Στηρίξτε μας

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

16 Μαΐου 2012 14:32 | Επικαιρότητα
Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

Μία έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α., την οποία δημοσιεύει το περιοδικό «HOT DOC», επί της ουσίας επιβεβαιώνει αυτό, που είναι ευρέως γνωστό στους επιστήμονες, ότι δηλαδή τα σόναρ των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων λειτουργούν θανάσιμα για τα κητοειδή.Σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα είχαμε αναφερθεί εκτενώς με παλιότερα δημοσιεύματα μας στο www.zoosos.gr με αφορμή τους μαζικούς εκβρασμούς φαλαινών τους είδους ζιφιός στα νησιά του Ιονίου – και ειδικότερα στην Κέρκυρα – τον Δεκέμβριο του 2011.

Στην έρευνα, που δημοσιεύει το «HOT DOC», το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. παραδέχεται, ότι τα στρατιωτικά σόναρ και οι εκρήξεις στο πλαίσιο ναυτικών ασκήσεων ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια ενδέχεται, να σκοτώνουν κάθε χρόνο πάνω από 200 φάλαινες και δελφίνια και να προκαλούν απώλεια ακοής ή άλλα τραύματα σε ακόμα 1.600 κήτη.

O δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ, που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου 2012 στο «HOT DOC» (σελ. 1 και σελ. 2), ότι οι Έλληνες επιστήμονες, που συμμετείχαν στις έρευνες – στις οποίες είχε αναφερθεί επανειλημμένα το www.zoosos.gr – ώστε να διαπιστωθεί και να τεκμηριωθεί από τι πέθαναν οι φάλαινες, δέχθηκαν απειλές από κύκλους του ΝΑΤΟ.

Η νέα έκθεση του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι τα ηχητικά κύματα των σόναρ μπορούν να επηρεάζουν την ακοή των θηλαστικών αλλά το σύστημα ηχοεντοπισμού, στο οποίο βασίζονται τα κήτη για προσανατολίζονται και να βρίσκουν την τροφή τους.

Τα θηλαστικά χάνουν το έλεγχο, τρομάζουν και αναδύονται υπερβολικά γρήγορα στην επιφάνεια. Έτσι πεθαίνουν από τη νόσο των δυτών. Οι επιστήμονες βρίσκουν στα νεκρά κήτη τις φυσαλίδες αζώτου, που σχηματίζονται στα αγγεία τους, τα οποία και διακόπτουν τη ροή του αίματος τους οδηγώντας τα στον θάνατο.

Τι κάνει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ συνεργάζονται για τη σωτηρία των κητοειδών, που έχουν απομείνει στις ελληνικές θάλασσες. Ο μαζικός εκβρασμός Ζιφιών στις ακτές της Κέρκυρας και τελικά ο θάνατος δεκάδων φαλαινών τους αυτού του είδους τον περασμένο Δεκέμβριο αποδεικνύει τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν τα σόναρ των πολεμικών πλοίων σε αυτά τα σπάνια θηλαστικά.

Ο διοικητής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν., Αλέξανδρος Θεοδοσίου, εξήγησε στην κάμερα της εκπομπής της ΝΕΤ «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» και στη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου, ότι κάθε θαλάσσια και υποβρύχια περιοχή εκπέμπει ένα σύνολο φυσικών θορύβων, τους οποίους προσλαμβάνουν οι φάλαινες και τους χρησιμοποιούν ως πυξίδα, ώστε να κινούνται στο σωστό βάθος ή προς την σωστή κατεύθυνση για την αναζήτηση τροφής.

Όταν οι θόρυβοι - λόγω των συχνοτήτων, που εκπέμπουν τα σόναρ, για να εντοπίσουν, το τι υπάρχει στον βυθό - αλλάζουν, οι ήχοι που δέχονται τα κήτη, αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα, αυτά είτε να ανεβαίνουν ακαριαία στην επιφάνεια από μεγάλα βάθη και τελικά να πεθαίνουν, από μια νόσο αντίστοιχη με αυτή των δυτών, ή να σκοτώνονται από τις προπέλες ή και τα ίδια τα σκάφη μετά από πρόσκρουση.

Η Αναστασία Μήλιου, υδροβιολόγος του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ τονίζει, ότι οι παρατηρήσεις, που καταγράφουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων οικειοθελώς, είναι βασικό στοιχείο για τη μελέτη των πληθυσμών των κητοειδών. Γι’ αυτό και προτείνει την εκπαίδευση και την εξειδικευμένη κατάρτιση των πληρωμάτων, ώστε να ξεχωρίζουν και να εντοπίζουν τα διαφορετικά είδη, που εδώ και αιώνες ζουν στις θάλασσες μας.

Ο κ. Θεοδοσίου επισημαίνει, ότι μέτρα λαμβάνονται και κατά τη σχεδίαση και την εκτέλεση των ασκήσεων, ώστε να μην δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα σε περιοχές, που έχουν χαρακτηριστεί θαλάσσια πάρκα, και στα οποία υπάρχουν φώκιες, πληθυσμοί φαλαινών, δελφινιών ή σε ακτές ωοτοκίας χελωνών καρέτα - καρέτα, όμως στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους δεν κινείται μόνο το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.

Αν όμως τις ίδιες αρχές δεν τις τηρούν και οι δυνάμεις των υπόλοιπων χωρών, που χρησιμοποιούν τα ίδια ύδατα, το θαλάσσιο περιβάλλον κινδυνεύει. Δείτε το βίντεο της εκπομπής «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» με το σχετικό ρεπορτάζ της Ελένης Ηλιοπούλου, που προβλήθηκε στη 18 Δεκεμβρίου 2011.

Διαβάστε επίσης:

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.