Έκκληση στους φιλόζωους της Χαλκίδας και της Εύβοιας να παραστούν αύριο το πρωί 1η Αυγούστου στο καταφύγιο αδέσποτων σκύλων «Clive» που βρίσκεται στην περιοχή του Βασιλικού Εύβοιας ώστε να εμποδίσουν τις αρχές να πετάξουν τα σκυλιά στον δρόμο ή να τα εξαφανίσουν απευθύνει και μέσω του www.zoosos.gr ο Ζωόφιλος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο», ο οποίος το διαχειρίζεται εδώ και 20 χρόνια.
Το αυριανό κάλεσμα είναι στις 09:30 στο εργοστάσιο «ΤΕΜΠΟ» στον δρόμο μετά το Βασιλικό Εύβοιας. Το καταφύγιο «Clive» αξίζει να αναφέρουμε ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 και η έκταση 8,5 στρεμμάτων είναι δωρεά του Νεοζηλανδού Κλάιβ Χιμένεθ στον Ζωόφιλο και Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας «Το Καταφύγιο». Είναι όμως το σημείο όπου συστηματικά Χαλκιδαίοι και λοιποί κάτοικοι της Εύβοιας παρατούν, εγκαταλείπουν, πετούν όλα τα ανεπιθύμητα ζώα τους χωρίς δεύτερη σκέψη…
Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Η συστηματική αδιαφορία των αρχών για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων και στο νησί της Εύβοιας - επί δεκαετίες - είχε ως αποτέλεσμα οι ελάχιστοι που νοιάζονται να συγκροτήσουν ένα σύλλογο και δημιουργήσουν ένα καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα της Χαλκίδας στην περιοχή του Βασιλικού το οποίο πια αριθμεί 130 σκυλιά (και 70 γάτες) εκ των οποίων τα μισά ζώα κάνουν θεραπεία για τη λεϊσμανίωση (μια πολύ συνηθισμένη αλλά και θανατηφόρα ασθένεια για τα σκυλιά αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως), ενώ αρκετά από αυτά είναι ανάπηρα ή με ειδικές ανάγκες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τη φροντίδα των ανθρώπων.
Με μια σειρά από νομικές ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια - επειδή κάτοικοι της περιοχής που έχτισαν πέριξ του καταφυγίου τα σπίτια τους ενοχλούνται αν και γνώριζαν πως εκεί λειτουργεί εδώ και 20 χρόνια κυνοκομείο - αποφασίστηκε (από το 2013) από αυτό το κτήμα, στο οποίο εργάζονται εθελοντικά μέλη του συλλόγου και μη, να εκδιωχθούν τα ζώα, τα οποία είναι άγνωστο το που θα καταλήξουν αφού το Δημοτικό Κυνοκομείο Χαλκίδας είναι γεμάτο (και δεν διαθέτει κτηνίατρο) και η επανατοποθέτηση τους ισοδυναμεί με τον βέβαιο θάνατο τους καθώς δεν θα λαμβάνουν καμιά θεραπεία για την ασθένεια τους.
Σύμφωνα με τους ανθρώπους, που φροντίζουν τα αδέσποτα, στον χώρο δεν υπάρχουν υγειονομικές παραβάσεις, ούτε τα ζώα κακοποιούνται από τις συνθήκες διαβίωσης τους εκεί. Αντιθέτως είναι υποδειγματική η περιποίηση τους. Είναι όλα στειρωμένα, εμβολιασμένα και τσιπαρισμένα και με ιατρικό φάκελο και όλα αυτά τα έξοδα τα κάλυψαν ιδιώτες από την τσέπη τους χωρίς να επιβαρύνουν το κράτος.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι από την «επανένταξη» - που ορίζει η νομοθεσία - κινδυνεύουν όχι μόνο τα άρρωστα σκυλιά αλλά και τα κουτάβια και τα γέρικα που δεν θα μπορέσουν ούτε να βρουν τροφή μόνα τους ή νερό ή να προστατευτούν από τα οχήματα. Αν τα σκυλιά αυτά που είναι φροντισμένα καταλήξουν στον δρόμο τι θα απογίνει με τα υπόλοιπα αδέσποτα τα οποία κυκλοφορούν στην Χαλκίδα και στις πέριξ περιοχές της Εύβοιας και έχουν τόσο αυξημένες ανάγκες;
Τι δηλώνει ο Ζωόφιλος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας «Το Καταφύγιο»
«Δύο δεκαετίες πριν ο κύριος Κλάιβ Χιμένεθ, Νεοζηλανδός στην καταγωγή, κάτοικος και ιδιοκτήτης κτήματος έξω από το Βασιλικό Ευβοίας, (περιοχή Άγιος Ανδρέας), αποφάσισε να δωρίσει στον Ζωόφιλο & Πολιτιστικό Σύλλογο Χαλκίδας την ιδιοκτησία του, των 8,5 στρεμμάτων, με σκοπό την δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Έτσι το 1997 υλοποιήθηκε ο παραπάνω σκοπός και ξεκίνησε το καταφύγιο "Clive" με την εθελοντική εργασία των μελών του συλλόγου, τις γενναιόδωρες προσφορές επιχειρηματιών της πόλης μας, αλλά και την οικονομική συμπαράσταση της τότε Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το καταφύγιο εναρμονιζόταν πλήρως με την ισχύουσα τότε νομοθεσία. Το 2003 όταν και άλλαξε ο νόμος περί καταφυγίων, μας ζητήθηκαν επί πλέον έργα, τα οποία ολοκληρώθηκαν μέσα στο επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η Πολιτεία αρνήθηκε να μας χορηγήσει την απαιτούμενη άδεια, εξαιτίας μη νόμιμα υφιστάμενων και μεταγενέστερων γειτονικών κατοικιών.
Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο, που ο Δήμος Χαλκιδέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Εισαγγελία Χαλκίδας απαιτούν να κλείσει το καταφύγιο και να πάρουν τα ζώα από εκεί... και να τα πάνε πού; Στο Δημοτικό κυνοκομείο; Στους δρόμους της Χαλκίδας; στις εξοχές; Να τα θανατώσουν ίσως;
Εκατοντάδες ζώα κάθε χρόνο φιλοξενούνται, στειρώνονται και κατόπιν υιοθετούνται μέσα από το καταφύγιο "Clive". Πολλά από αυτά νοσηλεύθηκαν, θεραπεύτηκαν από τις ασθένειες τους, χειρουργήθηκαν με βαριά κατάγματα και άλλα προβλήματα υγείας. Όλα τα ζώα έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε κτηνιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Είναι από τα λίγα καταφύγια στην Ελλάδα με 24ωρη παρουσία φροντιστών που διαμένουν στον χώρο και εκτελούν τις εργασίες καθαριότητας, τον προαυλισμό των ζώων, τη χορήγηση των ημερησίων γευμάτων και φαρμάκων. Όλα τα ζώα έχουν σωστό σωματικό βάρος, είναι υγιή χωρίς έσω και έξω παράσιτα. Οι κτηνίατροι του συλλόγου, οι οποίοι συνεργάζονται εθελοντικά, επισκέπτονται το καταφύγιο δύο φορές την εβδομάδα για άμεση επιτήρηση των συνθηκών και της υγείας των ζώων.
Κάθε χρόνο ο σύλλογος σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους του οργανώνει προγράμματα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία δεν σταματούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τον Απρίλιο του 2014 σε ένα μεγαλειώδες τετραήμερο στειρώθηκαν 576 ζώα από όλη τη μείζονα περιοχή, (από το Σχηματάρι ως το Αλιβέρι). Η απάντηση στην πρόσκληση μας προς τον Δήμο Χαλκιδέων για συμμετοχή και βοήθεια στην προσπάθεια αυτή ήταν αρνητική. Όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκαν στο έργο μας, αλλά έφτασαν στο σημείο να σύρουν στα δικαστήρια τους γιατρούς που τόσο σκληρά και αφιλοκερδώς εργάστηκαν για τα αδέσποτα. Ο Δήμος Χαλκιδέων για το πρόγραμμα διαχείρισης του 2015 δαπάνησε 100.000 ευρώ για στείρωση 500 ζώων. Τα 576 που στειρώθηκαν σε τέσσερις ημέρες στοίχισαν στην πολιτεία ΜΗΔΕΝ ευρώ.
Σε αντίθεση με την τον Δήμο και την πολιτεία, το 2014, ο σύλλογός μας στήριξε το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Χαλκιδέων, βοηθώντας ενεργά στην περισυλλογή και μεταφορά στην κλινική 300 αδέσποτων ζώων της περιοχής μας. Για αυτή την προσπάθεια, ο Δήμος Χαλκιδέων επαινέθηκε για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Περιφερειάρχη κυρίας Ρένας Δούρου, καθώς επίσης και στην διημερίδα που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Ωνάση στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Καθημερινά οι εθελοντές - μέλη του συλλόγου απασχολούνται στο να βοηθούν ζώα στους δρόμους μέσα και έξω από την πόλη, (τάισμα, φάρμακα, περισυλλογές και μεταφορά στους κτηνιάτρους), τη στιγμή που όλα αυτά είναι καθήκον της πολιτείας. Όλη η εθελοντική δουλειά γίνεται αγόγγυστα, αδιάλειπτα, με έξοδα που πληρώνονται από το υστέρημά μας και το περίσσευμα της καρδιάς μας.
Το καταφύγιο "Clive" είναι πρότυπο καταφυγίου για όλη την Ελλάδα. Όλα τα ζώα φέρουν αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα, με ιατρικό φάκελο το καθένα ξεχωριστά και με αιματολογικές εξετάσεις ετησίως επαναλαμβανόμενες. Οι κτηνίατροι που συνεργάζονται με το καταφύγιο, επιβάλλουν να ελέγχουν και να εξετάζουν κάθε νεοεισερχόμενο ζώο, που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο καταφύγιο.
Επί σειρά ετών, ο Ζωόφιλος & Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό έργο για τα αδέσποτα της πόλης. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί για την δράση μας, είναι ευπρόσδεκτος να επισκεφθεί τα γραφεία μας και το καταφύγιο "Clive".
Κατόπιν όλων των παραπάνω αναφερομένων, έχουμε να απευθύνουμε προς την πολιτεία, το Δήμο και όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες τα κάτωθι ερωτήματα:
Α) Αν πάρει ο Δήμος αυτά τα 150 ζώα που φιλοξενούνται στο καταφύγιο, που θα τα πάει; Όσα παίρνουν καθημερινά φάρμακα (2-3 φορές την ημέρα), μας εγγυάται κανείς από το Δήμο ότι θα συνεχίσουν οι θεραπείες τους και ποιος (ονομαστικά) θα τις αναλάβει;
Β) Θα κάνει πράξη ο Δήμος ή η Πολιτεία τα λεγόμενα του νομοκτηνίατρου, ότι όλα τα ηλικιωμένα και άρρωστα ζώα θα θανατωθούν; Με ποια διάταξη νόμου είναι σύμφωνη αυτή η πράξη;
Γ) Εάν τα υγιή ζώα αφεθούν ελεύθερα στους δρόμους της Χαλκίδας, δεν θα επιβαρύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα της πόλης; Οι κάτοικοι είναι σύμφωνοι; Έχουν ερωτηθεί από τον Δήμο;
Δ) Το Δημοτικό Κυνοκομείο το οποίο λειτουργεί με ένα άτομο προσωπικό και μόνο τις πρωινές ώρες, είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς; Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μόνιμος κτηνίατρος, ποιος θα έχει την ευθύνη των ζώων; Πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου;
Ε) Έχει ο Δήμος τόσα πολλά χρήματα, ώστε να θέλει να αναλάβει τα ζώα που εδώ και τόσα χρόνια ο σύλλογος πληρώνει για αυτά τροφές και φάρμακα; Αν είναι έτσι, γιατί δεν αναλαμβάνει όλα αυτά τα αδέσποτα ζώα που περιφέρονται στους δρόμους μέσα και έξω από τη Χαλκίδα, τα οποία κατ’ εκτίμηση ξεπερνούν τις 3.000;
ΣΤ) Γιατί δεν επιτρέπεται η είσοδος των εθελοντών στο Δημοτικό Κυνοκομείο; Άλλωστε, έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί με χρήματα όλων των φορολογουμένων πολιτών. Γιατί, λοιπόν, να μην δικαιούνται να προσφέρουν εργασία, πόσο μάλλον, όταν είναι και εθελοντική;
Ζ) Όταν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς έχουν φτάσει τα 1.500.000 σε όλη την Ελλάδα, αναρωτιόμαστε ποιο είναι σοφότερο. Να κλείσουμε τα ήδη υπάρχοντα καταφύγια ή να κατασκευάσουμε και άλλα με τη μέριμνα είτε των φιλοζωικών σωματείων, είτε της πολιτείας;
ΚΑΛΟΥΜΕ λοιπόν κάθε λογικά σκεπτόμενο συμπολίτη μας να προβληματιστεί με όλα αυτά, να διαμαρτυρηθεί, να συμπράξει μαζί μας και να συνδράμει στη συνέχεια του έργου μας, το οποίο βοηθάει αφενός τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και αφετέρου τους πολίτες.
Είμαστε εναντίον του εγκλεισμού των αδέσποτων – κάτι που επιθυμούν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας για να ξεφορτωθούν τα ζώα κρατώντας τα αιχμάλωτα – και καλώς ο νόμος αυτό το απαγορεύει. Εντούτοις ζώα που φροντίζονται σωστά, έχουν τροφή, περίθαλψη και παρέα δεν κακοποιούνται. Για να κλείσει ένας τέτοιος χώρος πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Σε μια χωρά που γίνονται ελάχιστες υιοθεσίες υγειών νεαρών αδέσποτων τι θα απογίνουν ηλικιωμένα ή σκυλιά με ειδικές ανάγκες; Και φυσικά ας μην ξεχνάμε ότι τα ζώα δεν ευθύνονται για όσα οι άνθρωποι πράττουν. Η διαχείριση των αδέσποτων είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και η αδιαφορία των αρχών προς αυτά στη χώρα μας είναι εγκληματική.
Μια ματιά στα δημοσιεύματα του ακολουθούν θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους για το τι υφίστανται τα ζώα παντού και στην Εύβοια και στη Χαλκίδα...
Στο κτηνιατρείο της Ειρήνης Κανελλοπούλου που βρίσκεται Πίνδου 16 στην Κηφισιά Αττικής μπορούν να απευθύνονται όσοι βρουν ζώα τραυματισμένα στις πυρόπληκτες περιοχές. Για περισσότερες πληροφορίες…
Οι πλημμύρες, που έπληξαν σήμερα τον νομό Ηλείας, δεν στοίχισαν τη ζωή μόνο σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, ούτε κατέστρεψαν απλώς περιουσίες, οχήματα, καλλιέργειες. Προφανώς στα ορμητικά νερά, που φτάνουν τα 70 εκατοστά ύψος, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, παραγωγικά, συντροφιάς κ.ά..
Ποια πλάσματα χαρακτηρίζονται ως «ζώα συντροφιάς»;
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) θέτουν αυτό το καθόλου ρητορικό ερώτημα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρµάκων και Εφαρµογών του ΥΠ.Α.Α.Τ. ζητώντας να ξεκαθαριστεί ποια ζώα η πολιτεία χαρακτηρίζει ως «ζώα συντροφιάς».