Στηρίξτε μας

Συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα

13 Ιουνίου 2014 05:38 | Επικαιρότητα
Συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές στο Σύνταγμα ώστε τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα

Ό,τι δεν είναι άνθρωπος δεν είναι κατ’ ανάγκη αντικείμενο

Την πρόταση τους για την νομοθετική αλλαγή αντιμετώπισης της φύσης και του ζώου στο επερχόμενο αναθεωρημένο Σύνταγμα θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 18 Ιουνίου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σε συνεργασία με τον συνταγματολόγο Κωνσταντίνο Χρυσόγονο παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της Αυτοδιοίκησης, των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Η εκδήλωση παρουσίαση για την προώθηση αυτής της συνταγματικής αλλαγής θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ), στο Πάρκο Ελευθερίας επί της οδού Β. Σοφίας (Σταθμός Μετρό Μέγαρο Μουσικής) στις 13:00.

Η Π.Φ.Π.Ο. σε συνεργασία πάντα με νομικούς, συνταγματολόγους και επιστήμονες παλεύει ουσιαστικά όχι μόνο για την αλλαγή της νοοτροπίας μας ώστε να εξαλειφθούν τα περιστατικά κακοποίησης ζώων αλλά θα παρουσιάσει στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, στη Βουλή που θα προτείνει τις αλλαγές του Συντάγματος, την ολοκληρωμένη πρόταση της σε θέματα περιβάλλοντος, ώστε τα ζώα νομοθετικά να μην αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα.

Είναι άλλωστε η πρώτη φορέα που φορέας που ασχολείται με τα δικαιώματα των ζώων καταθέτει κάτι τόσο ριζοσπαστικό για τα ελληνικά δεδομένα και η κίνηση τους αυτή αξίζει την στήριξη όλων μας.

Όπως ορθά τονίζεται εκ μέρους της Π.Φ.Π.Ο. ό,τι δεν είναι άνθρωπος δεν είναι κατ’ ανάγκη αντικείμενο!

Η Π.Φ.Π.Ο. θα παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της για αλλαγή της νομοθεσίας μας, όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, που η πλειονότητα των πολιτών τα κρατά καθηλωμένα με αλυσίδες για όλη τους τη ζωή.

Η Π.Φ.Π.Ο. τονίζει: «Σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει όχι μόνον την απόλυτη φτωχοποίηση, εξαιτίας της οποίας η σκληρότητα προς όλα τα άλλα έμβια ήδη έχει επιταθεί δραματικά, αλλά και ένα Fast Track ξεπούλημα των φυσικών πόρων, με αποτέλεσμα την άμεσα αναμενόμενη διατάραξη του μικροκλίματος και των τελευταίων υπολειμμάτων της άγριας πανίδας.

Η εκδήλωση επιλέξαμε να διεξαχθεί στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου από τον Φεβρουάριο του 14 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 15 εκτίθενται οι μεγαλύτεροι εικαστικοί της χώρας της γενιάς του ‘80.

Εν προκειμένω η επίκαιρη έκθεση είναι του Προέδρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Ξενή Σαχίνη «out of the box» project exposing, της οποίας το θέμα είναι ακριβώς το ζήτημα της ελευθερίας και του βασανισμού ανθρώπων και λοιπών έμβιων».

Ποια είναι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

H Π.Φ.Π.Ο. ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της Ελλάδας. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβιστικό τρόπο.

Στις πολλαπλές δράσεις της περιλαμβάνονται:

Η εκπόνηση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (καθ’ ύλην υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κτηνιατρικές υπηρεσίες, εισαγγελικές αρχές, κ.λπ.) και το καθημερινό λόμπι για την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο

Τον Μάρτιο του 2012 η Π.Φ.Π.Ο. κατόπιν συνάντησής της με τον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριο Οικονόμου, πέτυχε την έκδοση της 2ης διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για την ορθή εφαρμογή του Ν.4039/2012.

Επίσης, πολλές από τις προτάσεις της ενσωματώθηκαν στον παραπάνω νόμο μετά από τις δυναμικές και επίμονες παρεμβάσεις της τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του νόμου (π.χ. η κατάργηση της χρήσης ζώων σε παραστάσεις και θεάματα, η έννοια της παθητικής κακοποίησης ως ποινικό αδίκημα, η μη θανάτωση ζώων από λεϊσμάνια βάσει του Π.Δ. 400/83, ο περιορισμός της χρήσης της ευθανασίας μόνο στο στάδιο της μη αναστρέψιμης πλέον κατάστασης της υγείας των ζώων).

Το Νοέμβρη 2012 συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με θέμα «Επιβολή πληθυσμιακού ελέγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα».

Οι εκστρατείες και οι ακτιβιστικές διαμαρτυρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων ως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα.

Μερικές από τις εκστρατείες της αφορούν την απελευθέρωση των βαρελόσκυλων και της μόνιμης αλυσόδεσης των ζώων, τη βελτίωση των δημοτικών κυνοκομείων και την ορθή λειτουργία τους, την κατάργηση της πώλησης παντός είδους ζώου, την κατάργηση της χρήσης της γούνας, την κατάργηση του κυνηγιού, την καλύτερη μεταχείριση των παραγωγικών ζώων, την προώθηση της χορτοφαγίας και την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα.

Ιδιαιτέρως, για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών των βαρελόσκυλων, η Π.Φ.Π.Ο. εκτός από την εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου πανελλαδικά, κατάφερε να συνενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.

Συνεργασία με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και πολιτικούς

Η συνεργασία με μεγάλες φιλοζωϊκές οργανώσεις του εξωτερικού (Βritish Union for the Abolition of the Vivisection, Anti-Fur Coalition).

Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα» σε όλη τη χώρα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

Η διοργάνωση σεμιναρίων στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας ανά την επικράτεια.

Η διαρκής κυκλοφορία και προώθηση δελτίων τύπου σε όλα τα Μ.Μ.Ε.

Η διαρκής φροντίδα και περίθαλψη ζώων χρηζόντων βοήθειας.

Οι κατασχέσεις ζώων που πωλούνται παρανόμως και οι απελευθερώσεις των.

Η συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων.

Οι καταγγελίες και μηνύσεις κατά ομάδων ή ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ζώα.

Η διοργάνωση Ημερίδων.

Τον Οκτώβριο του 2011 πραγματοποίησε την Ημερίδα με θέμα: «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» και τον Φεβρουάριο 2013 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη την Ημερίδα με θέμα: «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή». Η Ημερίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με θέμα: «Αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του ν.4039/2012».

Στις Ημερίδες συμμετείχαν με ομιλίες τους νομικοί, συνταγματολόγοι και εισαγγελείς, καθηγητές φιλοσοφίας, κτηνιατρικής, εγκληματολογίας και ψυχιατρικής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. και εκπρόσωποι των δήμων.

Τον Αύγουστο του 2013 η Π.Φ.Π.Ο. συμμετείχε με ομιλία της για τα δικαιώματα των ζώων στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξείχθη στην Αθήνα, όπου και βράβευσε τον διακεκριμένο φιλόσοφο του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων Garry Steiner και εγκατέστησε ακαδημαϊκή και μελετιτική σχέση με το διακεκριμένο Πανεπιστήμιό του.

Η ενεργή και ένθερμη υποστήριξη στις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και των βιότοπων (π.χ. fast track για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας, εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) στις νήσους Χίος-Λέσβος-Λήμνος, κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

10 Σχόλια

 1. TAΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΗΣ

  ΟΡΘΗ ΚΙΝΗΣΗ . ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΣΕΙΡΩΣΕΙΣ . ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΓΑΤΑΚΗ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ 120 ΕΥΡΩ . ΤΟ Νο 1 ΠΡΟΒΛΗΜΑ .

 2. Iria lionaki

  Θέλετε να παρεμβετε άμεσα με το ήδη υπάρχον αναρμόδιο τμήμα αστικής ΠΑνιδας του Δήμου Αθηναιων και την προσισταμενη του Κα. Αννα Μακρη μιας και οι καταγγελιες δημοτών για την συμπεριφορα περισυλλογής αλλα και γενικής αντιμετωπιςης των αδέσποτων ζώων αποτελούν μόνο Ντροπή αποδεικνύοντας καθημερινά ακόμα πως ο μεγαλύτερος Δημος της χώρας μόνο ως αντικείμενα τα αντιμετωπίζει και τίποτε άλλο!
  Ξεκινήστε απο την καταγραφή περιστατικού οπου χρονια αδεσποτο ζώο το οποίο φρόντιζεται και περιθάλπτεται απο Φιλοζωους, στειρωμενο,εμβολιασμένο και με ολες τις απαραίτητες εξετασεις εγλειψε το χερι συμπολίτη μας ο οποίος έσπευσε στο τμήμα αστικής πανίδας για να δηλώσει πως δέχτηκε επίθεση απο το συγκ.ζωο και επι παρουσίας αυτόπτη μάρτυρα που υπήρξε στο συμβάν αλλα και την ίδια ημέρα στο τμήμα του Δήμου, η ίδια η Κα. Μακρη ζήτησε να καταγράφει ως περιστατικο επιθετικής συμπεριφοράς.
  Ζητώντας επιμόνως απο τους νέους υπαλλήλους που εχουν προσληφθεί στο (αν)αρμόδιο τμήμα να λειτουργούν κατ'αυτον τον τροπο!!!
  Θελετε μήπως να αναφερθώ σε περιστατικο οπου ο ιδιος ο Αντιδημαρχος κος Αντωνόπουλος αρμόδιος (?) για την προστασία των ζώων δήλωσε σε τηλ. Επικοινωνια που ειχε μαζι του δημότης της Αθήνας, σχετικά με παρανομη περισυλλογή αδέσποτου ζωου αναφέρθηκε πως το ζωο ίσως να ειναι και λυσσυποπτο !!!!
  Αυτα τα παραδείγματα Παιδειας και πολιτισμού δίνουν οι ίδιοι οι "αρμόδιοι" φορείς κτηνίατροι μάλιστα στο επάγγελμα, δίνοντας έτσι το καλο παράδειγμα!
  Οι καταγγελιες πολλές βλέπετε και τον τροπο που αντιμετωπίζουν 1,5 χρόνο τωρα τ αντικείμενα εντός του καταφυγιου του Δήμου της Αθήνας.
  Α!Να μην ξεχάσουμε το έργο τους!
  2 παγκάκια και μερικά δεντράκια εντός του καταφυγιου για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι!
  Άραγε, μήπως εμείς θα πρεπει ν απευθυνθούμε στον εξαίρετο άνθρωπο & συνταγματολόγο κο. Χρυσογονο?
  Μιλαμε για την απόλυτη υποκρισία !!!

 3. Κωνσταντινα

  Δυστυχως, στη νομοθεσια περα απο τον ανθρωπο-πολιτη και το πραγμα (res) δεν υπαρχει κατι αλλο και αυτο δεν ισχυει μονο στην Ελλαδα. Τωρα, αν ο Χρυσογονος βρει κατι αλλο, τι να πω, πραγματικα;! επισης, νομιζω οτι καποια στιγμη πρεπει να σταματησουμε να τα ριχνουμε ολα στους κυβερνωντες, γιατι τα αδεσποτα δεν εγιναν ξαφνικα αδεσποτα. Τα περισσοτερα τα παρατανε απλοι πολιτες σαν εμας, που απλα τα βαρεθηκαν. Φυσικα και πρεπει να φροντιζουν τα αδεσποτα- για τα οποια ειναι υπευθυνοι οι δημοι για να μην ξεχνιομαστε. Αλλα επιτελους, ας σταματησουμε να ριχνουμε την ευθυνη μονο στους αλλους.

 4. Γ.Κ.

  Θα έπρεπε να υπάρχει Αστυνομία Ζώων (όπως στις ΗΠΑ και την Αυστραλία) που θα ήταν αρμόδια για τέτοια θέματα. Όμως ζούμε στη χώρα που λέγεται Ελλάδα... Δυστυχώς!

 5. ελλη

  για το σκυλακι που κακοποιειται ενημερωτε στο μαιλ.της πανελλαδικης ή στο ζωφορο κρητης στο [email protected] να σας πουν τι θα κανετε! παρτε φωτος κτλ. και να πατε σε εισαγγελεα

 6. penny damianou

  Πολύ σωστή κίνηση και ελπίζω να καρποφορήσουν οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό και αγάπη όλα τα αδέσποτα και ζώα συντροφιάς.

 7. Rea Filosofou

  ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ. Στην Σαλαμίνα ταλαιπωρείται σκύλος με παθητική μεταχείρηση, γαυγίζει όλη μέρα και όλη νύχτα, σε ώρες κοινής ησυχία και μή, ακόμα και το βράδυ 11-3... είναι δεμένο σε δέντρο με αλυσίδα και μετά την «επέμβαση» της φιλοζωικής...είναι πλέον με σκοινί κάτω από ένα δέντρο για να μην φαίνεται, το αφήνουν χωρίς νερό, όλη μέρα ακόμα και στους καύσωνες πέρσι το άφηνε έξω στον ήλιο. Εγώ προσωπικά το είχα δει με αφρούς στο στόμα. Το βράδυ σε ώρες κοινής ησυχίας το σκυλί γαυγίζει σαν τρελλό, και αυτός ο ψυχικά άρρωστος-ανώμαλος δεν παίρνει το σκυλί στο σπίτι του να το ησυχάσει, ενώ όλη η γειτονιά ξενυχτάει και το σκυλί παθαίνει υστερία. Δεν μπορεί ένα σκυλί να είναι δεμένο σε μιά αυλίτσα όλη μέρα. Μάλιστα ο ίδιος μου είπε ότι το δένει και μέσα στο σπίτι γιατί ακούμε και γαυγίσματα και μέσα από το σπίτι....γιατί τους τα «τρώει» όλα... Προφανώς η επιθετικότητα του σκυλιού είναι στα ύψη. Παρ᾽όλα αυτά οι γείτονες δεν κάνουν τίποτα, οι αρχές δεν κάνουν τίποτα μάλιστα μας έκλεισαν και το τηλέφωνο, έχουμε εξαντλήσει όλες τις διαδικασίες, και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Εγώ προσωπικά πάσχω από επιληψία και έχω πρόβλημα ύπνου. Υπάρχουν μέρες που είμαι στα όρια να πάρω υπνωτικά. Μας είπαν ότι η μόνη λύση είναι να του ρίξουμε φόλα....Ελεος. Θα ρίξουμε φόλα στο ζωντανό επειδή ο ιδιοκτήτης του είναι ανώμαλος και σαδιστής; δεν υπολογίζει ζώα και ανθρώπους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι φιλοζωικές Σαλαμίνας και Πειραιά δεν κάνουν τίποτα και οι αστυνομικοί αδιαφορούν λέγοντάς μας ότι η Αστυνομία δεν ασχολείται με σκυλιά....Τι πρέπει να κάνουμε;; Εχουμε σπασμένα νεύρα και εμείς και το σκυλί είναι σε έξαλλη κατάσταση. Είναι μαλινουά. Ελεος. Σας εκλιπαρούμε να μας βοηθήσετε και το σκυλάκι και εμάς. Τι φταίμε όλοι να ταλαιπωρούμαστε από αυτό το κτήνος; Γιατί περί κτήνους πρόκειται. Και δεν ξέρουμε και τι κάνει στο ζώο μέσα στο σπίτι.

  1. καρολος

   Αντί να κάνετε ερωτήσεις και να ζητάτε απο τους άλλους να βγάλουν το φίδι απο τη τρύπα,κάνετε εσείς την αρχή αν νοιάζεστε για το σκύλο καταγγέλλοντας εκείνους που απειλούν να σκοτώσουν το καημένο το ζώο.Τι θα πεί η αστυνομία δεν ασχολείται με σκύλους? Υπάρχει νόμος.Βγάλτε φωτοτυπία,δείξτε τον και απαιτείτε να εφαρμοστεί.

 8. Μαίρη Δ.

  Έχει παραγίνει πια το κακό στην Ελλάδα..τα ζώα δεν έχουν καμία δουλειά στους δρόμους..ας το πάρουν χαμπάρι οι κυβερνώντες αντί να ζητούν μόνο ψηφους..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.