Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Κώστα Λασκαράτου στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «COVID-19 Συνεχής ενημέρωση» που μεταδόθηκε στις 27 Μαρτίου απάντησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Σπύρος Κρήτας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες για τη μη μετάδοση του νέου κορονοϊού στα ζώα, τα οποία ούτε νοσούν από αυτή.
Ο κ. Κρήτας σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» για την ανίχνευση σε γάτα του ιού SARS-CoV2 στο Βέλγιο επισήμανε ότι είχε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση από συνάδελφο καθηγητή του Εργαστηρίου Ιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γάνδης Βελγίου με το οποίο έχουν και στενή συνεργασία. Πράγματι ανιχνεύθηκε ο ιός στη γάτα μιας ασθενούς που βρισκόταν σε καραντίνα για COVID-19.
Η γάτα παρουσίασε μη ειδικά εντερικά προβλήματα (εμετό και διάρροια μη τυπικά συμπτώματα του ιού), και η εξέταση PCR έδειξε ότι ήταν θετική για το SARS-CoV2. Ωστόσο επειδή αφενός η δειγματοληψία έγινε από την ίδια την ιδιοκτήτρια της μέσα στην καραντίνα (και όχι από κάποιο ειδικό) και αφετέρου η εξέταση έγινε με μη επίσημα εγκεκριμένη τεχνική PCR, οι Βέλγοι επιστήμονες δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι η γάτα ήταν πράγματι θετική καθώς τα στοιχεία αυτά δεν είναι αρκετά.
Μια επιμόλυνση των δειγμάτων από ιό που φέρει η ιδιοκτήτριά της θα ήταν εύκολο να γίνει. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε κάτι ανάλογο με την περίπτωση του σκύλου στο Χονγκ Κονγκ. Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί ότι η γάτα ήταν μολυσμένη είναι να δειχθεί μέσω ορολογικών δοκιμών ότι αυτή η γάτα ανέπτυξε κάποια αντισώματα.
Και καταλήγοντας ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν αλλάζει κάτι από αυτό που γνωρίζαμε έως τώρα για το ρόλο των κατοικίδιων ζώων στη μετάδοση του COVID-19.
Άρα όλοι όσοι έχουν κατοικίδια ζώα θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όμως πάντα θα πρέπει να τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς σε σχέση με αυτά.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σε μια προσπάθεια προώθησης του θεσμού των Δημοτικών Κτηνιατρείων που κάθε δήμος οφείλει να έχει για την σωστή διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων που ζουν στην περιοχή ευθύνης του δημιούργησε ένα «οδηγό» με ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με αυτή την τόσο απαραίτητη υποδομή.
Ο Ντίνος είναι αναγνώστης του www.zoosos.gr και θέλησε να μοιραστεί μαζί μας αυτό που έζησε το περασμένο Σάββατο. Το πώς δηλαδή μια θηλυκή γάτα προσπαθούσε να σώσει το μωρό της όταν αυτό έπεσε στο νερό – στη λιμνούλα που βλέπετε στη φωτογραφία – και τον πόνο του ζώου που θρηνεί για το σπλάχνο του αφού δυστυχώς ούτε οι άνθρωποι κατάφεραν να σώσουν το γατάκι της.