Στηρίξτε μας

Με την ανοχή της Πολιτείας κυνηγοί εξόντωσαν και φέτος τρυγόνια σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντιπαξούς, Οθωνούς

13 Μαΐου 2015 16:13 | Καταγγελίες
Με την ανοχή της Πολιτείας κυνηγοί εξόντωσαν και φέτος τρυγόνια σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντιπαξούς, Οθωνούς

Με τη σιωπηρή ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος (Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), αλλά και των τοπικών πολιτικών αρχών, διεξήχθη σχεδόν κανονικά και φέτος η ανοιξιάτικη παράνομη σφαγή χιλιάδων Τρυγονιών στη Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους και Οθωνούς, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.).

Μάλιστα σε εκτενή ρεπορτάζ του www.zoosos.gr τις προηγούμενες αναφέραμε ότι ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς δήλωσε ότι δεν δέχεται τους ελέγχους προκειμένου να καλύψει τις παρανομίες των λαθροθήρων ψηφοφόρων του, που εξοντώνουν τρυγόνια παραβαίνοντας την ελληνική και την ενωσιακή νομοθεσία και παρά το γεγονός ότι προπηλακίστηκε από τους Ζακυνθινούς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ζακύνθου Διονύσης Θωμόπουλος.

Η Ε.Ο.Ε. στην ανακοίνωση της στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει: «Παρότι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια επιχειρήθηκε ο συντονισμός των Δασικών Υπηρεσιών, η πολιτική πρωτοβουλία έλειψε δια της σιωπής της δείχνοντας έτσι ανοχή στη μη εφαρμογή του νόμου.

Η πολυετής αλλά και παρωχημένη "παράδοση" εκατοντάδων λαθροθήρων δε σταμάτησε φέτος τον Απρίλη, παρόλη την εντατική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας μέσω της εκστρατείας "Το Ταξίδι Είναι Ζωή" και του ντοκιμαντέρ "Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια", το οποίο προκάλεσε αίσθηση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, οι λαθροθήρες κατάφεραν φέτος να επιβάλουν το "νόμο του ισχυρού", αφού η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε μετά την επίθεση κατά των δασικών αρχών της Ζακύνθου ως αντίδραση για τους ελέγχους.

Η ανοιξιάτικη λαθροθηρία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και την ελληνική νομοθεσία, που ορίζουν ότι απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε είδους κατά τη διάρκεια της εαρινής μετανάστευσης. Η άσκηση θήρας αυτήν την περίοδο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών, καθώς αυτά κατευθύνονται, πολλά ήδη ζευγαρωμένα, στους τόπους φωλεοποίησής τους».

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο και να δώσει στίγμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο και επισημαίνει: «Η έλλειψη οποιασδήποτε απάντησης στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι αρχές, αλλά και το γεγονός ότι οι λαθροθήρες κυνήγησαν φέτος κανονικά, με πολύ περιορισμένους ελέγχους στη Ζάκυνθο, καταδεικνύει την πλήρη ασυλία που απολαμβάνουν οι λαθροθήρες από την πολιτική ηγεσία, τόσο στο Υπουργείο όσο και τοπικά στα Ιόνια νησιά.

Οι λαθροθήρες επικαλούνται το "δικαίωμα" τους σε μία υποτιθέμενη "παράδοση". Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για παράδοση όταν το Τρυγόνι έχει μειωθεί κατά 70% από το 1980, δηλαδή έχουμε την καταστροφή του ίδιου του θηράματος των κυνηγών; Πώς μπορούμε να αποκαλούμε παραδοσιακό ένα κυνήγι του οποίου τα τεχνικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να αποτελούν μία άνιση μάχη για έναν πληθυσμό που αυτή τη στιγμή οδεύει εξαντλημένο προς τους τόπους αναπαραγωγής του;» αναφέρει η υπεύθυνη πολιτικής της Ε.Ο.Ε. Μαλαμώ Κορμπέτη.

Διαβάστε επίσης:

Ο δήμαρχος Ζακύνθου καλύπτει τους κυνηγούς που διαπράττουν ένα διαρκές έγκλημα εξοντώνοντας τρυγόνια και την άνοιξη

Δασοφύλακες, Δασολόγοι, Δασονόμοι: Οι λαθροθήρες εκθέτουν το σύνολο της ζακυνθινής κοινωνίας

Επεισόδια στην Ζάκυνθο από κυνηγούς που απειλούν τους θηροφύλακες

Κυνηγοί απ’ την Ζάκυνθο ζητούν από τον υπουργό να κάνει τα στραβά μάτια για να εξοντώνουν πουλιά ανενόχλητοι!

«Μ’ ένα Σμπάρο δύο Τρυγόνια»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη λαθροθηρία των πουλιών

«Δράση για την Άγρια Ζωή»: Μάστιγα η λαθροθηρία

Νευροκόπι: Κυνηγοί επιτέθηκαν με όπλο και τσάπα σε θηροφύλακα και δασοφύλακα

Βέροια: Μικρές ποινές για τους κυνηγούς που εξόντωσαν 60 αγριόπαπιες σε προστατευόμενη περιοχή

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. ΒΑΣΊΛΗΣ

  Δεν πάτε ρε χαρχολια του κέρατα κολο οικολόγοι σε κανένα κράτος να βοηθήσετε τα παιδιά που πεινάνε... Κάθεστε και ασχολείστε με παπαριες.... Τι σας ενδιαφέρει ρε ρουφιάνοι παλιό λαμογια χαραμοφαιδες του κράτους... Κυφινες...

 2. ginger

  Όλοι οι ανάπηροι μυαλό κ σώμα το παίζουν κυνηγοί αλλά όπως βλέπουμε κ οι αρχές είναι ανημπορες να επιβάλλουν την τάξη..... Όσο για το δήμαρχο της Ζακύνθου τι άλλο χειρότερο να πάθει από τα μούτρα που έχει.... τον έχει καταραστεί ο θεός να ζει μέσα στην ασχήμια απο την ώρα που γεννήθηκε... που να αντέξει αυτός να βλέπει όλη την ομορφιά της φύσης κ των υπέροχων πουλιών γυρω του.... να πετάνε πανέμορφα αγέρωχα με χαρη κ περίσσια ομορφιά. .. ενόσω αυτός βασανίζεται κάθε μέρα να ψάχνει οτι του έχει απομείνει κάτω από τη σαπιοκοιλια του μπας κ τη βρει να κατουρησει...... δεν την αντέχεις τόσηηηηηηη ομορφιά γύρω σου σου λεω ενώ εσύ είσαι σαν τις 10 πληγές του Φαραώ. ..... κακός θα γίνεις με μαθηματική ακρίβεια. .... εεεειιιι δήμαρχε όλα εδώ πληρώνονται κ η φύση θα σε εκδικείται γεννωντας κάθε μέρα καινουργιες ομορφιές έτσι για να κάνει την κακάσχημια της μαπας σου κ της ψυχής σου ακόμα πιο εμφανές κ πιο βασανιστική για σένα κ φυσικά κ τους άτυχους συγγενείς σου που υποχρεούται κάθε μέρα να σε τρώνε στη μούρη. ........μπρρρρρρ χαχαχαχα

 3. Vasilis

  Όποιος πατήσει σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντιπαξούς, Οθωνούς φέτος για τουρισμό, για μένα είναι συνένοχος. Εγώ έστειλα σε site εξωτερικού που διαφήμιζε τους Παξούς πλήρη ενημέρωση για το έγκλημα που συντελέστηκε. Να γνωρίζουν και οι ξένοι που δίνουν τα λεφτά τους. Τόσα νησιά έχει η Ελλάδα, δεν χρειάζεται να ενισχύουμε δολοφόνους.

  Εν τω μεταξύ αυτόν τον Παύλο Κολοκοτσά δεν μπορούμε να του πατήσουμε μια μηνυσάρα να τον χώσουμε φυλακή; Άκου ρε καλούσε σε παραβίαση της νομοθεσίας. Όταν θα έρθει το πρόστιμο για το έγκλημα από την ΕΕ ελπίζω να του το παραδώσουμε σπίτι του να το πληρώσει αυτός και τα φιλαράκια του οι δολοφόνοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.