Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» έκανε γνωστό - σχετικά με την τραυματισμένη και εξαντλημένη ραμφοφάλαινα που βρήκε στα αβαθή χθες και σήμερα σε ακτές της Αττικής - πως «Αργότερα το βράδυ, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να οδηγηθεί ο νεαρός Ζιφιός σε βαθύτερη περιοχή από την ομάδα Διάσωσης του ΆΡΙΩΝ και τους δύτες επειδή το θηλαστικό ανταποκρίνεται στην ιατρική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.».
H προσπάθεια που έγινε χθες για να βγει το ζώο στα ανοιχτά...
Και εξηγεί: «Επισημαίνουμε πως απομακρύνθηκε από τη παραλία του Φλοισβου αλλά θα βρισκόμαστε σε επιφυλακή τις επόμενες 48 ώρες. Παρακαλούμε ειδοποιήστε το πλησιέστερο λιμεναρχείο (108) και τον @ ARION.org εάν εντοπιστεί σε άλλη περιοχή σε αβαθή.».
Θυμίζουμε ότι το κήτος χθες εντοπίστηκε στο τρίτο Λιμανάκι της Βουλιαγμένης. Οι δύτες το οδήγησαν σε βαθύτερα νερά εντούτοις σήμερα το πρωί το ζώο είχε πλησιάσει και πάλι την ακτή στον Φλοίσβο στο Π. Φάληρο. Η εξέταση του αρσενικού Ζιφιού, που τον ονόμασαν Σωτήρη, έδειξε ότι έχει μεγάλο τραύμα στη γνάθο, το οποίο είχε προκληθεί παλιότερα.
Έγινε λήψη αίματος και του χορηγήθηκε αγωγή καθώς το ζώο ήταν και αφυδατωμένο με λευκοπενία, ενώ τα αποτελέσματα των υπόλοιπων εξετάσεων αναμένονται. Οι επιστήμονες και οι δύτες κάθισαν για πολλές ώρες μαζί του, κρατώντας στα χέρια τους τους ορούς που χορηγήθηκαν στο θαλάσσιο θηλαστικό που έχει μήκος πέντε μέτρα.
Όλοι ελπίζουμε το κήτος να ανακάμψει. Αν δείτε τον Ζιφιό σε άλλη ακτή ενημερώστε το Λιμενικό, μην πλησιάζεται το ζώο και μην το χαϊδέψετε. Όλοι οι κτηνίατροι, οι βιολόγοι, οι δύτες που έμειναν επί ώρες στη θάλασσα για να το βοηθήσουν είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η κατάσταση της υγείας του Ζιφιού παραμένει σοβαρή παρά τα σημάδια ανάκαμψης, εντούτοις ήταν κρίσιμο να φύγει από τα αβαθή το συντομότερο δυνατό καθώς πρόκειται για βαθύβιο κήτος που καταδύεται και ζει σε μεγάλα βάθη.
Τις φωτογραφίες δημοσιεύσαν στο facebook συμμετέχοντες στην προσπάθεια διάσωσης του κήτους...
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περίθαλψης θαλάσσιου κήτους, μιας νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου.
Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο 2 εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών "Αρίων", που δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Νατάσσας Κομνηνού.
Η φάλαινα που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του "Αρίωνα", Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.
Στο σημείο βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, παρακολουθώντας από κοντά την προσπάθεια διάσωσης και δήλωσε: "Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή".
Στην επιχείρηση, επίσης, συμμετέχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.».
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα δωρεάν μαζικών εμβολιασμών, στειρώσεων και ηλεκτρονικής καταγραφής αδέσποτων ζώων, που υλοποιεί ο Δήμος Βόλβης με την ευρωπαϊκή οργάνωση «Vets In…
Οι τέσσερις από τους πέντε βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων απείχαν από την ψηφοφορία στις 14 Φεβρουαρίου σχετικά με τις προτάσεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης και όσοι…
Νεότερη ενημέρωση: Ο απεγκλωβισμός του ζώου έγινε στις 7 Σεπτεμβρίου. Εδώ και μια εβδομάδα φιλόζωοι προσπαθούν να βγάλουν από έναν αγωγό υδάτων στη Νέα Μάκρη…