Στηρίξτε μας

Συνέντευξη της Ελένης Ηλιοπούλου στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»

6 Σεπτεμβρίου 2014 14:15 | Επικαιρότητα
Συνέντευξη της Ελένης Ηλιοπούλου στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»

Στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» που κυκλοφορεί σήμερα η Ελένη Ηλιοπούλου δημοσιογράφος και δημιουργός του www.zoosos.gr έδωσε συνέντευξη απαντώντας στα ερωτήματα που της έθεσε η Λόλα Καλτσά. Όπως τονίζει η εφημερίδα στο σχετικό άρθρο με τίτλο «Τα ζώα δεν είναι εμπόρευμα» η κακοποίησή τους παίρνει τεράστιες διαστάσεις η καλλιέργεια φιλοζωικής κουλτούρας καθώς και η αυστηροποίηση των νόμων είναι αναγκαία βήματα.

Επικίνδυνος και για τους ανθρώπους όποιος κακοποιεί ζώα

-          Πιστεύεις πως έχουν αυξηθεί οι κακοποιήσεις ζώων τελευταία και αν ναι πού πιστεύεις ότι οφείλονται;

Παρά τα όσα λέγονται και γράφονται δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τα ποσοστά κακοποίησης ζώων έχουν αυξηθεί, γιατί κανείς δεν κρατάει στατιστικά στοιχεία και επειδή ελάχιστα – απ’ όσα πραγματικά συμβαίνουν – καταγγέλλονται επισήμως στην Αστυνομία.

Εμείς στο www.zoosos.gr εδώ και τρία χρόνια λαμβάνουμε καθημερινά δεκάδες μηνύματα για ζώα που κακοποιούνται. Γράφουμε και γι’ αυτά τα εγκλήματα συστηματικά για να αναδείξουμε αυτό το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που λέγεται κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα. Όμως φέτος το καλοκαίρι έτυχε με δύο – τρία περιστατικά να ασχοληθούν και τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. και έτσι ξαφνικά κάποιοι θεωρούν ότι γίνεται χαμός. Στην αφάνεια παραμένουν καθημερινά – και το λέω με βεβαιότητα – εκατοντάδες εγκλήματα με θύματα ζώα.

Η απουσία φιλοζωικής κουλτούρας και η εργαλειακή σχέση μας με τα ζώα είναι οι κυριότερες αιτίες. Γι’ αυτό και στόχος είναι κυρίως τα αδέσποτα. Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι όποιος κακοποιεί ζώα είναι αποδεδειγμένα – σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει στις Η.Π.Α. – επικίνδυνος και για τους συνανθρώπους του.

-          Πώς αντιμετωπίζεται δραστικά η κακομεταχείριση των ζώων;

Δραστικά δεν αντιμετωπίζεται, όμως αντιμετωπίζεται σταδιακά μέσω της Παιδείας και εξαλείφεται ή περιορίζεται σε βάθος χρόνου με την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Ένα απαραίτητο βήμα λοιπόν είναι τα μαθήματα φιλοζωίας στα σχολεία. Θα πρέπει οι κάτοικοι αυτού του τόπου να καταλάβουν ότι τα αδέσποτα δημιουργούνται από τους ανθρώπους. Εμείς δεν στειρώνουμε τα κατοικίδια μας ή εγκαταλείπουμε κουτάβια και γατάκια για να ξεφορτωθούμε το «πρόβλημα». Εκατοντάδες π.χ. κυνηγετικά σκυλιά – που δεν βγαίνουν καλά κυνηγετικά εργαλεία εγκαταλείπονται οπουδήποτε με αποτέλεσμα και τα ίδια να υποφέρουν π.χ. από την ασιτία και να συμβάλλουν φυσικά στην αύξηση του αριθμού των αδέσποτων.

Επίσης, σε όσους συλλαμβάνονται επειδή κακοποιούν ενεργητικά  ή παθητικά ζώα πρέπει τα δικαστήρια να επιβάλουν ποινές (που είναι χρηματικές) χωρίς αναστολή.

Φυσικά είναι απολύτως απαραίτητα τα προγράμματα φροντίδας των αδέσποτων από τους Δήμους ώστε τα γατιά και τα σκυλιά να στειρώνονται για να μην πολλαπλασιάζονται, και να εμβολιάζονται. Να βρίσκουν τροφή και νερό. Όλα αυτά τα ορίζει ξεκάθαρα η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς ελάχιστοι δήμοι την εφαρμόζουν.

-           Τι προτείνεις στην Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσα από την εμπειρία σου;

Η Πολιτεία θα πρέπει να αντιληφθεί τις τεράστιες διαστάσεις αυτού του κοινωνικού προβλήματος και να εφαρμόσει τη νομοθεσία που ήδη υπάρχει.

Ένα μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η απαγόρευση εισαγωγής ζώων συντροφιάς, αλλά και η οριστικοποίηση του όρου σχετικά με το ποιο πλάσμα είναι ζώο συντροφιάς καθώς συχνά βλέπουμε άγρια είδη σε κλουβιά διά βίου.

Στη χώρα μας έχουμε περίπου 3.000.000 αδέσποτα γι’ αυτό και η απαγόρευσης πώλησης κατοικίδιων από καταστήματα είναι ένα απαραίτητο μέτρο. Τα καταφύγια και τα κυνοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα από ψυχές που έχουν ανάγκη από ένα σπίτι. Αν είσαι φιλόζωος και δεν θεωρείς το ζώο αξεσουάρ πολυτελείας θα βρεις εκεί ένα πλάσμα για να το κάνεις μέλος της οικογένειας σου χωρίς να χρειαστεί καν να το αγοράσεις.

Βέβαια οι περιορισμοί στο εμπόριο αντίκεινται στη νομοθεσία της Ε.Ε. όμως μια κυβέρνηση οφείλει να πράττει αυτό που είναι ορθό για το κοινωνικό σύνολο και όχι αυτό που της επιβάλλουν. Τα ζώα δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα.

Διαβάστε επίσης:

Ε. Ηλιοπούλου: Τα Μ.Μ.Ε. στοχοποιούν τα ζώα που παρουσιάζουν άχρηστα, επικίνδυνα ή εργαλεία (βίντεο)

Ε. Ηλιοπούλου: Πρώτη φορά παραπέμπονται σε δίκη ιδιοκτήτες σκυλιών που κάλυψαν τον δολοφόνο & βασανιστή των ζώων τους (ηχητικό)

Η Ελ. Ηλιοπούλου μιλάει στο VICE για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων στην Ελλάδα (βίντεο)

Ελ. Ηλιοπούλου στην ΕΡΤ1: Φασιστικές οι δηλώσεις του δημάρχου Σερρών που ζητάει θανάτωση υγειών αδέσποτων ζώων (βίντεο)

Το zoosos.gr OnEPT με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (βίντεο)

«Οn ΕΡΤ»: Συστηματική η εξόντωση ζώων με φόλες παντού στην Ελλάδα (βίντεο)

Η δημιουργός του zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου μιλάει στο LIFO.gr

Η Ελ. Ηλιοπούλου «Στο Κόκκινο 105,5» για τις κακοποιήσεις των ζώων (ηχητικό)

Το zoosos.gr στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA (βίντεο)

Η Ελένη Ηλιοπούλου στην εκπομπή ΣΚΑΪ τώρα για τις κακοποιήσεις των ζώων (βίντεο)

Η δημιουργός του zoosos.gr στο κανάλι «ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση Θράκης» (βίντεο)

Η δημοσιογράφος του zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου μίλησε στην ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση Θράκης (βίντεο)

Η Ελ. Ηλιοπούλου στην εκπομπή «NEWSROOM» για τις κακοποιήσεις των ζώων (βίντεο)

Το www.zoosos.gr στη φινλανδική εφημερίδα «Iltalehti»

«Κοινωνία ΤΕΤ@ΕΡΤ»: Η εκπομπή – αφιέρωμα για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων (βίντεο)

Στο Όλα για την Υγεία μου το MEGA το www.zoosos.gr (βίντεο)

To zoosos.gr στο Blue Sky TV (βίντεο)

Στη ΝΕΤ το www.zoosos.gr (βίντεο)

Στην ΕΡΑ για όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων (ηχητικό)

O Κ9 της «Καθημερινής» στηρίζει το www.zoosos.gr

Το www.zoosos.gr στη ΝΕΤ (βίντεο)

Συνέντευξη της Ελ. Ηλιοπούλου στην ΕΡΑ: Ούτε νωρίς ούτε αργά... για να σκεφτούμε τα ζώα! (ηχητικό)

Στην «Αδέσποτη Ζωή» του Maximum FM 93.6 το zoosos.gr (ηχητικό)

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.