Στηρίξτε μας

Καταγγέλλουν τις δολοφονίες των ζώων και την αδιαφορία των Δήμων Ιστιαίας/Αιδηψού και Μαντουδίου/Λίμνης/Αγίας Άννας

18 Μαΐου 2016 08:01 | Καταγγελίες
Καταγγέλλουν τις δολοφονίες των ζώων και την αδιαφορία των Δήμων Ιστιαίας/Αιδηψού και Μαντουδίου/Λίμνης/Αγίας Άννας

Για άλλη μια φορά το Φιλοζωικό Σωματείο Βόρειας Εύβοιας «ΗΡΑ» καταγγέλλει την θανάτωση ζώων με φόλες σε πολλές περιοχές της Ιστιαίας, των Ωρεών, του Ν. Πύργου, του Πευκί και των Καμαρίων και δημοσιοποιεί τις προτάσεις που έχει θέσει υπ’ όψιν της δημοτικής αρχής – χωρίς αποτέλεσμα – για την ορθή διαχείριση αδέσποτων ζώων της περιοχής.

IstiaiaDilitiriasmenaSkyliaFoles-1Τα πτώματα των σκυλιών στην Ιστιαία εντοπίστηκαν στην πλατεία και στα πέριξ χωράφια από εκείνους που τα φρόντιζαν...

Στην ανακοίνωση του επισημαίνει: «Το Φιλοζωικό Σωματείο ΗΡΑ, καταδικάζει για άλλη μια φορά τη μαζική εξόντωση επτά σκύλων στην Ιστιαία – Βόρεια Εύβοια – και καλεί άμεσα το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού να πάρει θέση για το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και να αναλάβει τα όσα νόμιμα ορίζει ο Φιλοζωικός Νόμος, ώστε να προστατεύσει και να περιθάλψει τις αδέσποτες ψυχές.

Η ΗΡΑ ειδοποιήθηκε από πολίτες για τη μαζική δηλητηρίαση σκύλων από φόλες, τα άψυχα σώματα των οποίων ήταν διάσπαρτα ακόμη και σε κεντρικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για ζώα που φρόντιζαν φιλόζωοι της περιοχής, τα οποία τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν στειρωθεί.

Απευθύνουμε και πάλι έκκληση για συμπαράσταση από όλο το φιλοζωικό κόσμο, μακριά από κλίκες και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Η ΗΡΑ είναι το νόμιμο Φιλοζωικό Σωματείο της Βόρειας Εύβοιας και τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε καμία περίπτωση δεν τιμούν κανέναν πόσο μάλλον τους φιλόζωους της Βόρειας Εύβοιας. Κοινός στόχος όλων μας, είναι η ΠΡΟΣΤΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΘΕ ΑΔΕΣΠΟΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΚΑΘΕ ΑΔΥΝΑΜΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ και όχι η προσωπική προβολή, οι φιέστες και οι φωτογραφήσεις για λόγους δημοσιότητας.

Φίλες και φίλοι, σε καθημερινή βάση τα περιστατικά κακοποίησης αυξάνουν όλο και περισσότερο. Οι Αρχές επιτέλους οφείλουν να σεβαστούν το ΝΟΜΟ και να συνεργαστούν με το Φιλοζωικό Σωματείο.

IstiaiaDilitiriasmenaFolesΚάποιος έριξε φόλες ακόμα και στην κεντρική πλατεία της Ιστιαίας...

Από εμάς όλους εξαρτάται να σταματήσουν οι απανωτές δολοφονίες αθώων ψυχών. Η βοήθεια όλων είναι πολύτιμη! Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις και πολέμους εναντίον της ΗΡΑΣ.

Μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας για το θέμα της περίθαλψης των ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ, όπως ορίζουν οι σχετικοί νόμοι (4039/12&4235/14),  είναι ΜΗΔΑΜΙΝΟ.

Αυτό οδήγησε στον αποπροσανατολισμό από το ουσιαστικό θέμα, που είναι η μη ύπαρξη αδέσποτων μέσω μίας απλής σύμβασης με κτηνίατρο αλλά και της αλλαγής του status quo των πολιτών και της πολιτείας. Το πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΗΜΟΥΣ.

Η αιτία κυρίως μία. Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Υπάρχει έλλειμμα:

Α) στο να προάγει o δήμος την ιδέα της φιλοζωίας

&

Β) για ενδιαφέρον για τις υποχρεώσεις του.

Η οικονομική κρίση και τα διάφορα καθημερινά προβλήματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουν το χαμηλότατο επίπεδο ενδιαφέροντος στο πρόγραμμα και στη λύση πρακτικών προβλημάτων του.

Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και σε διαφορετικά επίπεδα. Έλλειψη προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτών και προαγωγής της φιλοζωίας.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Β. Εύβοιας  ΉΡΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σύντομα μη διαχειρίσιμο αριθμό αδέσποτων, αν δεν δοθεί έμφαση από τις δύο Δημοτικές Αρχές στη συστηματική ενημέρωση και την παιδεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το κακό στη ρίζα του.

Πέραν των ανωτέρω οι προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Β. Εύβοιας Ήρα, όσο αφορά στο πρόγραμμα και στις δράσεις των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας είναι οι παρακάτω:

 1. Δημιουργία αδειοδοτημένου δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα μπορούν να προσφέρουν δωρεάν ή με κάλυψη των εξόδων τους την υπηρεσίας τους Έλληνες και αλλοδαποί εθελοντές κτηνίατροι για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτα ζώα. Σε αυτά τα δημοτικά κτηνιατρεία να μπορούν, εκτός των ΑΜΕΑ, να εξυπηρετηθούν και πολίτες με ιδιόκτητα ζώα, οι οποίοι είναι άνεργοι ή χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος. Υπάρχει δουλευμένο πρόγραμμα (Ηράκλειο, Λευκάδα, Ξάνθη, Ρόδος, Βέροια, Καβάλα κλπ) όπου μπορείτε να βρείτε ‘’μπούσουλα’’ κινήσεων.
 1. Δημιουργία βάσης δεδομένων στον Δήμο με τα στοιχεία όχι μόνο των αδέσποτων ζώων, αλλά και των ιδιόκτητων σκύλων και των κατόχων τους, σύμφωνα με το νόμο 4235/14 ώστε να ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα τους. Αν λειτουργήσει σωστά η καταγραφή και η ιχνηλασιμότητα των ζώων, θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εγκαταλείψεις αυτών, καθώς τυχόν θάνατος η απώλεια - φέροντας υποχρεωτικά τσιπ - θα δηλώνεται άμεσα στον κτηνίατρο και στο Δήμο.
 1. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και προαγωγή της ιδέας της υπεύθυνης φιλοζωίας.

-  Ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία. Το πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» διαθέτει καταρτισμένους ομιλητές που έχουν προσφέρει ενημέρωση σε χιλιάδες μαθητές όλης της χώρας. http://sumvionometazoa.wordpress.com/

- Αξιοποίηση ραδιοφωνικών σταθμών που συνεργάζονται με το Δήμο με εκπομπές για όλα τα ζώα, που θα μπορούσαμε να τις προσδιορίσουμε.

- Χρήση στα τοπικά κανάλια - με το λογότυπο και του δήμου σας -  σποτ σχετικά με διάφορα θέματα π.χ. τη μη δηλητηρίαση, τη μη εγκατάλειψη, τη σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων κλπ. και προβολή τους στα ΜΜΕ.

- Διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων με ειδικούς επιστήμονες.

- Προβολή μηνυμάτων σε φωτεινούς πίνακες, όπως σε άλλους δήμους, τα οποία να αφορούν τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών, τα δικαιώματα των ζώων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες του Ν.4039/12 και των τροποποιήσεων του και άλλες πληροφορίες.

- Να μπουν αφίσες που αφορούν θέματα φιλοζωίας σε λεωφορεία.

- Προγραμματισμός παραστάσεων για τα παιδιά των δημοτών του Δήμου σε συνεργασία με καλλιτέχνες και δημιουργούς που έχουν σχέση με τα ζώα.

 1. Να γίνουν καμπάνιες για το θέμα της στείρωσης, του εμβολιασμού και της ηλεκτρονικής σήμανσης. Θα είναι σκόπιμο να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες των ζώων όσον αφορά στη στείρωση π.χ. να γίνει σύμβαση με εταιρείες τροφών, σούπερ μάρκετ, να δίνουν για κάποιο διάστημα δωρεάν τροφές ή τροφές με μια καλή έκπτωση σε πολίτες που στειρώνουν τα ζώα τους. Επίσης, στα πλαίσια της ίδιας καμπάνιας να γίνουν προγράμματα μαζικών εμβολιασμών στείρωσης και ηλεκτρονικών σημάνσεων αφού πρώτα ο Δήμος έχει συνεννοηθεί με τους ιδιώτες κτηνιάτρους και έχει πετύχει ένα πολύ οικονομικότερο τιμολόγιο για αυτές τις πράξεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
 1. Ενεργοποίηση κ συνεργασία με την Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για τον έλεγχο της εγκατάλειψης δια της οδού επιβολής του τσιπ (πρόστιμα από την αστυνομία 300 ευρώ). Εξόρμηση κ δημοσιοποίηση αυτής της δράσης από την ίδια την Αστυνομία.
 1. Καμπάνια για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων είτε από τον δρόμο είτε από το κτηνιατρείο μετά τη στείρωση, σε αντιπαραβολή με την αγορά ζώου από τα pet shop και να δοθούν επίσης κίνητρα γι’ αυτό. Απόλυτα αναγκαίο είναι να δημιουργηθεί εκτενές δίκτυο υιοθεσιών εκτός από τον ιστότοπο του δήμου και με ομάδες εθελοντών πολιτών.
 1. Τοποθέτηση αριθμού ταϊστρών και ποτίστρων εξεύρεση χορηγών η με έξοδα του δήμου.
 1. Προσπάθεια πάταξης του παράνομου εμπορίου μέσω ελεγκτικού μηχανισμού του Δήμου στις λαϊκές αγορές. (πουλερικά, ζώα συντροφιάς κλπ).

Οι Δήμαρχοι των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τα θέματα των ζώων με μια εντελώς διαφορετική οπτική, σύγχρονη, πολιτισμένη και αποτελεσματική προς όφελος ανθρώπων και ζώων» καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου που υπογράφου η Λίλα Ευθυμιοπούλου και η γραμματέας Γιώτα Περήφανου.

Διαβάστε επίσης:

«Πογκρόμ» εις βάρος των αδέσποτων με φόλες σε πολλές περιοχές του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού

Βρήκε 3 κουτάβια απαγχονισμένα στα Λουτρά Αιδηψού

Δίνουν 10.000 € σε όποιον αποκαλύψει τον δολοφόνο των ζώων σε Ιστιαία και άλλες περιοχές της Β. Εύβοιας

Αδιάφοροι οι Δήμοι Ιστιαίας και Μαντουδίου για όσα συμβαίνουν εις βάρος των αδέσποτων

Του επέβαλαν 30.000 ευρώ πρόστιμο αν και σκότωσε εν ψυχρώ 2 σκυλιά στην Αμάρυνθο

Επιτυχής η επέμβαση στην γερακίνα που βρέθηκε πυροβολημένη στο μάτι στην Ερέτρια της Εύβοιας

Επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ στο άνδρα που πυροβόλησε σκύλο στην Λουκίσια Χαλκίδας

Καταδικάστηκε ο 76χρονος που πυροβόλησε σκύλο στα Λουκίσια Χαλκίδας

Καταδικάστηκε ο άνδρας που πυροβόλησε και άφησε παράλυτο αδέσποτο σκύλο στην Άνω Ποταμία Εύβοιας

Συνελήφθη 76χρονος που πυροβόλησε και τραυμάτισε αδέσποτο σκύλο στα Λουκίσια Ευβοίας

Απαγχόνισε τον σκύλο στο Κοτρώνι Ερέτριας

Ωρεοί Εύβοιας: Αστυνομικός πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο για να σκοτώσει τον σκύλο της γειτόνισσας του

Βρήκαν αποκεφαλισμένο κουτάβι στη Βόρεια Εύβοια

Συνελήφθη ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε με καραμπίνα έναν σκύλο στην Ερέτρια

Ωρεοί Εύβοιας: Του έριξαν φόλα και το πέταξαν στον ασβέστη για να το θανατώσουν

Δροσιά Εύβοιας: Έδεσε τον σκύλο με σχοινί και σύρμα και τον έσυρε στην άσφαλτο για να τον εξοντώσει

Δροσιά Εύβοιας: Συνέλαβαν ανδρόγυνο επειδή σκότωσε σκύλο

30.000 € διοικητικό πρόστιμο στον 52χρονο που σκότωσε σκύλο στη Δροσιά Εύβοιας

Χαλκίδα: Έδεσε και εγκατέλειψε την εξαθλιωμένη σκυλίτσα και τα άρρωστα κουτάβια της

30.000 € διοικητικό πρόστιμο στον άνδρα που δολοφόνησε τον σκύλο στην Νέα Αρτάκη Εύβοιας

Αυλίδα Εύβοιας: Το βρήκε νεκρό με δεμένα τα πόδια και βγαλμένα τα μάτια

Συνέλαβαν 73χρονο επειδή πυροβόλησε και σκότωσε αδέσποτο σκύλο στην Κάρυστο

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Γ&Μ

  Είμασταν πέρσι το Μάιο για ενα ρομαντικό ταξίδι στα Λουτρα Αιδηψου.Κατα την διάρκεια της διαμονής μας και στα διπλανά χωριά
  κάθε μέρα βλέπαμε και περισσότερα αδεσποτα.Οι άνθρωποι τις περιοχής ήταν εντελώς αδιαφορεί!!!
  Είχαμε ενημερώσει την φιλοζωικη "ΗΡΑ" για αυτά.Ειμαστε ταξιδιώτες με δυο σκυλακια τα οποία έχουμε πάντα μαζί μας.
  Μας εχει πληγώσει τόσο πολυ αυτό πως δεν θα ξαναπάμε στην Εύβοια ξανά ποτε!!!

 2. αννα

  κανονιζα διακοπες στο πευκι και στην αγ αννα, τωρα λεω να πανε κι αυτοι στα τσακιδια, σκηνη ελευθερο καμπιγκ και μαγειρεμα στη φυση. Δεν τους αφηνω ουτε ευρώ, μονο τα σκ μου και τα σκουπιδια μου (στους καδους τους, φυσικα!). Τα διαφυγόντα να τα ζητησουν απ τον αξιο δημαρχο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.