Στηρίξτε μας

Σύρος: Καταδικάστηκε ο άνδρας που δηλητηρίασε τον σκύλο του ανιψιού του με φόλα στη Μήλο το 2014

23 Φεβρουαρίου 2018 22:15 | Καταγγελίες
Σύρος: Καταδικάστηκε ο άνδρας που δηλητηρίασε τον σκύλο του ανιψιού του με φόλα στη Μήλο το 2014

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου ο άνδρας, ο οποίος δηλητηρίασε τον σκύλο του ανιψιού του στην περιοχή του Λαγκαδά στον Αδάμαντα της Μήλου στις 3 Ιουλίου του 2014.

Ο κατηγορούμενος δεν παραβρέθηκε στη δίκη - η οποία είχε αναβληθεί τρεις φορές - και εκπροσωπήθηκε μόνο από τον δικηγόρο του, που δεν μπόρεσε να πείσει την έδρα ότι η δολοφονία του σκύλου με φόλα δεν συνέβη, αφού είχε καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας που είχε τοποθετήσει ο Νίκος Ξυδούς στο χωράφι του για να διαπιστώσει ποιος ρίχνει φόλες στα σκυλιά του.

Το βίντεο «καταδίκασε» τον δράστη

Θυμίζουμε ότι σε βάρος του κατηγορούμενου έχει ήδη επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ που αρχικά βεβαίωσε το Αστυνομικό Τμήμα Μήλου και τελικά επικύρωσε ο Γεώργιος Παγανέλης τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κυκλάδων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου καθώς το βίντεο δεν άφησε περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος είναι και τι έκανε ο δράστης.

DioikitikoProstimoMilos30.000euroΤο έγγραφο του διοικητικού προστίμου ύψους 30.000 ευρώ.

Ο Αριστείδης Κοντογιάννης, που είναι συνήγορος του κ. Ξυδούς, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δίκης ως απόφαση – σταθμό και εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι η δίκη κράτησε τρεισήμισι ώρες και το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι ορθώς το βίντεο προσκομίστηκε από τον ιδιοκτήτη του σκύλου ως αποδεικτικό μέσο για τη διάπραξη του εγκλήματος και νομίμως χρησιμοποιήθηκε, αν και η κάμερα είχε τοποθετηθεί στο χωράφι χωρίς την απαιτούμενη άδεια, καθώς έτσι αποδείχτηκε η ζωοκτονία.

Θυμίζουμε ότι το βίντεο δείχνει τον δράστη να πετάει κάτι στο ζώο και αυτό να πεθαίνει λίγα λεπτά αργότερα και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης έδειξαν ότι η φόλα ήταν τελικά δηλητηριασμένος κιμάς.

Τι έχει προηγηθεί

Ο Νίκος Ξυδούς, όταν επικοινώνησε με το www.zoosos.gr πριν από τρεισήμισι χρόνια, μας εξήγησε τα όσα συνέβησαν εις βάρος των δύο σκυλιών, από τον συγγενή του με τον οποίο η οικογένεια του έχει κτηματικές διαφορές. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα ο θείος του αρχικά πήγε στο κτήμα όπου ζούσαν ο ιδιόκτητος σκύλος του μαζί μ’ έναν αδέσποτο στην περιοχή του Λαγκαδά στον Αδάμαντα στις 14 Ιουνίου 2014.

Αυτόπτες μάρτυρες αν και είδαν τον δράστη να φεύγει από το χωράφι και στη συνέχεια το αδέσποτο σκυλί να σπαρταράει, επειδή δεν ήταν βέβαιοι για το τι είχε συμβεί, δεν μπόρεσαν να κινηθούν νομικά εναντίον του.

Το σκυλί, που δηλητηριάστηκε εκείνη τη μέρα, μεταφέρθηκε τελικά στο κτηνιατρείο της Ραμπελίας Δερβεντζή η οποία κατάφερε να το σώσει. Μάλιστα ο κ. Ξυδούς μετά την ταλαιπωρία του ζώου – και αφού ούτως ή άλλως το τάιζε – αποφάσισε να το υιοθετήσει. Όμως μια εβδομάδα αργότερα στις 21 Ιουλίου 2014 δεν το πρόλαβε, αφού ξανά κάποιος – πιθανότατα και πάλι ο αδερφός της μητέρας του – του έριξε φόλα και το εξόντωσε.

Ο κ. Ξυδούς μη γνωρίζοντας τι άλλο να κάνει τοποθέτησε στο κτήμα του κάμερα, που κατέγραφε τι γίνεται στην ιδιωτική του έκταση. Και πράγματι η κάμερα κατέγραψε τον θείο του να βάζει το χέρι στην τσέπη του και στη συνέχεια να πετάει προς τον δεύτερο σκύλο τροφή το πρωί της 3ης Ιουλίου 2014 και αυτός σε λίγα λεπτά να σπαρταράει έχοντας όλα τα συμπτώματα της δηλητηρίασης. Το ζώο αν και μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο της κας Δερβεντζή μερικές ώρες αργότερα κατέληξε.

Ο κ. Ξυδούς τότε κατέθεσε καταγγελία εις βάρος του 57χρονου συγγενή του, την ίδια μέρα, και μάλιστα στο Α.Τ. Μήλου παρέδωσε και αντίγραφο της κάμερας. Όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr αν δεν υπήρχε το οπτικοακουστικό υλικό η Αστυνομία θα αδιαφορούσε για την καταγγελία του.

Τελικά την επόμενη μέρα το πρωί στις 4 Ιουλίου 2014 ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Όμως με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν είχαν βγει τα αποτελέσματα από την τοξικολογική εξέταση της δηλητηριασμένης τροφής – κιμάς – που εστάλησαν μετά την νεκροψία για τοξικολογική εξέταση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Ξυδούς πρόκειται για ένα έγκλημα εις βάρος δύο ζώων – αν και μόνο για το δεύτερο υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία και έτσι επιτεύχθηκε και η καταδίκη – που συνέβη εξαιτίας μιας αντιπαράθεσης για την κυριότητα ενός κτήματος. Είναι όμως από τις ελάχιστες φορές που ο δράστης συλλαμβάνεται, δικάζεται, καταδικάζεται για ζωοκτονία αφού η κάμερα τον κατέγραψε!

Το δικαστήριο δεν ανέφερε αν η ποινή θα είναι με αναστολή ή χωρίς καθώς ο ποινικός κώδικας ορίζει αυτοδικαίως την αναστολή σε ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια, αν η έδρα δεν αποφασίσει το αντίθετο, εντούτοις δεν προσδιόρισε ούτε πόση διάρκεια αυτή θα έχει αλλά αυτό ουσιαστικά δεν έχει σημασία καθώς ο δικηγόρος του καταδικασθέντα άσκησε έφεση κάτι που ούτως ή άλλως αναστέλλει την ποινή και η υπόθεση θα εκδικαστεί από το Εφετείο Σύρου και σε δεύτερο βαθμό σε περίπου έναν χρόνο από τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Σύρος: Καταδικάστηκε και απ' το Εφετείο Αιγαίου άνδρας που δηλητηρίασε τον σκύλο του ανιψιού του με φόλα στη Μήλο το 2014

Στη Σύρο θα δικαστεί 21-2-2018 ο άνδρας που δηλητηρίασε τον σκύλο του ανιψιού του στη Μήλο

Στη Σύρο θα δικαστεί 29-11-2017 ο άνδρας που δηλητηρίασε τον σκύλο του ανιψιού του στη Μήλο

Στη Σύρο θα δικαστεί 26-4-2017 ο άνδρας που δηλητηρίασε τον σκύλο του ανιψιού του στη Μήλο

Μήλος: Δηλητηρίασε τα σκυλιά ο θείος του αλλά τον κατέγραψε η κάμερα

Του επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ επειδή δηλητηρίασε σκύλο στη Μήλο

Τουρίστες κατήγγειλαν τον βασανισμό σκύλου στην Μήλο από τον ιδιοκτήτη του

Εξόντωσαν με φόλες δεκάδες γάτες στη Μήλο

Μήλος: Έδεσε τον σκύλο και τον άφησε να αργοπεθαίνει!

Μήλος: 78χρονη ακρωτηρίασε σκύλο πυροβολώντας τον!

Μήλος: Ημερίδα για τις γάτες για να «ξορκίσουν» τους φόβους μας

Το Γυμνάσιο – Λύκειο Μήλου ταΐζει τις αδέσποτες γάτες του σχολείου

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.