξάλειψη της δεύτερης μεγαλύτερης απειλής (μετά την απώλεια βιοτόπων) για την επιβίωση των άγριων πουλιών και στην εφαρμογή της Οδηγία της ΕΕ για τη διατήρηση των άγριων Πουλιών.

Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιούνται από μια συμμαχία εθνικών εταίρων της BirdLife International από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία και την Ιταλία, ενώ συντονίζονται από τη BirdLife Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος MAVA.

Διαβάστε επίσης:

Προστασία των τρυγονιών που εξοντώνουν κυνηγοί στα Ιόνια με την κάλυψη της Πολιτείας ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Ο δήμαρχος Ζακύνθου καλύπτει τους κυνηγούς που διαπράττουν ένα διαρκές έγκλημα εξοντώνοντας τρυγόνια και την άνοιξη

Με την ανοχή της Πολιτείας κυνηγοί εξόντωσαν και φέτος τρυγόνια σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντιπαξούς, Οθωνούς

Δασοφύλακες, Δασολόγοι, Δασονόμοι: Οι λαθροθήρες εκθέτουν το σύνολο της ζακυνθινής κοινωνίας

Επεισόδια στην Ζάκυνθο από κυνηγούς που απειλούν τους θηροφύλακες

Κυνηγοί απ’ την Ζάκυνθο ζητούν από τον υπουργό να κάνει τα στραβά μάτια για να εξοντώνουν πουλιά ανενόχλητοι!

«Μ’ ένα Σμπάρο δύο Τρυγόνια»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη λαθροθηρία των πουλιών

«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Νευροκόπι: Κυνηγοί επιτέθηκαν με όπλο και τσάπα σε θηροφύλακα και δασοφύλακα

Βέροια: Μικρές ποινές για τους κυνηγούς που εξόντωσαν 60 αγριόπαπιες σε προστατευόμενη περιοχή

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.