Στηρίξτε μας

Σφοδρές αντιδράσεις για την περισυλλογή αδέσποτων σκυλιών στη Σαλαμίνα (βίντεο)

8 Οκτωβρίου 2017 22:33 | Καταγγελίες
Σφοδρές αντιδράσεις για την περισυλλογή αδέσποτων σκυλιών στη Σαλαμίνα (βίντεο)

Το μεγάλο πρόβλημα με την εγκατάλειψη σκυλιών στο νησί της Σαλαμίνας και την απουσία για πάρα πολλά χρόνια μέτρων για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις, από την ανάρτηση στο facebook της Ισιδώρας Παπαθανασίου - Νάννου, που είναι δήμαρχος Σαλαμίνας, η οποία στις 6 Οκτωβρίου στις 22:47 έγραψε ότι «Αυτή την στιγμή εξελίσεται στ αγάλματα στην Παραλία επιχείρηση περισυλλογής από την ΔΙΚΕΠΑΖ άγριων και επιθετικών σκύλων. Ευχαριστώ τις εθελόντριες φιλόζωες κυρίες και την ΠΕΣΥΔΑΠ».

Τα λόγια της δημάρχου για μια διαδικασία που έγινε νύχτα, όπως η ίδια αναφέρει, προκάλεσαν την αντίδραση δεκάδων φιλόζωων - κυρίως εκτός Σαλαμίνας και κυρίως μέσω facebook - οι οποίοι θεωρούν ότι τα σκυλιά στοχοποιήθηκαν αδίκως από ανθρώπους που πολύ απλά δεν θέλουν ούτε να τα βλέπουν και όχι γιατί είναι πράγματι επιθετικά, οι οποίοι συνηθίζουν να κατηγορούν τα αδέσποτα και ποτέ δεν αναλογίζονται ότι τα σκυλιά δεν φταίνε - που εγκαταλείφθηκαν ή πολλαπλασιάζονται - αλλά απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν.

Η δήμαρχος με νεότερη δημόσια ανάρτηση της εξηγούσε ότι κάλεσε το συνεργείο του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων με το οποίο είναι συμβεβλημένος ο δήμος για την απομάκρυνση τριών αδέσποτων σκυλιών από την πλατεία Ηρώων, που συνηθίζουν να επιτίθενται σε ενήλικες, αλλά όχι στα παιδιά. Εξηγεί μάλιστα ότι εξαιτίας αυτών των ζώων και της συμπεριφοράς τους κάποιοι τα απείλησαν με εξόντωση. Γι' αυτό και ίδια έκρινε ότι είχε την υποχρέωση να προστατεύσει και την υγεία των πολιτών και των ζώων και δεσμεύτηκε πως τα συγκεκριμένα σκυλιά δεν οδηγούνται στον θάνατο.

Στη σελίδα στο facebook «Αδεσποτη Φροντιδα Σαλαμινας Stray animal lovers Care Association» δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου - το ίδιο βράδυ που πραγματοποιήθηκε η περισυλλογή - το βίντεο που μπορείτε να δείτε - και οι διαχειριστές μέσα από το κείμενο το οποίο το συνοδεύει καταδικάζουν τις αντιδράσεις των ντόπιων σε βάρος των αδέσποτων και εξηγούν ότι τα παιδιά, που συνήθιζαν να παίζουν με τα συγκεκριμένα σκυλιά, επέτρεψαν να τους τα πάρουν μόνο αφού τα διαβεβαίωσαν ότι δεν θα τους κάνουν κακό, εντούτοις δεν εξηγούν αν τα συγκεκριμένα ζώα ήταν ή δεν ήταν επιθετικά.

Συγκεκριμένα τονίζουν: «ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!! Ντροπή στην γιαγιά που καθόταν στο παγκάκι και έβριζε τους πάντες μα και τα σκυλιά λέγοντας να τους ρίξουν φόλα …… Ντροπή στην τρελαμένη κυρία που ξερίζωσε το καδρόνι που στερεώνει το δεντράκι και χτύπησε τα σκυλιά……. Ντροπή στον κύριο που κάνει βόλτα τα δικά του ατσιπάριτσα και αδήλωτα καθαρόαιμα και θέλει όλα τα άλλα να εξαφανιστούν για να κάνει φιγούρα………. Ντροπή σε όλους εσάς που θέλετε να δείτε αίμα για να ικανοποιηθεί το εγώ σας…… Ντροπή που βρίζεται τα ίδια σας τα παιδιά επειδή τα αγαπούν και τα φροντίζουν……….

Είσαστε ανάξιοι να λεγόσαστε γονείς…… Είσαστε ανάξιοι να λεγόσαστε παππούδες και γιαγιάδες……. Είσαστε λίγοι μπροστά στα δεκαπεντάχρονα που έκλαιγαν, αγκάλιαζαν τα ζώα που έφευγαν και ρωτούσαν που θα τα πάτε θα μας τα ξαναφέρετε?? ……. Αυτό που ζήσαμε σήμερα ήταν πάνω από τις αντοχές μας σαν ανθρώπους. Ντρεπόμαστε που είμαστε συμπολίτες σας! Τα παιδιά σας άνοιξαν τον δρόμο να περάσει το φορτηγό μόνο μετά την υπόσχεση ότι δεν θα γίνει κακό στα ζώα. Αυτά τα ζώα έφυγαν σήμερα από τα αγάλματα όχι μόνο για το καλό τον συμπολιτών μας αλλά και των ζώων που κινδύνευαν από την κακία σας! Καλή σας νύχτα!!!»

Η απάντηση της δημάρχου Σαλαμίνας

Η δήμαρχος Σαλαμίνας χθες μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε κυρίως μέσω facebook έγραψε τα εξής: «Ειλικρινά λυπάμαι για το επίπεδο, το ύφος και το ήθος ορισμένων σχολιαστών, η πλειονότητα των οποίων δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 5.000 ζωάκια έχουν εγκαταλειφθεί από ασυνείδητους στο έλεος της μοίρας τους, περιδιαβαίνοντας αδεσπότως τους δρόμους και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους του νησιού μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η αρχική δημοσίευση της δημάρχου Σαλαμίνας.

Επίσης δεκάδες συνάνθρωποί μας έχουν δεχθεί επίθεση, άλλοι σε μικρό κι άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και οι καταγγελίες είναι αμέτρητες. Στο Κέντρο Υγείας και στα κρατικά νοσοκομεία έχουν καταγραφεί πλήθος τέτοιων κρουσμάτων. Η εικόνα να βλέπουμε συνανθρώπους μας να περιπατούν κρατώντας μπαστούνι ή καδρόνι στο χέρι τους για την προστασία τους δεν μας τιμά σαν κοινωνία.

Τα ζώα συντροφιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευζωϊα των ανθρώπων και δη των παιδιών μας. Υπολογίζεται ότι περίπου 10.000 δεσποζόμενα υπάρχουν στο νησί μας, πράγμα που φανερώνει ότι η αγάπη προς τα ζώα είναι δεδομένη και δεν αμφισβητείται. Όπως, όμως, στην ανθρώπινη κοινωνία υπάρχουν περιπτώσεις συνανθρώπων μας που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ή ιατρικής παρακολούθησης, το ίδιο ισχύει και στα ζώα συντροφιάς.

Συνεπώς, είναι ακατανόητος ο παραλογισμός και η παράκρουση από ορισμένους, οι οποίοι ξεκινώντας από μία αβάσιμη κι αυθαίρετη εκτίμηση, φαντασίωση θα το πω εγώ, ομιλούν για ευθανασία, για θανάτωση και δεν ξέρω τι άλλο. Όσο για τους άκρως υβριστικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό μου ως προϊόν δήθεν αγανάκτησης της αρρωστημένης φαντασίωσης τους, τους αντιπαρέρχομαι διότι ποτέ δεν συγχρωτίστηκα με τέτοιες ανοίκειες συμπεριφορές.

Επί του θέματος, ενημερώνω τα εξής:

Στην συγκεκριμένη Πλατεία Ηρώων η οποία εφάπτεται της πολυσύχναστης παραλιακής οδού Καραϊσκάκη και η οποία σφύζει από ζωή, έχει εμφανιστεί τον τελευταίο καιρό μία αγέλη 3 αδέσποτων τα οποία έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία, φόβο και πανικό στο ευρύ κοινό.

Ενώ κατά βάση, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι φιλικά με τα νεαρά παιδιά που παίζουν, έχουν καταστεί άκρως επιθετικά κατά ανύποπτων ενηλίκων πεζών περιπατητών κι εποχούμενων διερχομένων (ποδήλατα, μηχανάκια, αυτοκίνητα) με συνέπεια πολλοί απ΄ αυτούς να έχουν τραυματιστεί είτε από το φόβο τους, είτε από την προσπάθεια αποφυγής των, είτε από επιθέσεις. Τα αδέσποτα αυτά εμφανίζονται στην Πλατεία κάθε βράδυ μεταξύ των ωρών 6 και 10 μ.μ. Την Πέμπτη 5/10/2017 αργά το βράδυ ενημερώθηκα ότι πριν λίγο στον ίδιο χώρο υπήρξαν ακόμα τουλάχιστον 3 κρούσματα επιθετικότητας κατά ανύποπτων ενηλικιωμένων.

Το ένα κρούσμα συνέβη όταν ζευγάρι διασχίζοντας διαγωνίως την πλατεία δέχθηκε εκ των όπισθεν επίθεση με αποτέλεσμα την πτώση του ανδρός στο δάπεδο και διασώθηκε των δαγκωμάτων από την άμεση επέμβαση των εκεί νεαρών παιδιών.

Οι δε άλλες 2 επιθέσεις εγένοντο σε διαφορετικά πρόσωπα, σε διαφορετικό χρόνο επί του πεζοδρομίου, του ενός σχίζοντας το παντελόνι, του δε τρίτου επιφέροντας δάγκωμα στο πίσω μέρος της γάμπας του και κουτσαίνοντας προσέτρεξε σε παρακείμενο Φαρμακείο ζητώντας να του κάνουν αντιτετανικό ορό. Γενόμενος μάρτυρας αυτών των κρουσμάτων, πολύς παρευρισκόμενος κόσμος έχοντας ιδία τραυματική εμπειρία απειλούσε με εξολόθρευσή των παντί τρόπω.

Προκειμένου να προασπίσουμε τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών από την επίθεση αυτών των αδεσπότων που επέδειξαν άγρια κι επιθετική συμπεριφορά αλλά και να προστατευθούν τα αδέσποτα από ενδεχόμενες βάναυσες και παράνομες ενέργειες των εξαγριωμένων συνανθρώπων μας, και δεδομένου ότι ξημέρωνε Σαββατοκύριακο και λογικά θα αντιμετωπίζαμε πάλι τα ίδια ή χειρότερα περιστατικά, έδωσα, ως έχουσα υποχρέωση και καθήκον, εντολή να κληθεί το αρμόδιο και ειδικευμένο συνεργείο του ΔΙΚΕΠΑΖ το οποίο μέχρι τώρα έχει περισυλλέξει 1972 αδέσποτα, να τα περισυλλέξει κι αυτά για την κατά νόμο εξέταση και περίθαλψη των. Παρακαλέσαμε δε τους αρμόδιους να επέμβουν τις βραδυνές ώρες που τα αδέσποτα ήταν εκεί και τους ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση που επέδειξαν.

Οι αιτιάσεις ορισμένων ότι ο χαρακτηρισμός μου ως “άγριων κι επιθετικών” αδέσποτων ισοδυναμεί και προοιωνίζει ευθανασία δεν ευσταθούν, και τούτο διότι μολονότι ορισμένα περισυλλεγμένα σκυλιά είχαν χαρακτηριστεί από φιλόζωους και μέλη της Φιλοζωικής ως επικίνδυνα, εν τούτοις ΚΑΝΕΝΑ δεν υπέστη ευθανασία στο ΔΙΚΕΠΑΖ κι ΟΛΑ επεστράφησαν στο φυσικό τους χώρο αφού είχαν τύχει της δέουσας περίθαλψης,στείρωσης και σήμανσης. Τον χαρακτηρισμό του επικίνδυνου μπορεί να το δώσει μόνο η κατά νόμο ειδική επιτροπή.

Τελειώνοντας, ως Δήμαρχος θέλω να συγχαρώ το Τμήμα Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς του Δήμου μας ως και των Κρατικών Ελεγκτικών Οργάνων για το ζήλο που επιδεικνύουν και τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των αδεσπότων του νησιού μας. Επίσης συγχαίρω και για την επιτυχία της υιοθέτησης εκ μέρους φιλόζωων πολιτών 70 αδέσποτων καταχωρημένων στο Υπουργείο Ανάπτυξης στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, τα οποία βρήκαν στέγη και θαλπωρή. Εάν παρά ταύτα κάποιος νομίζει ότι το όλο εγχείρημα πάσχει νομιμότητας, δεν έχει παρά να προσφύγει στον Εισαγγελέα. Καμία απειλή όμως και κανένας εκβιασμός δεν θα με εμποδίσει να πράξω το καθήκον μου ως Δήμαρχος.» καταλήγει η Ισιδώρα Παπαθανασίου - Νάννου.

Διαβάστε επίσης:

Οι τουρίστες ενδιαφέρθηκαν για το σοβαρά τραυματισμένο σκυλί που πέθαινε αβοήθητο σε παραλία της Σαλαμίνας

Έδεσε και εγκατέλειψε 2 σκυλιά σε ορεινή περιοχή της Σαλαμίνας για να πεθάνουν από δίψα & πείνα

Σκύλος σε κλουβί - φυλακή στη Σαλαμίνα

2-11-2017 η δίκη του άνδρα που σκότωσε το σκυλί της πεθεράς του στη Σαλαμίνα το 2013

Βρήκαν δηλητηριασμένα σκυλιά και μια αλεπού στα Κανάκια Σαλαμίνας

Σαλαμίνα: Πυροσβέστες βρήκαν τον ένα σκύλο νεκρό και τον δεύτερο να τον τρώνε εκατοντάδες τσιμπούρια

Ψαράδες έσωσαν τον σκύλο που κινδύνευε με πνιγμό ανοιχτά της Σαλαμίνας

Καταδικάστηκε με τη μέγιστη ποινή χωρίς αναστολή ο 34χρονος που έκαψε κουτάβι στη Σαλαμίνα το 2012

Βασιλικά Σαλαμίνας: Σκότωσε το σκυλί της πεθεράς του

Σαλαμίνα: Με τρεις σφαίρες εκτέλεσε το Επιανέλ ενώπιον του 11χρονου παιδιού του

Ο σκύλος κρεμάστηκε εξαιτίας της αδιαφορίας του ιδιοκτήτη του στα Σελήνια της Σαλαμίνας

Έκαψε ζωντανό κουτάβι στη Σαλαμίνα

Σαλαμίνα: Συνελήφθη για την κακοποίηση του σκύλου του

Μανιακός εκτελεστής σκοτώνει με περίστροφο αδέσποτα στη Σαλαμίνα

Δολοφόνησε τον σκύλο στη Σαλαμίνα αλλά τιμωρήθηκε με ποινή «χάδι»

Σαλαμίνα: Τον έπιασαν την ώρα που έπνιγε τον σκύλο στη θάλασσα

Σαλαμίνα: Σκότωσε το Πίντσερ με αεροβόλο

Σαλαμίνα: Ο σκύλος σερνόταν αβοήθητος στην πιο κεντρική παραλία του νησιού

Σαλαμίνα: Παράτησαν τον σκύλο αλλά δεν του έβγαλαν το λουρί που τον έπνιγε

Σαλαμίνα: Έπιασαν την σκυλίτσα που πάσχει από σαρκοπτική ψώρα

Στη «μαγευτική» Σαλαμίνα κρέμασαν την έγκυο σκυλίτσα…

Σαλαμίνα: Η αλυσίδα από το καπίστρι κόλλησε στη γνάθο του μουλαριού!

 

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.