Στηρίξτε μας

Εξίσωσε τους κορονοϊούς των ζώων με τον COVID-19 η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου προκαλώντας σύγχυση (βίντεο)

14 Μαρτίου 2020 22:47 | Επικαιρότητα
Εξίσωσε τους κορονοϊούς των ζώων με τον COVID-19 η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου προκαλώντας σύγχυση (βίντεο)

Η Αθηνά Τραχήλη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας για άλλη μια φορά προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη με τις δηλώσεις της καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι «IONIAN CHANNEL» εξίσωσε τους κορονοϊούς, που υπάρχουν στα ζώα (σκυλιά, γάτες, βοοειδή, γουρούνια κ.ά.), με τον COVID-19, ο οποίος μολύνει μόνο τον άνθρωπο, λέγοντας «υπάρχει στα ζώα αυτός ο ιός». Παράλληλα δήλωσε αναφορικά με τα ανεμβολίαστα αδέσποτα «εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα» δίνοντας ακόμα μια δικαιολογία για την εγκατάλειψη ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς.

 

H κα Τραχήλη ουσιαστικά παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και οι δηλώσεις της έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με την ανακοίνωση που έβγαλε το συνδικαλιστικό όργανο των κτηνιάτρων του οποίου είναι επικεφαλής, καθώς στις 11 Μαρτίου η ανακοίνωση του Π.Κ.Σ. αναφέρει ότι «Παρά τον φόβο μεταξύ των πολιτών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό».

Θυμίζουμε ότι την ίδια μέρα ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωση του έχει ξεκαθαρίσει ότι: «• ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) του ανθρώπου, μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο ή το αντίστροφο,

  • ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα κατοικίδια ζώα νοσούν από τον νέο κορωνοϊό του ανθρώπου (COVID-19),
  • Τα κατοικίδια ζώα ΔΕΝ αποτελούν πηγή μόλυνσης ή δεξαμενή επιβίωσης του νέου κορωνοϊού (COVID-19),
  • Οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής (όπου αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση)».

Θυμίζουμε ότι ο  Σπύρος Κρήτας, καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων του Α.Π.Θ. απαντώντας σε ερώτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) ξεκαθάρισε ότι: «Οι κορονοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορονοϊού, που δεν μεταδίδεται στα άλλα είδη και προκαλεί διακριτά κλινικά συμπτώματα».

Και αυτά τα δήλωσε και σε συνέντευξη του στην Ε.Ρ.Τ. όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο.

O κ. Κρήτας εξήγησε: «Έτσι ο κορονοϊός της γάτας προκαλεί τη λοιμώδη περιτονίτιδα της γάτας, ο κορονοϊός του χοίρου προκαλεί της μεταδοτική γαστρεντερίτιδα του χοίρου, ενώ άλλο είδος κορονοϊού την επιδημική διάρροια του χοίρου, ο κορονοϊός των πτηνών τη λοιμώδη βρογχίτιδα, ο κορονοϊός του σκύλου προκαλεί ασυμπτωματική λοίμωξη ή διάρροια, ή και αναπνευστικά κλινικά σημεία, ενώ ο κορονοϊός των βοοειδών προκαλεί τη διάρροια του χειμώνα στα βοοειδή. Κανένα από αυτά τα είδη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Στον άνθρωπο, την τελευταία εικοσαετία εμφανίστηκαν κορονοϊοί όπως ο SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ο MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), καθώς και ο πρόσφατος κορονοϊός COVID-19. Παρόλο που πιθανολογείται ότι αυτές οι λοιμώξεις του ανθρώπου άρχισαν από κάποιο ζώο, κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς. Αντίθετα, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι η εύκολη μετάδοση των τριών αυτών ιών από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Τι καταγγέλλει η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.

H Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει τα εξής με ανάρτηση της στο facebook: «ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΝΟΜΟ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ - ΕΚ ΠΑΡΑΔΡΟΜΗΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ - ΑΤΥΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΡΑΧΗΛΗ Προέδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που ειδικεύεται στα λεγόμενα παραγωγικά ζώα και όχι τα κατοικίδια, περί κορονοϊού και κατοικιδίων παρά την επιστημονική τεκμηρίωση του καθ ύλην αρμόδιου Καθηγητή ιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ αλλά και την ανακοίνωση του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ότι τα κατοικίδια ΔΕΝ ΝΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ τον συγκεκριμένο κορονοϊό, η Π.Φ.Π.Ο. απευθύνθηκε και πάλι στον κ. Καθηγητή και έλαβε την παρακάτω απάντηση. Τον ευχαριστούμε θερμά και πάλι.

"Οι κορονοϊοί του σκύλου, της γάτας, του χοίρου, των πτηνών και των άλλων κατοικίδιων δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τον COVID-19. Κανένας από τους ιούς αυτούς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε υπήρξε τέτοια ένδειξη για κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Επομένως, αντίθετα με ό,τι υπονοείται στην συνέντευξη, εμβολιασμός των ζώων για τους κορονοϊούς του είδους τους είναι παντελώς άσχετος με την προστασία του ανθρώπου."

Σπύρος Κρήτας, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των Ζώων, Τμήμα Κτηνατρικής ΑΠΘ

Ελπίζουμε η κα Τραχήλη να μην γίνει αιτία εγκατάλειψης κατοικιδίων λόγω των δηλώσεών της γιατί το ολίσθημα της θα ειναι ασυγχώρητο.

Ας στείλουμε διαμαρτυρία όλοι στον ΠΚΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΕΙ .ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΦΙΛΟΖΩΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΟΟΟΟΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙΤΕ».

Διαβάστε επίσης:

Τα ζώα, κατοικίδια, αδέσποτα κ.ά. δεν μεταδίδουν στον άνθρωπο τον κορονοϊό

Σπ. Κρήτας, καθηγητής Α.Π.Θ.: Δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε κορονοϊό από τα ζώα αλλά από τους ανθρώπους (βίντεο)

Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Δεν κινδυνεύετε από τα ζώα καθώς ούτε μεταδίδουν, ούτε νοσούν απ'τον κορονοϊό COVID-19

Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια μολύνονται από τον κορονοϊό

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Θάνος

    Σαλάτα τα έκανε. Μόνο φοβέρισε τον κόσμο ότι τα αδέσποτα είναι πρόβλημα, από άλλον ιό, ενώ είπε ότι μεταξύ των ειδών δεν μεταπηδάει εύκολα.
    Τι περίπτωση είναι αυτή… Όποτε λέει για τα σκυλιά, γίνεται κίνδυνος για τα αδέσποτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.