Στηρίξτε μας

Ποδοπάτησαν τις κότες στο Καρναβάλι Τυρνάβου (βίντεο)

3 Μαρτίου 2014 16:30 | Καταγγελίες
Ποδοπάτησαν τις κότες στο Καρναβάλι Τυρνάβου (βίντεο)

Το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας «Anim.A.L.» (Animal Adoptions Larissa) κατέθεσε σήμερα μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου κατά παντός υπευθύνου προσκομίζοντας το φωτογραφικό υλικό καθώς και τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων που χθες το βράδυ είδαν στο καρναβάλι του Τυρνάβου κότες, που ήταν πάνω σε άρμα, στη συνέχεια να πετιούνται προς τους καρναβαλιστές και μετά να ποδοπατούνται από το πλήθος.

KotesKarnavaliTyrnavouΣτο άρμα «Φορολογούμενα Κοτέτσια» ήταν οι κότες που πετάχτηκαν στο πλήθος.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας «Anim.A.L.» (Animal Adoptions Larissa) αναφορικά με αυτό το έγκλημα εις βάρος των ζώων, που χρησιμοποιήθηκαν για να «ανάψει» το κέφι, τονίζει: «Σύμφωνα με καταγγελίες στο άρμα της κοινότητας Δαμασίου υπήρχε ένα τεράστιο κλουβί με πολλές μπάλες άχυρο, και πολλές κότες, τις οποίες όταν άναψε το κέφι άρχισαν να τις πετάνε στον αέρα. Τα δυστυχισμένα ζώα έπεφταν με δύναμη κάτω και μετά ποδοπατήθηκαν ανελέητα μπροστά στα μικρά παιδιά που ήρθαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

KotesKarnavaliTyrnavou (3)Για να «ανάψει» το κέφι;

Είναι αδύνατον να καταλάβουμε πως ο βασανισμός μέχρι θανάτου των άτυχων ζώων εντάσσεται στο αποκριάτικο πνεύμα. Επίσης δεν ξέρουμε αν δόθηκε άδεια για το συγκεκριμένο άρμα, ενώ στο άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 αναφέρεται σαφώς ότι απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους ζώου σε παρελάσεις ενώπιον κοινού.

KotesKarnavaliTyrnavou (9)Μια από τις κότες που πέθαναν.

Η Άννα Ξενοπούλου που επικοινώνησε με το www.zoosos.gr και μας έστειλε τη φωτογραφία με τη νεκρή κότα μας εξήγησε ότι τα μέλη του άρματος «Φορολογούμενα Κοτέτσια» πέταγαν στον αέρα τα ζώα τα οποία στη συνέχεια τα ποδοπατούσε το πλήθος.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το πώς χρησιμοποιήθηκαν χθες οι κότες!

Τι τονίζει η Π.Φ.Π.Ο.

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική  Ομοσπονδία Π.Φ.Π.Ο. σε ανακοίνωση της τονίζει ότι «εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα γεγονότα στο "Κανιβάλ" του  Δήμου Τυρνάβου, όπου βασανίστηκαν έως θανάτου πουλερικά  από νεαρούς μετέχοντες σε αυτό.

Χωρίς καμία ηθική αναστολή   – το κέφι, το νεαρό της ηλικίας και το αλκοόλ ουδόλως τα απενοχοποιεί – τα άτομα αυτά άσκησαν τα πιο κτηνώδη  ένστικτά τους πάνω σε ανυπεράσπιστα έμβια, διασκεδάζοντας με τα βασανιστήριά  τους.

Αν ποτέ συναισθανθούν  τι πόνο  προκάλεσαν, ας προσπαθήσουν  να έλθουν  έστω και για λίγο  στην θέση αυτών  των εμβίων  (θεωρία της ενσυναίσθησης), που είναι απολύτως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα.

Έχει αποδειχτεί  τόσο στην επιστήμη της  εγκληματολογίας όσο και της ψυχολογίας  ότι τα άτομα αυτά πολύ εύκολα  μπορούν να περάσουν από το  στάδιο της κακοποίησης ζώων σε αυτό  της κακοποίησης  ανθρώπων.

Η Ομοσπονδία ενημερώθηκε αμέσως  και μέσω του μέλους μας Φιλοζωικού Σωματείου Λάρισας Animal A.L. δια των νομικών της έδωσε το στίγμα των ενεργειών, ώστε να ανακαλυφθούν οι υπαίτιοι και οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και επιβληθεί προς πάσα κατεύθυνση το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ που προβλέπεται για την περίπτωση  αυτή στους νόμους 4039/12 και 4235/14.

Καλούμε  αφενός μεν  τις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να προχωρήσουν άμεσα και χωρίς παλινωδίες στα νόμιμα κατά παντός υπευθύνου και ιδίως κατά των διοργανωτών του Καρναβαλιού  και των ατόμων που προέβησαν σε αυτή την πράξη  αφετέρου δε τους γονείς και δάσκαλους  να προβληματιστούν έντονα γι’ αυτή την τόσο σκληρή παραβατική συμπεριφορά   των νεαρών.

Το δε αποδεικτικό υλικό που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως από τις διωκτικές αρχές».

Τι απαγορεύει η νομοθεσία

Εμείς θα επισημάνουμε αυτό που ορίζει ο νόμος 4039/2012. Ότι δηλαδή η χρήση ζώων σε παραστάσεις και απαγορεύεται και διώκεται ποινικά!

Το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012 τονίζει: «Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες. 1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμα τους».

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 [Τροποποίηση του ν. 4039/2012 (Α 15)] εξηγεί:

«8. Μετά την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προστίθεται παράγραφος 2α ως εξής:

2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.

9. Η παράγραφος 1 του άρθρου 13 του ν. 4039/2012 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Από τις απαγορεύσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 12 εξαιρούνται, οι νομίμως λειτουργούντες ζωολογικοί κήποι, τα ενυδρεία, τα καταστήματα πώλησης ζώων, τα κέντρα περίθαλψης ειδών άγριας πανίδας, τα εκτροφεία θηραμάτων και οι εκθέσεις ανάπτυξης και προβολής του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, που διέπονται από ειδικές διατάξεις, υπό την προϋπόθεση ότι και στους παραπάνω χώρους δεν διεξάγονται παραστάσεις, κάθε είδους, με τη συμμετοχή ζώων, πλην παραστάσεων ιππικής δεξιοτεχνίας και διεξαγωγής αθλημάτων ιππασίας, που περιλαμβάνουν την υπερπήδηση εμποδίων, την ιππική δεξιοτεχνία και το ιππικό τρίαθλο».

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα: Καταδικάστηκαν με αναστολή καρναβαλιστές που πετούσαν ζωντανές κότες στο καρναβάλι Τυρνάβου το 2014 (βίντεο)

Θα δικαστούν επειδή εξόντωσαν κότες «γλεντώντας» στο καρναβάλι του Τύρναβου (βίντεο)

Δήμαρχος Τυρνάβου: Καταδικάζει την κακοποίηση των πουλερικών στο καρναβάλι (βίντεο)

Κυνομαρτύριο: Κρεμούσαν σκυλιά στις απόκριες για να γελάσουν

Κρέμασμα σκυλιών τις απόκριες πραγματοποιούνταν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας

Έσερναν την κατσίκα στο Καρναβάλι της Ναυπάκτου

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

 1. καρολος

  Βιντεο υπαρχει,οπως επισης και οι κολο-φατσες των κανιβαλων.Ας εφαρμοσει η αστυνομια το νομο.Οχι μονο οταν προκειται για 80χρονες γριουλες που χρωστανε λιγα ευρω στην εφορια.

 2. Vasilis

  Εδώ μαζεύονται υπογραφές από όλο τον κόσμο για να αποδοθούν ευθύνες στην δημοτική αρχή και τους υπεύθυνους εγκληματίες. Ας μην αφήσουμε αυτή την απανθρωπιά να περάσει ατιμώρητη.

  https://secure.avaaz.org/en/petition/Local_police_of_Tirnavos_city_in_Thessaly_Greece_mayor_and_the_authorities_who_are_responsible_for_the_carnival/?copy

 3. Τζιμακος

  ΡΕ ΚΩΛΟΒΛΑΧΟΙ ΤΙ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΤΕ?ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΛΑΧΟΚΩΛΟΕΘΙΜΑ ΣΑΣ.

 4. irene

  den prepei na paremvei h astunomia epitopou? na enhmerwsei kapoios thlefwnika th stigmh tou sumvantws?
  den prepei ol auta na antimetopizontai amesa? ti einai ta zwa? serpathnes? to petame, to patame, fugame?

 5. Mαίρη Δ.

  Ντάξει..απλά πρέπει οποσδήποτε να εφαρμοστούν ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΕΣ για οποιονδήποτε κακοποιεί ζώα με οποιονδήποτε τρόπο.Έχει πια παραγίνει το κακό σ'αυτή τη "χώρα"...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.