Στηρίξτε μας

Τελικά ο Ζιφιός βρέθηκε νεκρός σε ακτή της Σαλαμίνας

2 Φεβρουαρίου 2022 17:00 | Επικαιρότητα
Τελικά ο Ζιφιός βρέθηκε νεκρός σε ακτή της Σαλαμίνας

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωση του σήμερα έκανε γνωστό πως η τραυματισμένη ραμφοφάλαινα ο Ζιφιός που είχε εντοπιστεί σε αβαθή σε παραλίες της Αττικής τελικά πέθανε και το κήτος βρέθηκε νεκρό σε αβαθή νερά στη Σαλαμίνα στην Κυνόσουρα.

 

Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Η νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), η οποία είχε εμφανιστεί το προηγούμενο Σάββατο 29 Ιανουαρίου στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα μετά από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή σήμερα το πρωί από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Σκάφος του Λιμενικού, που τα τελευταία 24ωρα διενεργούσε περιπολίες γύρω από το νησί της Σαλαμίνας σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παρακολούθηση  και πιθανή επαναπροσάραξη του ζιφιού, εντόπισε το θαλάσσιο θηλαστικό στο συγκεκριμένο σημείο.

Αμέσως, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, βάσει της σχετικής εγκυκλίου της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες επί περιστατικών νεκρών άγριων υδρόβιων ζώων. Τα ευρήματα που θα προκύψουν θα καταστήσουν δυνατή τη διαπίστωση και τυχόν άλλων παθολογικών προβλημάτων, εκτός αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί κλινικά και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο του δόγματος της Ενιαίας Υγείας (One Health), κατά την διερεύνηση θα εξεταστεί και η τυχόν παρουσία νοσημάτων που αφορούν τόσο στην υγεία των ζώων όσο και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Νατάσσα Κομνηνού, η οποία συμμετέχει θεσμικώς στην Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη της λειτουργίας του εθνικώς συντονισμένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασμών ειδών θαλάσσιας πανίδας, που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΝ και αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και των θεματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm και ΠΕΛΑΓΟΣ.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: ”Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν από την προηγούμενη Παρασκευή οι δύτες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Κομνηνού, να κρατήσουν το τραυματισμένο και αδύναμο θηλαστικό στη ζωή, δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε. Γνωρίζαμε από τις πρώτες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί στο κήτος, ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάναμε ωστόσο ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουμε”».

Δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα...

Εξ αρχής οι επιστήμονες που είχαν πάει επί τόπου για να βοηθήσουν το κήτος είχαν επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης του Ζιφιού καθώς είναι ευρέως γνωστό ότι και οι ραμφοφάλαινες, που ζουν σε μεγάλα βάθη και δεν έχουν επαφή με ανθρώπους, όταν αναγκαστούν να βγουν στα αβαθή, σε ακτές σημαίνει ότι είναι ήδη αργά.

Εντούτοις πέρα από την κατάσταση του ζώου που ήταν ένα αρσενικό θαλάσσιο θηλαστικό, μήκους πέντε μέτρων και βάρους περίπου δύο τόνων πρέπει να επισημάνουμε και το επικοινωνιακό σόου που στήθηκε γύρω από αυτό. Πολίτες έσπευσαν επί τόπου κάνοντας χαβαλέ και δημιουργώντας όχληση, εθελοντές που πήγαν να βοηθήσουν - ώστε να παραμείνει στην επιφάνεια όσο του χορηγούσαν φάρμακα - το χάιδευαν με γυμνά χέρια και το φιλούσαν (!), άλλοι του τραγουδούσαν θεωρώντας ότι έτσι το κήτος θα χαλαρώσει και θα ιαθεί. Και τελικά όλοι αυτοί από άγνοια κυρίως προκαλούσαν μεγαλύτερο στρες σ' ένα άγριο ζώο το οποίο τουλάχιστον τρεις μέρες πάλευε να κρατηθεί στη ζωή.

Ουσιαστικά όπως επισήμανε και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο και έγιναν πολλά λάθη στην προσπάθεια περίθαλψης του. Φυσικά αναμένονται και ελπίζουμε να ανακοινωθούν τα αίτια θανάτου του καθώς πάρθηκαν δείγματα αλλά ας μη ξεχνάμε ότι οι εκβρασμοί νεκρών ζιφιών στη χώρα μας (παραθέτουμε σχετικά δημοσιεύματα) είναι κάτι το συχνό και κυρίως εξαιτίας της χρήσης σόναρ από πολεμικά σκάφη, πλοία που διενεργούν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Συχνά οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στον βιότοπο τους οδηγούν αυτά τα πλάσματα στον θάνατο…

Το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε. και των πολιτικών για αυτά τα περιστατικά και τις αιτίες που τα προκαλούν είναι συνήθως ανύπαρκτο...

Διαβάστε επίσης:

Βγήκε στ’ ανοιχτά του Σαρωνικού ο Ζιφιός που βρέθηκε στη Σαλαμίνα

Τραγουδούσαν στον Ζιφιό για να τον βοηθήσουν (βίντεο)

O τραυματισμένος και εξαντλημένος Ζιφιός βγήκε ξανά στα ρηχά αυτή τη φορά στη Σαλαμίνα

Οδήγησαν στα ανοιχτά του Σαρωνικού τον Ζιφιό - Η τραυματισμένη ραμφοφάλαινα δείχνει να ανταποκρίνεται στη θεραπεία (βίντεο)

Συνεχίζονται οι προσπάθειες να σωθεί Ζιφιός που βγήκε στα ρηχά στο Φάληρο Αττικής καθώς το κήτος είναι τραυματισμένο (βίντεο)

Κέρκυρα: Nεκρή Ραμφοφάλαινα Ζιφιός βρέθηκε στην παραλία της Χαλικούνας

Πτώμα φάλαινας βρέθηκε στον Πειραιά (βίντεο)

Κρήτη: Έσωσαν τα δελφίνια που βγήκαν στην ακτή στον Κερατόκαμπο Ηρακλείου

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

Σοβαρές οι επιπτώσεις στις φάλαινες εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.