Στηρίξτε μας

Πρόστιμο στον οδηγό του Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων που έβαλε σκύλο στις αποσκευές!

10 Μαρτίου 2013 20:05 | Χρηστικά
Πρόστιμο στον οδηγό του Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων που έβαλε σκύλο στις αποσκευές!

Η Βασιλική Μπαρτολόττα, μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Τρικάλων «Ο Άργος», έλαβε στις 8 Μαρτίου 2013 την απάντηση του διευθυντή των Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων, Δημήτρη Τσόλα, ο οποίος την πληροφόρησε για την ποινή, που επιβλήθηκε στον οδηγό, ο οποίος έβαλε στις 13 Ιανουαρίου 2013 σκύλο στον χώρο των αποσκευών πράττοντας αντίθετα από αυτό που ορίζει η νομοθεσία και παραβιάζοντας τις εντολές που έχουν δοθεί.

To ζώο είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και συνοδευόταν από τον Κωνσταντίνο, μέλος του φιλοζωικού σωματείου Τρικάλων. Ο οδηγός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι οι διαμαρτυρίες των επιβατών των έκαναν να πράξει το αντίθετο από αυτό που γνώριζε ότι είναι νόμιμο.

Οι ισχυρισμοί του οδηγού δεν έπεισαν τη διοίκηση του Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων και του επιβλήθηκε  πρόστιμο δύο ημερομισθίων. Η ποινή  μπορεί να φαίνεται μικρή όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η πράξη και ο παραδειγματισμός.

Τι λέει ο διευθυντής του Κ.Τ.Ε.Λ. Τρικάλων

«Όπως θα διαπιστώσετε το πρόβλημα δημιουργήθηκε από αυθαίρετη και αντίθετη των εντολών μας ενέργεια του οδηγού. Έγιναν τα απαιτούμενα από την εταιρεία μας για την μη επανάληψη του μεμονωμένου αυτού περιστατικού. Ευχαριστώ.

Ο Δ/ντης

Τσόλας Δημήτρης»

KTELTrikalon

Η επιστολή για την επιβολή του προστίμου

Αρ. Πρωτ. : 1439

Τρίκαλα 06/03/2013

ΠΡΟΣ : κα Μπαρτ. Βασιλική

Μέλος του Φιλοζωϊκού Σωματείου

Τρικάλων « Ο Άργος »

Σε απάντηση επιστολής – καταγγελίας σας προς την εταιρεία μας η οποία έλαβε αριθμό Πρωτοκόλλου 1573/29-1-2013

Το Διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μας εξέτασε την επιστολή – καταγγελία σας σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε στις 13-01-2013 με την μεταφορά ζώου από Τρίκαλα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις εντολές της διοίκησης προς το προσωπικό της εταιρείας τα ζώα συνοδείας μεταφέρονται αποκλειστικά εντός του λεωφορείου σε κατάλληλο κλουβί.

Κάλεσε τον οδηγό του λεωφορείου σε απολογία.

Ο οδηγός του λεωφορείου κ. Β. Α. ο οποίος κλήθηκε εγγράφως σε απολογία ισχυρίστηκε ότι:

Ενώ ξεκίνησε από τα Τρίκαλα κανονικά με το ζώο εντός του λεωφορείου στη συνέχεια «αναγκάστηκε» κατόπιν συνεχόμενων διαμαρτυριών των υπολοίπων επιβατών να τοποθετήσει το κλουβί με το ζώο στο χώρο των αποσκευών.

Σε ερώτηση του διοικητικού συμβουλίου εάν γνώριζε τι προβλέπεται για την μεταφορά ζώων είπε ότι το γνωρίζει αφού έχουν βγει και σχετικές ανακοινώσεις-οδηγίες από την διοίκηση προς το προσωπικό, υπήρχαν όμως έντονες διαμαρτυρίες των επιβατών για την παραμονή του ζώου στο λεωφορείο για τις οποίες ενημέρωσε άμεσα τον σταθμάρχη.

Σε ερώτηση εάν ο σταθμάρχης συμφώνησε για τις ενέργειες του, είπε πως ο σταθμάρχης του είπε ότι το ζώο πρέπει να μεταφερθεί εντός του χώρου επιβατών όπως προβλέπεται, επιπλέον επικοινώνησε μαζί του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και ο διευθυντής της εταιρείας ο οποίος του έδωσε εντολή να βάλει το κλουβί με το ζώο πίσω στο χώρο επιβατών και του συνέστησε να εξηγήσει στους επιβάτες ότι οφείλει να το κάνει σύμφωνα με τον κανονισμό.

Τελικά κατά την απολογία του αποδέχτηκε ότι ενήργησε από μόνος του μη τηρώντας τις εντολές που είχε γιατί όπως είπε «...μόνο και μόνο ως άνθρωπος και με το μυαλό του στην οδήγηση του λεωφορείου δεν μπορούσε να διαχειριστεί τις έντονες διαμαρτυρίες των επιβατών και επιπλέον πίστεψε ότι δεν θα δημιουργούνταν τέτοιο πρόβλημα … ζητά δε συγνώμη τόσο από την διοίκηση όσο και από τον καταγγέλλων….»

Το Διοικητικό συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη του:

1. ότι οι εντολές και οδηγίες της διοίκησης είναι σαφής και συγκεκριμένες σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς ζώων συνοδείας και σύμφωνες με τις σχετικές διατάξεις, καθημερινά δε μεταφέρονται χωρίς προβλήματα ζώα συνοδείας εντός του χώρου επιβατών (μάλιστα έχουν καθορισθεί και συγκεκριμένα δρομολόγια προς Αθήνα και Θεσσ/κη),

2. την καταγγελία της κ. Μπαρτ. Βασιλικής και όσα αναφέρονται σε αυτή,

3. την απολογία του οδηγού Β. Α.,αποφάσισε ομόφωνα με την υπ΄ αριθμόν 7/12-02-2013 απόφαση του και σύμφωνα με τους κανονισμούς της εταιρίας, την επιβολή χρηματικού προστίμου ίσο με δύο ημερομίσθια στον οδηγό Βλάχο Αχιλλέα για παράβαση των ισχυόντων κανονισμών καθώς και εντολών της διοίκησης.

Με τιμή,

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος

Νιαβής Δημήτριος

Τι είχε καταγγείλει η κα Μπαρτολόττα

KTELTrikalonSkylosΘέμα «Μεταφορά ζώου στις αποσκευές»

Για σήμερα Κυριακή 13/01/2013 και ώρα 18.30 είχε κανονιστεί η μεταφορά της σκυλίτσας του καταφυγίου μας (Φιλοζωική Τρικάλων «Ο Άργος», Α.Π. 608/2007) με εθελοντή τον Κωνσταντίνο Κ. και αφού πληροφορηθήκαμε από το ΚΤΕΛ Τρικάλων για τα ωράρια των δρομολογίων στα οποία γίνονται δεκτά ζώα (07:00 & 18:30).

Στο σημείο έφερε το ζώο η ταμίας του συλλόγου Βαλεντίνα Δ. η οποία μίλησε με τον οδηγό για να του εξηγήσει πως το ζώο φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και του έδειξε το βιβλιάριο του ζώου καθώς και για το ότι θα συνοδευτεί από τον Κων/νο ο οποίος δεν είχε φτάσει εκείνη την στιγμή, αλλά ερχόταν στο σημείο.

Ο οδηγός δέχτηκε να μπει το ζώο πάνω -όπως έπρεπε- αλλά πριν το ανεβάσει ρώτησε το επιβατικό κοινό αν είχε κάποιος πρόβλημα. Μέσα στους επιβάτες υπήρχε μία κυρία η οποία ήταν αντίθετη με το να μπει το ζώο μέσα στο λεωφορείο και έτσι ο οδηγός επέμεινε πως έπρεπε να πάει στις αποσκευές γιατί έτσι ορίζει ο νόμος!

Ο Κωνσταντίνος εξήγησε στον οδηγό πως υπάρχει ξεκάθαρη εγκύκλιος και έδωσε το τηλέφωνό μου ώστε να μιλήσει μαζί μου και να του εξηγήσω και εγώ με την σειρά μου πως εφόσον στο συγκεκριμένο δρομολόγιο επιτρέπονται ζώα, θα πρέπει ο οδηγός ανεξαρτήτως από το αν συμφωνούν ή όχι οι επιβάτες να δεχτεί το ζώο πάνω όπως ξεκάθαρα λέει η εγκύκλιος ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ, ο νόμος 4039/12 καθώς και ο νόμος 1197/81 ο οποίος μιλάει για κακομεταχείριση ζώων κατά την διάρκεια μεταφοράς στον οποίο υπάρχει και ποινή.*

Ο οδηγός δεν δέχτηκε για κανένα λόγω να ανεβάσει το ζώο πάνω και έτσι ξεκίνησε με το ζώο να βρίσκεται στον χώρο των αποσκευών. Αρχικά, πήρα στα ΚΤΕΛ και πληροφορήθηκα από τον σταθμάρχη το ον/μο του οδηγού καθώς και τις πινακίδες του οχήματος. Ο σταθμάρχης μου επιβεβαίωσε πως όλοι οι οδηγοί έχουν ενημερωθεί για την εγκύκλιο και πως το ζώο έπρεπε να ταξιδέψει πάνω. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία και με την κα Βάσω Τάκη ώστε να έχω νομική συμβουλή από άτομο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Σε μία προσπάθεια μας, και το ζώο να ταξιδέψει με τις σωστές συνθήκες, αλλά και ο οδηγός - ο οποίος δεν ήθελε να παραδεχθεί για κανέναν λόγο πως δεν περνάει απ το χέρι του ή των επιβατών το ζήτημα - να μην πάρει πρόστιμο, επικοινώνησε πάλι μέλος του συλλόγου μας η κα Λιλή Κ. με τον σταθμάρχη να τον ενημερώσει πως θα υπάρχει αστυνομία στο σημείο και πως θα κινηθούμε νομικά.

Ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον οδηγό τηλεφωνικός και ο οδηγός έκανε στάση για να πάρει ο Κων/νος την σκυλίτσα επάνω. Αφού έβγαλαν το ζώο και περίμενε ο Κων/νος να ανέβει, ο οδηγός αποφάσισε πως επειδή κάνει παράπονα μία συγκεκριμένη κυρία δεν θα δεχτεί το ζώο πάνω και το ξανάβαλε πίσω.

Στις 23.00 το βράδυ ειδοποιήθηκε η αστυνομία να πάει στο σημείο του ΚΤΕΛ Λιοσίων όπου βρισκόταν το λεωφορείο και ο οδηγός. Εκεί έγινε ανταλλαγή στοιχείων και ο οδηγός ισχυρίστηκε πως το ζώο ήταν ασυνόδευτο για αυτό και ήταν κάτω.

Σύμφωνα με τους νόμους που επισυνάπτω και την εγκύκλιο, ακόμα και ασυνόδευτο να ήταν το ζώο, για κανένα λόγω δεν θα έπρεπε να μπει κάτω, ακόμα και να υπήρχαν άτομα που διαφωνούσαν, εφόσον - σύμφωνα και με τον σταθμάρχη - υπάρχει ανακοίνωση η οποία λέει πως σε αυτό το δρομολόγιο επιτρέπεται η μεταφορά ζώων. Δεν μπορεί να υπερισχύσει η γνώμη του οδηγού ή επιβάτη, της εγκυκλίου και του νόμου.

Το μόνο που έχω να πω είναι πως όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά, πρέπει να τα φτάνουμε μέχρι τέλους αλλιώς, με την ελπίδα μόνο για ένα καλύτερο αύριο, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε πραγματικά μπροστά και φυσικά αυτό ισχύει και πέρα απ’ τους νόμους για τα ζώα..

Νόμος 4039/12 Άρθρο 10 §2:

«Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισμών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους. Οι σκύλοι βοήθειας εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.»

Νόμος 1197/81 Άρθρο 1 §3

Επί βασανισμού ή κακομεταχειρίσεως ζώων κατά την διάρκειαν της μεταφοράς των δι' εμπορικών πλοίων, αεροπλάνων, σιδηροδρόμων και αυτοκινήτων ευθύνην υπέχουν ως συναυτουργοί της τοιαύτης πράξεως αντιστοίχως, και οι κυβερνήται των πλοίων και αεροπλάνων, οι προϊστάμενοι των αμαξοστοιχιών και οι οδηγοί των αυτοκινήτων, τιμωρούμενοι δια των ανωτέρω ποινών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟ∆ΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ∆ΙΚΤΥΩΝ, ΓΕΝΙΚΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Εγκύκλιος ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ

Άρθρο 2 §Β. Λεωφορεία Υπεραστικών ΚΤΕΛ:

...Εφόσον αποφασιστεί από το οικείο υπεραστικό ΚΤΕΛ Α.Ε. ή ΚΤΕΛ να γίνει χρήση του ως άνω (β) περιορισμού, θα πρέπει η πληροφορία αυτή να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ενώ θα πρέπει να έχει αναρτηθεί εμφανώς σχετική ανακοίνωση στους σταθμούς και πρακτορεία του ΚΤΕΛ. Ο περιορισμός των δρομολογίων θα δύναται να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες αλλεργικών κ.λπ. ατόμων που ευλόγως αποφεύγουν το συγχρωτισμό με κατοικίδια ζώα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι ενδεδειγμένη η κατάλληλη διευθέτηση των επιβατών εντός του λεωφορείου...

§4. Τονίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου αυτής, επιβάλλονται, από το οικείο Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ. 170/2003 (Α’ 140), στις ΚΤΕΛ Α.Ε. οι προβλεπόμενες κυρώσεις της παρ. 4(η) του άρθρου 2 του ίδιου π.δ. και σε περίπτωση υποτροπής αυτές της παρ. 5 του ίδιου άρθρου. Οι οδηγοί των λεωφορείων που δε συμμορφώνονται με τις ως άνω ρυθμίσεις, υπόκεινται στις πειθαρχικές κυρώσεις του άρθρου 18 του π.δ. 246/2006 (Α’ 261) που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. & ΚΤΕΛ.

Τα συλλογικά όργανα των ΚΤΕΛ Α.Ε. παρακαλούνται για την ενημέρωση των μελών τους ενώ οι ΚΤΕΛ Α.Ε. για την ενημέρωση του προσωπικού και των μετόχων τους.

Προεδρικό Διάταγμα Υπ' Αριθ. 170/ΦΕΚ 140/Α/9-6-2003

Άρθρο 2 – ΚΥΡΩΣΕΙΣ

§4. - Από 800 έως 1500, για παραβάσεις του άρθρου 15, ήτοι:

η) Άρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρου ή μικρών κατοικίδιων (ζώων) που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα.

§5. - Στους υπότροπους για την ίδια παράβασή, επιβάλλεται ως πρόστιμο το ποσό των:

α) 1500 - 1.800 €, για τη πρώτη φορά,

β) 1810 - 2.000 €, για τη δεύτερη φορά,

γ) 2010 -2.934€, για την τρίτη φορά,

δ) Για κάθε επί πλέον φορά 2.934 €.

Διαβάστε επίσης:

Και στα τρένα επιτρέπεται πλέον η μεταφορά των ζώων συντροφιάς!

Θα επιτρέπονται στους συρμούς των τρένων για επιβάτες τα ζώα συντροφιάς

Στον χώρο των αποσκευών τα κουτάβια με το Κ.Τ.Ε.Λ. Ημαθίας

Επιτρέπεται η μεταφορά των μικρόσωμων κατοικίδιων με το Κ.Τ.Ε.Λ.

Το Κ.Τ.Ε.Λ. ΠΕΛΛΑΣ ενημερώνει επιβάτες και οδηγούς ότι επιτρέπεται η μεταφορά ζώων στην καμπίνα

Κ.Τ.Ε.Λ. Ξάνθης: Έβαλαν στις αποσκευές το ασυνόδευτο κουτάβι

Το Κ.Τ.Ε.Λ. Πέλλας βοηθά τους φιλόζωους να μετακινηθούν μαζί με τα ζώα τους

Θα επιτρέπονται στους συρμούς των τρένων για επιβάτες τα ζώα συντροφιάς

Οδηγοί του Κ.Τ.Ε.Λ. Αριδαίας παρανομούν και απαγορεύουν τα κατοικίδια στην καμπίνα των επιβατών

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Κιττυ

    Ο φιλος μου ειναι φορτωτης στα κτελ,οταν το δρομολογιο ειναι ειδικο για ζωα,οποιος επιβατης εχει θεμα κατεβενει κ περνει αλλο λεωφορειο,Το ζωακι ταξιδευει κανονικα στο χωρο των επιβατων.Κανενας επιβατης δεν εχει το δικαιωμα σε αυτην την περιπτωση να απαιτησει να μην ταξιδεψει το ζωακι!

  2. Ναταλία Ανδριανού

    Καλό θα ήταν όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο να καλείται άμεσα η αστυνομία για να εφαρμοστεί η αυτόφορη διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.